Drs Leenarts: het beste voor de gevoelige kinderhuid

De baby- en kinderhuid is nog heel teer en gevoelig. Laat daarom de verzorging ervan met een gerust hart over aan een deskundige. Eentje die gespecialiseerd is in huidaandoeningen en zelf ook moeder is: Drs Leenarts.

Drs LeenartsDrs Leenarts zorgt voor de huid van je kindje

Dermatoloog Drs Leenarts heeft een eigen lijn met verzorgingsproducten voor baby's en jonge kinderen. De medische specialist en moeder van drie kinderen weet als geen ander hoe je de gevoelige huid het beste kunt verzorgen.

Wetenschappelijke kennis

Marjolein Leenarts werkt als dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk. Ze gebruikte haar wetenschappelijke en dermatologische kennis om de beste producten voor de (eczeem) gevoelige huid te creëren.

Voor eigen kids

Als eerste ontwikkelde ze zelf een middel ter verlichting van waterpokken voor haar eigen kinderen. Al snel ging het flesje rond in haar hele kennissenkring. Dat was het begin van de productlijn van Drs Leenarts ter verzorging van veel voorkomende huidproblemen voor kleine kinderen. De allergeenvrije huidverzorgingsproducten bieden een oplossing voor een droge huid, berg, luieruitslag en waterpokken.

Drs Leenarts

 

Producten

Drs Leenarts legt de werking van haar vijf producten zelf uit:

Droge Huid zalf

Drs Leenarts Droge Huid Zalf 

Deze vette, goed smeerbare zalf herstelt de huidbarrière en verzorgt de droge schilferige huid.

Bad & Douche olie

Drs Leenarts Bad & Douche Olie 

Beschermt de droge, gevoelige huid, zelfs die met eczeem. De olie vermengt met het water en laat een verzorgend laagje achter op de huid. Dit product is geschikt voor jong en oud.

 

Verkoelende Lotion

Drs Leenarts Verkoelende Lotion 

Beschermt de huid en zorgt ervoor dat waterpokkenblaasjes sneller indrogen. Dankzij de verkoelende werking wordt de jeuk snel minder.

 

Huid & Massage olie

Drs Leenarts Huid & Massage Olie

Bevat uitsluitend abrikozenpitolie en vitamine E, wat geschikt is voor baby, kind en volwassene. Ook zeer geschikt voor de droge of gevoelige huid. De olie bevat geen geurstoffen, conserveermiddelen of wolalcoholen.

 

Berg zalf

Drs Leenarts Berg Zalf Bijna elke baby heeft berg, een onschuldige huidaandoening. Zelfs peuters vaak nog. Veel ouders vinden de schilfers op de hoofdhuid niet fris. De zalf weekt de schilfers los. Met de bijgeleverde luizenkam kun je ze vervolgens uitkammen. 

 

Babybillen zalf

Drs Leenarts Babybillen Zalf

Werkt als een beschermende barrière en verzorgt de huid. De zalf bevat maar liefst 30% zinkoxide: de hoogste concentratie van alle billencremes!

Productlijn

 

Huid Allergie KeurmerkHuid Allergie Keurmerk

Het Huidfonds heeft de producten erkend met het Huid Allergie Keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat er geen ingrediënten in verzorgingsproducten mogen voorkomen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Zoals parfum, parabenen en wolalcoholen. Drs Leenarts is het enige cosmeticamerk dat dit keurmerk bezit.

 

Waterpokken: vlek op vlek!

Waterpokken is een onschuldige kinderziekte, waar ouders toch voor vrezen. Een krabbend kind, talloze littekentjes op de huid van je kind... Drs Leenarts beantwoordt zes veelgestelde vragen over de vlekjesziekte.

WaterpokkenWanneer kun je waterpokken verwachten bij je kind?

"Dat kan op alle leeftijden. Als je baby of kindje naar de crèche gaat, is de kans groter dat de besmetting al op jongere leeftijd plaatsvindt. In Nederland heeft 95% van de kinderen waterpokken gehad voor de leeftijd van zes jaar."

Wat zijn de symptomen?

"De eerste symptomen treden tien tot twintig dagen na de besmetting op. Vaak is een kindje al wat hangerig en griepachtig voordat je wat ziet. Ineens verschijnen er allerlei blaasjes en rode vlekjes op het lichaam. Het ene kind heeft er een paar, het andere honderden."

Wat kun je eraan doen?

Op zich hoef je waterpokken niet te behandelen. De ziekte gaat vanzelf weer over. Maar het is wel fijn om een verkoelende lotion op de jeukende plekjes te smeren. De lotion uit mijn productlijn verzorgt ook direct de getergde huid. Probeer te voorkomen dat je kleintje zich veel krabt. Bijvoorbeeld door de nageltjes kort te knippen."

Krijgt ieder kleintje waterpokken?

"Praktisch wel. Wanneer je in het buitenland bent opgegroeid,is de kans groter dat je de ziekte nooit hebt gehad. Met als gevolg dat je waterpokken kan krijgen op volwassen leeftijd."

Hoe groot is de kans op blijvende littekens?

"Best groot. Vlak na de waterpokken hebben de meeste kinderen veel rode vlekken en littekentjes. Gelukkig worden de littekens spontaan minder in de loop der tijd. Er is eigenlijk niks wat je als ouder kunt doen om dit proces te versnellen."

Tips tegen een droge kinderhuid

Heeft je kind een huid die aanvoelt als schuurpapier? Misschien zelfs met rode vlekken erbij? Dermatoloog Dokter Leenarts vertelt je hoe je een droge, gevoelige huid het beste kunt verzorgen.

5 manieren om een droge huid te voorkomen

Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten: de blaadjes vallen en je krijgt al snel weer jeuk aan je huid. De herfst is het seizoen waarin zowel kinderen als volwassenen grote kans hebben op een droge huid. Er ontstaan schilfers, de huid voelt ruw en je wil alleen maar krabben.

Je huid droogt uit wanneer hij te weinig huidvet (talg) bevat. Je natuurlijke huidbarrière functioneert dan niet optimaal en houdt vocht minder goed vast. Met een beetje pech ontstaan er scheurtjes en kloofjes in de huid. Au! Sommige mensen hebben van nature al een droge huid. Bijvoorbeeld als je eczeem hebt. Maar in de herfst en winter zijn vaak de weersomstandigheden de boosdoeners. Koude lucht en gure wind drogen je huid uit. De centrale verwarming doet daar binnen nog een schepje bovenop.

Volg deze vijf regels en je zult minder snel een droge huid hebben:

  1. Dep de huid na een bad of douche voorzichtig droog en smeer een vette zalf of olie zodat de huidbarrière weer herstelt.
  2. Douche niet te heet en niet te vaak. Water droogt de huid uit. Warm water ontvet nog eens extra.
  3. Wees zuinig met zeepproducten. Gebruik in bad of onder de douche een product op oliebasis. Als je uit het bad of de douche komt, blijft er een verzorgend olielaagje achter op de huid.
  4. Zet de verwarming niet te hoog. En zorg (bijvoorbeeld met een luchtbevochtiger) dat de luchtvochtigheid niet te laag is.
  5. Vermijd wollen kleding. Wol kan de huid irriteren. Zéker een droge, gevoelige huid.