Stoppen met roken? Je kan het!

Wil je stoppen met roken? Dat is niet makkelijk, maar wel echt de moeite waard. Doordat je lichaam gewend is aan nicotine, gaan je nicotinereceptoren al snel ‘zeuren’ wanneer je ineens geen sigaret meer aanraakt. Hierdoor krijg je ontzettende zin in een peuk en dat maakt stoppen met roken zo moeilijk. Maar wist je dat de kans op succesvol stoppen met roken maar liefst met 70% wordt verhoogd als je nicotinevervangende producten gebruikt?

Waarom stoppen met roken?

Je vindt sigaretten zo lekker dus waarom zou je stoppen met roken, vraag je jezelf af? Lees de feiten. 

De voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken loont echt, blijkt uit recent onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut uit 2017. Ex-rokers die voor hun vijfendertigste zijn gestopt, hebben een levensverwachting die vergelijkbaar is met mensen die nog nooit hebben gerookt. Van rokers die rond hun vijftigste stoppen, halveert het sterfterisico.

Wist je dat stoppen met roken wonderen kan doen voor je seksleven? Check ook de andere voordelen die je al heel snel zult ervaren na het verbannen van de sigaret:

 • Na 20 minuten stabiliseren je bloeddruk en hartslag al en verbetert je bloedsomloop. 
 • Na 8 uur vermindert de aanwezigheid van nicotine en koolmonoxide in je bloed met 50%.
 • Na 24 uur beginnen de longen de schadelijke stoffen op te ruimen.
 • Na 2 dagen verbetert je smaak- en reukvermogen.    
 • Na 3 dagen kun je al vrijer ademen.
 • Na 1 tot 2 weken verbetert de longfunctie en de bloedcirculatie.
 • Na 1 jaar is de kans op slagaderverkalking met de helft verminderd.

De gevaren van het roken

Roken beschadigt je luchtwegen en longen. Vuil en teer uit sigaretten blijven op het slijmvlies plakken. De teer in de luchtwegen zakt steeds dieper in de longen. Nicotine en teer uit sigaretten maar ook de agressieve gassen veroorzaken ontstekingen aan de luchtwegen. Hierdoor kun je sneller verkouden worden, gaan hoesten en longontsteking krijgen. Op de lange termijn loop je meer risico op chronische aandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem. Als je rookt, wordt ook het risico op long-, neus-, keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker groter.
(Bron: Jellinek)

Doordat roken vitamine C onttrekt aan je lichaam, heb je een verhoogde behoefte aan deze vitamine. Meer weten over vitamine C?

Hoe schadelijk is meeroken?

'Meeroken’ of ‘passief roken’ heet het als je tabaksrook inademt van iemand in je omgeving. En ja, dat is ook schadelijk voor je want de rook komt ook in jouw longen. Samenwonen met een roker die in huis rookt, vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval (25-30% meer kans) of een beroerte (20-30% meer kans). Meeroken vergroot de kans op longkanker met 20 tot 30%. Kinderen die opgroeien in een huis waar binnen wordt gerookt, hebben meer kans op astma, oorontsteking, hoesten, benauwdheid en hersenvliesontsteking.
(bron: Rokeninfo.nl van Trimbosinstituut).

Stoppen met roken voor je zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is voor de baby erg ongezond. Vrouwen die roken of meeroken, hebben een grotere kans op een miskraam en een vroeggeboorte. Hun kinderen sterven vaker tijdens of net na de geboorte. Daarbij wegen baby’s van rokende vrouwen gemiddeld zo'n 150-250 gram minder. Ook zijn er voor de baby risico’s op de lange termijn zoals benauwdheid, hoesten en astma, hersenbeschadiging en grotere kans op ADHD, leerproblemen en lagere intelligentie en obesitas. (bron: Trimbos Instituut) Wil je stoppen met roken tijdens, of beter nog voor, de zwangerschap? Vraag dan je huisarts of verloskundige om hulp.

Tips om te stoppen met roken

Heb jij besloten om te stoppen met roken? Tips als afleiding zoeken door te sporten of iets leuks doen, ken je al wel. Maar wist je dat het nemen van voldoende rust helpt om de trek in een sigaret te verminderen? 

Hieronder 3 gouden tips die je helpen om met roken te stoppen:

 • Download een app die je stoppoging ondersteunt met motiverende teksten, weetjes en tips. Bijvoorbeeld Stoppen met roken, Kwit en QuitNow!
 • Kies ervoor om samen met iemand te stoppen met roken. Lotgenoten vind je bijvoorbeeld op het stoppen met roken forum op www.ikstop.nl. Je hebt dan minder het gevoel er alleen voor te staan en je kunt elkaar steunen om het niet roken vol te houden. Op Ikstop richten ze iedere maand een maandclub op. 
 • Gebruik nicotinevervangers. Die zorgen ervoor dat de ergste drang wordt verminderd. Je leer eerst de gewoonte van het roken af en daarna bouw je de hoeveelheid nicotine af.

Volhouden op de lange termijn

Het is heel verleidelijk om al heel snel weer terug te grijpen naar je pakje sigaretten. Een goede voorbereiding en de juiste informatie over wat je te wachten staat, steun van mensen om je heen (licht je familie en vrienden in over je stoppoging!) en hulpmiddelen geven jouw stopkans een veel grotere kans van slagen.

Ontwenningsverschijnselen

Niet schrikken als je ontwenningsverschijnselen krijgt als concentratiestoornissen, geïrriteerdheid, slapeloosheid, onrust en zelfs depressieve buien. Gelukkig voel je ook al snel de voordelen van stoppen met roken zoals het krijgen van meer energie!


HULP

Hulp bij het stoppen met roken

De kans op succesvol stoppen met roken is maar liefst 70% groter als je nicotinevervangende producten gebruikt. Hieronder hulpmiddelen die voor jou echt het verschil kunnen maken!

Nicotinepleisters

Een nicotinepleister geeft de hele dag een regelmatige dosis nicotine aan je lichaam af. Hierdoor verdwijnt de trek in een sigaret. Plak de pleister elke dag op  een andere plek voor het beste resultaat. 

Niquitin Clear Pleisters 21 mg
Niquitin Clear Pleisters 14 mg

Niquitin Clear Pleisters 7 mg

Nicotinezuigtabletten

Met nicotinezuigtabletten heb je zelf de controle over het stoppen met roken. Krijg je trek in een sigaret? Neem dan een zuigtablet. Door op het tablet te zuigen komt er nicotine vrij. Maak de kuur af voor het beste resultaat.

Nicotinell Mint Zuigtabletten 2 mg

Nicotinell Mint Zuigtabletten 1 mg

Etos Nicotine Mint Zuigtabletten 2 mg

Nicotine kauwgom 

Nicotine kauwgom werkt ongeveer hetzelfde als nicotinezuigtabletten. Je gebruikt het wanneer je trek krijgt in een sigaret. Door te kauwen verdeelt de nicotine zich over je lichaam. Na dertig minuten heeft de kauwgom zijn werking verloren.

Nicorette Nicotine Kauwgom  

Nicotine spray

Nieuw is de nicotinevervanger in de vorm van een spray die je in de mond kan verstuiven. Het grote voordeel is dat dit product extra snel werkt. Eén spraytje verlicht je trek in een sigaret al in 30 seconden en maakt het stoppen met roken makkelijker.

Nicorette Menthol Mint Mondspray

* Geneesmiddel; lees voor het kopen de aanwijzingen op de verpakking

Kom in beweging!

Ben je bang om aan te komen tijdens het stoppen met roken? Kom in beweging! Ga sporten of lekker wandelen en merk meteen dat je je extra fit en zelfverzekerd voelt. Meer weten over bewegen?

Stop vandaag nog! Vind jouw dichtstbijzijnde winkel in onze winkelzoeker en kom langs in een van onze winkels!

Wist je dat...

 • Je altijd voor een nicotinevervanger moet zorgen (zoals kauwgom of een zuigtablet) om een plotselinge trek in een sigaret te weerstaan?
 • Voldoende water moet drinken? Vooral wanneer je zin hebt in een sigaret. Dit leidt af en het is goed voor de afvoer van afvalstoffen.
 • De behoefte in een sigaret na een paar minuten verdwijnt? Blijf vooral rustig, adem diep in en blijf kalm.
 • Roken een hand-mond gewoonte is? Leer deze gewoonte af door iets anders in je hand te nemen, zoals een stressballetje.
 • Je het beste kan gaan sporten of dagelijks een stuk wandelen als je bang bent om aan te komen? Met een hulpmiddel bij het stoppen kun je gewichtstoename ook voorkomen.
 • De kans op succesvol stoppen met roken maar liefst met 70% wordt verhoogd als je nicotinevervangende producten gebruikt?
 • Er suikervrije nicotinekauwgom bestaat die bovendien een mogelijke verhoging van de eetlust tegengaat?
 • Na twee dagen je smaak- en reukvermogen aanzienlijk is verbeterd?
 • Niet-roken wonderen kan doen voor je seksleven?