Vrouw met handen op wangen kijkt geschrokken

Incontinentie

Ben je bang om tijdens het niezen een paar druppeltjes urine verliezen? Of moet je soms opeens zo nodig plassen waardoor je de wc niet op tijd kunt bereiken? Misschien heb jij dan wel te maken met incontinentie. Niet gek, aangezien een kwart van de vrouwen in Nederland hier last van heeft. Maar het is natuurlijk wel heel vervelend! Wij vertellen je graag meer over de verschillende vormen van incontinentie, wat de oorzaken zijn en of er iets aan te doen is.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Dit ontstaat doordat de controle over je blaas, sluitspier of bekkenbodem is verminderd. Hierdoor verlies je opeens urine, zonder dat je de aandrang voelt om te plassen. Het urineverlies kan variëren van een paar druppeltjes tot een hele plas. Dit gebeurt niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts.

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Zo kun je te maken hebben met stressincontinentie, aandrangincontinentie, overloopincontinentie of zwangerschapsincontinentie. Daarnaast is er ook nog een gecombineerde vorm waarbij je zowel last hebt van stress- als aandrangincontinentie.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Het is belangrijk om vast te stellen wat de incontinentie veroorzaakt, zodat je het kunt gaan behandelen. Aangezien er meerdere vormen van incontinentie bestaan, zijn er ook meerdere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van incontinentieproblemen. Oorzaken kunnen onder andere zijn:

 • Het hebben van fors overgewicht.
 • Een gebrek aan dagelijkse beweging.
 • Roken.
 • Sommige voedingsmiddelen zoals koffie en alcohol kunnen je blaaswand irriteren. Daardoor verergert je urineverlies. Let dus op met wat je eet en drinkt.
 • Je leeftijd: de kans op incontinentie neemt toe naarmate je ouder wordt.
 • Je geslacht: een kwart tot de helft van de vrouwen krijgt te maken met incontinentie, tegenover tien procent van de mannen.
 • Hormonale veranderingen gedurende de zwangerschap of de overgang. Daarnaast kan de bevalling ook voor beschadiging zorgen van de bekkenbodemspieren.
 • Operatie aan de bekken, buik of prostaat.
 • Het gebruik van medicatie of bestralingsbehandelingen.
 • Aangeboren afwijkingen aan de blaas, sluitspier of bekkenbodemspieren.

Behandeling van incontinentie

Incontinentie dagboekAls je hebt van ongewild urineverlies adviseren we om contact op te nemen met je huisarts! Sommige vormen van incontinentie kunnen namelijk worden behandeld. Houd alvast een dagboek bij dat je kunt meenemen naar je huisarts. Hierin schrijf je op wanneer en op welk tijdstip je aandrang voelt om te plassen. Maar ook wanneer je ongewild urine verliest en op welke tijden je naar de wc gaat. Zo kun je vaak meteen samen met de huisarts de vorm van incontinentie vaststellen.

Vervolgens kan de huisarts medicatie voorschrijven, je doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut of doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Een fysiotherapeut geeft je oefeningen waarmee je je bekkenbodemspieren leert verstevigen. In het ziekenhuis kan er aanvullend onderzoek worden gedaan, door bijvoorbeeld te kijken of er sprake is van infecties aan de blaas of urinewegen. Eventueel kan een operatie uitkomst bieden. Er wordt dan een kunststofbandje onder de plasbuis aangebracht die de verhoogde druk wegneemt.

Tips bij incontinentie

Wanneer je last ervaart van ongewild urineverlies wil je daar natuurlijk het liefste meteen al wat aan doen. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet waar je gelijk mee kunt starten:

 • Ga op tijd plassen als je aandrang voelt. Plas rustig, zonder te persen en zonder onderbrekingen.
 • Train zelf je bekkenbodemspieren door ze gedurende de dag regelmatig aan te spannen en vervolgens weer te ontspannen.
 • Maak gebruik van incontinentiemateriaal om de urine op te vangen en eventuele geurtjes tegen te gaan.
 • Zorg voor voldoende dagelijkse beweging.
Bekijk hier ons gehele assortiment met incontinentiemateriaal >  

Welke soorten incontinentiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende gradaties van urineverlies en daardoor ook verschillende soorten incontinentiemateriaal. Deze variëren van inlegkruisjes tot broekjes. Houd bij de aanschaf van het materiaal rekening met:

 • Je geslacht: voor mannen en vrouwen is er ander incontinentiemateriaal.
 • Het materiaal: kies bijvoorbeeld voor materiaal van biologisch katoen van Yoni bij een gevoelige huid.
 • De hoeveelheid urine die je verliest: zo is er materiaal voor het verlies van de lichtste druppels tot de grotere plasjes.

Let op: gebruik geen maandverband of inlegkruisjes als incontinentiemateriaal

Veel vrouwen grijpen naar hun reguliere inlegkruisjes en maandverband in geval van licht urineverlies. Deze producten zijn echter anders qua samenstelling en bieden geen optimale bescherming bij urineverlies.

Incontinentieproducten zijn zo samengesteld dat ze:

 1. Urine snel absorberen
 2. Geurtjes verbloemen
 3. Droog aan blijven voelen, waardoor je huid ook beter is beschermd
   

Wil je meer informatie over (zwangerschaps)incontinentie of over onze intieme hygiëne producten? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor advies.

Incontinentie materiaal

Kom de dag en nacht droog door met de juiste inleggers of broekjes.

Extra,
€ 2,29
€ 7,39
Mini Plus,
€ 3,89
Ultra Mini,
€ 3,89
Mini,
€ 2,01
Mini Plus,
€ 1,89
Extra,
€ 3,89
Mini Magic,
€ 3,89
€ 4,99
Maxi Night,
€ 3,99
Normaal,
€ 3,89
Extra,
€ 7,39
Extra Plus,
€ 3,99
Level 1,
€ 4,19
€ 4,99
Maxi,
€ 4,19
Ultra Mini,
€ 2,19
€ 4,99
Large,
€ 10,15
Promotie:
Mini,
Van € 4,19 voor € 3,14
Medium,
€ 6,25
Large,
€ 6,25
Normal,
€ 3,99
Small Plus,
€ 4,39
Normal,
€ 2,29
Mini,
€ 3,89
Ultra Mini Plus,
€ 3,89
Medium,
€ 5,45