vrouw en meisje die op bed springen

Overloop- incontinentie

Kun je niet goed uitplassen en verlies je wel eens druppels of kleine plasjes urine? Dan heb je misschien wel last van overloopincontinentie. Ongewenst urineverlies kan vervelende klachten geven. Wil je weten wat overloopincontinentie precies is en hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt? Lees dan verder!

Wat is overloopincontinentie?

Overloopincontinentie wordt ook wel druppelincontinentie genoemd. De naam doet het al vermoeden. Bij deze vorm van incontinentie is je blaas overvol waardoor hij letterlijk overloopt. Als gevolg van een geblokkeerde urinestroom of problemen met de blaasspieren, lukt het mensen met overloopincontinentie niet om hun complete blaasinhoud uit te plassen. Hierdoor loopt de druk in je blaas op. Je afsluitmechanisme kan deze druk niet aan waardoor je kleine hoeveelheden urine kunt verliezen.

Wat is de oorzaak van overloopincontinentie?

In tegenstelling tot stressincontinentie en aandrangincontinentie komt overloopincontinentie vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ook zie je het vaker terug bij ouderen. Toch zijn leeftijd en geslacht geen directe oorzaak van deze vorm van incontinentie. Veelvoorkomende oorzaken van dit ongewilde urineverlies ontstaan door:

  • Een vergrote of ontstoken prostaat
  • Een verzakking van de baarmoeder
  • Een zwelling in de eierstok
  • Nierstenen in de plasbuis  
  • De overgang  
  • Zwangerschap
  • Diabetes  
  • Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva

Behandeling van overloopincontinentie

Veel mensen blijven te lang rondlopen met overloopincontinentie. Dit is zonde! Juist door er vroeg bij te zijn kunnen klachten geminimaliseerd worden. De behandeling begint meestal eerst met het volledig leegmaken van de blaas met behulp van een katheter. Hierdoor kan een arts de oorzaak van de incontinentie proberen vast te stellen. Mogelijke vervolgstappen zijn: incontinentiemateriaal, blaas- en bekkenbodemoefeningen, medicatie of in het uiterste geval, een operatie.

Bekijk hier ons assortiment met incontinentiemateriaal > 

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is belangrijk om overloopincontinentie serieus te nemen. Op de lange termijn kan het namelijk schade veroorzaken aan je nieren. Aarzel dus niet om je huisarts te raadplegen om te onderzoeken hoe jij zo snel mogelijk van je ongewenst urineverlies af kunt komen.

Wil je meer informatie over overloopincontinentie of over onze intieme hygiëne producten? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor advies.

Incontinentie materiaal

Kom de dag en nacht droog door met de juiste inleggers of broekjes.

Extra,
€ 2,29
€ 7,39
Mini Plus,
€ 3,89
Ultra Mini,
€ 3,89
Mini,
€ 2,01
Mini Plus,
€ 1,89
Extra,
€ 3,89
Mini Magic,
€ 3,89
€ 4,99
Maxi Night,
€ 3,99
Normaal,
€ 3,89
Extra,
€ 7,39
Extra Plus,
€ 3,99
Level 1,
€ 4,19
€ 4,99
Maxi,
€ 4,19
Ultra Mini,
€ 2,19
€ 4,99
Large,
€ 10,15
Medium,
€ 6,25
Large,
€ 6,25
Normal,
€ 3,99
Small Plus,
€ 4,39
Normal,
€ 2,29
Mini,
€ 3,89
Extra Plus,
€ 1,89
Ultra Mini Plus,
€ 3,89