vrouw die veters van sportschoen strikt

Stressincontinentie: urineverlies bij inspanning

Verlies je ook wel eens wat urine als je niest of intensief sport? Dit is heel normaal! Tijdens het inspannen kun je last hebben van stressincontinentie. Wat zijn de oorzaken van dit ongewilde urineverlies en hoe blijf je je blaas de baas? Je leest het hieronder!

Wat is stressincontinentie?

Stressincontinentie, oftewel inspanningsincontinentie, is urineverlies tijdens het inspannen. ‘Stress’ slaat hier op de plotselinge extra druk op de blaas en heeft niks te maken met mentale stress. Je kunt hier last van hebben als je bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Maar liefst één op de vijf vrouwen van veertig jaar en ouder hebben een zekere mate van stressincontinentie.

Inspanningsincontinentie gaat soms gepaard met aandrangincontinentie. Bij deze vorm van incontinentie voel je regelmatig de behoefte om naar de wc te gaan. Lees hier meer over in dit artikel over aandrangincontinentie.

Wat zijn de symptomen van stressincontinentie?

Tijdens bepaalde inspanningen neemt de druk in de buik toe. Dat geeft weer druk op de blaas waardoor ongewilde urineverlies kan ontstaan. Je kunt stressincontinentie ervaren in de volgende situaties:

  • Tijdens het niezen of hoesten
  • Tijdens het lachen
  • Tijdens intensief sporten (springen, rennen)
  • Tijdens simpele bewegingen (bukken, tillen en traplopen)

Ervaar je ongewild urineverlies? Gebruik dan een inlegkruisje of verband voor urineverlies.

Bekijk hier ons assortiment aan incontinentiemateriaal >

Stressincontinentie

Wat is de oorzaak van stressincontinentie?

Stressincontinentie ontstaat als de bekkenbodemspieren verzwakt of opgerekt zijn. Hierdoor werkt de afsluiting rond de plasbuis niet meer goed, waardoor je ongewild urine kan verliezen. Je bekkenbodemspieren kunnen in de volgende situaties verzwakken:

  • Tijdens de zwangerschap
  • Tijdens de bevalling
  • Tijdens de overgang
  • Bij overgewicht

Heb jij last van urineverlies tijdens de zwangerschap? Lees dan dit artikel over zwangerschapsincontinentie.

Hoe behandel je stressincontinentie?

Wil je van ongewild urineverlies af? Er bestaat helaas geen speciale medicatie tegen dit probleem. Wel bestaan er verschillende manieren om je klachten te helpen verminderen. Zo kun je specifieke oefeningen doen om je bekkenbodemspieren te versterken. Ook kun je een vaginale ring dragen. Bij ernstige klachten kun je een operatie overwegen. Overleg met je huisarts of bekkenfysiotherapeut welke behandeling geschikt is voor jou.

Oefeningen

Er bestaan diverse oefeningen om de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas te versterken. Hierdoor krijg je weer meer controle over je blaas. Je kunt deze oefeningen zelf of onder begeleiding doen. Na zes weken merk je al resultaat. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met je huisarts of een bekkenfysiotherapeut. Blijf de oefeningen wel regelmatig doen, anders komen je klachten weer terug.

Pessarium (vaginale ring)

Ook kun je een pessarium in de vagina dragen om stressincontinentie tegen te gaan. Deze ring ondersteunt de sluitspier van de blaas. Overleg altijd wel eerst met je huisarts. Een pessarium kun je zelf inbrengen en weer verwijderen. Zo kun je hem bijvoorbeeld ook alleen tijdens het sporten dragen.

Operatie

Heb je veel last van urineverlies tijdens inspanningen? Dan kun je door middel van een operatie een bandje om je plasbuis laten aanbrengen. Dit bandje ondersteunt het afsluiten van de blaas. Weeg eerst goed de voor- en nadelen af met je huisarts voordat je de operatie besluit te doen.

Wil je meer informatie over stressincontinentie of over onze intieme hygiëne producten? Kom dan langs in de dichtstbijzijndste Etos winkel voor advies.

Incontinentie materiaal

Kom de dag en nacht droog door met de juiste inleggers of broekjes.

Extra,
€ 2,29
€ 7,39
Mini Plus,
€ 3,89
Ultra Mini,
€ 3,89
Mini,
€ 2,01
Mini Plus,
€ 1,89
Extra,
€ 3,89
Mini Magic,
€ 3,89
€ 4,99
Maxi Night,
€ 3,99
Normaal,
€ 3,89
Extra,
€ 7,39
Extra Plus,
€ 3,99
Level 1,
€ 4,19
€ 4,99
Maxi,
€ 4,19
Ultra Mini,
€ 2,19
€ 4,99
Large,
€ 10,15
Promotie:
Mini,
Van € 4,19 voor € 3,14
Medium,
€ 6,25
Large,
€ 6,25
Normal,
€ 3,99
Small Plus,
€ 4,39
Normal,
€ 2,29
Mini,
€ 3,89
Ultra Mini Plus,
€ 3,89
Medium,
€ 5,45