zwangere vrouw met handen op buik

Zwangerschaps- incontinentie

Wist je dat een derde van de zwangere vrouwen last heeft van ongewild urineverlies tijdens of na de zwangerschap? Heel vervelend, maar wel heel normaal dus! Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsincontinentie en is er iets aan te doen? Je leest het hieronder!

Wat is zwangerschapsincontinentie?

Zwangerschapsincontinentie is het ongewild verliezen van urine tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Dit kan variëren van een paar druppeltjes urine tot wat grotere plasjes urine. Bij de meeste vrouwen heeft het lichaam een halfjaar tot een jaar de tijd nodig te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Daarmee verdwijnt in de meeste gevallen ook het ongewilde urineverlies.

De meest voorkomende vorm van urineverlies bij zwangere vrouwen is stressincontinentie. Bij deze vorm komt er tijdens inspanning meer druk op je blaas dan je bekkenbodemspieren aankunnen. Je verliest dan urine wanneer je bijvoorbeeld iets optilt, sport of moet lachen.

Ervaar je ongemak van je urineverlies? Gebruik dan incontinentiemateriaal om ongewild urineverlies op te vangen. Er zijn verschillende soorten, maten en merken incontinentiemateriaal. Kies bijvoorbeeld voor Yoni of Sanature wanneer je graag incontinentieverband van biologisch katoen wilt.

Bekijk hier ons gehele assortiment met incontinentiemateriaal >


 

Wat is de oorzaak van zwangerschapsincontinentie?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van zwangerschapsincontinentie. Zo kunnen hormonen, druk op je blaas en lichamelijke problemen na de bevalling ongewild urineverlies veroorzaken.

Hormonen

Tijdens je zwangerschap maak je hormonen aan die je lichaam voorbereiden op de bevalling. Deze hormonen verslappen je bekkenbodemspieren, waardoor je gemakkelijker kunt bevallen. Ze kunnen ook je sluitspier verslappen waardoor je urine verliest.

Druk op je blaas

Door de groei van je kindje neemt je baarmoeder steeds meer plek in in je buik. Hierdoor ontstaat er meer druk op je blaas waardoor je urine kan verliezen. Daarnaast wordt de ruimte voor je blaas kleiner, waardoor hij sneller vol raakt en je vaker moet plassen. Ook je eigen lichaamsgewicht kan van invloed zijn op ongewild urineverlies. Dit gewicht drukt dan namelijk ook nog extra op je blaas.

Bevalling

Je kunt ook pas na de bevalling last krijgen van incontinentie. Tijdens de bevalling kunnen je bekkenbodemspieren uitrekken of scheuren waardoor je minder controle hebt en je gemakkelijker urine kunt verliezen. Ook kan je urinebuis naar beneden zijn gedrukt, waardoor je last kunt krijgen van urineverlies.

Vrouwen die een bevalling hebben gehad met behulp van een vacuümpomp, hebben een vergrote kans op schade aan de bekkenbodemspieren.
 

Hoe voorkom en behandel je zwangerschapsincontinentie?

Een groot deel van de zwangere vrouwen ontkomt helaas niet aan zwangerschapsincontinentie. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om zwangerschapsincontinentie te voorkomen of te behandelen. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

  • Train zelf je bekkenbodemspieren tijdens je zwangerschap en na de bevalling. In ons artikel over sporten tijdens en na je zwangerschap lees je meer over welke sporten hierbij kunnen helpen. 
  • Neem de tijd tijdens het plassen, plas goed uit en zorg dat je goed rechtop zit. Zo zorg je ervoor dat je blaas goed leeg raakt.

Helaas is zwangerschapsincontinentie niet altijd te voorkomen ondanks je inspanningen. Schakel de hulp in van een bekkenfysiotherapeut of je huisarts bij aanhoudende klachten.

Wil je meer informatie over zwangerschapsincontinentie of over onze intieme hygiëne producten? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor advies.

Incontinentie materiaal

Kom de dag en nacht droog door met de juiste inleggers of broekjes tijdens of na je zwangerschap.

Extra,
€ 2,29
€ 7,39
Mini Plus,
€ 3,89
Ultra Mini,
€ 3,89
Mini,
€ 2,01
Mini Plus,
€ 1,89
Extra,
€ 3,89
Mini Magic,
€ 3,89
Maxi Night,
€ 3,99
Normaal,
€ 3,89
Extra,
€ 7,39
Extra Plus,
€ 3,99
Maxi,
€ 4,19
Ultra Mini,
€ 2,19
Large,
€ 10,15
Medium,
€ 6,25
Large,
€ 6,25
Normal,
€ 3,99
Small Plus,
€ 4,39
Normal,
€ 2,29
Mini,
€ 3,89
Extra Plus,
€ 1,89
Ultra Mini Plus,
€ 3,89