Kruiden

Biergist

Biergist is een voedingsmiddel met een grote voedingswaarde. Het heeft een hoog eiwitgehalte en is een bron van mineralen, spoorelementen, essentiële aminozuren en vitamines van het B-complex.

Bijzonderheden

Biergist heet net als bakkersgist officieel Saccharomyces cerevisiae. Biergist is een inactieve gistsoort. Van oorsprong is biergist een bijproduct bij het brouwen van bier.

Toepassing

CLA

CLA behoort tot de familie van de transvetten. CLA uit dierlijke producten is een natuurlijke stof. Ons lichaam maakt het niet zelf aan.

Bijzonderheden

CLA is een vetzuur dat vooral voorkomt in zuivelproducten en (rund)vlees. CLA wordt gemaakt van olie. De afkorting staat voor Conjugated Linoleic Acid, ofwel geconjugeerd linolzuur.

Cranberry / guldenroede

Cranberries bevatten stoffen zoals bioflavonoïden, organische zuren, d-mannose en vitamine C. Guldenroede wordt meestal gebruikt om de blaas- en nierfunctie te ondersteunen. Het helpt de vochthuishouding in balans te houden. Het kruid wordt veel gebruikt tijdens reizen of in warme perioden.

Bijzonderheden

In het Nederlands wordt de cranberry ook wel veenbes genoemd. Cranberry wordt vaak gecombineerd met vitamine C. Een andere naam voor guldenroede is solidago. Guldenroede kan samen met cranberrycapsules worden ingenomen.

Duivelsklauw

De wortels van de duivelsklauw bevatten actieve stoffen die je kunnen helpen om soepel te blijven bewegen. Duivelsklauw draagt bij aan het behoud van flexibele gewrichten.

Bijzonderheden

Andere namen voor duivelsklauw zijn harpagophytum of devil's claw. De plant dankt zijn naam aan het feit dat de vrucht is voorzien van talrijke 'klauwtjes'.

Toepassing

Echinacea

Echinacea purpurea is een heilzame plant die al eeuwenlang wordt gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen. Het is een van de populairste kruidenmiddelen. Als je weerstand wat meer ondersteuning kan gebruiken, kan Echinacea nét dat beetje extra zijn om je goed te blijven voelen.

Bijzonderheden

Echinacea is ook bekend onder de naam Rode Zonnehoed.

Toepassing

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba bevat een groep stoffen die flavonglycosiden worden genoemd. Die stoffen helpen dat het blad van de ginkgoboom een gunstige invloed kan hebben op de bloedsomloop.

Bijzonderheden

In het Verre Oosten wordt Ginkgo biloba al duizenden jaren gebruikt. De Nederlandse benaming voor Gingko biloba is Japanse tempelboom. Het is de langst levende boomsoort ter wereld.

Toepassing

Ginseng (Panax Ginseng)

Panax ginseng is een krachtige, natuurlijke oppepper voor je lichaam. De vitaliserende en prestatieverhogende vermogens van het kruid beïnvloeden zowel lichaam als geest.

Bijzonderheden

Er is Koreaanse ginseng (Panax ginseng) en Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus). De Siberische ginseng is niet verwant aan de Panax ginseng, maar er worden aan beide soorten vergelijkbare phytotherapeutische eigenschappen toegeschreven.

Toepassing

Glucosamine  

Glucosamine is een lichaamseigen stof. Als je ouder wordt, kun je ervoor kiezen om glucosaminetabletten in te nemen.

Bijzonderheden

Glucosamine kan in verschillende vormen voorkomen in voedingssupplementen. Bijvoorbeeld als glucosaminesulfaat met kaliumchloride, glucosaminechloride, glucosaminesulfaatnatriumchloride of acetylglucosamine

Isoflavonen

Isoflavonen zijn plantaardige stoffen. Isoflavonen behoren tot de flavonoïden. Ze zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen.

Bijzonderheden

Isoflavonen in voedingssupplementen zijn afkomstig van soja of rode klaver. Andere natuurlijke bronnen zijn witte en bruine bonen, erwten en noten.

Knoflook

Knoflook is een pittige smaakmaker die ook nog eens goed is voor je gezondheid. Knoflook draagt bij tot een verantwoord cholesterolgehalte en is goed voor je hart en bloedvaten.

Bijzonderheden

Knoflook bevat een aantal belangrijke mineralen en is rijk aan vitamine C. Een voedingssupplement is een makkelijke manier om een geconcentreerde hoeveelheid knoflook in te nemen. Bovendien heb je dan geen last van de kenmerkende knoflookgeur.

Toepassing

Melatonine

Zodra het donker wordt, gaat de pijnappelklier in je hersenen melatonine aanmaken. Het is dit stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Melatonine in een voedingssupplement kan je helpen om sneller in slaap te vallen.

Bijzonderheden

Als je ouder wordt, neemt de aanmaak van lichaamseigen melatonine af. Melatonine komt in kleine hoeveelheden voor in de voeding.

Toepassing

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren EPA en DHA zijn belangrijk voor de gezondheid van het hart. Vette vis is een goede bron van de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Van deze visvetzuren is inmiddels een aantal gezondheidseffecten bekend.

Bijzonderheden

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert twee keer per week (vette) vis te eten, waarvan minstens één keer vette vis zoals sardine, ansjovis, haring, zalm en makreel. Voor mensen die geen vis willen of kunnen eten, zijn visoliecapsules een goede aanvulling.

Toepassing

  • Als aanvulling voor een ieder die het advies van twee keer vis per week eten niet haalt.
  • EPA en DHA zijn goed voor het hart.*
  • DHA is van belang voor een goede werking van de hersenen.**
  • EPA en DHA helpen een normale bloeddruk in stand te houden.***
  • *Gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
  • **Gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
  • ***Gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA. De dagelijkse inname van DHA en EHA samen mag niet meer dan 5 g bedragen.

Probiotica

Een probioticum is een preparaat met levende, goedaardige bacteriën. De bacteriën zijn gevriesdroogd en verwerkt in poeders of capsules. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde Lactobacillen en Bifidobacteriën.

Bijzonderheden

Naast probiotica zijn er ook prebiotica. Dit is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Soms zitten ze samen in een product. Dan spreekt men van synbiotica.

Toepassing

  • In bepaalde yoghurtdranken en als voedingssupplement.

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie heeft al heel wat vrouwen een dienst bewezen doordat het ondersteunt bij wisselende stemmingen en ongemakken rondom de menstruatie. Daarnaast heeft teunisbloemolie een verzorgende invloed als het gaat om het herstellend vermogen van de huid.

Bijzonderheden

De olie van de zaden van de teunisbloem bevatten het waardevolle GLA (gammalinoleenzuur), een omega 6 vetzuur.

Toepassing

Valeriaan

Valeriana officinalis is een plant die al eeuwen wordt gebruikt om haar rustgevende invloed. Ook vandaag de dag is valeriaan nog altijd een veelgebruikte plant, die helpt bij geestelijke druk en spanning. Valeriaan helpt bij een zenuwachtig gevoel, om te ontspannen en om lekker te slapen.

Bijzonderheden

Niet het blad, maar de wortel van de valeriaanplant beschikt over rustgevende stoffen.

Toepassing

Disclaimer

Deze vitaminewijzer is uitsluitend bedoeld om informatie te verschaffen over vitamines, mineralen en kruiden. Raadpleeg bij lang aanhoudende klachten of twijfel altijd je arts. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling en niet als vervanging van de voeding.