Kwalen

Eczeem

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem kan erfelijk worden bepaald of een overgevoeligheidsreactie zijn op een stof zoals nikkel, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Omega vetzuren staan sterk in de belangstelling bij eczeem. Als je een tekort hebt aan bepaalde essentiële vetzuren, kun je kampen met een droge en schilferende huid.

Oplossingen

Teunisbloemolie bevat het vetzuur gammalinoleenzuur (GLAT), dat de huid versterkt en gunstig is bij een gevoelige huid. Zowel voor inwendig als uitwendig gebruik.

Visolie levert belangrijke omega 3 vetzuren, die een gunstige bijdrage kunnen leveren bij een gevoelige huid.

Hooikoorts / allergie

Ons immuunsysteem helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Bij een allergie is het immuunsysteem overactief en gaat het ons lichaam ook beschermen tegen niet-schadelijke stoffen, zoals pollen, kattenharen, huismijt of voedingsmiddelen. Het lichaam maakt dan histamine aan, een soort antistof.

Oplossingen

Bijenpollen reduceren de aanmaak van histamine in het lichaam. Bevat veel vitamines en mineralen, waardoor de weerstand verhoogd kan worden.

Vitamine C bevordert de weerstand.

Brandnetel vermindert de ontstekingen die kunnen ontstaan bij hooikoorts.

Koude handen

Als je vaak koude handen en voeten hebt, kun je op een natuurlijke manier de bloedsomloop stimuleren. Van verschillende kruidenextracten is bekend dat ze een gunstig effect hebben op de doorbloeding in de grote en kleine bloedvaten.

Oplossingen

Ginkgo biloba bevordert de bloedcirculatie, met name naar het hoofd en de ledematen. Het kan daarom helpen bij koude handen en voeten of zware benen.

OPC (oligomere proanthocyanidinen) zijn gezonde stoffen uit druivenpitten. OPC bevordert de doorbloeding. Ook als je zware benen hebt of ontsierende aderen op je benen, kun je profiteren van een voedingssupplement met OPC.

Maagzuur

Maagzuur is een bijtend zuur, dat bedoeld is om voedsel snel en effectief te verteren. Als de klep tussen de slokdarm en de maag niet goed sluit, kan er maagzuur naar boven komen. De maag heeft een dik slijmvlies ter bescherming tegen het zuur, de slokdarm heeft dit echter niet, waardoor er een brandend gevoel kan ontstaan.

Oplossingen

Calciumcarbonaat wordt vaak toegevoegd aan maagzuurremmers en is een goede keuze bij incidenteel brandend maagzuur.

Zoethoutwortel helpt het maagslijmvlies herstellen.

Aloë-verasap verzacht een geïrriteerde slokdarm.

Ondersteun het verteringsproces met vitamine B-complex, dat invloed heeft op het zenuwstelsel dat de spijsvertering regelt.

Menstruatie / PMS

Veel vrouwen maken iedere maand een onaangename periode door. Verschillende natuurlijke voedingsstoffen kunnen je hormonale balans ondersteunen. Je kunt ze gebruiken bij een onregelmatige menstruatie en als je in de periode rondom je menstruatie ongemakken ervaart.

Oplossingen

Teunisbloemolie bevordert een normale en regelmatige menstruatie.

Vitamine B6 reguleert mede de activiteit van hormonen en zorgt voor het behoud van een goede lichaamsbalans.

Mondzweren

Mondzweren, ook wel mondblaasjes of aften genoemd zijn pijnlijke zweertjes die in het mondslijmvlies ontstaan. Mondzweren komen vaak voor en kunnen vele oorzaken hebben. Mondzweren kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het bijten op de wang, te hard poetsen of een verminderde weerstand.

Oplossingen

Vitamine C voor de weerstand, samen met bioflavonoïden die de werking van de vitamine C verhogen.

Vitamine B-complex zorgt mede voor een goede weerstand.

Echinacea ondersteunt het immuunsysteem.

Neerslachtig

Een natuurlijk middel kan een steuntje in de rug zijn als je somber gestemd bent of als je je een tijdje wat neerslachtig voelt. Bij medicijngebruik is het altijd verstandig om met je arts te overleggen voordat je een voedingssupplement gaat gebruiken.

Oplossingen

St. Janskruid heeft een gunstige invloed op de stemming en kan helpen om je emotionele balans te verbeteren.

Visolie is rijk aan de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze visvetzuren zijn goed voor de hersenen en voor je gemoedstoestand.

Obstipatie

Obstipatie komt veel voor: meer dan de helft van de mensen krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Voldoende vocht, vezels en lichaamsbeweging kunnen de stoelgang op gang brengen. Onderstaande natuurlijke stoffen kunnen ook een handje helpen. Het voordeel van deze stoffen is dat je darmen er niet aan wennen en er niet lui van worden.

Oplossingen

Probiotica zijn nuttige darmbacteriën die een gunstig effect te hebben bij verstopping omdat het je darmbewegingen reguleert.

FOS kan de ontlasting wat zachter maken. Deze vezels zijn ook goed voor een gezonde darmflora.

Aloë vera werkt licht laxerend. Het extract van deze plant bevordert je spijsvertering op een milde manier.

Puistjes

Er zijn veel lotions en crèmes die het ontstaan van puistjes kunnen tegengaan. Puistjes en mee-eters ontstaan echter dieper in de huid, waar die verzorgingsmiddelen niet bij komen. Daarom kun je ook goed van binnenuit de strijd tegen puistjes aangaan.

Oplossingen

Biergist is rijk aan B-vitaminen en zuivert je huid.

Zink ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het mineraal voedt en verzorgt je huid van binnenuit.

Reisziekte

Tijdens een tochtje in de auto, op de boot of in het vliegtuig kunnen klachten als misselijkheid, duizelig en zweten ontstaan. Erg vervelend als je net op reis bent. Gelukkig is reisziekte vaak maar van korte duur en zijn er enkele tips tegen reisziekte. Sterke geuren, als parfum, etensluchten of sigarettengeur worden afgeraden omdat het de misselijkheid kan verergeren.

Oplossingen

Gember is een veel gebruikt kruid om misselijkheid bij reisziekte te verkomen of te verminderen.

Magnesium helpt om de zenuwen tot rust te brengen.

Ginkgo bevordert de doorbloeding, en kan helpen bij duizeligheid.

Spataderen

De wanden van bloedvaten zijn opgebouwd uit elastisch weefsel. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten elastisch en soepel zijn. Voedingsstoffen die het bindweefsel en de vaatwanden beschermen kunnen helpen als je ontsierende aderen en vermoeide benen hebt.

Oplossingen

OPC is goed voor de doorbloeding van de benen, voor sterk bindweefsel en elastische vaatwanden. Je kunt OPC goed gebruiken bij ontsierende aderen op de benen.

Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen. Collageen is een belangrijk onderdeel van de huid, dat elasticiteit en stevigheid geeft.

Stress

Als je in een spannende periode zit en je rusteloos of nerveus voelt, is het goed om te weten dat er middelen zijn die je op een natuurlijke manier weer helpen om tot rust te komen.

Oplossingen

B-vitaminen hebben een functie in het zenuwstelsel en in de energieproductie. B-vitaminen kunnen goed worden ingezet bij stresssituaties en vermoeidheid.

Valeriaan kun je gebruiken voor een goede nachtrust en in tijden van stress en spanning.

Siberische ginseng werkt als adaptogeen. Dat wil zeggen dat je vermogen om met stress om te gaan verbetert. De plant wordt ook gebruikt voor extra energie.

Verkoudheid

Versterk je weerstand bij de eerste verschijnselen van opkomende verkoudheid of als je weerstand wel wat hulp kan gebruiken. Je immuunsysteem zal je dankbaar zijn als je het ondersteunt met de volgende natuurlijke ingrediënten.

Oplossingen

Vitamine C ondersteunt de natuurlijke afweer van het lichaam.

Echinacea wordt al eeuwenlang gebruikt om het immuunsysteem te versterken.

Zink is een echt 'weerstandmineraal' dat bijdraagt aan het normale functioneren van het immuunsysteem.

Vermoeidheid

Als je een tijdje vermoeid bent en weinig fut hebt is het prettig dat je je lichaam van wat natuurlijke energie kan voorzien. Met de volgende voedingsstoffen activeer je het natuurlijke energieniveau in je lichaam. Voel je weer fit en je kunt de hele wereld aan!

Oplossingen

Een vitamine B-complex bevat alle B-vitaminen die helpen om energie vrij te maken uit de voeding. Ze dragen bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

Co-enzym Q10 speelt een rol in de energieproductie in de cellen.

IJzer is goed voor een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Je kunt het goed gebruiken bij vermoeidheid en moeheid.

Een multipreparaat bevat B-vitaminen en ijzer en andere nutriënten die je goed kunt gebruiken om je weer fit te voelen. Een multi behoort tot de basissuppletie om te gebruiken als je vermoeid bent.

Vocht vasthouden

Vocht vasthouden is een lastig probleem en duidt vaak op een ander probleem in het lichaam. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts voordat je zelf aan de slag gaat. Vocht vasthouden betekend dat er ergens een vochtophoping zit waar zich normaal gesproken geen vocht bevindt, bijvoorbeeld in de vingers, enkels of voeten.

Oplossingen

Guldenroede, ook wel Solidago genoemd, ondersteunt de vochthuishouding in het lichaam.

Magnesium biedt ondersteuning bij het handhaven van de normale balans in de water en mineralenhuishouding.

Darmflora / Diarree

In de dikke darm leven grote hoeveelheden darmbacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn de goede en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. Als je darmflora uit balans is, kun je dat merken doordat je bijvoorbeeld diarree, winderigheid of verstopping krijgt. Je houdt je darmflora gezond door gezond en vezelrijk te eten en voldoende te drinken.

DIARREE

Diarree is een dunne, waterige vorm van ontlasting. Het wordt vaak veroorzaakt door een virus, maar ook een bacterie kan diarree veroorzaken. Ook stress en antibiotica- gebruik kunnen ervoor zorgen dat je dunnere ontlasting hebt. Diarree gaat meestal na een paar dagen vanzelf over. Door de darmflora in balans te brengen, kan diarree sneller verdwijnen.

Oplossingen

Probiotica zijn preparaten met goedaardige darmbacteriën die zorgen voor een gunstige balans in de darmen. Versterkt de darmflora en ondersteunt de afweer van het lichaam.

FOS (fructooligosaccharide) zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darmen.

Disclaimer

Deze vitaminewijzer is uitsluitend bedoeld om informatie te verschaffen over vitamines, mineralen en kruiden. Raadpleeg bij lang aanhoudende klachten of twijfel altijd je arts. Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling en niet ter vervanging van de voeding.