Alles voor jou bij

Incontinentie: je blaas de baas

Een paar druppeltjes urine die je verliest tijdens het niezen of zo erg moeten plassen dat je het toilet niet op tijd bereikt… Incontinentie kan je zó onzeker maken. Heb je regelmatig last van urineverlies? Met het juiste incontinentiemateriaal en onze adviezen zul je jezelf een stuk zekerder voelen.

Incontinentie komt vaker voor dan je denkt. En nee, niet alleen bij ouderen. In Nederland hebben ruim 3.5 miljoen mensen, mannen en vrouwen, plasklachten. Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas. Een half miljoen is incontinent voor urine, zo blijkt uit informatie van de Continentie Stichting.

Vrouwen hebben de pech dat ze vaker last hebben van urineverlies dan mannen. Dat komt omdat de bekkenbodemspieren het zwaar hebben. Door de typisch vrouwelijke ‘aangelegenheden’ zoals zwangerschap, bevalling en de overgang. De belangrijke bekkenbodemspieren kunnen hierdoor in kracht en elasticiteit afnemen. Maar uiteraard worden ook mannen incontinent. De oorzaak is dan vaak problemen met de prostaat.

Fabel

Om iets aan urineverlies te doen, is het verstandig om minder te drinken

Als je ineens weinig gaat drinken, kan je hiermee incontinentie juist versterken. Wanneer je weinig vocht tot je neemt, wordt je urine heel geconcentreerd waardoor je sterker aandrang zal voelen. Daarbij kan de blaas hierdoor geïrriteerd raken. Met kans op blaasontsteking en uitdroging.

Wat is incontinentie?

Iemand is incontinent als hij of zij ongewild urine verliest. Officieel spreek je dan van urine-incontinentie want er bestaat ook incontinentie voor ontlasting (plat gezegd: je poep niet kunnen ophouden). Dat heet fecale incontinentie. In de volksmond wordt met incontinentie vaak bedoeld: je plas niet kunnen ophouden. 

Wat is incontinentie

Waardoor kun je incontinent worden?

Incontinentie kan volgens De Continentie Stichting verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • zwangerschap
 • prostaatproblemen (bij mannen)
 • obesitas
 • medische ingrepen 
 • medicijnen (zoals slaapmiddelen en antipsychotica)
 • ongezonde leefgewoonten (roken, alcohol drinken, te veel eten, koffie en/of zoetstofhoudende dranken gebruiken, te weinig/te veel drinken)
 • verkeerde plasgewoontes (niet goed uitplassen, te lang ophouden)
 • aandoeningen (o.a. blaasontsteking en suikerziekte)
 • ouderdomsverschijnselen (slappere spieren, verminderde mobiliteit en geestelijke vermogens)
 • blaasontsteking 

Welke soorten incontinentie zijn er?

Er zijn veel vormen van incontinentie. Etos behandelt de volgende, veel voorkomende vormen van ongewenst urineverlies:

Wat kun je doen aan incontinentie?

Als je denkt dat je incontinent bent, is het is belangrijk om naar de huisarts te gaan om de oorzaak van het ongewild urine- of ontlastingverlies te onderzoeken. Wanneer je weet waardoor de incontinentie wordt veroorzaakt, kan er gericht een behandeling worden gezocht.  Heb je last van verzwakte bekkenbodemspieren, dan kan bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie een oplossing zijn. Een speciale bekkenbodemtherapeut kan je helpen om met deze oefeningen meer controle over je blaas te krijgen. 

BekkenbodemtherapieMisschien verrassend maar sporten en minder eten kan helpen om incontinentie onder controle te houden. Hierdoor kun je namelijk overgewicht voorkomen. Als je aankomt in kilo’s, belast je namelijk onnodig veel je bekkenbodemspieren. 
Om te voorkomen dat je natte plekken in je broek krijgt en je naar urine ruikt, is er speciaal incontinentiemateriaal. 

Welke soorten incontinentiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende soorten materialen om urineverlies op te vangen. Dat varieert van dunne inlegkruisjes voor licht urineverlies tot dikker materiaal en ook broekjes als je meer urine verliest.

IncontinentiematerialenEr zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal ingedeeld op:
 

 • Geslacht
  Man
  Vrouw
 • Materiaal
  Normaal
  Voor de gevoelige huid (katoen) 
 • Vorm van incontinentie
  Voor urine
  Voor ontlasting
 • Absorptiediktes
  Licht – matig (verlies van druppeltjes tot enkele scheutjes)
  Matig – zwaar (verlies van scheuten)
  Matig – zwaar (nacht)

Fabel

Alleen ouderen hebben last van urineverlies

Incontinentie komt dan wel meer voor bij ouderen, maar in Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen van 35 jaar en ouder te maken met urineverlies.