Stop diarree, constipatie en maagzuur op vakantie

Maagzuur, diarree, buikkrampen en obstipatie op reis: je maag en darmen vinden het niet leuk dat je kilometers van huis je eigen eetpatroon drastisch omgooit. Meer alcohol, stokbrood in plaats van meergranenbrood en gekruid en vet eten kan intern voor herrie zorgen. Om te voorkomen dat jij of je kind straks vakantie viert op het toilet, vertellen wij je wat je kunt doen aan diarree en andere problemen met maag en darmen op reis.

Voorkom buikkramp op vakantie

Ander voedsel, hitte, lang zitten in het vliegtuig of de auto, minder drinken en ook de stress van het reizen geven bij veel reizigers problemen met hun maag en darmen. Jammer, want kamperen met buikkramp op de wc is vast niet de vakantie die je voor ogen had. Diarree, constipatie en maagzuur zijn de meest voorkomende maag-darmklachten op vakantie. Wij vertellen je hoe je die kunt voorkomen op vakantie én wat je er aan kunt doen als je hier toch last van krijgt.

Heb je alles?

Reisapotheek

Insectenbeten

Wondverzorging

Ziek op reis

Wat is diarree?

Diarree is dunne of zelfs waterige ontlasting die vaak gepaard gaat met heftige buikpijn.

Hoe krijg je diarree?

Diarree kun je krijgen door besmetting met bacteriën of virussen. Bijvoorbeeld doordat je contact hebt gehad met iemand die diarree heeft of met besmette oppervlakken of voorwerpen. Vaak in warmere landen door het eten of drinken van besmette voedingswaren of water. Diarree kan ook veroorzaakt worden door bepaalde parasieten en wormen, door te veel alcohol of laxerende zoetstoffen en het eten van laxerende voedingsmiddelen zoals pruimen.

Feit

47% heeft last van diarree op vakantie (binnen Europa)*

 

Wat doe je tegen diarree op vakantie?

Diarree onttrekt vocht en voedingsstoffen aan je lichaam. Zorg in ieder geval dat je voldoende water drinkt. Zeker kinderen kunnen snel uitdrogen. Het kan bij langer aanhoudende diarree nuttig zijn om ook extra mineralen in te nemen. Om er snel vanaf te komen, kun je een diarreeremmer innemen.

Diarree bij baby’s en kinderen

Bij baby’s en jonge kinderen komt diarree vaker voor, maar mogen er nog geen stoppende middelen gebruikt worden. Veel laten drinken is dan belangrijk. Geef licht verteerbaar voedsel, bijvoorbeeld gekookte en gestoomde maaltijden en warme dranken. Geef vaker per dag kleine porties.

Zeker met baby’s of hele kleine kinderen ga je het beste langs een arts als de diarree lang aanhoudt. Ga eerder als je kind suf wordt, ingevallen ogen krijgt, blijft huilen of weinig plast.

Hygiëne voor kinderen

Zorg dat je kind regelmatig zijn handjes wast. Sowieso voor iedere maaltijd en nadat hij naar het toilet is geweest. Voor jezelf geldt dat je goed op de hygiëne moet letten als je eten bereidt. Geef je kleintje op reis liever geen gefrituurd voedsel en ook geen rauwe of halfrauwe vis, vlees, gevogelte of ei. Let dus op bij het barbecueën. Check ook extra de houdbaarheidsdatum van etenswaren. Bewaar verse producten goed koel.

Middelen tegen diarree

Etos Diarreeremmer met loperamide stopt binnen enkele uren diarree. Niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar. 

Imodium Instant Smelttablet kunnen de symptomen van diarree snel verlichten, terwijl je eigen immuunsysteem de infectie verder bestrijdt. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar. Handig voor mensen die moeite hebben met slikken.

Fabel

Diarree is nuttig om de bacteriën die de waterige ontlasting veroorzaken uit het lichaam weg te spoelen

Je eigen immuunsysteem bestrijdt namelijk de ziekteverwekkers. Vaak wordt diarree niet eens door besmetting veroorzaakt.

Tips om een voedselinfectie te voorkomen

 • Eet geen maaltijden van stalletjes op straat
 • Was je handen vaak en uitgebreid met zeep
 • Drink in het buitenland water uit een gesealde waterfles of gekookt water
 • Vermijd ijsblokjes
 • Pas ook op met open fruit en rauw voedsel

Care Plus O.R.S. (Oral Rehydration Salts) is een glucose-zoutenpreparaat dat de vochtopname uit de darmen bevordert. O.R.S. helpt het lichaam het vochttekort en de zouthuishouding weer te herstellen wanneer je diarree hebt of erg veel zweet. 

Etos O.R.S. Elektrolytpoeder is een glucose-zoutenpreparaat van Etos Eigen merk. Om mineralen aan te vullen na diarree of veel overgeven of zweten. 

Wat is constipatie?

Constipatie, obstipatie of verstopping: al deze woorden geven hetzelfde aan namelijk: een vertraagde of moeilijk werkende stoelgang. Je kent het misschien wel dat je ineens buikpijn krijgt en naar het toilet moet, maar op de WC gebeurt vervolgens niets. Vaak is dan je ontlasting ineens te hard, krijg je een opgeblazen buik en kan het poepen pijn doen.

Hoe krijg je verstopping?

Een tijdelijke verstopping van je darmen op reis kan komen door een verandering in je eetpatroon. Misschien heb je voeding gegeten die constipatie in de hand werkt, zoals bananen en chocolade. Of het is gewoon de stress van je reis waardoor je darmen even 'van de leg'zijn. Vaak duurt het een paar dagen voordat je darmen weer normaal doen en de buikpijn afneemt. Zwangere vrouwen hebben sowieso vaak last van constipatie. Het is ook een van de meest voorkomende darmproblemen bij kinderen.

Wat doe je tegen constipatie?

Voor een goede stoelgang is het belangrijk om genoeg water te drinken en vezelrijke voeding te eten. Drink ’s ochtends een glas lauw water op je nuchtere maag. Dit wil de stoelgang ook nog wel eens ‘spontaan’ op gang helpen. Kinderen vergeten door het drukke spelen en zwemmen op vakantie vaak om genoeg te drinken. Zet dus regelmatig een flesje water (niet ijskoud) voor zijn of haar neus.

Veel lichaamsbeweging helpt ook tegen verstopping. Op vakantie beweeg je mogelijk minder dan thuis. De hele dag op het strand liggen bevordert de stoelgang niet echt. Blijf dus ook op vakantie een beetje actief. Nee, je hoeft niet direct in een noodgang langs de branding te rennen. Een half uurtje kuieren over de camping of op de boulevard kan je darmen ook al uit hun luie stand halen.

Werkt dit allemaal niet, dan zijn er ook medicijnen en middeltjes tegen obstipatie.

Middelen tegen constipatie

Microlax Oplossing Voor Rectaal Gebruik is een mini-tube die je leegknijpt in de anus en die binnen 5 tot 20 minuten werkt tegen een opgeblazen buik en buikkrampen door constipatie. Als je deze klysma wil gebruiken als je zwanger bent of wil geven aan een kind onder de 6 jaar wordt er aangeraden om eerst een huisarts te raadplegen.

Etos Laxeertabletten Bisacodyl 5 mg zijn ook geschikt om de ontlasting te vergemakkelijken als je bijvoorbeeld veel last van aambeien hebt.

Iberogast werkt bij darmkrampen, maar ook bij een combinatie van maag- en darmklachten zoals misselijkheid en maagpijn. Ook kan het helpen een vol gevoel te verminderen.

Sperti Aambeienzalf is goed om aambeien te behandelen. Deze kunnen namelijk ontstaan door te veel persen, wat je vaak doet als je een moeilijke stoelgang hebt. Verzacht de pijn en verlicht de jeuk.

Wat is maagzuur?

Het is normaal dat maagzuur aanwezig is in je maag. Deze agressieve vloeistof verteert je voedsel. Je maag heeft geen last van het zuur omdat hij is voorzien van een beschermende slijmlaag. Je slokdarm, die van je mond naar je maag loopt, is niet bekleed met slijm. Een klepje sluit de overgang tussen slokdarm en maag af en gaat alleen open om voedsel door te laten naar de maag. Wanneer de afsluiting niet meer goed werkt, kan er zuur in de slokdarm terugstromen. Dit heet reflux en geeft een brandend gevoel.

Hoe voorkom je brandend maagzuur?

Wil je oprispingen van brandend maagzuur voorkomen, dan kun je beter stress vermijden en niet te vet en gekruid eten. Ook andere etenswaren zoals pepermunt, chocolade, citrusvruchten en dranken als koffie, alcohol en frisdrank kun je beter niet nemen als je snel last hebt van je maag. Verorber ook niet te grote maaltijden en eet rustig, met kleine hapjes.

Maagzuurbinders versus maagzuurremmers

Als je vaak last hebt van brandend maagzuur (gemiddeld zo’n 2 of meer keer per week) dan kun je het best maagzuurremmers slikken. Bij acute en meer incidentele klachten (vaak na het eten en ’s avonds) ga je over op maagzuurbinders.

Maagzuurbinders

 • Werken in de maag en binden
 • Neutraliseren het overtollige maagzuur
 • Hebben een snelle werking
 • Werken enkele uren

Rennie kun je gebruiken als maagzuurbinder als je slechts af en toe te maken hebt met maagzuur. Dit zelfzorgmiddel heeft een maagzuurneutraliserende werking. Werkt binnen 5 minuten en de werking houdt zo’n 40 minuten aan. 

Gaviscon maagzuurbinder legt een laagje op de maaginhoud waardoor maagzuur niet meer de slokdarm in kan lopen. Werkt binnen 5 minuten en houdt maximaal 3 tot 4 uur aan.

Maagzuurremmers

 • Worden in de bloedbaan opgenomen
 • Remmen de maagzuurproductie in de maagwand
 • Werken pas na enkele uren
 • Werken een langere tijd (H2 blokkers tussen 8-12 uur en een PPI tot maximaal 24 uur)

Zantac kun je gebruiken als je vaak en lang achter elkaar last van maagzuur hebt. De maagzuurremmer werkt binnen 1 tot 2 uur en werkt zo’n twaalf uur lang tegen maagzuur.

Etos Maagzuurbinders geeft ook verlichting wanneer je frequent en aanhoudend door maagzuur wordt geplaagd. Werkt binnen 1 tot 2 uur en de werking houdt maximaal 12 uur aan. 

Misselijkheid

Je kunt flink misselijk worden van het eten op je vakantiebestemming. Bijvoorbeeld als je te veel eet, te heftige smaakcombinaties tot je neemt of als die lekkere tortilla of tonijnsalade eigenlijk bedorven was. Tegen een lichte vorm kan heet water met verse gemberschijfjes helpen. Als het nog niet heel erg mis was met je lunch of diner, kun je een dagje een rommelige buik en gevoelige maag hebben. Soms ben je er met één keer rennen naar het toilet vanaf.

Misselijk door bedorven voedsel

Heb je echt een voedselvergiftiging, dan zul je binnen 48 uur na de besmette maaltijd een heftige reactie krijgen. Bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven, buikkrampen en/of diarree en koude rillingen. Is de vergiftiging ernstig, dan kun je zelfs koorts krijgen, bloederige ontlasting, je kunt uitdrogen, en in hele ernstige gevallen kan het zenuwstelsel schade oplopen. Vermoed je dat je een voedselvergiftiging hebt, ga dan naar een arts. Zorg ondertussen dat je goed blijft drinken.

*Bron: Onderzoek Gezond op vakantie door Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het CBD.