Reisapotheek: instectenbeten behandelen

Zit je lekker op de camping of voor je vakantiehuis, word je gebeten of geprikt door een insect. Au, niet precies de vakantiesfeer waar je naar op zoek was! Voorkom met onze tips dat je op vakantie geprikt of gebeten wordt door muggen, teken, wespen of andere insecten. Muggen, vlooien, wespen, dazen, bijen, mieren, teken en steekvliegen: er komen heel wat insecten op je afgevlogen en gekropen op vakantie. En ook thuis komt dit krioelende en zoemende ongedierte, vooral in de zomermaanden, graag op bezoek. Deze veel voorkomende insecten kunnen venijnig bijten of steken.

Waarom steken insecten?

Insecten steken uit zelfverdediging of omdat ze zich voeden met bloed. Tijdens het steken, brengen ze een giftige stof in je huid. Dit gif veroorzaakt jeuk, pijn of een zwelling. Sommige mensen hebben echt last van een beet of steek van insecten. Anderen merken er weinig van.

Heb je alles?

Reisapotheek

Buikklachten

Wondverzorging

Ziek op reis

Feit

73.4% van de vrouwen heeft last van jeuk op vakantie*

Meest gehaat: de mug

De meest gehate insect is wel de mug. En de meest voorkomende insectenbeet op vakantie is die van, ja hoor, weer de mug. Dit geniepige ongedierte slaat vooral graag toe in de schemering. In Nederland leveren muggenbeten alleen jeuk op. Op tropische bestemmingen kun je er gevaarlijke ziektes door oplopen. Muggen komen af op lichaamsgeur en niet op licht, zoals je vaak hoort. De stekende insecten planten zich voort in stilstaand water.

Zo bescherm je jezelf tegen muggen

Trek ’s avonds en als je bijvoorbeeld door een natuurgebied loopt kleding aan die je armen en benen bedekt. Al zal de meest doorgewinterde mug zich hier niet door laten tegenhouden. Gebruik daarom ook een insectenwerend middel met DEET. Insecten raken gedesoriënteerd van dit goedje. Bijvoorbeeld Etos Anti-Insect roller DEET. Dit product beschermt je gemiddeld zes uur tegen steken van huismuggen. Maar ook tegen tropische muggen die onder andere Zika, Malaria, Dengue en Gele Koorts kunnen overbrengen. Let op: middelen met DEET zijn niet geschikt voor baby’s, kleine kindjes en mensen met ademhalingsproblemen. En ook niet voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Etos Anti-Insect Roller
DEET 30%

Fabel

Een kruisje helpt tegen de jeuk van een muggenbult.

Als je een kruisje maakt in een muggenbult, vervang je alleen de jeuk voor tijdelijke pijn. Wrijf er liever wat tandpasta op of Tijgerbalsem. Het frisse gevoel verzacht de jeuk.

Zo bescherm je jouw kind tegen muggen

Veel producten tegen muggen, zeker die met DEET, zijn niet geschikt voor baby’s en jonge kinderen. TheBugWatch wel. Dit hippe polsbandje bevat alleen Citriodiol. Deze niet giftige stof heeft een natuurlijke anti-mugwerking waardoor je minder kans hebt op jeukende muggenbulten. TheBugWatch maakt geen contact met de huid en houdt vervelende muggen tot wel 360 uur (15 dagen) op afstand na het openen van de verpakking. Etos Anti muggen & teken spray citriodiol is een natuurlijke spray die je 4 tot 6 uur beschermt tegen teken, knutten, huismuggen en tropische muggen. En dan de muggen die onder andere zika, malaria, dengue en gele koorts kunnen overbrengen. Dit product bevat geen DEET maar lemon-eucalytus extracten.

Etos Anti Muggen & Teken Spray met citriodiol

Extra slimme tips tegen muggen

  • Dek ’s zomers regentonnen en emmers water af. Ook handig: giet een beetje slaolie op het water in de regenton. Zo leg je een filmpje olie op het water waardoor de muggen geen eieren kunnen leggen.
  • Ga je op vakantie naar een plek waar veel muggen rondzwermen? Slik vanaf een paar weken voor de reis vitamine B. De prikploerten schijnen je dan stukken minder aantrekkelijk te vinden.
  • Ook kun je meer knoflook eten. De lucht die erna uit je poriën komt schijnt voor de muggen een turn off te zijn. (Helaas ook voor je partner.)
  • Een ventilator naast je bed die je op je lijf richt, blaast muggen van je af. Wind vinden ze héél irritant.

Meest gevreesd: de teek

Teken voeden zich met bloed. Van honden, katten, vogels, schapen én mensen. Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn wanneer de teek de ziekte van Lyme met zich meedraagt. De spinachtige beestjes komen steeds meer voor in Nederland. Ze zitten vooral in hoog, schaduwrijk gras en in dode bladeren bij bomen en struiken.

Fabel

Van een tekenbeet word je altijd ziek.

In Nederland is één op de vijf teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (Borrelia burgdorferi). Ruim 1 miljoen Nederlanders worden jaarlijks door een teek gebeten. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt daarna wordt geschat op 2% (Bron: RIVM).

Zo bescherm je jezelf tegen teken

Draag bedekkende kleding wanneer je de natuur in gaat. Stop broekspijpen in je sokken en trek dichte schoenen aan. Vermijd in een tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken.

Smeer voordat je op pad gaat Etos Anti-Insect DEET op je lichaam. Deze roller beschermt drie uur tegen tekenbeten. De beschermingstijd tegen sommige agressieve tropische tekensoorten kan korter zijn. Ook Careplus Anti Teek doet zijn werk. De werkzame stof komt uit Eucalyptus Citriodora oil.

Laat bijvoorbeeld je partner of moeder altijd goed je huid controleren op teken nadat je in de natuur bent geweest!

Zo herken je een beet van een teek

Een teek is meestal zo klein dat hij niet opvalt. In het begin is het klein zwart puntje op je huid. Je moet echt goed kijken wil je ‘m zien. Na een paar dagen bloed zuigen, zwelt de teek op. Hij lijkt dan op een bruine of grijze erwt.

Omdat hij een verdovend stofje in zijn speeksel heeft, voel je niet veel van de beet zelf. Al kan een tekenbeet wel jeuken. Afhankelijk van de levensfase van de teek kan de beet lijken op een gemiddelde muggenbult. Al heb je van een muggensteek doorgaans minder lang last. Zie je een rode, ringvormige vlek ontstaan op de plek waar de teek heeft toegeslagen? Ga da naar de huisarts. Zo’n ring is namelijk typerend voor de ziekte van Lyme. Houd je huid goed in de gaten tot zo’n drie maanden nadat je de teek verwijderd hebt!

Heb je een tekenbeet? Kom dan direct in actie:

  1. Verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekenpincet.
  2. Maak de wond schoon met 70% alcohol of jodium.
  3. Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar je gebeten bent door een teek.

Teken bij kinderen

Een vierde van alle tekenbeten vindt plaats bij kinderen. De kleine enthousiastelingen banjeren vaker dan volwassenen door groen heen en spelen in bosjes en hoog gras. Daardoor lopen ze een grotere kans om gebeten te worden door een teek en zo de ziekte van Lyme op te lopen. Zo’n 30% van de tekenbeten vindt plaats in eigen tuin. Geef je kids dus bedekkende kleding bij het buiten spelen. En controleer ze erna grondig op teken. Let vooral op het gebied bij de nek en oksels, liezen, haarrand en broekrand.

Meest irritant: kwallenbeet

Of eigenlijk een kwallensteek want kwallen bijten niet, maar hebben prikkende tentakels met gif. Hier kun je flink last van hebben maar meestal kan het niet veel kwaad.

Hoe herken je een kwallenbeet?

Een aanraking van de tentakels van een kwal zorgt voor huidirritatie met pijn, jeuk, rode plekken, kleine (rode of witte) blaasjes of bultjes en zwelling. Alsof je een brandnetel tegen je lijf hebt gekregen, maar dan heftiger. Vooral het eerste kwartier kun je er erg last van hebben. Bij een ernstige allergische reactie zie je ernstigere zwelling, roodheid, jeuk en pijn veel meer verspreid over het hele lichaam.

Wat doe je als jij of je kind een kwallenbeet heeft?

Zie je nog stukjes netelcellen van de tentakels? Schrap die dan weg. Dompel daarna de plek onder in zo heet mogelijk water als jij of je kleintje aankunt. Is er geen heet water beschikbaar, spoel dan af met zeewater of gebruik een hotpack of coldpack, zo luidt het advies van het Rode Kruis Nederland. Wat daarna kan helpen is een zalf tegen insectenbeten.

Als na een half uur de klachten niet minder zijn, ga dan naar de huisarts. En bij een ernstige allergische reactie (ademhalingsproblemen, overgeven, hoofdpijn of koorts) bel je 1-1-2.

Eerste hulp bij kwallenbeet?

Dompel de plek in zo warm mogelijk water als jij of je kind aankunt

Geen warm water in de buurt? Spoel af met zeewater

Gebruik een Hotpack of Coldpack**

Naar de dokter na een insectenbeet?

Toch gestoken? Vooral niet krabben! Je kunt zo een ontsteking oplopen. Het ongemak na de steek van de meeste insecten gaat vanzelf weer over. Tenzij je pech hebt en allergisch bent voor een bijen- of wespensteek. Dan kan je er ziek van worden of hele grote zwellingen krijgen. Snel naar de dokter dan. En als je door een teek gebeten bent en verschijnselen krijgt die wijzen op de ziekte van Lyme, doe je er goed aan naar de huisarts te gaan.

Hoe behandel je een insectenbeet?

Etos Na de beet gel extra kalmeert de huid na insectensteken van onder andere wespen en bijen, bij insectenbeten of na aanraking met bijvoorbeeld kwallen. De tea tree oil werkt ontsmettend en helpt de huid sneller te genezen.

Etos Na de beet pen bevat een vloeistof die de huid kalmeert na een muggenbeet of na aanraking met bijvoorbeeld brandnetels. De glycerine verzorgt en verzacht de huid. Beide producten zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Etos Na De Beet Extra Verzachting Gel

Etos Na De Beet Verzachting Pen

Fabel

Een mug laat een stofje achter dat jeuk veroorzaakt

Je lichaam doet dat zelf. Hoe meer je krabt aan een muggenbult, hoe meer histamine je aanmaakt.

Vang insecten met een val

Paniek in de tent! Ineens krioelt het van de insecten rond je kampeerplek, in je vakantiehuis of gewoon thuis. Zo vang je mieren, muggen, zilvervisjes en ander klein ongedierte.

Het seizoen begint met mieren (soms al vroeg in maart) en in de zomer vliegen de muggen full force rond. Die piek in muggen kan doorlopen tot het najaar.

Zilvervisjes zijn er het hele jaar. Ze zijn dol op vocht. Ventileer je huis daarom goed door bij droog weer elke dag even een raam open te zetten. En zet vallen om de insecten te vangen.

* Bron: Onderzoek Gezond op vakantie door Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het CBD

** Advies Rode Kruis Nederland