Reisapotheek: ziek op reis

Heb je er wel eens van gehoord, het omgekeerd Kortjakje-syndroom? Het houdt in dat je vaak juist op vakantie ziek wordt. Hebben jij of je kinderen ook vaak dat je snipverkouden of zelfs met griep vakantie viert? Of word je kind iedere keer weer misselijk op de achterbank van de auto? Etos geeft je tips om veel voorkomende ziektes en ongemakken op reis te voorkomen en te bestrijden.

Vakantiestress

Koffers pakken, het huis netjes achterlaten, een oppas voor de katten zoeken: op vakantie gaan levert bij veel mensen stress op. Het is niet goed voor je immuunsysteem als je jezelf erg druk maakt. En dan kun je in de vakantie als je net uit je stress-stand komt om eindelijk te relaxen ineens ziek worden.

Ook je kinderen beginnen meestal doodmoe aan hun vakantie. Aan hun witte gezichtjes en dramatische buien merk je dat zo’n druk schooljaar ze niet in hun koude kleren gaat zitten.

Waarom word je vaak ziek op vakantie?

De snelle omschakeling van actie naar rust kan in de vakantie tot gezondheidsproblemen leiden, omdat je lichaam hierdoor uit balans raakt. Daarbij lijkt het erop dat sommige mensen ziek zijn kunnen uitstellen tot hun vakantie, ontdekten hoogleraar psychologie Ad Vingerhoets en zijn collega’s van Tilburg University.

Ongeveer drie procent van de Nederlandse bevolking heeft last van ‘vrijetijdsziekte’ of ‘het omgekeerd Kortjakje-syndroom’, zoals het ziek worden op vakantie ook wel eens wordt genoemd. De klachten kunnen uiteenlopen van vage pijntjes tot erge vermoeidheid, misselijkheid, griepachtige klachten en zelfs koorts.

 

Heb je alles?

Reisapotheek

Buikklachten

Insectenbeten

Wondverzorging

Feit

23,7% heeft last van oorpijn tijdens de vakantie*

Tip

Drink geen alcohol en cafeïnehoudende dranken zoals koffie en cola in het vliegtuig. Deze drogen je lichaam uit waardoor je immuunsysteem vermindert.

Vliegtuigverkoudheid

Veel mensen lopen een verkoudheid op in het vliegtuig. Niet gek als je weet dat onderzoek aantoont dat je in een vliegtuig in de lucht wel 113 keer sneller verkouden wordt dan gewoon beneden op de grond. Waarschijnlijk omdat je met een heleboel mensen in een kleine ruimte gepropt zit waardoor bacteriën sneller overgedragen wordt. De lage luchtvochtigheid in de cabine zorgen dat je neus en keel droog worden. In die delen van je lijf werkt je immuunsysteem dan minder goed. Maar ook onderweg in de auto of touringcar kun je verkouden worden. De bacteriën hebben vrij spel en voor je het weet zit je met een loopneus op de camping.

Wat is verkoudheid?

Neusverkoudheid wordt veroorzaakt door rhinovirussen. Deze dringen de neus binnen als de weerstand laag is en nestelen zich in het slijmvlies. Dit raakt hierdoor geïrriteerd en zwelt op. Je voelt je dan ‘niet fit’ en benauwd. Je neus zit verstopt, je bent de hele dag aan het niezen of aan het snotteren. Kinderen hebben vaak ook nog last van koorts en/of snotterige ogen. Allesbehalve ideaal, zeker in je welverdiende vakantie!

Wat helpt tegen verkoudheid op reis?

Bij veel mensen kan het gebruik van neusspray of -druppels helpen. En je kan altijd nog een stoombad nemen. Hierdoor komt het vastzittende snot los en dat lucht op. Probeer altijd eerst verlichting te creëren met een neusspray met een oplossing van zeezout. Merk je geen verbetering, ga dan over op eentje met Xylometazoline.

Wat helpt tegen verkoudheid op reis bij kinderen?

Voor kindjes tot 2 jaar is een neusspray met zoutoplossing de enige verlichting die je ze kunt geven.

Etos Anti-allergie Neusspray Zoutoplossing. Opent de verstopte neus.

Otrivin Baby Zoutoplossing Neusspray Vanaf 0 Jaar** Baby neusspray vanaf 0 jaar.

3 tips om verkoudheid te voorkomen:

1.

Drink veel water. Regelmatig een slokje water drinken in het vliegtuig helpt om uitdroging te voorkomen. Zo houd je jouw immuunsysteem sterk. Daarnaast kan ook een neusspray op waterbasis helpen.

Etos Anti-allergie Neusspray Zoutoplossing

2.

Was vaak je handen. Door regelmatig je handen te wassen met zeep, stop je de verspreiding van bacteriën via je handen die je een verkoudheid bezorgen. Uit onderzoek is gebleken dat bacteriën die virussen veroorzaken meerdere uren blijven leven op je huid of plaatsen zoals armleuningen en deurposten.Is het toilet continu bezet of zit je gewoon lekker? Desinfecterende gel met alcohol werkt ook goed.

Etos Hygiëne Handgel Mini

3.

Spoel je mond. Spoel tijdens de vlucht regelmatig met een bacteriedodende mondspoeling. Zo houd je de kans op besmetting door de lucht zo klein mogelijk. Kies een kleine reisverpakking want je mag natuurlijk geen flesjes meenemen met een inhoud van meer dan 100 ml.

CB12 Mondverzorgingsmiddel Mini

Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?

Als je verkouden bent, heb je verschijnselen als hoesten, keelpijn, oorpijn en een verstopte neus. Die ongemakken voel je ook bij griep, maar de klachten zijn dan wat heftiger. Een verkoudheid gaat meestal in de neus, oren en keel zitten en loopt door naar een hoest. Bij griep voelt het hele lichaam 'ziek' aan. Je wordt dan ook geplaagd door spierpijn, gewrichtspijn en verlies van eetlust. Het grootste verschil met een verkoudheid is de koorts.

Wat is griep?

Het griepvirus wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht die bijvoorbeeld vrijkomen niezen en hoesten. Dit gebeurt extra snel in ruimtes waar veel mensen op een kluitje zitten, zoals het vliegtuig, de vlieghaven of een touringcar. Het virus kan zich daarnaast makkelijker verspreiden door droge lucht veroorzaakt door een aircosysteem.

Fabel

Je kunt verkouden worden van een open autoraam

Verkouden word je van een virus. Maar als je hoofd afkoelt, vermindert de weerstand van neus en keel.

Hoe voorkom je griep op reis?

Zorgt dat je voldoende slaap krijgt, eet veel groente en fruit en beweeg voldoende. Met een goede hygiëne voorkom je het overlopen van bacteriën, schimmels of virussen van de ene persoon op de andere. Vaak je handen wassen is de simpelste en meest effectieve manier om te voorkomen dat je griep krijgt Toch geveld door de griep? Dan is het belangrijk om veel thee of water te drinken, omdat je veel vocht verliest als je koorts hebt. Paracetamol kan daarnaast helpen tegen de koorts. Neusspray en hoestdrank verlichten neus- en keelklachten.

Keelpijn op vakantie

Keelpijn komt vaak kijken bij een griep of verkoudheid. De keel voelt droog en rauw aan en soms ook opgezet. Om dat te verzachten kun je water drinken of zuigen op een snoepje. Hierdoor maak je meer speeksel aan waardoor je een betere afvoer hebt van de ziekteverwekkers. Voor kinderen is op vakantie een waterijsje dan ideaal. IJs verkoelt de keel en verzacht zo de pijn.

Hoesten tijdens je vakantie

Als je verkouden bent, raakt het slijmvlies in de luchtwegen geïrriteerd. Vaak maak je dan als reactie daarop te veel slijm aan. Hoesten is een reflex om het overtollige slijm af te voeren. Om te voorkomen dat je proestend boven je vakantiecocktail hangt, kun je hoestdrank, hoestcapsules of hoesttabletten gebruiken om de hoest te verminderen.

Griep op reis

Lig je te zweten in je hotelbed en heb je koude rillingen? Griep gaat altijd gepaard met koorts. Die heb je als de thermometer over de 39 ºC gaat. Tussen de 37 ºC en de 39 ºC noem je het verhoging. Verder kan je bij de griep ook last hebben van spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn en keelpijn.

Om de pijn te verlichten en koorts te verlagen kun je een pijnstiller met paracetamol* innemen. Ook nurofen* kan de klachten verlichten. Paracetamol werkt koortsverlagend en pijnstillend. Ibuprofen heeft daarbij ook nog een spierontspannende werking. Ook voor de kids zijn er speciale hulpmiddelen die de klachten kunnen verlichten zoals Panadol junior.

Etos Paracetamol 500 mg tabletten* Bij pijn en koorts.

Etos Ibuprofen 400 mg tabletten* Bij koorts, pijn en onstekingsreacties.

Fabel

Je moet koorts altijd onderdrukken

Koorts is een verdedigingsmechanisme bij een infectie. Paracetamol verlaagt de koorts maar voor genezing is het dus niet nodig.

Oorpijn en jeuk in het oor

Zwemmen in stilstaand water zonder chloor kan oorpijn veroorzaken. In dit water zitten vaak bacteriën en virussen die ontstekingen kunnen veroorzaken in het oor. Bij een zwemmersoor of gehoorgangontsteking is de huid in de gehoorgang ontstoken. Als je last hebt van een zwemmersoor kun je last hebben van jeuk in het oor, oorpijn, een rode, gezwollen huid of korstjes in de gehoorgang, een branderig gevoel in het oor en vocht uit het oor (loopoor). Ook kun je soms tijdelijk minder goed kunnen horen.

Hoe voorkom je oorpijn en jeuk op vakantie?

De makkelijkste manie om oorpijn op vakantie te voorkomen is natuurlijk niet zwemmen in stilstaand water waar geen chloor in zit. Maar ja, wat is nou lekkerder dan een duik in een verkoelend meertje? Gebruik dan oordoppen speciaal voor het zwemmen, die voorkomen dat er water in je oren komt. Droog na het zwemmen of douchen je oren heel goed af.

Gebruik ook niet te vaak wattenstaafjes en peuter niet in je oren met je vingers.

Tip

Alpine Swimsafe oordoppen voor zwemmen A. Vogel oorspray jeuk bevat een natuurlijke olie die een laagje vormt op de oorhuid. Hierdoor heeft water minder invloed, wat de kans op het krijgen van een zwemmersoor verkleint.

Reisziekte

Eindelijk begint je reis! Je stapt in het vliegtuig, in de auto of op de boot en voor je het weet, voel je jezelf misselijk, duizelig, begin je te zweten of overmatig te gapen of/en heb je zwabberende benen. Grote kans dat je last hebt van reisziekte, afhankelijk van hoe je reist ook wel wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte genoemd.

Wat doe je tegen reisziekte?

Je krijgt sneller last van wagenziekte of wordt eerder zeeziek of luchtziek als je op je telefoon of een ander beeldscherm kijkt of een boek leest. Kijk daarom naar een vast punt buiten en draai als het mogelijk is een raampje over of schep een luchtje buiten. Iets kleins eten kan ook helpen maar laat dat biertje of wijntje staan want je gaat je alleen maar slechter voelen. Reisziekte bij kinderen Kleine kindjes weten vaak niet wat ze overkomen als ze door reisziekte plotseling misselijk worden en misschien moeten overgeven. Zorg dat je kind niet met een lege maag de auto of het vliegtuig instapt. Probeer hem of haar te laten slapen of naar een vast punt te laten kijken. Leid je kind af met een verhaaltje of liedje maar laat de iPad in de tas. Een pilletje tegen reisziekte, zoals Etos reisziektetabletten of Primatour, voorafgaand aan de reis nemen kan je veel misselijkheid besparen.

Reisziekte bij kinderen

Kleine kindjes weten vaak niet wat ze overkomen als ze door reisziekte plotseling misselijk worden en misschien moeten overgeven. Zorg dat je kind niet met een lege maag de auto of het vliegtuig instapt. Probeer hem of haar te laten slapen of naar een vast punt te laten kijken. Leid je kind af met een verhaaltje of liedje maar laat de iPad in de tas.

Tip

Een pilletje tegen reisziekte, zoals Etos reisziektetabletten of Primatour, voorafgaand aan de reis nemen kan je veel misselijkheid besparen.

* Bron: Onderzoek Gezond op vakantie door Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het CBD