Slaapapneu: heb ik OSAS, CSAS of POSAS?

Vermoed jij dat je ademstops hebt in je slaap? Dan kan het zijn dat je slaapapneu hebt. Maar waardoor wordt dit veroorzaakt? Er zijn drie soorten slaapapneusyndromen: OSAS, CSAS en POSAS. Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen deze vormen van apneu en hoe ze veroorzaakt worden.

1. Wat is het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)?

Het obstructief slaapapneusyndroom, of OSAS, is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Bij OSAS geven je hersenen tijdens je slaap wel de prikkel af om adem te halen, maar wordt je luchtweg gedeeltelijk of volledig geblokkeerd waardoor je ademhaling vermindert of tijdelijk stopt.

Hoe wordt OSAS veroorzaakt?

De naam obstructief slaapapneusyndroom zegt het al: OSAS wordt veroorzaakt door een afsluiting of obstructie van je luchtweg. Hierdoor komt er geen zuurstof in je longen terecht. Wanneer je luchtweg niet volledig maar gedeeltelijk geblokkeerd wordt, ontstaat tijdens het inademen een onderdruk in je keel die je zachte weefsel laat trillen. Oftewel: je gaat snurken! Wie snurkt, hoeft heus niet altijd slaapapneu te hebben. Maar het is wel belangrijk om te weten dat wie OSAS heeft, bijna altijd snurkt! De oorzaken van snurken en het obstructief slaapapneusyndroom komen dan ook grotendeels overeen. OSAS kan worden veroorzaakt door:

 • Je anatomie
 • Overgewicht
 • Geïrriteerde keel
 • Verslapping van de keelspieren
 • Alcohol en medicatie zoals kalmerende middelen of spierverslappers

OSAS en anatomie

De volgende aspecten van je anatomie kunnen leiden tot slaapapneu:

 • Een korte of dikke nek
 • Vergrote neus- en keelamandelen
 • Neuspoliepen
 • Lang of gespleten gehemelte
 • Een grote tong
 • Een langere huig
 • Een naar achter staande onderkaak

OSAS en overgewicht

De aanwezigheid van overtollig vetweefsel rondom je nek en keel kan de wand van je keelholte verdikken. Dit vernauwt je luchtweg en kan leiden tot apneu.

OSAS en een geïrriteerde keel

Roken of brandend maagzuur veroorzaken irritatie in de keel, waardoor de wand van de keelholte kan verdikken en de doorgang nauwer wordt.

OSAS en een verslapping van de keelspieren

Naarmate je ouder wordt, versmalt je keel en verslappen de spieren in je keel. Dit kan ertoe leiden dat het zachte weefsel rondom je huig en in je keelholte samenvallen tijdens je slaap. Dit kan de luchtweg gedeeltelijk of volledig blokkeren.

OSAS en alcohol en medicatie

Alcohol en bepaalde soorten medicatie, zoals kalmerende middelen en spierontspanners, kunnen je keelspieren ontspannen. Dit kan leiden tot slaapapneu.

2. Wat is het Centraal Slaap Apneu Syndroom (CSAS)?

Het centraal slaapapneusyndroom, of CSAS, komt minder vaak voor dan OSAS en ontstaat wanneer de hersenen te weinig prikkels afgeven aan je longen om adem te halen, bijvoorbeeld omdat je hersenletsel hebt. Een ander belangrijk verschil met OSAS is dat je luchtweg bij CSAS niet wordt geblokkeerd en je dus ook niet snurkt. Het is mogelijk om CSAS én OSAS te hebben, maar CSAS komt ook op zichzelf voor.

Hoe wordt CSAS veroorzaakt?

Hoe vaak en hoe diep je ademhaalt wordt aangestuurd door het ademhalingscentrum in je hersenen. Wanneer er een schommeling is in het zuurstof- en koolzuurgasgehalte in het bloed, reageren je hersenen door een signaal af te geven aan de ademhalingsspieren om te ademen. Als je hersenletsel hebt, kan dit proces verstoord zijn. Het gevolg is dat je ademhaling tijdelijk vermindert of even stopt. Het centraal slaapapneu syndroom kan veroorzaakt worden door:

 • Een hartaandoening
 • Een neurologische aandoening
 • Hersenletsel, in het bijzonder hersenstamletsel
 • Multi-systeem atrofie, of MSA
 • De ziekte van Parkinson
 • Bloeddrukschommelingen

3. Wat is het Positioneel Obstructief Slaap Apneu Syndroom (POSAS)?

De naam zegt het eigenlijk al: POSAS wordt veroorzaakt door de positie waarin je slaapt. Zo heb je meer kans op een apneu wanneer je op je rug slaapt. Dit wordt simpelweg veroorzaakt door de zwaartekracht! Wanneer je op je rug slaapt, is je kaak volledig ontspannen en zakken je zachte gehemelte, huig en tong naar achteren. Dit kan je luchtwegen blokkeren. Je hebt POSAS wanneer jouw slaaphouding de enige oorzaak is van je slaapapneu.

Vermoed jij dat je slaapapneu hebt? Dan is het raadzaam om langs te gaan bij je huisarts. Lees ook over de symptomen en behandeling van slaapapneu.

Ben je op zoek naar persoonlijk advies over nachtrust? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel en stel je vraag aan één van onze medewerkers.