Snurken: eerste hulp bij luidruchtige slapers

Help, gesnurk in de slaapkamer! Snurk jij of houdt jouw partner je uit je slaap? Wij vertellen je welke hulpmiddelen en oplossingen er zijn tegen snurken.

Wat kun je zelf doen om te stoppen met snurken?

Er zijn veel huis-, tuin- en keukenmiddelen tegen snurken. Zo kun je een kinband gebruiken om je mond dicht te houden of kun je een tennisbal in de rug van je pyjama naaien zodat je niet op je rug draait. Helaas werken dit soort trucs werken zelden, en veroorzaken ze vooral een verstoorde nachtrust! Gelukkig zijn er ook effectievere maatregelen die je zelf kunt nemen om het snurken te verminderen:

 • Stop met roken
 • Vermijd alcohol vanaf twee uur voor het slapengaan
 • Laat je testen op allergieën die je slijmvliezen irriteren en je neus kunnen verstoppen
 • Eet gezond (bewegen)
 • Beweeg voldoende
 • Vermijd medicatie die snurken kunnen verergeren, zoals spierontspanners
 • Train je mond- en keelspieren met speciale oefeningen
 • Slaap niet op je rug, maar bijvoorbeeld op je zij.

Welke hulpmiddelen zijn er tegen snurken?

Naast verschillende maatregelen, kunnen ook diverse hulpmiddelen snurken tegengaan:

 • Een neusspreider
 • Een snurkbeugel
 • Een anti-snurk spray

Neusspreider

Een neusspreider is een kunststof buisje of clipje dat je in de neusgaten aanbrengt om ze open te houden tijdens het ademen. Hierdoor krijgt je meer lucht via je neus binnen tijdens je slaap. De spreider laat ook minder ruimte over voor trillingen van het weefsel, waardoor het snurken kan verminderen.

Snurkbeugel

Een anti-snurkbeugel wordt ook wel een MRA genoemd: Mandibulair Repositie Apparaat. Het bestaat uit twee verbonden kunststof bitjes die je elke nacht over je onder- en boventanden draagt. De snurkbeugel zorgt ervoor dat je onderkaak en daarmee ook je tong niet naar achteren zakt tijdens het slapen. Hierdoor heb je meer ruimte in je luchtweg achter in de keelholte en is dus de kans op snurken kleiner. Een anti-snurkbeugel kan meerdere vormen van snurken behandelen en helpt zeven op de tien mensen.

Anti-snurk spray

Een anti-snurk spray zorgt voor het aanspannen en bevochtigen van het zachte weefsel achterin je keel, waardoor trillingen en dus snurken verminderen. Zo helpt het SleepzZ Anti-Snurk Spraysysteem snurken voorkomen en draagt de spray bij tot het verminderen van snurkgeluiden.

Snurk apps

Er bestaan diverse handige apps die je helpen om snurken te verminderen. Zo kun je ‘s nachts je snurken opnemen en meten. Ook kun je extra factoren toevoegen die je snurken beïnvloeden, zoals je levensstijl of een verkoudheid. Ben je benieuwd hoe luid je snurkt, hoe vaak, en welke remedies er zijn? Probeer dan eens een van de onderstaande apps:

 • SnurkLab
 • Do I Snore or Grind
 • SleepSation

SnurkLab

SnurkLab registreert, meet en volgt je snurken. Met deze app ontdek je effectieve manieren om snurken te verminderen. Extra leuk: ‘s ochtends ontdek je je Snore Score en kun je luisteren naar de hoogtepunten van de afgelopen nacht!

Do I Snore or Grind

Do I Snore or Grind doet precies wat de naam belooft: het neemt ‘s nachts je slaapgeluiden op en laat je weten of je snurkt of tandenknarst. De app biedt ook oplossingen en remedies en kan daarnaast gekoppeld worden aan een wearable tracker zoals een smartwatch.

Sleepsation

SleepSation is vooral erg fijn voor je partner. Deze app luistert ‘s nachts naar snurkgeluiden en produceert een zacht tegengeluid dat het snurken maskeert. Word je toch wakker? Dan helpt SleepSation je ook om opnieuw in slaap te vallen.

Zijn er operaties die snurken verhelpen?

Werken de hulpmiddelen niet en wil je weten wat jouw snurken veroorzaakt? Ga dan langs bij een Keel,- Neus- en Oorarts. Wanneer duidelijk is wat de oorzaak is van jouw snurken, kun je eventueel een operatie ondergaan. Een KNO-arts kan bijvoorbeeld een scheef tussenschot corrigeren of poliepen en amandelen verwijderen. Wordt jouw snurken veroorzaakt door een te nauwe overgang van de neusholte naar de keelholte? Dan zijn andere behandelingen mogelijk:

 • UPPP-operatie
 • Gecontroleerde littekenvorming van je huig
 • Gecontroleerde littekenvorming van je tong

Uvulo-palato-pharyngo-plastiek, of UPPP

Bij deze anti-snurkoperatie wordt het grootste deel van de huig, het zachte gehemelte en de keelamandelen verwijderd. Hierdoor wordt de overgang van je neusholte naar je keelholte ruimer en verdwijnt het snurken in de meeste gevallen. Belangrijk om te weten: deze operatie werkt niet op de lange termijn. Na een paar jaar kan het snurken weer terugkeren.

Nadelen: je kunt de harde ‘g’ niet goed meer uitspreken en je kunt een droog gevoel houden in je keel. Verder kan je zachte gehemelte te kort worden, waardoor je neusholte niet goed meer kan worden afgesloten. In dit geval kan een volgende operatie noodzakelijk zijn om je zachte gehemelte te verlengen.

Gecontroleerde littekenvorming van je huig

Bij gecontroleerde littekenvorming wordt het weefsel van je huid en zachte gehemelte van binnenuit verhit met een naald. Hierdoor ontstaat littekenweefsel. Omdat dit wat stijver is, zal je gehemelte minder gemakkelijk trillen en zul je dus minder snel snurken. Deze behandeling moet vaak twee keer worden uitgevoerd met een onderbreking van twee maanden om doeltreffend te zijn.

Nadelen: deze behandeling is minder effectief en er kan een gat in je gehemelte ontstaan waar je een aantal weken pijn van kunt hebben. Ook is nog niet bekend wat de gevolgen van deze behandeling zijn op de lange termijn.

Gecontroleerde littekenvorming van je tong

Gecontroleerde littekenvorming kan ook gebruikt worden op het achterste gedeelte van je tong. Dit wordt dan wat stugger gemaakt. Het is ook mogelijk dat een deel van de achterzijde van je tong wordt verwijderd met een laser, waardoor je meer ruimte krijgt in de luchtweg.

Nadelen: Pijn bij het slikken en smaakverlies. Voor beide behandelingen geldt dat niet duidelijk is wat de gevolgen zijn op de lange termijn.

Wat kun je doen bij een snurkende partner?

Hoewel jullie elkaar liefhebben, kan een snurkende partner een flinke domper op je relatie zetten. Het kan leiden tot schuldgevoel, irritaties en ruzie. Snurk jij niet, maar je partner wel? Weet dan dat het heel normaal is om gefrustreerd te raken door slaapgebrek! Het is vooral belangrijk om goed te blijven communiceren met je partner over de impact die het snurken maakt op jou en jullie relatie. Als je hier het gesprek over aangaat, onthoud dan:

 • Houd het luchtig en gebruik humor!
 • Onthoud: je frustratie ligt niet bij je partner, maar bij het snurken.
 • Ga het gesprek niet aan op de late avond of in de vroege ochtend, wanneer jullie allebei vermoeid zijn.
 • Gebruik het snurken niet als aanleiding om over andere irritaties te spreken. Houd het gesprek constructief.
 • Zoek samen naar oplossingen en bespreek de mogelijkheden met een arts.
 • Er zijn gelukkig altijd nog geluiddempende oordopjes die kunt dragen!

Ben je op zoek naar persoonlijk advies over snurken van één van onze medewerkers? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Lees meer over de oorzaken van snurken, de symptomen van slaapapneu en de geheimen van een goede nachtrust.