Belangrijke veiligheidswaarschuwing voor Etos Cranberry capsules en Care Cranberry capsules. Meer informatie

Vaginale schimmelinfectie: jeuk en rare afscheiding

Meer dan de helft van de vrouwen heeft wel eens last van vaginale schimmel. Heb je jeuk aan je vagina en extra veel, witte en brokkelige afscheiding? Grote kans dan dat je een schimmelinfectie te pakken hebt. Hoe kom je eraan en, belangrijker: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Niemand die er graag over praat maar heeft de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd tussen de 18 en 45 jaar wel eens of regelmatig een vaginale schimmelinfectie.

Wat is een schimmelinfectie?

In een vagina leven veel onschadelijke bacteriën en schimmels die zorgen voor een bepaalde zuurgraad die het ontstaan van een infectie voorkomt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën of schimmels uitgroeien tot een infectie. Vaak zie je bij zo’n infectie veranderingen aan de vaginale afscheiding.

Down under control

Zo herken je een vaginale schimmelinfectie:

 • witte, brokkelige afscheiding
 • jeuk in en/of rond de vagina
 • branderig gevoel in schaamstreek
 • gezwollen schaamlippen
 • pijn bij het plassen

Let op: sommige van deze symptomen, zoals pijn bij het plassen en een branderig gevoel, kunnen ook wijzen op een blaasontsteking. Alleen komen er dan nog andere symptomen bij zoals sterk ruikende urine, pijn in je onderrug of bekken en aanhoudende aandrang om te plassen. Ga dan snel naar je huisarts.

Oorzaken vaginale schimmel

Er zijn verschillende redenen waardoor je vaginale flora uit balans kan raken:

 • gebruik van antibiotica/medicijnen
 • verminderde weerstand
 • wassen met zeep
 • zwangerschap
 • menstruatie
 • diabetes

TIP

Een bewuste eetstijl met weinig suiker en alcohol kan eraan bijdragen dat je minder snel vaginale schimmel krijgt.

Witte vloed

Het is normaal dat je dagelijks afscheiding in je onderbroek vindt. Dit wordt wel witte vloed genoemd. Dit slijm reinigt de vagina en houdt ziektekiemen buiten de deur. Afhankelijk van je cyclus kan de afscheiding een andere kleur hebben. Van wit, tot helder tot gelig. Of net na je menstruatie bruinig door restjes oud bloed. Je verliest de hoeveelheid van ongeveer een theelepeltje per dag.

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

Een vaginale schimmel wordt niet gezien als een besmettelijke aandoening want de gist (candida albicans) leeft al bij iedereen op het lichaam. Wel kunnen mannen ook een schimmelinfectie aan hun geslachtsdeel krijgen. Al komt genitale schimmel minder vaak voor dan vaginale schimmel. Ondanks dat het beiden geen SOA’s zijn, is het toch aan te raden om de geslachtsdelen van jullie allebei te behandelen wanneer jij of je partner een schimmelinfectie hebt.

Gaat een vaginale infectie vanzelf over?

De jeuk, roodheid en pijn aan je geslachtsdeel en de witte, brokkelige afscheiding kan vanzelf weer verdwijnen. Maar grote kans dat je gek wordt van de jeuk en liever niet afwacht totdat de situatie weer hersteld is.

Hoe behandel je een vaginale infectie?

Tegenwoordig zijn er ook goede producten bij de drogist te koop die je eerst alleen op doktersrecept kon krijgen. Bijvoorbeeld Canesten GYNO 1 - Zachte capsule is een 1-daagse behandeling voor een vaginale schimmelinfectie. Het doodt de schimmel en verlicht snel de jeuk inwendig dankzij de werkzame stof clotrimazol. De zachte capsule is makkelijk in te brengen.

Voor uitwendige jeuk aan je schaamstreek gebruik je aanvullend Canesten GYNO Crème. 

Canesten Gyno 1 Capsule 

Canesten Gyno Crème

Mochten je klachten na het gebruik van een van deze producten niet overgaan of je vraagt je af of er niet iets anders aan de hand is, raadpleeg dan altijd je huisarts!