vrouw met zonnebril met voeten op tafel

10 anti-kater tips

Staat jouw agenda dit weekend vol met verjaardagsfeestjes en borrels? Dan voel je de bui misschien al hangen: dit gaat een zondag met hoofdpijn worden. Wil je deze zondag een keer zonder kater uit bed stappen? Lees dan onze tien gouden tips tegen een kater.

Artikel opslaan

Tip 1: eet voordat je alcohol gaat drinken

Een kater is niet alleen afhankelijk van hoeveel je drinkt, maar ook van de snelheid waarmee je lichaam de alcohol absorbeert en metaboliseert. Vet eten vertraagt de absorptie van alcohol en kan dus helpen om katers te voorkomen. Dus eet gerust een pizza of een hamburger voordat je een avond op stap gaat.

Tip 2: eet extra vitamines

Bij het verwerken van alcohol heeft je lichaam veel vitamines nodig. Zorg er daarom voor dat je de dag na een avondje stappen voldoende vitamines binnenkrijgt door gezond en gevarieerd te eten.

Tip 3: blijf gehydrateerd

Uitdroging is de grootste boosdoener van een kater. Alcohol droogt je lichaam uit, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen, duizelig kunt worden en veel dorst krijgt. Voorkom uitdroging door na elk glas alcohol een glas water te drinken. Ga je uit eten? Deel dan een grote fles bronwater met je tafelgenoten. Zo blijven jullie allemaal gehydrateerd!

Tip 4: vermijd bepaalde soorten alcohol

Er zijn een aantal soorten alcohol die erom berucht staan katers nog erger te maken. Over het algemeen kun je goedkope, alcoholische versnaperingen beter vermijden. Deze bevatten namelijk veelal stofjes die hoofdpijn veroorzaken. Donkergekleurde alcohol en alcohol met bubbels kun je ook beter laten staan. Donkergekleurde alcohol, zoals whisky en rode wijn, bevat namelijk meer gifstoffen die hoofdpijn veroorzaken. Je kunt daarom beter lichtgekleurde alcohol drinken, zoals wodka, witte wijn en gin. Bubbels in alcohol zorgen ervoor dat de alcohol sneller wordt opgenomen in je bloed. Hierdoor wordt je gemakkelijker dronken en krijg je sneller een kater.

Tip 5: drink niet te snel

Je lichaam heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om een glas alcohol te verwerken. Je lever speelt daarbij een belangrijke rol, omdat die enzymen levert die de alcohol afbreken. Als de toevoer van alcohol te snel gaat, kan je lever de alcohol in je lichaam niet snel genoeg verwerken. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een kater. Doe daarom eens wat langer over je glaasje wijn of bier. Zo geniet je meer van je drankje en wordt je de volgende dag een stuk fijner wakker.

Tip 6: drink met mate

Stiekem weten we natuurlijk allemaal dat de kans op een kater toeneemt bij elk extra glas alcohol. Probeer daarom eens wat minder te drinken. Stop met drinken wanneer je het idee hebt dat je genoeg hebt gehad en drink niet om andere mensen bij te houden.

Tip 7: sla de sigaretten over

Uit onderzoek blijkt dat je meer kans hebt op een kater als je tijdens het drinken rookt. Bovendien zorgt roken tijdens het drinken voor een ergere kater. Blijf dit weekend dus weg uit de rookruimte en doe een extra dansje op de dansvloer!

Tip 8: zorg voor een goede nachtrust

Na het drinken heeft je lichaam rust nodig om te herstellen van de alcohol. Zorg er daarom voor dat je goed slaapt na een avond stappen. Vooral onderbroken slaap vergroot je kans op een kater, dus sluit je gordijnen goed en doe eventueel oordoppen en een slaapmasker op voor een goede Slaap | Nachtrust.

Tip 9: ontbijt altijd na een avond stappen

Maak een goed anti-kater ontbijt voor jezelf na een avond stappen. Een ontbijtje geeft je weer energie en kalmeert bovendien je maag. Geroosterd brood en fruit zijn goede en gezonde opties voor het ontbijt, maar het ultieme kater-voedsel is eieren. Een omelet of gekookt eitje is een bron van proteïnen en B-vitaminen. Vermijd vettig eten en kruidenthee. Vettig eten is namelijk snel te zwaar voor je maag en kruidenthee vertraagt de afbraak van alcohol.

Tip 10: neem een pijnstiller

Heb je erg veel hoofdpijn? Neem dan een paracetamol om je pijn te verlichten. Paracetamol werkt pijnstillend en kan het gevoel van een kater verminderen. Let op: Drink geen alcohol, als je paracetamol liquid caps 500 milligram wil gebruiken.

Belangrijke side note: mensen die overmatig alcohol gebruiken kunnen beter geen paracetamol nemen omdat dit de kans op leverbeschadiging vergroot.

Je kan als je last hebt van een kater ook ibuprofen nemen, maar let hier wel mee op, ibuprofen kan namelijk het maagslijmvlies irriteren. De combinatie met alcohol kan ervoor zorgen dat je last van je maag krijgt.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.