Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Chikungunya

Chikungunya

Chikungunya, een virus dat wordt verspreid via muggen. Het virus komt in veel landen voor. Waar Chikungunya voorkomt, wat de symptomen zijn en welke voorzorgsmaatregelen je kunt treffen, lees je hier.

Wat is Chikungunya?

Chikungunya is een infectieziekte dat wordt veroorzaakt door het Chikungunya-virus. Het wordt via muggen verspreid en komt in veel landen voor. Eerst waren dit vooral landen rond de Indische Oceaan en in Afrika, maar de laatste jaren heeft het zich uitgebreid naar Amerika, het Caribisch gebied en Suriname. De muggen krijgen het virus via het bloed van besmette apen of mensen. De muggen prikken overdag en kunnen op veel plaatsen voorkomen, vooral ook in stedelijke gebieden.

De symptomen van Chikungunya?

Meestal tussen de twee en de vier dagen na de besmetting ontstaan de ziekteverschijnselen. Symptomen zijn:

  • Hoge koorts
  • Pijn in je gewrichten en spieren
  • Hoofdpijn
  • Rode huiduitslag

Je kunt soms maanden last houden van de uitslag. De soort klachten die je hebt en de mate van de klachten kunnen sterk verschillen. De één is nauwelijks ziek en de ander heeft ernstige klachten. Ernstige klachten komen meestal voor bij baby’s en ouderen. Ook mensen met een verminderde weerstand zijn vaker ernstiger ziek.

Wat kun je verwachten?

De koorts verdwijnt meestal binnen twee tot zeven dagen. De meeste mensen zijn na tien dagen weer helemaal opgeknapt. De pijn in de gewrichten kan soms langer aanhouden. Mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans dat de ziekte ernstiger verloopt. Er bestaat geen behandeling of vaccin tegen de ziekte.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je koorts na of tijdens je verblijf in een land waar Chikungunya voorkomt? Neem dan contact op met je huisarts of een dokter. Voor Chikungunya is nog geen behandeling, maar het is belangrijk dat andere ziektes worden uitgesloten..

Wat kun je zelf doen tegen het Chikungunya-virus?

De afweer van het lichaam moet het virus onschadelijk maken. Een goede weerstand is dus belangrijk. Zorg voor voldoende nachtrust en goede voeding. Heb je veel last van pijnlijke gewrichten? Dan kun je pijnstillers gebruiken. Als je Chikungunya hebt is het belangrijk om zoveel mogelijk onder een klamboe te blijven, zo voorkom je een mug je prikt en het virus verspreid.

Om muggenbeten te voorkomen kun je dus onder een klamboe liggen, maar ook anti-muggen-spul gebruiken, bijvoorbeeld DEET. Zorg er daarnaast voor dat je niet te bloot gekleed bent. Woon je in een gebied waar Chikungunya voorkomt? Voorkom dan dat er stilstaand water in de buurt van je huis is.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.