Alles voor jou bij

Ga eczeem te lijf!

Hmm, opeens is je huid wel érg droog. Plekjes worden rood en voor je ‘t weet zijn daar de schilfertjes, gevolgd door die vreselijk irritante jeuk. Grrr… Eczeem kan je gek maken. En naast jou nog zo’n 400.000 Nederlanders. Op zoek naar verlichting? Omdat je gevoelige huid niet zomaar kalm en zacht wordt, deelt Dermatoloog Drs Marjolein Leenarts haar allerbeste tips hoe je het best kunt omgaan met eczeem.

Voor deskundig advies op maat kun je ook altijd terecht bij één van de 1200 gediplomeerde drogisten in onze winkels.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken is. De aangedane plekken worden droog, rood en gaan vaak schilferen. En dan die jeuk… Met een beetje pech komen er zelfs bultjes en blaasjes bij kijken. Goed om te weten: eczeem is niet-besmettelijk. Het bestaat in verschillende vormen en ook de ernst van de klachten is bij iedereen anders. Naast dat ‘t gewoon irritant is, kan eczeem je ook een tikkie onzeker maken. Onthoud dat in Nederland zo’n 400.000 mensen last hebben van eczeem. Dus, hoe rot ook, eczeem is niets om je voor te schamen! 

Waarom krijg je eczeem?

Eczeem kan ontstaan door een allergische reactie, maar in de meeste gevallen is het aangeboren en steekt het af en toe de kop op. De natuurlijke vetbarrière van de huid is bij mensen met eczeem minder aanwezig waardoor een droge huid ontstaat. Vooral jongere kinderen hebben er last van maar ook op latere leeftijd kan de huidaandoening je plagen.

Wanneer je ook last hebt van rode, schilferende plekken, is het vaak nodig om een medicijn te gebruiken. Even naar je huisarts of dermatoloog dan voor advies!

Wanneer krijg je eczeem?

Wanneer je gestrest, moe of ziek bent, kan eczeem extra toeslaan. Soms is er bij kinderen een duidelijke oorzaak waarom het eczeem plots opspeelt . Vaak wanneer het niet zo goed gaat met je kindje, krijgt het extra last van de huidaandoening. Tandjes die doorkomen, een griepje, seizoensinvloeden, maar ook spannende gebeurtenissen zoals een verjaardag kunnen effect hebben op het eczeem bij je kleintje. Maar vergeet niet: eczeem is eigenwijs. Het kan in ene ook zomaar beter gaan met je huid.
Het klopt trouwens dat voor veel mensen met eczeem vooral de wintermaanden geen pretje zijn. De koude lucht en droge verwarming drogen je huid extra uit.

Masterclass eczeem

Een goede verzorging is het toverwoord bij eczeem. Vijf manieren om eczeem in toom te houden.


Smeer to the max

De enige echte remedie om je eczeemhuid te herstellen is: smeren, smeren, smeren. Een natuurlijke vetbarrière van de huid is bij veel mensen met eczeem minder aanwezig dus bouw zelf een isolatielaagje op. Let op: kies een vette crème zonder parfum en met zo min mogelijk overbodige stoffen.

 
Droge huid? Gebruik altijd een olie onder de douche. Die laat een lekker vet laagje achter.


Hete douche-verbod

Na een douche of bad verdampt het water dat op je huid ligt en neemt zo het vocht uit de huid mee. Yep, vandaar dat trekkerige gevoel na een lange douche dus… Douche om eczeem minder kans te geven dus nooit te heet en te lang en ga maar heel soms in bad. Baby’s vinden badderen goddelijk. Maar twee tot drie keer per week in bad is voor ukjes meer dan genoeg.

 
Heeft je baby schilferende wangetjes? Het kan eczeem zijn. Na het bad of douche de huid zachtjes droog deppen. En ja: al die kleine plooitjes ook. Daarna insmeren met een vette zalf.


Afdrogen: zachtjes!

Droog je huid goed en voorzichtig met deppende bewegingen af. Omdat je voor je droge, eczeemgevoelige huid gewoon wat liever mag zijn. Handle with care dus!

 
Calendulis Plus Creme verzorgt en verzacht de rode, ruwe en geprikkelde huid. De huid wordt weer zacht en glad. 


Stop met krabben

Die JEUK! Wat helpt? Krabben, wrijven, tikken, blazen, koelen? Tja, tijdelijk dan. Alleen maak je jouw huid daar alleen maar meer mee van streek en kan een infectie ontstaan. Bovendien lost het niks op. Het beste is om afleiding te zoeken, zodat je de jeuk een beetje kunt vergeten. En sorry dat we in herhaling vallen maar echt, de beste remedie is: smeren, smeren, smeren. En gooi kriebelkleren uit je kast…

 
Voor on the go: draag het liefst luchtige kleding. Vergeet ook niet om een tube crème in je tas te stoppen!


Vermijd geparfumeerde producten

Het is jammer maar al die lekkere parfumstofjes in verzorgingsproducten drogen je huid ook uit. Gebruik daarom geen of zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim. Ga bij een droge, eczeemgevoelige huid liever over op een doucheolie zonder zeep. De olie trakteert je op een beschermende en verzorgende laag.

 
Handen worden het meest van alle lichaamsdelen blootgesteld aan water, buitenlucht en zeep. Daarom komt eczeem daar ook zo vaak voor. Zorg dat je altijd een vette handcrème binnen handbereik hebt.

Drs Leenarts

Droge Handen crème

De intensief verzorgende crème - met 5% ureum en natuurlijk zonder parfum of parabenen - voedt, hydrateert en maakt de handen weer zacht en soepel.

50 ml

Eczeem bij baby’s

Eczeem kan op jonge leeftijd beginnen. Vooral constitutioneel eczeem (de meest voorkomende vorm) kan al bij baby’s van drie maanden ontstaan. Vaak op de wangen en romp. Wat later worden de favoriete plekken van eczeem vooral de plooien van de ellebogen, knieholtes, polsen en enkels. Niet fijn voor je kleintje. De klachten kunnen zelfs een tijdje verergeren, maar gelukkig ook weer verminderen. Goed om te onthouden als je jezelf zorgen maakt: 80% van de kinderen met eczeem groeit er voor z’n vijftiende overheen.