Alles voor jou bij

Hooikoorts: vraag en antwoord

Heb je last van hooikoorts? Bekijk de meestgestelde vragen over hooikoorts.

Kan iedereen hooikoorts krijgen?

Ja, iedereen kan hooikoorts krijgen. Heb je al een allergie? Dan is de kans groter dat je ook hooikoorts krijgt.

Waar komt de naam 'hooikoorts' vandaan?

De Engelse arts dr. John Bostock heeft de naam 'hooikoorts' - in het Engels 'hay fever' - bedacht. Hij had zelf veel last van klachten als een loopneus en jeukende ogen, en het viel hem op dat dit voornamelijk samenviel met de hooitijd. Omdat hij zich bovendien een beetje koortsig voelde, leek hem dit een toepasselijke naam.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen loopt van januari tot eind september. In januari beginnen de eerste planten te groeien en verspreiden ze hun stuifmeel. In september, bij het begin van de herfst, stopt dit proces voor een paar maanden. Mei, juni en juli zijn de topmaanden voor hooikoorts. Dan staat alles in bloei en is de pollenconcentratie in de lucht het hoogst. Tijdens deze piekmaanden is er dagelijks een pollenjournaal op teletekst, internet en Radio 1.

Kan ik bloemen in huis zetten als ik hooikoorts heb?

Zet gerust een bosje snijbloemen in huis, zoals rozen of tulpen. Deze hebben doorgaans geen sterke pollenafscheiding. Grassen of grasachtige planten kun je beter niet in huis halen.

Moet ik mijn ramen in de zomer gesloten houden als ik hooikoorts heb?

Dat hoeft niet; 's zomers is het juist heerlijk om je huis te luchten. Doe dit bij voorkeur 's morgens, wanneer de pollenconcentratie nog niet zo hoog is. Of plaats een speciale pollenhor voor het slaapkamerraam. Deze heeft heel kleine gaatjes waardoor de pollen niet binnen kunnen komen, maar de frisse lucht wel!