Alles voor jou bij

Aftersun: onmisbaar na het zonnen en als je verbrand bent

Vraag je jezelf af of het echt nodig is om aftersun te smeren nadat je in de zon bent geweest? Je trekkerig en warm aanvoelende huid lust, net zoals jij, wel wat verkoeling. Drie redenen waarom een goede aftersun onmisbaar is na een zomerse dag. 

Je merkt het waarschijnlijk zelf al als je naar het strand bent geweest of een middag aan het zwembad hebt gelegen: je huid voelt warm, droog en trekkerig aan. Een duidelijk teken dat je zongebruinde huid behoefte heeft aan extra vocht en verkoeling.

Hoe werkt aftersun?

Een goede aftersun helpt de huidbarrière weer te herstellen met vocht en bijvoorbeeld antioxidanten. Het is heel belangrijk om je goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème met hoge factor als je in de zon komt, maar geen enkele zonnebrandcrème beschermt helemaal tegen UV-straling. Je huidbarrière raakt beschadigt en kan niet goed meer vocht vasthouden. Daarom is het zo belangrijk om na een dagje zonnen de huid te trakteren op herstellende ingrediënten. 

Drie redenen om aftersun te smeren:

Aftersun kalmeert de huid

Een huid die aan de zon is blootgesteld, voelt vaak warmer aan. Aftersunproducten bevatten verkoelende ingrediënten zoals menthol of aloë vera. Dat geeft een aangename koele tinteling op je huid.

Aftersun voorziet de huid van vocht

De zon droogt de huid uit. Zwembadwater en de zoute zee doen daar nog een schepje bovenop. Daarom kan je huid na het zonnebaden wel een dorstlesser gebruiken in de vorm van een hydraterende aftersun.

Je houdt je kleur langer vast door aftersun te gebruiken

Door je in te smeren met een verkoelende lotion, voorkom je dat je al snel gaat vervellen. Zo blijft jouw bruine kleurtje langer zitten. Handig: aan sommige aftersunproducten wordt een ingrediënt toegevoegd dat zorgt dat je nog een tikkie extra bruin wordt.

Weleda Edelweiss After Sun Lotion verzacht de rode en gevoelige huid. Het extract van edelweiss heeft een sterke antioxidatieve werking, wat betekent dat het de cellen voor UV-schade behoedt. Schadelijke vrije radicalen worden geneutraliseerd, waardoor het DNA wordt beschermd en huidveroudering en rimpels worden voorkomen. De verkoelende lotion is 100% natuurlijk, trekt snel in en plakt niet. 

200 ml

Drs Leenarts Aftersun verzorgt en herstelt de huidbarrière. Antioxidanten geven je huid direct de boost die het nodig heeft. De aftersun bevat geen parfum, parabenen of andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren en is daarom ook geschikt voor de (eczeem)gevoelige huid en voor kinderen.

150 ml

NIVEA SUN After Sun Lotion Bronze
Hydraterende formule voor langdurige hydratatie. Het natuurlijk pro-melanine extract stimuleert het huideigen bruiningsproces. De formule helpt vervelling van de huid te voorkomen en ondersteunt zo een langdurig mooie bruine teint.

200 ml

Wat te doen tegen een verbrande huid?

Veel mensen grijpen pas naar een aftersun als ze verbrand zijn door de zon. Helaas bestaat er geen enkele crème of aftersun die deze schade aan je huid ongedaan kan maken. Probeer verbranden te voorkomen met zonnebrand met UVA- en UVB-bescherming want onderzoek wijst uit dat het risico op een melanoom verdubbelt als je meer dan vijf keer bent verbrand door de zon.

Enkele tips als je bent verbrand door de zon:

  • Koel je huid met een snelle duik in de zee of het zwembad, of neem een koude douche.
  • Bedek daarna je huid en zorg dat je uit de zon gaat.
  • Koel de verbrande huid verder met bijvoorbeeld koude kompressen.
  • Zorg dat je de komende dagen huid hydrateert met een goede aftersun (nooit een product op oliebasis of met petroleum want dit houdt de warmte vast).
  • Draag ademende, losse kleding en drink veel water.
  • Een door de zon verbrande huid kan erg jeuken en heet aanvoelen. Aftersun biedt dan verlichting.
  • Heb je pijn? Neem een paracetamol in.
  • Ga naar de huisarts als je zo verbrand bent door de zon dat er blaren of blaasjes opkomen.

Kun je in plaats van aftersun ook bodylotion gebruiken?

Een bodylotion heeft vaak niet het verkoelend effect van een aftersun. Daarbij is een aftersun vaak dunner. Een te vette crème of olie legt een laagje op je huid waardoor de warmte niet weg kan.