Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Harde of zachte lenzen

Harde of zachte lenzen?

Heb je een bepaalde sterkte aan je ogen en wil je liever lenzen dragen in plaats van een bril, maar weet je niet goed of je voor harde of zachte lenzen moet kiezen? Goed nieuws! Wij vertellen je wanneer je het beste voor een harde of zachte lens kunt kiezen.

Wanneer kies je voor harde lenzen en wanneer voor zachte lenzen?

Contactlensspecialisten zien mensen het liefst harde lenzen dragen. Bij zachte lenzen loop je een grotere kans op een ontsteking. Een harde lens drijft op het traanvocht en neemt geen water op. Zachte lenzen zuigen het traanvocht juist wel op en kunnen dus ook het vuil dat zich in het traanvocht bevindt opzuigen. Daardoor is de kans op een oogontsteking groter. Maar wanneer kies je nu voor harde lenzen en wanneer voor zachte lenzen?

Kies voor harde lenzen als:

  • Je niet zo goed bent in het schoonhouden van je lenzen: aanslag op een harde lens is gemakkelijk te verwijderen.
  • Er sprake is van een cilinder: de oneffenheid van de cilinder wordt bij een harde lens automatisch gecorrigeerd.
  • Als je op zoek bent naar een lens die lang meegaat en weinig vloeistof verbruikt: een harde lens gaat ongeveer twee jaar mee.

Kies voor zachte lenzen als:

  • Je de comfort van een lens belangrijk vindt: zachte lenzen zitten direct comfortabel, bij harde lenzen duurt het even voordat je gewend bent.
  • Je een beroep hebt waar veel vuil in de lucht hangt of als je aan sport doet: zachte lenzen blijven beter op hun plek zitten.
  • Je prijs belangrijk vindt: harde lenzen zijn duurder in aanschaf dan zachte lenzen.
  • Als je vaak een bril draagt, of een lage sterkte hebt en niet wilt wennen aan harde lenzen.

Waar moet je nog meer rekening mee houden als je voor lenzen kiest?

Heb je een cilinder?

De bolling van het oog kan doorslaggevend zijn in de keuze voor harde of zachte lenzen. Een bepaalde sterkte en de bolling van het oog kunnen doorslaggevend zijn om voor harde of juist zachte lenzen te kiezen. Dit wordt gemeten bij de contactlensspecialist. Wanneer je bijvoorbeeld een cilinder hebt, dan passen harde lenzen vaak beter bij je. De oneffenheid van de cilinder wordt bij harde lenzen automatisch gecorrigeerd. Dit gebeurt omdat het traanvocht deze oneffenheid tussen de lens en het hoornvlies opvult. Het is wel mogelijk om een zachte lens met een cilinder te dragen, maar de gezichtsscherpte zou dan wel minder stabiel kunnen zijn dan als je harde lenzen draagt.

Zuurstofdoorlatendheid van de lens

Er wordt bij contactlenzen vaak gesproken over ‘de zuurstofdoorlatendheid’. Het is belangrijk dat lenzen zoveel mogelijk zuurstof doorlaten, om te voorkomen dat het hoornvlies een gebrek aan zuurstof krijgt. Wanneer een zachte lens vervuilt, laat deze minder zuurstof door. Alleen merk je hier niet veel van.

Wanneer het hoornvlies te weinig zuurstof krijgt, wordt deze een beetje verdoofd. Om tóch aan het zuurstof te komen, kunnen er kleine bloedvaatjes in het vlies ontstaan. Dit zal geen ontsteking veroorzaken, maar is toch is dit een verandering van het hoornvlies en hierdoor kan de kwaliteit verminderen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.