Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
bril met groene achtergrond

Hoornvlies- beschadiging

Een hoornvliesbeschadiging kan pijnlijk zijn. Wij vertellen je hoe een hoornvliesbeschadiging ontstaat, wat je moet doen als je het hebt en geven je tips hoe het kunt voorkomen. Lees het hier!

Wat is een hoornvliesbeschadiging?

Het hoornvlies is het voorste doorzichtige deel van je oog. Achter het hoornvlies bevinden zich de iris en de pupil. In het hoornvlies liggen miljoenen zenuwen. Het is dus erg gevoelig. Het hoornvlies heeft aan de buitenkant een hele dunne beschermende laag. Bij een beschadiging van het hoornvlies is deze laag kapot en komen de zenuwen aan de oppervlakte waardoor iedere beweging van je ooglid een vervelende, stekende pijn geeft.

Hoornvliesbeschadigingen kunnen een directe bedreiging voor het zicht van je oog vormen. De meest voorkomende oorzaken zijn metaalsplinters in het oog, een kras van bijvoorbeeld een tak, een plant, of een nagel. Ook verbrandingen (vuurwerk) en ultraviolette straling (lasogen) kunnen je hoornvlies beschadigen.

Wat zijn de symptomen van een hoornvliesbeschadiging?

 • Er ontstaat snel veel pijn, die erger wordt elke keer wanneer je met je ogen knippert.
 • Als de beschadiging net is ontstaan, valt er aan het oog vaak niet veel bijzonders te zien.
 • Soms kan er een troebel plekje op het hoornvlies zichtbaar zijn of bij een metaalsplinter een bruin korreltje.
 • Is het letsel langer geleden gebeurd? Dan is je oog vaak rood, doet het kijken naar licht pijn en kan de pupil kleiner zijn dan die van het gezonde oog.

Hoe ontstaat een hoornvliesbeschadiging?

Een hoornvliesbeschadiging treedt meestal op nadat er iets tegen aangekomen is, bijvoorbeeld een vinger van een kind of de punt van een plantenblad. Het kan soms met grote kracht gebeuren, bijvoorbeeld door een stukje steen wat losschiet bij het hakken of door een metaalsplinter bij het boren of slijpen. Metaalsplinters hechten zich vast aan het hoornvlies door roestvorming.

Verbrandingen en ultraviolette straling (lasogen) kunnen ook het hoornvlies beschadigen. Bij lasogen is er door de ultraviolette straling van de lasvlam een beschadiging van de oppervlakkige beschermende cellen ontstaan. Deze sterven af en zullen na enige tijd loslaten. De zenuwen raken dan hun bescherming kwijt en veroorzaken veel pijn. Deze pijn ontstaat meestal pas een aantal uren na de blootstelling aan laslicht.

Is een hoornvliesbeschadiging ernstig?

Beschadigingen van het hoornvlies zijn over het algemeen niet ernstig en genezen snel. Een hoornvliesbeschadiging moet wel door een arts worden beoordeeld en behandeld. Deze onderzoekt of de beschadiging beperkt is tot het hoornvlies en verwijdert eventuele vuiltjes uit je oog uit je oog. Meestal is de beschadiging in een tot twee dagen weer genezen. Het ontstane littekentje kan soms, ook na langere tijd, nog wel eens kortdurend irriteren.

Wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je vermoedt dat je een hoornvliesbeschadiging hebt, dien je altijd contact op te nemen met je huisarts. Verder zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen:

 • Voorkom eventuele verdere schade door niet in je oog te wrijven.
 • Laat je contactlenzen in je oog zitten.
 • Zorg ervoor dat er geen druk op je oog kan komen. Dit kun je doen door een kommetje of een plastic bekertje op het bot rond je oog te zetten en tijdens het vervoer naar je huisarts vast te houden. Let er goed op dat je niet op het oog zelf drukt.

Hoe kun je een hoornvliesbeschadiging voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een hoornvliesbeschadiging te voorkomen.

 • Draag altijd een veiligheidsbril bij het werken met metaal, zoals bij het boren, schuren, frezen of bij het inslaan van spijkers.
 • Gebruik ook bij het lassen een goede bril. Kijk niet mee met anderen die lassen, ook niet kortdurend, zonder oogbescherming.
 • Draag contactlenzen niet langer dan de geadviseerde tijd, het te lang dragen van contactlenzen kan ook een beschadiging van het hoornvlies geven.
 • Gebruik tijdens de wintersport een goede zonnebril. De ultraviolette straling kan een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies geven, vergelijkbaar met lasogen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Neem altijd contact op met je huisarts of met de SEH (Spoed Eisende Hulp) van het ziekenhuis bij klachten die op een beschadiging van het hoornvlies kunnen wijzen:

 • Wanneer er iets tegen je oog gekomen is (tak, plant, nagel, papier)
 • Wanneer je pijn en een korrelig gevoel in je oog hebt die bij het knipperen toeneemt

Neem direct contact op als:

 • Je gewerkt hebt met metaal en je zicht daarna minder is geworden (bij boren, schuren, inslaan van spijkers)
 • Je pupillen ongelijk zijn
 • Er bloed zichtbaar is
 • Er vuil op je hoornvlies zichtbaar is

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.