de achterkant van het hoofd van een vrouw met donkerblond haar

Zelf je haar verven

Ben je toe aan een nieuwe haarkleur, een nieuwe look of wil je van je grijze haren af? Dan weet je waarschijnlijk al wat we gaan zeggen: verven. Maar wij weten ook wel dat een kapper erg duur kan zijn. Of misschien vind je het leuk om zelf de uitdaging aan te gaan. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf je haren te verven. Wij vertellen je precies wat je nodig hebt en hoe je het aanpakt.

Artikel opslaan

Wat heb je nodig

Om zelf je haar te verven heb je het volgende nodig:

 • Haarverf
 • Handschoenen
 • Kam
 • Kwast
 • Een mengbakje
 • Haarklemmen
 • Een (oude) handdoek
 • Oude kleren

Vind hier alles wat je nodig hebt!

Als je haarverf bij de drogist koopt, dan krijg je er vaak handschoenen en een kwast bij. Check dit even voordat je allerlei producten aanschaft die je eigenlijk niet nodig blijkt te hebben. Als je alle benodigdheden hebt, dan kun je aan de slag met het volgende stappenplan.

Stap 1: kies de juiste kleur verf

De juiste kleurkeuze is misschien wel het belangrijkste van allemaal. Waar de juiste kleur je uitstraling echt een boost kan geven, kan een verkeerde kleur juist tegen je werken. Maar wat is dan de juiste kleur? Het is waarschijnlijk geen verrassing, maar dat is je eigen haarkleur.

Als je je eigen haarkleur als basis neemt, dan kun je hier eindeloos mee variëren. We adviseren je om maximaal twee tinten donkerder of lichter te gaan dan je eigen haarkleur. Als je al langer verft en je weet niet meer zo goed wat je eigen haarkleur is, dan kun je de kleur van je wenkbrauwen als uitgangspunt nemen. Wil je toch een totaal andere haarkleur nemen, dan raden we je aan om goed te kijken welke haarkleur bij je huidskleur past.

Zodra je de juiste kleur hebt uitgezocht, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je nieuwe coupe er waarschijnlijk niet zoals de vrouw op de verpakking uit gaat zien. Ieder haar is tenslotte anders, waardoor de verf bij iedereen anders uitpakt.

Tip: houd in je achterhoofd dat iemand met kort haar minder verf nodig heeft dan iemand met lang of heel dik haar. Pas het aantal verpakkingen dat je koopt hierop aan.

Bekijk hier ons assortiment aan haarproducten!

Stap 2: check of je allergisch bent

Het zou zonde zijn als je je haren helemaal in de verf hebt gezet en er dan achterkomt dat je allergisch bent voor de verf. Daarom is het verstandig om van tevoren een kleine hoeveelheid verf op je huid aan te brengen. Je kunt bijvoorbeeld met een wattenstaafje op drie verschillende plekjes achter je oor wat verf aanbrengen. Als je huid na 48 uur nog niet geïrriteerd of rood is, kun je zonder problemen aan de slag met de verf.

Tip: zorg ervoor dat je in deze 48 uur je haar niet meer wast. Verf pakt namelijk beter op ongewassen haar.

Stap 3: maak de verf klaar volgens de gebruiksaanwijzing

Deze stap spreekt eigenlijk voor zich, maar maakt het niet minder belangrijk. Iedere haarverf is namelijk anders. Het is daarom belangrijk dat je de stappen van de gebruiksaanwijzing goed opvolgt.

Stap 4: verdeel je haar in vier delen

Verdeel je haar in vier gelijke delen met een kam. Hierdoor weet je zeker dat je alle haren meeneemt. Je begint met het eerste deel door een scheiding van je voorhoofd naar je nek te maken. Vervolgens verdeel je je haar in twee vlakken door vanaf de middenscheiding tot aan je oor nog een scheiding te maken. Gebruik haarklemmen om de verschillende delen apart te houden.

Tip: smeer de randen van je gezicht, je oren en je nek in met vaseline of een andere vettige crème, zodat de verf niet pakt op je huid.

Nu is het tijd om een handdoek op je schouders te leggen, handschoenen aan te trekken en de kwast erbij te pakken.

Stap 5: verf de contouren

Je begint met het verven van je contouren (de rand), bij de aanzet van je haar. Wees hierbij niet te zuinig met de verf, want deze haren vallen het meest op. Je wilt natuurlijk niet dat er straks kleurverschil is. In het kader van kleurverschil is het ook belangrijk dat je niet te lang treuzelt. Anders heeft de verf langs de contouren langer in kunnen werken dan de verf op de rest van je haren en kan het dus donkerder worden dan de rest.

Probeer de aanzet dus binnen tien minuten te verven. Verder is het belangrijk om de verf met gecontroleerde bewegingen langs de contouren van voor naar achter aan te brengen. Hierdoor ontstaat er geen harde lijn langs je gezicht.

Stap 6: verf de overige delen van je haar

Voor de overige delen van je haar hebben we een mini-stappenplan voor je opgesteld:

 1. Verf je middenscheiding (uitgroei). Pak hierbij steeds plukje voor plukje haar, verf deze haren en werk richting je oor. Herhaal dit voor de andere plukjes haar totdat je beneden bij je nek bent. Het is hierbij belangrijk dat je de geverfde haren niet meer aanraakt of vastzet met haarklemmen. Dit geeft namelijk vlekken.
 2. Zodra je je uitgroei hebt geverfd, is het belangrijk om je haar één keer door te kammen.
 3. Het is nu tijd om de lengte van je haar te verven. Check van tevoren even de verpakking, maar over het algemeen doe je dit tien minuten later en wat grover dan de uitgroei.
 4. Masseer de verf nu met je vingertoppen in je haar, zodat de verf goed wordt verdeeld. Let op: raak je haar hierna niet meer aan, want dit veroorzaakt vlekken.
 5. Zet je wekker en laat de verf intrekken. Houd hierbij altijd de aangegeven inwerktijd aan.

Stap 7: spoel de verf uit je haar

Je kunt ervoor kiezen om de verf uit je haar te spoelen onder de douche of in een wasbak. Het ligt er natuurlijk aan wat jezelf prettig vindt. Houd hierbij je handschoenen aan en probeer je ogen dicht te houden. Verf is en blijft chemisch, dus dit wil je niet in je ogen of op je handen hebben. Voordat je de verf uit je haar gaat spoelen, is het verstandig om eerst je haar een keer nat te maken en dan je hoofdhuid te masseren. Zo verwijder je de verf van je hoofdhuid. Nadat je dit hebt gedaan, spoel je je haar uit totdat alle verf eruit is.

Stap 8: was je haar met speciale kleurshampoo

Tot slot is het tijd om je haar te wassen met een speciale kleurshampoo. Om je kleur- en wasbeurt compleet te maken, gebruik je daarna een conditioner of haarmasker. Laat deze minimaal tien minuten intrekken en spoel het daarna uit. Op deze manier stopt de kleuring en sluiten je haarschubben. Het resultaat? Superzacht haar en een nieuwe, frisse kleur!

Let op: je hebt ongetwijfeld wat verf over. Dit kun je niet zomaar door de gootsteen spoelen. Verf is namelijk chemisch afval. Gooi het daarom in de prullenbak of breng het naar een chemische afvalbak.

Bekijk hier ons assortiment aan kleurshampoo!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.