Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 14.49
crème
Spaar 5 Air Miles

Zelf je haar verven? Zo doe je dat!

Ben je toe aan een nieuwe haarkleur, een nieuwe look of wil je van je grijze haren af? Dan weet je waarschijnlijk al wat we gaan zeggen: verven, maar! Wij weten ook wel dat een kapper erg duur kan zijn. Misschien vind je het leuk om de uitdaging aan te gaan en zelf je haar te verven. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf je haren te verven. Wij vertellen je precies wat je nodig hebt en hoe je het aanpakt. Lees gauw verder!

zelf je haar verven

Zelf je haar verven: wat heb je nodig

Om zelf je haar te verven heb je het volgende nodig:

 • haarverf
 • handschoenen
 • kam
 • haarverfkwast
 • mengbakje
 • haarklemmen
 • (oude) handdoek
 • kleren die vies mogen worden
 • optioneel: vaseline

Als je haarverf bij de drogist koopt, dan krijg je er vaak handschoenen en een kwast bij. Check op de verpakking of dit erin zit, voordat je allerlei producten aanschaft die je eigenlijk niet nodig blijkt te hebben. Als je alle benodigdheden hebt, dan kan je aan de slag met het volgende stappenplan.

Vind hier alles wat je nodig hebt!

8 stappen om zelf je haar te verven

Stap 1: kies de juiste haarverf

De juiste kleurkeuze is misschien wel het belangrijkste van allemaal. Waar de juiste kleur je uitstraling echt een boost kan geven, kan een verkeerde kleur juist tegen je werken. Maar wat is dan de juiste kleur? Het is waarschijnlijk geen verrassing, maar dat is je eigen haarkleur.

Als je je eigen haarkleur als basis neemt, dan kan je hier eindeloos mee variëren. We adviseren je om maximaal 2 tinten donkerder of lichter te gaan dan je eigen haarkleur. Als je al langer je haar verft en je weet niet meer zo goed wat je eigen haarkleur is, dan kan je de kleur van je wenkbrauwen als uitgangspunt nemen. Wil je toch een totaal andere haarkleur nemen, zoals met bruin haar zelf je haar blonderen of van blond haar naar donker haar? Dan raden we je aan om goed te kijken welke haarkleur je het mooiste bij je huidskleur en oogkleur vindt passen.

Bekijk de kleurnummers van de haarverf

In de zoektocht naar de perfecte kleur haarverf is het slim om de kleurnummers op de verpakking te bekijken. Deze kleurcodes beginnen met een getal dat de lichtheid of donkerheid van de kleur weergeeft, variërend van diepzwart (1) tot stralend lichtgoud (10). De letter die na het cijfer komt onthult de onderliggende tint van de verf. 'A' staat bijvoorbeeld voor 'grijs' of 'blauw', 'V' staat voor 'violet', 'G' staat voor 'geelgoud' en 'R' staat voor 'rood'. Deze letter kan ook als cijfer weergegeven worden. Dit codesysteem kan jou helpen bij het kiezen van de juiste tint die past bij de gewenste haarkleur en ondertoon! Klinkt dit nog steeds vrij verwarrend? Geen zorgen, wij zetten de codes hieronder voor je op een rij:

Het 1e cijfer staat voor de lichtheid of donkerheid van de haarverf:

 • nummer 1 = zwart
 • nummer 2 = heel donker bruin
 • nummer 3 = donkerbruin
 • nummer 4 = middenbruin
 • nummer 5 = lichtbruin
 • nummer 6 = donkerblond
 • nummer 7 = middenblond
 • nummer 8 = blond
 • nummer 9 = licht blond
 • nummer 10 = heel licht blond

De 2e letter of het 2e cijfer staat voor de tint van de verf:

 • letter A of nummer 1 = blauw/grijs
 • letter V of nummer 2 = violet
 • letter G of nummer 3 = geel/goud
 • letter C of nummer 4 = oranje/koper
 • letter M of nummer 5 = kastanjebruin
 • letter R of nummer 6 = rood
 • letter G of nummer 7 = groen

Zodra je de juiste haarkleur hebt uitgezocht, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je nieuwe coupe er waarschijnlijk niet zoals de vrouw op de verpakking uit gaat zien. Ieder haar is tenslotte anders en neemt de haarverf net even anders op, waardoor de verf bij iedereen anders uitpakt.

Twijfel je welke haarverf je moet kiezen? Binnen het haarverf assortiment bij Etos vind je diverse soorten en merken haarverf. Zelf je haar verven met kappersverf of met een fijne haarverf van het Etos Merk: de keuze is enorm. Zo kan jij de haarverf kiezen die aan al jouw wensen voldoet!

Tip 1:hou in je achterhoofd dat iemand met kort haar minder verf nodig heeft dan iemand met lang of heel dik haar. Pas het aantal verpakkingen dat je koopt hierop aan.

Tip 2: zorg ervoor dat je in deze 48 uur je haar niet meer wast. Haarverf pakt namelijk beter op ongewassen haar.

Stap 2: check of je allergisch bent

Het zou zonde zijn als je je haren helemaal in de verf hebt gezet en er dan achter komt dat je allergisch bent voor de verf. Een allergie voor haarverf is een vorm van contactdermatitis. De symptomen ontstaan nadat de haarverf in contact komt met de (hoofd)huid. Zo kan er roodheid of jeuk ontstaan, maar er kunnen ook ernstigere allergische reacties optreden zoals zwelling van de huid of zelfs blaren. Daarom is het verstandig om van tevoren een kleine hoeveelheid verf op je huid aan te brengen om te testen. Je kan bijvoorbeeld met een wattenstaafje op drie verschillende plekjes achter je oor wat verf aanbrengen. Als je huid na 48 uur nog niet geïrriteerd of rood is, kan je zonder problemen aan de slag met de verf.

Stap 3: maak de haarverf klaar volgens de gebruiksaanwijzing

Deze stap spreekt eigenlijk voor zich, maar maakt het niet minder belangrijk. Iedere haarverf is namelijk anders. Het is daarom belangrijk dat je de stappen van de gebruiksaanwijzing goed opvolgt.

Stap 4: verdeel je haar in 4 delen

Verdeel je haar in 4 gelijke delen met een kam. Hierdoor weet je zeker dat je alle haren meeneemt. Je begint met het eerste deel door een scheiding van je voorhoofd naar je nek te maken. Vervolgens verdeel je je haar in 2 vlakken door vanaf de middenscheiding tot aan je oor nog een scheiding te maken. Gebruik haarklemmen om de verschillende delen apart te houden. Nu ben je helemaal klaar om zelf je haar te verven!

Tip: smeer de randen van je gezicht, je oren en je nek in met vaseline of een andere vettige crème, zodat de haarverf niet pakt op je huid. Dit kan namelijk pigmentachtige vlekken achterlaten.

Nu is het tijd om een handdoek op je schouders te leggen, handschoenen aan te trekken en de kwast erbij te pakken.

Stap 5: verf de contouren

Je begint met het verven van je contouren (de rand), bij de aanzet van je haar. Wees hierbij niet te zuinig met de haarverf, want deze haren vallen het meest op. Je wilt natuurlijk niet dat er straks kleurverschil is. In het kader van kleurverschil is het ook belangrijk dat je niet te lang treuzelt. Anders heeft de verf langs de contouren langer in kunnen werken dan de verf op de rest van je haren en kan het dus donkerder worden dan de rest.

Probeer de aanzet dus binnen 10 minuten te verven. Verder is het belangrijk om de haarverf met gecontroleerde bewegingen langs de contouren van voor naar achter aan te brengen. Hierdoor ontstaat er geen harde lijn langs je gezicht.

Stap 6: verf de overige delen van je haar

Voor de overige delen van je haar hebben we een mini-stappenplan voor je opgesteld:

 • 1. Verf je midden scheiding (uitgroei). Pak hierbij steeds plukje voor plukje haar, verf deze haren en werk richting je oor. Herhaal dit voor de andere plukjes haar totdat je beneden bij je nek bent. Het is hierbij belangrijk dat je de geverfde haren niet meer aanraakt of vastzet met haarklemmen. Dit geeft namelijk vlekken. Dit is met name belangrijk bij het zelf verven van uitgroei of bij grijsdekking bij eerder geverfd haar.
 • 2. Zodra je je uitgroei hebt geverfd, is het belangrijk om je haar 1 keer door te kammen.
 • 3. Het is nu tijd om de lengte van je haar te verven. Check van tevoren even de verpakking, maar over het algemeen doe je dit 10 minuten later en wat grover dan de uitgroei.
 • 4. Masseer de haarverf nu met je vingertoppen in je haar, zodat de verf goed wordt verdeeld. Let op: raak je haar hierna niet meer aan, want dit veroorzaakt vlekken.
 • 5. Zet je wekker en laat de verf intrekken. Houd hierbij altijd de aangegeven inwerktijd aan.

Stap 7: spoel de verf uit je haar

Je kan ervoor kiezen om de verf uit je haar te spoelen onder de douche of in een wasbak. Het ligt er natuurlijk aan wat je zelf prettig vindt. Houd hierbij je handschoenen aan en probeer je ogen dicht te houden. Haarverf is en blijft chemisch, dus dit wil je niet in je ogen of op je handen hebben. Voordat je de verf uit je haar gaat spoelen, is het verstandig om eerst je haar een keer nat te maken en dan je hoofdhuid te masseren. Zo verwijder je de verf van je hoofdhuid. Nadat je dit hebt gedaan, spoel je je haar uit totdat alle haarverf eruit is.

Let op: je hebt ongetwijfeld wat haarverf over. Dit kan je niet zomaar door de gootsteen spoelen. Verf is namelijk chemisch afval. Gooi het daarom in de prullenbak of breng het naar een chemische afvalbak.

Stap 8: was je haar met speciale kleurshampoo

Tot slot is het tijd om je haar te wassen met een speciale kleurshampoo. Om je kleur- en wasbeurt compleet te maken, gebruik je daarna een conditioner of haarmasker. Bij sommige haarverf zit dit ook al in het doosje. Laat de conditioner of het masker minimaal 10 minuten intrekken en spoel het daarna uit. Op deze manier stopt de kleuring en sluiten je haarschubben. Het resultaat? Superzacht haar en een nieuwe, frisse kleur!

Nazorg en onderhoud na het verven van je haar

Na het verven van je haar wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je haarkleur! Om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om je haar goed te verzorgen. Gebruik een kleurveilige shampoo en conditioner om kleurvervaging te voorkomen, en vermijd het gebruik van detox shampoos. Een detox shampoo reinigt je haar en hoofdhuid grondig van vuilresten en bevordert de gezondheid van je haar. Door de reinigende werking van deze shampoos kan dit de kleur van je geverfde haar beïnvloeden, doordat het de natuurlijke oliën en pigmenten in je geverfde haar kan aantasten. Pas ook op met stylingapparaten zoals föhns en krultangen en probeer deze niet elke dag te gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om je haar na het verven minimaal 1 keer per week goed te blijven verzorgen met een haarmasker of conditioner. Zo kan je langer genieten van je haarkleur en blijft je haar glanzend en verzorgd!

Bekijk hier alle kleurshampoos, conditioners en haarmaskers

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.