Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
baby hoofdje en hand

Navelproblemen bij zuigelingen

Nadat een baby geboren is, wordt de navelstreng doorgeknipt. Het navelstompje dat overblijft valt er na ongeveer negen dagen af. De navel hoort dan dicht en droog te zijn. Bij een aantal pasgeborenen verloopt dit soms wat anders. Sommige van de pasgeborenen, met name kinderen die te vroeg zijn geboren, kunnen navelbreuk krijgen. Ook komt een ontstoken navel of een navel waar wild vlees of een poliep in groeit wel eens voor bij zuigelingen. Waar kun je een navelprobleem aan herkennen? En kun je er iets tegen doen? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn de symptomen van navelproblemen bij zuigelingen?

Navelafwijkingen kun je aan een aantal dingen herkennen.

  • Navelbreuk. Een navelbreuk bij zuigelingen ontstaat meestal rond de vijfde dag na de geboorte. Een deel van het buikvlies met daarin een stukje darm stulpt uit in de navel. Dit kun je herkennen aan een zwelling onder de huid. Als je kindje lacht, huilt of perst, wordt de druk in de buik hoger. De breuk wordt daardoor verder naar buiten geduwd en de zwelling die je ziet wordt groter en harder. Het kan gebeuren dat de zwelling tijdens deze drukverhogende momenten blauw verkleurt. Maar maak je geen zorgen, dit is verder niet schadelijk en je kindje heeft er zelf geen last van.
  • Ontsteking. Een navelontsteking ontstaat in de eerste dagen na de geboorte. Het navelstompje wordt dan vochtig en gaat stinken. De huid, ook rond de navel, wordt rood en voelt warm aan. Je kindje kan zich ziek voelen en heeft soms koorts. Uit de navel kan geelachtig vocht of pus komen. Bij een ontsteking hebben zuigelingen meestal geen zin om te drinken en kan het gewicht van het kindje afnemen.
  • Wild vlees. Soms komt het voor dat er weefsel in de navel aanwezig is dat er niet hoort. Dit kan het gevolg zijn van een chronische ontsteking of van een uitsteekseltje (poliep) waarbij een stukje weefsel van de darmen of de urinewegen in het naveltje zit. Hieruit kan vocht, slijm, urine of ontlasting komen. Een chronische ontsteking heeft een roze kleur en een poliep is felrood. In beide gevallen heeft je kindje meestal nergens last van.

Hoe ontstaan navelproblemen bij zuigelingen?

Een navelbreuk ontstaat als er een zwakke plek zit in de buikwand. Een ontsteking wordt meestal veroorzaakt doordat de navel niet goed is schoongemaakt. In sommige gevallen ontstaat er ondanks zorgvuldige hygiëne toch een ontsteking. Een poliep ontstaat door een foutje in de aanleg.

Hoe worden navelproblemen behandeld?

Een navelbreuk is niet ernstig. In de meeste gevallen sluit het zich zodra het kindje ouder wordt. Als de breuk erg groot is, of als het niet is gesloten als het kind twee of drie jaar is, wordt het door een chirurg gesloten.

Een kind met een ontstoken navel, komt meestal onder behandeling van de kinderarts. Een ontstoken navel is goed te behandelen met een antibioticum. Een granuloom is onschuldig en kan, indien gewenst, later worden weggehaald door de chirurg. Een poliep wordt in de eerste levensweken door de chirurg verwijderd.

Wanneer naar de huisarts met navelproblemen bij zuigelingen?

Een navelbreuk is onschuldig en je hoeft daar niet voor naar de huisarts te gaan. Een poliep wordt vaak tijdens de geboorte ontdekt en vaak wordt dan meteen een plan opgesteld voor de behandeling. Het is wel aan te raden een afspraak te maken bij de huisarts als:

  • de navel rood en warm wordt en gaat stinken;
  • je kindje daarbij ziek wordt en koorts krijgt;
  • er pus uit de navel komt.

Ook als je vermoedt dat je kindje een granuloom of een navelontsteking heeft, is het aan te raden een afspraak bij de huisarts te maken.

Wat kun je zelf doen aan een navelprobleem bij zuigelingen?

Je kunt en hoeft zelf niets te doen aan deze navelafwijkingen.

Hoe kun je navelproblemen voorkomen?

De enige navelafwijking die je in veel gevallen kunt voorkomen, is de navelontsteking. Je verkleint de kans hierop door de navel goed te verzorgen. Voordat het kindje in bad gaat, haal je het gaasje van de vorige dag eraf. Als het niet meteen loslaat, kun je het er ook in het badje afweken. Na het badje dep je de navel voorzichtig droog. Daarna dep je nog een keer met een watje dat je hebt gedrenkt in een desinfecterende vloeistof, alcohol bijvoorbeeld. Als dit aan de lucht is gedroogd, sla je voorzichtig een steriel gaasje om het navelstompje. Daarna leg je het navelstompje naar het hoofdje gericht op de buik en doe je het navelbandje weer om. Dit kun je het beste met een verbandpleister vastplakken, in plaats van met een veiligheidsspeld sluiten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.