
Babygezondheid
Etos
Laatste update 13 maart 2025
Hoera! Je eerste kindje is geboren. Je bent helemaal in de wolken met je baby, maar een eerste kindje krijgen is natuurlijk ook spannend. Alles is nieuw en je maakt je druk om elk wissewasje. Wil jij wat meer kunnen genieten van het ouderschap? En kan je wel wat tips gebruiken? Lees dan onze 5 handige tips!
Bij jonge baby’s is de maagingang nog niet volledig ontwikkeld, waardoor voeding soms terugkomt. Dit wordt reflux genoemd en is heel normaal. Meestal gebeurt dit kort na het voeden. Wil je weten hoe je spugen kan helpen verminderen en wanneer je contact op moet nemen met de huisarts? Lees dan ons artikel overreflux en ontdek handige tips voor jouw kleintje.
Wanneer een baby moet overgeven, komt de voeding er meestal met meer kracht en in grotere hoeveelheden uit dan bij spugen. Ook ligt de frequentie van overgeven hoger dan bij spugen en gebeurt het niet alleen na het voeden van je baby. Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts:
Lijkt je baby ontroostbaar en blijft hij of zij maar huilen? Dat kan best zwaar zijn. Baby’s huilen om te laten weten dat ze iets nodig hebben, maar soms weet je niet precies wat. Het is normaal dat je je daar onzeker over voelt. Toch is het goed om te weten dat je er niet altijd iets aan kan doen.
Huilt je baby al langer dan een uur en heeft hij of zij ook koorts, last van overgeven of huiduitslag? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
Tegenwoordig wordt aangeraden om je baby te voeden op verzoek, wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. Je hoeft dus geen strak schema aan te houden en kan je kindje voeden als het daarom vraagt. Meestal kan een baby ’s nachts 4 tot 5 uur zonder voeding. Vraagt je baby na die tijd nog niet om melk? Dan is het goed om even te kijken of alles in orde is. In de meeste gevallen hoef je je baby niet wakker te maken voor voeding. Het is belangrijk dat je baby zijn of haar natuurlijke slaapritme kan volgen – en dat geldt ook voor jou. Een paar uur achter elkaar slapen kan je net die extra energie geven die je nodig hebt.
Heb je vragen over borstvoeding? Neem dan contact op met je huisarts, het consultatiebureau of een lactatiekundige.
Soms lijkt het alsof je baby warm aanvoelt, maar koorts bij pasgeborenen is niet normaal. Alleen na een vaccinatie kan een baby tijdelijk wat warmer zijn. Heeft je baby koorts (38°C of hoger) en is hij of zij jonger dan 3 maanden? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Bij oudere baby’s is het verstandig om naar de huisarts te gaan bij hoge koorts of als de koorts langer dan 48 uur aanhoudt. Twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Disclaimer
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.