beslapen bed met wit beddengoed

Koorts

Het ene moment breekt het zweet je uit, terwijl je het andere moment de koude rillingen over je lijf voelt lopen. Herkenbaar? Misschien heb je koorts. Maar wat is koorts eigenlijk? Wij vertellen je wat te doen bij koorts en wanneer je naar de huisarts moet.

Thermometer kopen? Shop direct:

Wat is koorts?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Wanneer een virus of bacterie je lichaam probeert binnen te dringen, maakt je lichaam hier afweerstoffen tegen aan. Je lijf doet er op deze manier alles aan om het virus of de bacterie te bestrijden. Omdat je lichaam bij een hoge lichaamstemperatuur meer afweerstoffen kan aanmaken, kan je temperatuur stijgen. Hierdoor kan koorts ontstaan

Coronavirus

Een bekend symptoom van het coronavirus is koorts. Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wat is het verschil tussen koorts en verhoging?

Wil je weten of iemand koorts of verhoging heeft? En wil je weten wat de verschillen tussen koorts en verhoging zijn? Als iemand ziek is, wordt er ook wel eens gezegd dat hij of zij verhoging heeft. Als je lichaamstemperatuur tussen de 37,5 en 38 graden Celsius schommelt, dan heb je verhoging. Als je verhoging hebt, heb je dus nog geen koorts. Maar bij verhoging kan je wel symptomen hebben van koorts, zoals het plotseling warm krijgen, of juist heel koud, rillingen, zweten, bleek worden of heel rood.

Wel kan verhoging een voorteken of nawee zijn van koorts. Pas vanaf 38 graden spreken we van koorts. Wanneer je koorts hebt en je lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt, heb je hoge koorts. Let op: schakel altijd een (huis)arts in wanneer iemand in je omgeving meer dan 40 graden koorts heeft.

Wat is koude koorts?

Koude koorts is een term die ook wel wordt gebruikt om aan te geven dat iemand koorts heeft. De term komt van het koude gevoel dat bij koorts hoort. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is er ook bij koude koorts sprake van een temperatuurstijging. Koude koorts moet dus niet worden verward met onderkoeling.

Wat is de oorzaak van koorts?

De oorzaak van koorts is meestal dat je afweersysteem een ziekteverwekker (virus of bacterie) aan het bestrijden is. Hierbij maakt je lichaam afweerstoffen aan en kan je lichaamstemperatuur verhogen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer afweerstoffen kan aanmaken en de ziekteverwekker beter kan bestrijden. In de volgende gevallen kun je ook last krijgen van koorts:

 • Als bijwerking van bepaalde medicijnen 
 • Als symptoom op een allergische reactie, ontsteking of tumor 
 • Als gevolg van bepaalde partydrugs, zoals xtc
 • Als gevolg van een vaccinatie

Wat zijn de symptomen van koorts?

Wanneer je er zeker van wilt zijn of je koorts hebt is het belangrijk dat je je temperatuur meet met een thermometer. Dan kun je officieel vaststellen of je koorts hebt. Is je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden? Dan heb je koorts.

Naast verhoging kun je koorts vaak herkennen:

 • Zweten
 • Gloeiende wangen en een warm voorhoofd
 • Koude rillingen en koude voeten
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en verminderde eetlust
 • Een onwel gevoel
 • Concentratieproblemen en slaapproblemen
 • Klappertanden
 • Een stijgend hartritme
 • Een verhoogde bloeddruk
 • IJlen en meer risico op uitdroging (bij hogere koorts).

Er zijn dus verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je koorts hebt. De symptomen en de ernst hiervan kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Hoe kun je meten of je koorts hebt?

Of je echt koorts hebt, kun je eigenlijk alleen meten met een thermometer. Hoewel er tegenwoordig vrij betrouwbare oorthermometers verkrijgbaar zijn, kun je voor de meest betrouwbare uitslag het beste een rectale thermometer gebruiken. Metingen onder je tong of onder je oksel geven een minder betrouwbare uitslag. Welke plek je ook kiest: meet iedere keer dat je opnieuw je temperatuur opmeet op dezelfde plek. Doe je dit niet, dan kun je de verschillen in temperatuur eigenlijk niet goed met elkaar vergelijken. De temperatuur kan op de ene plek namelijk gemakkelijk een graad hoger liggen dan op een andere plek. In principe is het voldoende om één keer per dag je temperatuur op te meten. Maak voor en na gebruik de thermometer schoon met alcohol. Wel zo fris!

Bekijk hier ons assortiment aan thermometers >

Kun je koorts ook meten zonder thermometer?

Nee, dat kan niet. Zo kun je aan een warm voorhoofd niet afmeten of iemand koorts heeft. Twijfel je of je koorts hebt? Meet dan je lichaamstemperatuur met een thermometer.

Koorts bij een kind

Heeft je kind koorts? Koorts bij kinderen is op zich geen reden voor bezorgdheid. Bij kinderen komt koorts namelijk vaak voor, vooral bij jongere kinderen. Blijf wel alert op andere symptomen bij je kind. Een kind heeft koorts bij een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger.

Wil je meer weten over koorts bij jonge kinderen, lees dan ons artikel koorts bij baby's.

Hoe meet je koorts bij een kind?

Vraag je je af of je kind koorts heeft? En vraag je je af hoe je het beste koorts kan meten? Of je kind koorts heeft kan je het beste meten met aan de hand van eenthermometervia de anus. Dit is het meest betrouwbaar. Je kan koorts bij kinderen ouder dan 3 maanden ook meten aan de hand van een oorthermometer. Als je kind griep heeft en geen ernstige onderliggende aandoeningen, dan is één keer koorts meten per dag meestal voldoende.

Wat te doen bij koorts?

Koorts is meestal ongevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. Alleen bij hoge koorts (40 graden of hoger) is het noodzakelijk om actie te ondernemen. Heb je koorts? Geen zorgen. Om je iets minder ziek te voelen, kun je dit doen:

 • Drink voldoende. Een verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je meer zweet en dus veel vocht verliest. Drink daarom minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag om je vochtgehalte op peil te houden en uitdroging te voorkomen.
 • Zorg voor verkoeling. Draag luchtige kleding, zodat je lijf de warmte goed kan afdrijven. Ga ook niet onder een dik dekbed liggen. Een laken is vaak al voldoende. Zet je raam op een kier voor verkoeling en frisse lucht. Let op: te snel afkoelen kan in zeldzame gevallen een koortsstuip uitlokken. Dit moet je dus vooral niet doen: een koude douche nemen, een koude theedoek in je nek leggen of op de tocht gaan zitten.
 • Neem voldoende rust. Als je koorts hebt, is het verstandig om voldoende rust te nemen. Je lijf heeft namelijk veel energie nodig om weer beter te worden. Een frisse neus halen kan geen kwaad, maar een bezoek aan de sportschool kun je beter overslaan. Sporten met koorts is namelijk niet alleen onverstandig, maar kan ook gevaarlijk zijn.
 • Eet gezond en gevarieerd. Als je koorts hebt, heb je vaak minder trek. Toch is het belangrijk om voldoende te eten, zodat je vitamines en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Bepaalde vitamines en mineralen dragen namelijk bij aan de normale werking van het immuunsysteem.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Wanneer je koorts hebt, is dit in de meeste gevallen geen reden voor paniek. Raadpleeg in de volgende gevallen wél je huisarts:

 • Als je lichaamstemperatuur meerdere dagen hoger is dan 39,5 graden.
 • Als je last krijgt van benauwdheid of kortademigheid.
 • Als je je suf voelt. 
 • Als je weinig drinkt (minder dan de helft van wat je normaal drinkt).
 • Als je weinig plast (minder dan twee keer per dag) of je urine donker van kleur is.
 • Als je een hart-, long-, of nierziekte hebt.
 • Als je diabetes (suikerziekte) hebt.
 • Als je een lage weerstand hebt door een ernstige ziekte of medische behandeling.
 • Als je in de afgelopen vier weken in de tropen bent geweest.
 • Als je weer koorts krijgt na een aantal koortsvrije dagen.
 • Als je kindje jonger dan zes maanden of ouder dan vijf jaar is en last heeft van koortsstuipen.

Let op: ook het coronavirus kan de oorzaak zijn van koorts. Raadpleeg de website van het RIVM voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.