beslapen bed met wit beddengoed

Koorts

Het ene moment breekt het zweet je uit, het andere moment lopen de koude rillingen over je lijf. Herkenbaar? Misschien heb je koorts. Maar wat is koorts eigenlijk? Wij vertellen je wat te doen bij koorts en wanneer je naar de huisarts moet.

Wat is koorts en wat zijn de oorzaken?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38˚C. Koorts betekent meestal dat je afweersysteem een ziekteverwekker, bijvoorbeeld een griepje, aan het bestrijden is. Wist je dat je ook koorts kunt krijgen nadat je een vaccinatie hebt gehad?

Wat is het verschil tussen koorts en verhoging?

Vanaf 38 graden spreken we van koorts. Schommelt je lichaamstemperatuur tussen de 37,5 en 38 graden? Dan heb je verhoging.

Hoe kun je meten of je koorts hebt?

Koorts kun je alleen meten met een thermometer. Voor de meest betrouwbare uitslag kun je dit het beste rectaal doen. In je oor, onder je tong of onder je oksel meten geeft een minder betrouwbare uitslag. Houd er rekening mee dat je lichaamstemperatuur ‘s ochtends vaak wat lager is en ‘s avonds juist wat hoger. Maak voor en na gebruik de thermometer schoon met alcohol. Wel zo fris!

Bekijk hier ons assortiment aan thermometers >

Kun je koorts ook meten zonder thermometer?

Nee, dat kan niet. Zo kun je bijvoorbeeld aan een warm voorhoofd niet afmeten of iemand koorts heeft. Twijfel je of je koorts hebt? Meet dan je lichaamstemperatuur met een thermometer.

Wat te doen bij koorts?

Koorts is meestal ongevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. Heb je koorts? Geen zorgen. Dit moet je doen:

Drink voldoende

Een verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je meer zweet en dus meer vocht verliest. Drink daarom minimaal 1,5-2 liter water per dag om je vochtgehalte op peil te houden en uitdroging te voorkomen.

Zorg voor verkoeling

Draag luchtige kleding, zodat je lijf de warmte goed kan afdrijven. Ga ook niet onder een dik dekbed liggen. Een laken is vaak al voldoende. Zet je raam op een kier voor verkoeling en frisse lucht. Let op: te snel afkoelen kan in zeldzame gevallen een koortsstuip uitlokken. Dit moet je dus vooral niet doen:

 • Een koude douche nemen
 • Een koude theedoek in je nek leggen
 • Op de tocht gaan zitten

Neem voldoende rust

Als je koorts hebt, is het verstandig om voldoende rust te nemen. Je lijf heeft namelijk veel energie nodig om weer beter te worden. Een frisse neus halen kan geen kwaad, maar vermijd zware inspanning. Een bezoekje aan de sportschool kun je dus beter overslaan. Sporten met koorts is namelijk niet alleen onverstandig, maar kan ook gevaarlijk zijn.

Neem een paracetamol

Koorts gaat vanzelf weer over. Paracetamol kan helpen bij het verlagen van de koorts, maar het zorgt er niet voor dat de koorts sneller over gaat. Ook kan paracetamol helpen tegen hoofd- en spierpijn.

Bekijk hier ons assortiment aan paracetamol >

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is koorts geen reden voor paniek. Raadpleeg in de volgende gevallen wél je huisarts:

 • Als je last krijgt van benauwdheid
 • Als je je suf voelt
 • Als je weinig drinkt (minder dan de helft van wat je normaal drinkt)
 • Als je weinig plast (minder dan twee keer per dag)
 • Als je een hart-, long-, nier- of suikerziekte hebt
 • Als je een lage weerstand hebt door een ernstige ziekte of medische behandeling
 • Als je in de afgelopen vier weken in de tropen bent geweest
 • Als je weer koorts krijgt na een aantal koortsvrije dagen

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.