beslapen bed met wit beddengoed

Koorts

Het ene moment breekt het zweet je uit, terwijl je het andere moment de koude rillingen over je lijf voelt lopen. Herkenbaar? Misschien heb je koorts. Maar wat is koorts eigenlijk? Wij vertellen je wat te doen bij koorts en wanneer je naar de huisarts moet.

Thermometer kopen? Shop hier een thermometer

Wat is koorts en wat zijn de oorzaken?

Een normale lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5˚C. Bij die temperatuur werken alle functies in je lichaam goed. Over het algemeen is je temperatuur ‘s ochtends wat lager en ‘s avonds juist wat hoger. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38˚C. Koorts betekent meestal dat je afweersysteem een ziekteverwekker aan het bestrijden is. In sommige gevallen is koorts een bijwerking van bepaalde medicatie, een symptoom van een allergische reactie, ontsteking of tumor of een gevolg van gebruik van bepaalde partydrugs, zoals XTC. Wist je dat je ook koorts kunt krijgen nadat je een vaccinatie hebt gehad?

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.
Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wat betekent koude koorts?

Koude koorts is een term die ook wel wordt gebruikt om aan te geven dat iemand koorts heeft. De term komt van het koude gevoel dat bij koorts hoort. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is er ook bij koude koorts sprake van een temperatuurstijging. Koude koorts moet dus niet worden verward met onderkoeling.

Wat is het verschil tussen koorts en verhoging?

Als iemand ziek is, wordt er ook wel eens gezegd dat hij of zij verhoging heeft. Maar wanneer heb je eigenlijk koorts en wanneer verhoging? Als je lichaamstemperatuur tussen de 37,5 en 38˚C schommelt, dan heb je verhoging. Pas vanaf 38˚C graden spreken we van koorts.

Wat zijn de symptomen van koorts?

Bij koorts kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Gloeiende wangen en een warm voorhoofd
 • Zweten
 • Koude rillingen en koude voeten
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid en verminderde eetlust

Bij hogere koorts kun je gaan ijlen en loop je risico op uitdroging.

Hoe kun je meten of je koorts hebt?

Of je echt koorts hebt, kun je eigenlijk alleen meten met een thermometer. Hoewel er tegenwoordig vrij betrouwbare oorthermometers verkrijgbaar zijn, kun je voor de meest betrouwbare uitslag het beste een rectale thermometer gebruiken. Metingen onder je tong of onder je oksel geven een minder betrouwbare uitslag. Maak voor en na gebruik de thermometer schoon met alcohol. Wel zo fris! 

Bekijk hier ons assortiment aan thermometers > 

Kun je koorts ook meten zonder thermometer?

Nee, dat kan niet. Zo kun je aan een warm voorhoofd niet afmeten of iemand koorts heeft. Twijfel je of je koorts hebt? Meet dan je lichaamstemperatuur met een thermometer.

Wat te doen bij koorts?

Koorts is meestal ongevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. Alleen bij hoge koorts (40˚C of hoger) is het noodzakelijk om actie te ondernemen.

Heb je koorts? Geen zorgen. Om je iets minder ziek te voelen, kun je dit doen:

Drink voldoende

Een verhoogde lichaamstemperatuur zorgt ervoor dat je meer zweet en dus veel vocht verliest. Drink daarom minimaal 1,5-2 liter water per dag om je vochtgehalte op peil te houden en uitdroging te voorkomen.

Zorg voor verkoeling

Draag luchtige kleding, zodat je lijf de warmte goed kan afdrijven. Ga ook niet onder een dik dekbed liggen. Een laken is vaak al voldoende. Zet je raam op een kier voor verkoeling en frisse lucht. Let op: te snel afkoelen kan in zeldzame gevallen een koortsstuip uitlokken. Dit moet je dus vooral niet doen:

 • Een koude douche nemen.
 • Een koude theedoek in je nek leggen.
 • Op de tocht gaan zitten.

Neem voldoende rust

Als je koorts hebt, is het verstandig om voldoende rust te nemen. Je lijf heeft namelijk veel energie nodig om weer beter te worden. Een frisse neus halen kan geen kwaad, maar een bezoek aan de sportschool kun je beter overslaan. Sporten met koorts is namelijk niet alleen onverstandig, maar kan ook gevaarlijk zijn.

Neem een koortsverlagende pijnstiller

Koorts gaat vanzelf weer over. Paracetamol of ibuprofen (NSAID) kan helpen bij het verlagen van de koorts, maar het zorgt er niet voor dat de koorts sneller over gaat. Paracetamol kan ook helpen tegen hoofd- en spierpijn. Let op dat ibuprofen (vooral bij ouderen) maagklachten kan veroorzaken. Paracetamol heeft over het algemeen de minste bijwerkingen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Eet gezond en gevarieerd

Als je koorts hebt, heb je vaak minder trek. Toch is het belangrijk om voldoende te eten, zodat je vitamines en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Bepaalde vitamines en mineralen dragen namelijk bij aan de normale werking van het immuunsysteem.

Bekijk hier ons assortiment aan paracetamol > 

Wanneer is er sprake van een te lage lichaamstemperatuur?

In plaats van een te hoge lichaamstemperatuur, kan er ook sprake zijn van een te lage lichaamstemperatuur. Als je lichaamstemperatuur onder de 35˚C komt, dan spreken we van onderkoeling. Je kunt onderkoelt raken door blootstelling aan kou, denk aan een het dragen van te dunne kleding tijdens koud weer of te lang in koud water liggen. Je kunt ook onderkoelt raken door alcohol of drugsgebruik, shock, infecties en aandoeningen, zoals diabetes. Je herkent onderkoeling aan kippenvel, rillen en rusteloosheid. Bij meer ernstige onderkoeling kun je ook suf en verward worden en kunnen je spieren verstijven. Net zoals bij koorts moet ook onderkoeling erg serieus worden genomen. Als je lichaamstemperatuur verder zakt, kun je namelijk bewusteloos raken of zelfs een hartstilstand krijgen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is koorts geen reden voor paniek. Raadpleeg in de volgende gevallen wél je huisarts:

 • Als je lichaamstemperatuur meerdere dagen hoger is dan 39,5˚C.
 • Als je last krijgt van benauwdheid of kortademigheid.
 • Als je je suf voelt.
 • Als je weinig drinkt (minder dan de helft van wat je normaal drinkt).
 • Als je weinig plast (minder dan twee keer per dag) en/of je urine donker van kleur is.
 • Als je een hart-, long-, of nierziekte hebt.
 • Als je diabetes (suikerziekte) hebt.
 • Als je een lage weerstand hebt door een ernstige ziekte of medische behandeling.
 • Als je in de afgelopen vier weken in de tropen bent geweest.
 • Als je weer koorts krijgt na een aantal koortsvrije dagen.
 • Als je kindje jonger dan zes maanden of ouder dan vijf jaar is en last heeft van koortsstuipen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.