Kind zit op een bankje

Groeipijn

Groeipijn bij kinderen kan erg vervelend zijn. Als je kind ook ’s nachts pijn heeft, kan dit voor zowel je kind als voor jou leiden tot slapeloze nachten. Maar is er ook iets aan te doen? We vertellen je alles over groeipijn bij kinderen en geven je tips om de pijn te verlichten.

Artikel opslaan

Wat is groeipijn?

Met groeipijn wordt pijn in benen, voeten of knieën bedoeld. Deze pijn ervaart je kind soms aan het einde van de dag, maar vooral ’s nachts. Dit kan erg vervelend zijn. Ongeveer 30% van de kinderen in Nederland heeft wel eens last van groeipijn. Meisjes hebben er meer last van dan jongens en het komt het meest voor bij kinderen tussen de 4 en de 10 jaar.

Wat zijn de symptomen van groeipijn

Het kan zijn dat je kind overdag nergens last van heeft en dan ’s nachts opeens huilend wakker wordt. De meeste klachten en pijn treden op in beide benen, meestal rond de knieën of in de scheenbenen of voeten. Je kind kan ook klagen over pijn diep in de spieren van beide kuiten of dijbenen. De pijn kan continu aanwezig zijn of in aanvallen komen. Groeipijn komt wat vaker voor na een drukke dag waarop je kind veel heeft gelopen. Het is belangrijk om te weten dat bij groeipijn je kind soms dagen tot zelfs weken ook helemaal géén last kan hebben.

Hoe ontstaat groeipijn?

De meningen over het ontstaan van groeipijn verschillen. De meesten denken dat groeipijn niks met groeien te maken heeft. Wat de oorzaak ook is, onderzoek heeft aangetoond dat er bij kinderen met groeipijn geen structurele afwijkingen in het been te vinden zijn.

Bekijk hier het zelfzorg assortiment voor kinderen >

Is groeipijn ernstig?

Groeipijn is volkomen onschuldig. Binnen twee jaar heeft je kind er meestal geen last meer van.

Wanneer moet je naar de huisarts met groeipijn?

Als je vermoedt dat je kind last heeft van groeipijn, hoef je in principe niet naar de huisarts. Bij twijfel of als je kind een van onderstaande symptomen vertoont, raden we een bezoek aan de huisartspraktijk wel aan. Ga naar de huisarts bij:

 • Pijn in slechts één been.
 • Onverklaarbare koorts.
 • Pijn die zowel overdag als ‘s nachts optreedt.
 • Pijn die langer dan een half jaar voortduurt.
 • Meer pijn bij het bewegen van de benen.
 • Beperkte bewegingsmogelijkheid van de benen.
 • Pijn in de gewrichten (heupen, knieën).
 • Abnormale zwelling van bijvoorbeeld de knie.

Wat kun je zelf doen tegen groeipijn?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de pijn van je kind te verlichten.

 • Wrijven: groeipijn wordt minder als je over de benen van je kind wrijft. Kinderen kunnen meestal erg goed aangeven wat ze fijn vinden.
 • Strekken: het strekken van de de benen kan de pijn verlichten. Je kunt je kind hiervoor plat op bed laten liggen en dan de benen één voor één langzaam optillen. Let daarbij op dat de knie gestrekt blijft en de voet maximaal gebogen. Herhaal dit ongeveer 10 keer.
 • Warmte: de pijn wordt minder als je de benen warm maakt. Dit kun je doen met een kruik of met warme doeken.
 • Pijnstillers: de pijn kan zo hevig zijn, dat je je kind een pijnstiller kunt geven.

Paracetamol kan bijdragen aan het verlichten van de groeipijn. Voor de juiste dosering, adviseren wij om de bijsluiter te raadplegen.

Bekijk hier ons assortiment voor pijn & griep van je kind >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.