Menstruatiecup

De menstruatie- cup

De één kiest voor de tampon als zij ongesteld is en een ander vindt maandverband fijner. Maar er zijn meerdere alternatieven die je kunt proberen. Een voorbeeld daarvan is de menstruatiecup. Maar hoe werkt de menstruatiecup en wat zijn precies de voordelen ervan? Je leest het hier.

Wat is de menstruatiecup?

De menstruatiecup is een soort bekertje gemaakt van rubber, silicone of TPE, met daaronder een steeltje of een lus dat je gebruikt als je ongesteld bent. Je brengt de cup in door hem dubbel te vouwen en vervolgens in te brengen in de vagina. De ringen aan de open kant van de menstruatiecup zuigen zich vast aan de baarmoedermond. Zo wordt je vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen.

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?

De menstruatiecup heeft een aantal voordelen:

  • De cup gaat jarenlang mee: je kunt hem wel tien jaar hergebruiken, wat natuurlijk veel geld en afval bespaard
  • Een menstruatiecup absorbeert geen bloed, lekt niet en geeft geen geur af: hierdoor kun je geen last krijgen van het ‘toxisch shock syndroom’, ook wel de tamponziekte
  • Je hoeft minder vaak te verwisselen: de menstruatiecup kan tot zo’n 30 milliliter bloed opvangen, vaak hoef je de cup maar één keer per dag te legen

Wat is de Softcup?

De Softcup is een variant van de menstruatiecup. In plaats van een bekertje, gebruik je een zakje van zacht rubber. Een ander verschil is dat de Softcup eenmalig te gebruiken is. De Softcup is gemaakt van een irritatievrij, niet absorberend thermoplastisch materiaal dat zacht wordt door je lichaamstemperatuur. Je brengt de cup in door de randen samen te knijpen en deze naar achteren en naar beneden te duwen. De Softcup glijdt dan achter je baarmoedermond en schaambeen.

Wat zijn de voordelen van de Softcup?

De Softcup past zich aan naar jouw bouw waardoor je geen last hebt van lekken of nare geurtjes, ander voordelen zijn:

  • De Softcup is onzichtbaar
  • De Softcup werkt langer dan tampons of maandverband, hij werkt maximaal twaalf uur
  • De Softcup bevat geen latex of rubber en is dus ideaal als je hier snel allergische reacties van krijgt

Wat zijn andere alternatieven?

Wil je liever geen menstruatiecup of Softcup gebruiken? Dan kun je ook nog voor deze alternatieven gaan:

  • Wasbaar maandverband: ook wel Many Moons genoemd. Het verband is gemaakt van zacht flanel en daardoor zacht voor de huid. Het gaat vijf jaar mee en je kunt het maandverbandje wassen in de wasmachine.
  • Zeespons-tampons: dit is gemaakt van duurzaam geoogste zeespons en kun je ongeveer zes maanden gebruiken.
  • Draadloze tampons: je kunt kiezen voor de dry-variant of de wet-variant. De dry-variant kun je het beste met glijmiddel inbrengen. Deze tampon breng je in zoals je gewend bent. Je haalt de tampon met je vingers eruit, sommige bevatten een inkeping, wat het eruithalen gemakkelijker maakt. Er zijn dus geen draadjes zichtbaar en de tampon zit comfortabel.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.