jonge vrouw met wit laken

Menstruatie

Wist je dat de gemiddelde vrouw in een mensenleven zo’n 10.000 tampons gebruikt? Ongesteld worden we vroeg of laat allemaal, waarna je menstruatie tot ongeveer je 51ste levensjaar maandelijks terugkeert. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in je lijf als je ongesteld wordt? Wij vertellen je alles wat je moet weten over je menstruatie.

Wat is menstruatie?

De menstruatie is een maandelijks terugkerende bloeding van het baarmoederslijmvlies. De meeste vrouwen worden ongesteld tussen hun elfde en vijftiende, maar de eerste menstruatie kan ook eerder of later plaatsvinden. De laatste menstruatie (menopauze) vindt bij de meeste vrouwen plaats tussen hun veertigste en zestigste.

Bekijk hier ons assortiment aan maandverband >

Menstruatiecyclus

Een regelmatige menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen en bestaat uit twee fasen: de folliculaire fase en de luteale fase. Tijdens je cyclus ben je ongeveer 3 tot 7 dagen ongesteld.

Fase 1: folliculaire fase

In de folliculaire fase produceert de hypofyse (een klier in je hersenen) een hormoon dat de groei en rijping van follikels stimuleert. Follikels zijn blaasjes die zich in je eierstokken bevinden. Van die follikels groeit één follikel uit tot een dominante follikel. Rond de veertiende dag vóór je menstruatie barst de dominante follikel open en laat deze een eicel los. Dit noemen we de eisprong of ovulatie. Tijdens en vlak na je eisprong ben je het meest vruchtbaar.

Wil je graag zwanger worden en vraag je je af wanneer je ovuleert? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ovulatietesten.

Fase 2: luteale fase

Na de eisprong kan een eicel 24 uur overleven in je baarmoeder. Ondertussen produceert je lichaam oestrogeen en progesteron om je baarmoederslijmvlies geschikt te maken voor innesteling. Als de eicel niet bevrucht wordt, daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron weer. De baarmoeder stoot vervolgens het slijmvlies én de onbevruchte eicel af. Het slijmvlies verlies je samen met wat bloed via je vagina tijdens je menstruatie.

Hier vind je ons assortiment aan tampons >

Wanneer worden meisjes voor het eerst ongesteld?

Een meisje van negen jaar met beginnende borsten komt tegenwoordig wel vaker voor. Ook ongesteld worden op elfjarige leeftijd of zelfs eerder gebeurt vaak. Het lijkt alsof de puberteit steeds eerder begint. Wat de oorzaak daarvan is, is onbekend.

Op het moment dat een meisje wel heel erg jong ongesteld wordt, bijvoorbeeld bij acht of negen jaar, wordt dit een te vroeg ingetreden puberteit genoemd. In zo’n geval is het verstandig om een huisarts te raadplegen, die kan doorverwijzen naar een kinderarts. Die onderzoekt of er sprake is van een normaal proces of van een hormonale afwijking of andere bijzonderheden.

De meeste meisjes worden op elf- of twaalfjarige leeftijd ongesteld. Sommige deskundigen beweren dat er geen specifieke reden is voor het teruglopen van de leeftijd waarop de menstruatie start. Ook is niet bekend of deze ontwikkeling zich verder voort zal zetten, wat zou kunnen betekenen dat meisjes steeds jonger gaan menstrueren.

Menstruatieklachten

Voor en tijdens je menstruatie kun je last hebben van vervelende klachten, zoals:

Bloed je hevig tijdens je menstruatie? Een tekort aan vitamine K zou hiermee te maken kunnen hebben. Meer weten? Lees dan ons artikel over vitamine K

Wat helpt bij menstruatiepijn?

Neem rust

Menstruatiepijn kan vermoeiend zijn. Doe het daarom wat rustiger aan tijdens je menstruatie. Luister naar je lichaam en neem rust als je voelt dat je dat nodig hebt.

Neem een warm bad of warme douche

Menstruatiepijn? Laat het bad vollopen of neem een douche. Warmte verlicht de pijn en helpt je spieren te ontspannen. Tip: een warme kruik kan ook helpen.

Neem een pijnstiller in

Heb je veel last van menstruatiepijn? Een pijnstiller kan verlichting bieden. Ontstekingsremmers, bijvoorbeeld ibuprofen of naproxen, kunnen goed werken. Maar ook aspirine en paracetamol kunnen de pijn verlichten. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Shop nu

Promotie: Promotie voorwaarden: Libresse enkelpakken alle varianten, combineren mogelijk.
€ 2.49
Goodnight,
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 1.35
Normal,
€ 23.79
A,
Promotie:
van € 4.39 voor € 3.29
Heavy,
Promotie:
van € 4.49 voor € 3.37
Heavy,

Kun je je menstruatie uitstellen?

Je zit er waarschijnlijk hoe dan ook niet op te wachten, maar soms komt je menstruatie écht niet goed uit, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat. Gelukkig bestaan er verschillende methoden om je menstruatie uit te stellen.

Stopweek overslaan

Als je de éénfasepil, vaginale ring of anticonceptiepleister gebruikt, dan kun je je menstruatie uitstellen door simpelweg de stopweek over te slaan. Let op: slik je de meerfasenpil? Overleg dan met je huisarts op welke manier je je menstruatie het beste kunt uitstellen. Wil je je stopweek overslaan? Raadpleeg dan altijd eerst de bijsluiter van je anticonceptiemiddel.

Hormonen

Gebruik je geen anticonceptie met hormonen? Dan kun je menstruatie uitstellen door tijdelijk progestageen te slikken. Zo kun je je menstruatie één tot veertien dagen uitstellen. Progestageen is alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Let op: progestageen is geen anticonceptiemiddel en beschermt dus niet tegen zwangerschap.

Heb je een hormoon- of koperspiraaltje? Dan is het helaas niet mogelijk om je menstruatie uit te stellen.

Menstruatie blijft uit

Word je niet ongesteld, terwijl je dat wel had moeten zijn? Het uitblijven van de menstruatie kan verschillende redenen hebben:

 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Overgang
 • Gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld medicijnen tegen angst, depressie of verwardheid
 • Gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, prikpil of het hormoonspiraal
 • Psychische spanning
 • Lichamelijke belasting, bijvoorbeeld zeer intensief sporten, eetproblemen, afvallen of ondergewicht

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je een normale menstruatie hebt, hoef je niet naar de huisarts. Ook als je last hebt van menstruatieklachten, is dat niet nodig. In de volgende gevallen is het wél verstandig om een afspraak te maken met je huisarts:

 • Als er geen aanwijsbare oorzaak is voor het uitblijven van je menstruatie.
 • Als je je dagelijkse bezigheden niet kunt uitvoeren vanwege heftige menstruatieklachten.
 • Als je erg veel bloed verliest. In heftige gevallen kan dit namelijk leiden tot bloedarmoede.
 • Als de menstruatiepijn opeens van aard verandert of (veel) erger wordt dan normaal.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.