Alternative text missing

Menstruatie- cups vergelijken

De één kiest voor de tampon als zij ongesteld is en een ander vindt maandverband fijner. Maar er zijn meerdere alternatieven die je kunt proberen. Een voorbeeld daarvan is de menstruatiecup. Maar hoe werkt de menstruatiecup, wat zijn precies de voordelen ervan en hoe weet je welke maat je moet hebben? In dit artikel lees je precies wat je moet weten over menstruatiecups en vergelijken we drie producten zodat jij de juiste keuze maakt.

Shop alle menstruatieproducten

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een soort bekertje gemaakt van rubber, silicone of TPE, met daaronder een steeltje of een lus dat je gebruikt als je ongesteld bent. Je brengt de cup in door hem dubbel te vouwen en vervolgens in te brengen in de vagina. De ringen aan de open kant van de menstruatiecup zuigen zich vast aan de baarmoedermond. Zo wordt je vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen.

Welke maat menstruatiecup kun je het beste kopen?

Menstruatiecups komen in verschillende maten. Welke maat menstruatiecup bij jou past, hangt af van je leeftijd, of je zwanger bent geweest, de bouw van je lichaam en de hevigheid van je menstruatie. Niet iedereen is (gelukkig) hetzelfde. Wat voor jou de perfecte menstruatiecup is, kan voor je beste vriendin geen geschikte menstruatiecup zijn. Hieronder vergelijken we drie menstruatiecups in verschillende maten. Bekijk de beschrijving per cup en kom erachter wat voor jou de juiste maat is!

 

 

Artikel opslaan

Menstruatiecups in verschillende maten

OrganiCup Menstruatiecup Mini

✓ Geschikt voor tieners ✓ Inclusief instructies en handig opbergzakje ✓ Gemakkelijk in gebruik en lekt niet

Lees meer
Bijna uitverkocht
Duurzaam
€ 22.69
Mini,
Spaar 9 Air Miles

OrganiCup Menstruatiecup Size A

✓ Voor vrouwen die nog niet vaginaal zijn bevallen ✓ Soepel en buigzaam materiaal ✓ Voor dag en nacht

Lees meer
Duurzaam
€ 23.19
A,
Spaar 9 Air Miles

Etos Menstruatiecup Size B

✓ Voor vrouwen die vaginaal zijn bevallen ✓ Kan tot 12 uur lang blijven zitten ✓ 100% medische siliconen

Lees meer
Bijna uitverkocht
Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 14.99 voor € 13.49
B,
Spaar 5 Air Miles

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?

De menstruatiecup heeft een aantal voordelen:

 • De cup gaat jarenlang mee: je kunt hem wel tien jaar hergebruiken, wat natuurlijk veel geld en afval bespaard
 • Een menstruatiecup absorbeert geen bloed, lekt niet en geeft geen geur af: hierdoor kun je geen last krijgen van het ‘toxisch shock syndroom’, ook wel de tamponziekte genoemd
 • Je hoeft minder vaak te verwisselen: de menstruatiecup kan tot zo’n 30 milliliter bloed opvangen, vaak hoef je de cup maar één keer per dag te legen

Hoe moet je een menstruatiecup inbrengen?

Een menstruatiecup voor de eerste keer inbrengen kan best spannend zijn. Wij vertellen je stap voor stap hoe je dit doet, zo weet je zeker dat je de menstruatiecup op de juiste manier inbrengt!

 • Stap 1: Was je handen.
 • Stap 2: Vouw de menstruatiecup tussen je duim en wijsvinger.
 • Stap 3: Neem een houding aan waarin jij je prettig voelt en goed kunt ontspannen. Dit kan staand, zittend, gehurkt of met één been op de wc.
 • Stap 4: Breng de menstruatiecup nu in. Houd de gevouwen menstruatiecup in je ene hand en spreid je schaamlippen met de andere hand. Breng de menstruatiecup horizontaal in, richting je stuitje. Let op: hou de menstruatiecup gevouwen, totdat deze helemaal in je vagina zit.
 • Stap 5: Laat de menstruatiecup los. Hierna klapt deze vanzelf open in je vagina.
 • Stap 6: Controleer de cup. Voel je met je vinger een deuk of vouw in de menstruatiecup? In dit geval is de cup niet goed opengeklapt. Pak de cup en probeer deze zachtjes te draaien, waardoor deze op de juiste manier open vouwt. Voel je (lichte) weerstand wanneer je aan het steeltje trekt? Dan weet je dat je de menstruatiecup goed hebt geplaatst.

Tip: Lees voor gebruik altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing. Hoe je een menstruatiecup inbrengt, kan namelijk per product verschillen. Ook kan het per product verschillen hoe lang je de cup kunt dragen.

Hoe moet je een menstruatiecup verwijderen?

Om zeker te weten dat je een menstruatiecup op de juiste manier verwijdert, kun je het volgende stappenplan aanhouden:

 • Stap 1: Was je handen.
 • Stap 2: Neem weer een relaxte houding aan.
 • Stap 3: Duw met je bekkenbodemspieren de cup naar beneden. Dit doe je door licht te persen.
 • Stap 4: Breng je duim en wijsvinger in je vagina, totdat je het steeltje onder aan de cup voelt.
 • Stap 5: Trek zacht aan het steeltje totdat je de bodem van de menstruatiecup kunt pakken. Let op: de menstruatiecup verwijder je niet door alleen aan het steeltje te trekken, dit kan een onprettig gevoel veroorzaken. Het steeltje is slechts bedoeld om de menstruatiecup te kunnen pakken.
 • Stap 6: Om het vacuüm te breken, draai je de bodem van de menstruatiecup van links naar rechts. Hierna kun je de cup rustig naar buiten nemen.
 • Stap 7: Houd de menstruatiecup recht en leeg deze in de wc of wasbak.

Shop hier menstruatiecups in alle maten

Kun je zwemmen met een menstruatiecup?

Met de meeste menstruatiecups kun je gewoon zwemmen. Een menstruatiecup zit in je vagina, waardoor je ook geen last zult hebben van een uitstekend touwtje. Aangezien je de meeste menstruatiecups langer in kunt houden dan tampons, kun je er zelfs vaak extra lang mee zwemmen. Leeg je menstruatiecup altijd voordat je gaat zwemmen, zo weet je zeker dat deze niet gaat lekken. Tip: we raden aan om pas te gaan zwemmen met een menstruatiecup als je gewend bent aan het concept. Dit kun je oefenen door eerst thuis een bad te nemen.

Hoe moet je een menstruatiecup schoonmaken?

Aangezien je een menstruatiecup meerdere keren kunt gebruiken, is het belangrijk dat je je menstruatiecup goed schoonmaakt. Een menstruatiecup schoonmaken doe je als volgt:

 • Zorg dat je de menstruatiecup voor elk gebruik gedurende vijf a tien minuten steriliseert in kokend water.
 • Spoel de menstruatiecup na gebruik af met koud water uit de kraan. Is er geen wasbak in de buurt? Spoel je cup dan af met water uit een flesje. Let op: gebruik geen zeep of parfum, deze producten kunnen de cup beschadigen.
 • Bewaar je menstruatiecup op een schone, droge plek. De meeste menstruatiecups worden geleverd met een speciaal opbergzakje.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.