Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Welke maat menstruatiecup heb ik nodig?

door Etos 5 min 1 maart 2024

vrouw zit in de zon met haar ogen dicht
vrouw zit in de zon met haar ogen dicht

Ben je op zoek naar een fijn alternatief voor tampons of maandverband? Misschien is een menstruatiecup wel iets voor jou. In dit artikel lees je wat een menstruatiecup is, wat de voordelen en nadelen zijn en welke maat (maat a of b) je het beste kan kopen. Zo weet jij binnen een paar minuten welke menstruatiecup je het beste kan kiezen.

Shop hier jouw menstruatiecup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een soort bekertje gemaakt van rubber, siliconen of TPE, met daaronder een steeltje of een lus dat je gebruikt als je ongesteld bent. Je brengt de cup in door hem dubbel te vouwen en vervolgens in te brengen in de vagina. De ringen aan de open kant van de menstruatiecup zuigen zich vast aan de baarmoedermond. Zo wordt je vagina afgesloten en het menstruatiebloed opgevangen. Klinkt lastig? Dat valt gelukkig reuze mee! De eerste keer is het misschien even oefenen, maar je hebt het snel onder de knie. Op onze pagina over het gebruik van een menstruatiecup lees je stap voor stap hoe je een menstruatiecup inbrengt, verwijdert en schoonmaakt. We geven daar ook antwoord op de meestgestelde vragen. 

Welke maat menstruatiecup kan je het beste kopen?

Menstruatiecups komen in verschillende maten. Welke maat menstruatiecup bij jou past, hangt af van je leeftijd, of je (vaginaal) bent bevallen, de bouw van je lichaam en de hevigheid van je menstruatie. Hieronder vergelijken we 3 menstruatiecups in verschillende maten. Bekijk de beschrijving per cup en kom erachter wat voor jou de juiste maat is!

Menstruatiecup voor tieners

 • Geschikt voor tieners 
 • Inclusief instructies en handig opbergzakje 
 • Gemakkelijk in gebruik en lekt niet
Bijna uitverkocht
€ 22.69
Mini,
Spaar 9 Air Miles

Menstruatiecup Maat A

 • Voor vrouwen die nog niet vaginaal zijn bevallen 
 • Soepel en buigzaam materiaal 
 • Voor dag en nacht
Bijna uitverkocht
Mijn Etos 25%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Etos menstruatiecup alle varianten.
van € 14.99 voor € 11.24
A,
Spaar 4 Air Miles

Menstruatiecup Maat B

 • Voor vrouwen die vaginaal zijn bevallen 
 • Kan tot 12 uur lang blijven zitten 
 • 100% medische siliconen
Bijna uitverkocht
Mijn Etos 25%korting Promotie: Promotie voorwaarden: Etos menstruatiecup alle varianten.
van € 14.99 voor € 11.24
B,
Spaar 4 Air Miles

Wat zijn de voordelen en nadelen van een menstruatiecup?

Twijfel je nog over of een menstruatiecup iets voor je is? Wij hebben de grootste voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?

De menstruatiecup heeft een aantal voordelen:

 • de cup gaat jarenlang mee. Je kunt hem wel 10 jaar hergebruiken, wat natuurlijk veel geld en afval bespaart. Het is dus goedkoper en beter voor het milieu.
 • een menstruatiecup absorbeert geen bloed, lekt niet en geeft geen geur af. Hierdoor kan je geen last krijgen van het ‘toxisch shock syndroom’, ook wel de tamponziekte genoemd. je hoeft minder vaak te verwisselen: de menstruatiecup kan tot zo’n 30 milliliter bloed opvangen. Dat is 3x zoveel als een tampon. Vaak hoef je de cup maar 1 keer per dag te legen.
 • je kan de menstruatiecup dag en nacht gebruiken. De meeste menstruatiecups kan je tot wel 12 uur lang laten zitten. Leeg de cup op hevige menstruatiedagen vaker.
 • de menstruatiecup is onzichtbaar. Je kan dus zonder zorgen gewoon je favoriete outfit dragen. Zelfs je bikini, want met de meeste menstruatiecups kan je ook zwemmen!
 • de cup laat het natuurlijke slijmvlies van je vagina met rust. Bovendien is het materiaal hypoallergeen.

Wat zijn de nadelen van de menstruatiecup?

De menstruatiecup heeft ook een aantal nadelen:

 • het is even oefenen met het inbrengen en verwijderen van de menstruatiecup. Maar geen zorgen, na een aantal keer proberen hebben de meeste vrouwen het trucje door.
 • je hebt water nodig als je de menstruatiecup wilt verwisselen. Ben je niet thuis? Zorg dan dat je een flesje water meeneemt naar het toilet om de cup om te spoelen.
 • je moet de menstruatiecup schoonmaken. Gelukkig is dit zo gebeurd. Op de gebruiksaanwijzing lees je precies wat je moet doen.

Gebruik je toch liever een ander menstruatieproduct? Bekijk het assortiment tamponsmaandverband en menstruatieondergoed bij Etos.

Shop hier menstruatiecups in alle maten

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.