Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
€ 22.69
Mini,
Spaar 9 Air Miles

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Ben je van plan om voor het eerst een menstruatiecup te gebruiken? Het kan even wennen zijn, maar als je eenmaal weet hoe het werkt, kan het je menstruatie een stuk comfortabeler maken. In dit artikel leer je hoe je de menstruatiecup op de juiste manier inbrengt, verwijdert en schoonmaakt. Bovendien vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen, zodat je goed voorbereid aan de slag kan. 

vrouw-houdt-menstruatiecup-vast

Hoe moet je een menstruatiecup inbrengen?

Als je voor de eerste keer een menstruatiecup gaat inbrengen, is het belangrijk om te controleren of je de juiste maat cup hebt. Een goed passende cup zorgt voor comfort en de juiste bescherming tijdens je menstruatie. In ons artikel over het kiezen van de juiste maat menstruatiecup lees je alles wat je moet weten.

Heb je de juiste menstruatiecup in huis? Leg hem voor gebruik 3 minuten in kokend water. Zo zorg je ervoor dat hij hygiënisch schoon is en klaar is voor gebruik.

Nu is het tijd om de cup in te brengen. Misschien vind je het een beetje spannend, maar geen zorgen. We vertellen je stap voor stap wat je moet doen.

 • Stap 1: Was je handen, het liefst met een handzeep zonder parfum.
 • Stap 2: Vouw de menstruatiecup tussen je je duim en wijsvinger. Er zijn verschillende manieren waarop je de cup kan vouwen. Op de afbeelding en in de video hieronder laten we je twee veelgebruikte vouwtechnieken zien.
 • Stap 3: Neem een houding aan waarin jij je prettig voelt en goed kan ontspannen. Dit kan zittend, staand, gehurkt of met 1 been op de wc of de rand van de douche zijn. 
 • Stap 4: Je kan de cup nat maken voordat je hem in je vagina brengt. Dit kan het inbrengen makkelijker maken. Het werkt ook om een beetje glijmiddel op waterbasis te gebruiken.
 • Stap 5: Breng de menstruatiecup nu in je vagina. Houd de gevouwen cup in je ene hand en spreid je schaamlippen met de andere hand. Breng de menstruatiecup horizontaal in, richting je stuitje. Let op: houd hem gevouwen, totdat hij helemaal in je vagina zit. 
 • Stap 6: Laat de menstruatiecup los. Hierna klapt hij vanzelf open in je vagina. 
 • Stap 7: Controleer de cup. Voel je met je vinger: zit er een deuk of vouw in? In dit geval is hij niet goed opengeklapt. Pak de cup vast en probeer deze zachtjes te draaien, waardoor deze op de juiste manier openvouwt. Voel je (lichte) weerstand wanneer je aan het steeltje trekt? Dan weet je dat de menstruatiecup goed zit. 
 • Stap 8: De cup is licht vacuüm gezogen en kan dus niet lekken. Je kan de meeste menstruatiecups wel 8 tot 12 uur blijven dragen.

Tip: Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing. Hoe je een menstruatiecup inbrengt, kan namelijk per product verschillen. Ook kan het per product verschillen hoe lang je de cup kan dragen. 

Op deze 8 manieren kan je de menstruatiecup vouwen:

menstruatiecup-vouwtechnieken
Video

Video: zo moet je een menstruatiecup inbrengen

In deze video leggen we uit op welke manieren je een menstruatiecup kan inbrengen.

Hoe ver moet je de menstruatiecup inbrengen?

Een menstruatiecup breng je in zijn geheel in je vagina, inclusief het steeltje. De juiste plek is net voorbij het schaambeen, dat is iets lager dan een tampon. Probeer het vooral een paar keer uit. Dan vind je de juiste diepte vanzelf.

menstruatiecup-baarmoeder

Wat als het niet lukt om een menstruatiecup in te brengen?

Geen zorgen, het is heel normaal dat het inbrengen van de menstruatiecup niet in 1 keer lukt. Probeer de volgende dingen eens uit.

 • Controleer of je de juiste maat cup hebt gekocht. In ons artikel over het kiezen van de juiste maat menstruatiecup helpen we je kiezen.
 • Breng de cup in op verschillende manieren. Probeer een aantal vouwtechnieken en houdingen uit en laat de cup los op verschillende hoogtes. Na een paar keer controleren voel je dat je hem op de juiste manier hebt ingebracht.
 • Voelt de menstruatiecup te stug om hem in te brengen? Houd hem dan even onder de warme kraan voordat je hem gebruikt. Dit maakt het materiaal iets soepeler, waardoor je hem makkelijker inbrengt.
 • Klapt de menstruatiecup te vroeg open? Zorg er dan voor dat je de cup aan de bovenkant van de cup (bij de rand) vasthoudt met je duim en wijsvinger.
 • Klapt de menstruatiecup niet goed open? Dan is het handig om hem juist onder de koude kraan te houden voordat je hem inbrengt. Hierdoor klapt hij makkelijker uit. Het kan ook helpen om even te lopen, met je heupen te bewegen, te springen of om je bekkenbodemspieren aan te spannen. Hierdoor komt de cup in beweging en klapt hij makkelijker open.

Heb je alles geprobeerd, maar werkt het nog steeds niet? Misschien is een menstruatiecup dan niets voor jou. Gelukkig kan je ook andere menstruatieproducten gebruiken, zoals tampons, maandverband en menstruatieondergoed.

Wat als het inbrengen van de menstruatiecup pijn doet?

Het inbrengen van een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Is dit wel het geval, dan kan je een paar dingen proberen.

 • Maak de cup voor gebruik nat met water of gebruik een beetje glijmiddel op waterbasis.
 • Probeer te ontspannen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het inbrengen zal verlopen.
 • Probeer verschillende houdingen en vouwtechnieken uit. Iedere vrouw heeft haar eigen voorkeur.
 • We hebben dit al een paar keer benoemd, maar controleer ook of je de juiste maat menstruatiecup gebruikt. Een verkeerde maat kan zorgen voor irritatie en beschermt niet op de juiste manier.

Hoe moet je een menstruatiecup verwijderen?

Is het tijd om de menstruatiecup te verwijderen? Dat doe je op de volgende manier.

 • Stap 1: Was je handen, het liefst weer met een handzeep zonder parfum.
 • Stap 2: Neem weer een comfortabele houding aan.
 • Stap 3: Duw met je bekkenbodemspieren de cup naar beneden. Dit doe je door licht te persen. 
 • Stap 4: Breng je duim en wijsvinger in je vagina, totdat je het steeltje onder aan de cup voelt. 
 • Stap 5: Trek zacht aan het steeltje totdat je de bodem van de menstruatiecup kunt pakken. Let op: de cup verwijder je niet door alleen aan het steeltje te trekken, dit kan een onprettig gevoel veroorzaken. Het steeltje is alleen bedoeld om de menstruatiecup te kunnen pakken. 
 • Stap 6: Om het vacuüm te breken, draai je de bodem van de cup van links naar rechts. Je kan ook rustig in de menstruatiecup knijpen met je duim en wijsvinger. Hierna kun je hem rustig naar buiten nemen. 
 • Stap 7: Houd de menstruatiecup recht en leeg de inhoud in de wc of wasbak.
 • Wat moet je doen als het verwijderen van de cup pijn doet?

  Doet het verwijderen van de cup pijn, dan trek je waarschijnlijk te hard aan het steeltje. Of je verwijdert de cup al voordat het vacuüm is gebroken. Zorg er daarom voor dat je alleen zacht en kort aan het steeltje trekt. Pak de cup tussen je duim en wijsvinger en verwijder hem pas wanneer het vacuüm is gebroken. Hoe je dat doet lees je in het stappenplan (stap 6) hierboven.

  Wat als het niet lukt om de menstruatiecup te verwijderen?

  Heb je moeite met het verwijderen van je menstruatiecup? Blijf dan rustig, het komt helemaal goed. Net zoals bij het inbrengen geldt ook bij het verwijderen: hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker het gaat.

  Voel je het steeltje van de cup zitten? Trek er zachtjes aan, totdat je de cup tussen je duim en wijsvinger kan vastpakken. Breek daarna het vacuüm van de cup, zodat je hem eenvoudig kan verwijderen. Lukt het niet, ga dan even iets anders doen en probeer het daarna opnieuw. Het is even oefenen, maar je krijgt het vanzelf onder de knie. You got this!

  Let op: het is belangrijk dat de menstruatiecup niet langer dan de maximale draagtijd wordt gedragen. Meestal ligt de maximale draagtijd tussen de 8 en 12 uur (zie gebruiksaanwijzing). Neem contact op met je huisarts als het echt niet lukt om de menstruatiecup te verwijderen. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Shop hier menstruatiecups in alle maten

Hoe moet je een menstruatiecup schoonmaken?

Aangezien je een menstruatiecup meerdere keren kan gebruiken, is het belangrijk dat je hem goed schoonmaakt. Hij gaat dan jarenlang mee. Dit is goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Je maakt je cup als volgt schoon.

 • Zorg dat je de menstruatiecup voor en na je menstruatie gedurende 5 à 10 minuten steriliseert in kokend water. 
 • Spoel de cup na gebruik af met koud water uit de kraan. Is er geen wasbak in de buurt? Spoel hem dan af met water uit een flesje. Let op: gebruik geen zeep of parfum, deze producten kunnen de cup beschadigen. 
 • Bewaar je menstruatiecup op een schone, droge plek. Het liefst op kamertemperatuur. De meeste menstruatiecups worden geleverd met een speciaal opbergzakje.

Hoe kan je vlekken of verkleuringen op de menstruatiecup verwijderen?

Zijn er vlekken of verkleuringen te zien op je menstruatiecup? Deze ontstaan vaak wanneer je hem eerst met warm water afspoelt en daarna met koud water. De kleur van je menstruatiebloed blijft dan hangen in de cup. Om de verkleuringen eruit te krijgen, kan je een scheutje azijn of soda toevoegen aan het gekookte water waarin je hem schoonmaakt. Doe dit niet te vaak, dit kan de cup beschadigen.

Deze reiniging kan ook helpen om nare geurtjes uit de cup te verwijderen. Nare geurtjes ontstaan vaak door een vaginale schimmelinfectie, het schoonmaken met verkeerde producten of het bewaren van de cup in een afgesloten bakje of zakje dat niet ademt.

Veelgestelde vragen over het gebruik van een menstruatiecup

Hoe lang kan je een menstruatiecup in houden?

Hoe vaak je een menstruatiecup moet verschonen hangt af van het merk en de hevigheid van je menstruatie. Op de gebruiksaanwijzing staat vermeld hoe lang je hem maximaal kan inhouden. Ben je hevig ongesteld? Verschoon de cup voor de zekerheid dan iets vaker. Na het legen zie je hoeveel bloed je bent verloren. Zo leer je vanzelf hoe vaak het verschonen voor jou nodig is.

Let op: houd de cup nooit langer in dan de maximum draagtijd. Meestal ligt deze tussen de 8 en 12 uur (zie gebruiksaanwijzing).

Hoe lang gaat een menstruatiecup mee?

Als je de menstruatiecup op de juiste manier gebruikt en schoonmaakt, gaat deze jarenlang mee. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Kan ik een menstruatiecup gebruiken als ik een spiraal heb?

Je kan een menstruatiecup gebruiken, ook als je een spiraaltje hebt. Het is wel belangrijk om te weten dat er gevallen bekend zijn waarbij het spiraaltje per ongeluk werd verwijderd tijdens het verwijderen van de menstruatiecup. Dit kan gebeuren door het per ongeluk trekken aan het touwtje van het spiraaltje tijdens het verwijderen, of door het vacuüm zuigen van de menstruatiecup.

Gelukkig komt dit niet vaak voor. Bij twijfel over het gebruik van een menstruatiecup kan je altijd contact opnemen met je huisarts.

Kan je seks hebben met een menstruatiecup?

Je plaatst een menstruatiecup in de vagina, net voorbij het schaambeen. Hierdoor is het niet verstandig om vaginale seks te hebben. Beide partijen kunnen last krijgen van pijn en ongemakken.

Kan je doorlekken met een menstruatiecup?

Als je de menstruatiecup op de juiste manier inbrengt, dan wordt hij licht vacuüm gezogen. De cup kan dan niet doorlekken. Het kan wel zo zijn dat er al een beetje bloed in je vagina zat toen je de cup inbracht. Dit (kleine beetje) bloed kan dan in je ondergoed terechtkomen. Als de menstruatiecup niet goed is ingebracht, dan kan je wel last krijgen van doorlekken. Vaak is hij niet goed uitgevouwen, waardoor hij niet vacuüm is gezogen. Is dit het geval? Breng hem dan opnieuw in aan de hand van ons stappenplan.

Kan je zwemmen met een menstruatiecup?

Met de meeste menstruatiecups kan je gewoon zwemmen. Omdat hij in je vagina zit, heb je ook geen last van een uitstekend touwtje (zoals bij tampons). Aangezien je de meeste menstruatiecups langer in kan houden dan tampons, kan je er zelfs vaak extra lang mee zwemmen. Leeg je menstruatiecup altijd voordat je gaat zwemmen, zo weet je zeker dat deze niet gaat lekken.

Tip: we raden aan om pas te gaan zwemmen met een menstruatiecup als je gewend bent aan het concept en goed weet hoe je hem op de juiste manier inbrengt. Dit kun je oefenen door eerst thuis een bad te nemen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.