Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Tranende ogen

Tranende ogen

Heb je het gevoel alsof er een vuiltje of korreltje in je oog zit dat je er maar niet uit krijgt? En is je oogwit een beetje rood? Dan heb je waarschijnlijk last van een bindvliesontsteking. No worries: het gaat vanzelf weer over. Wat moet je doen als je bindvlies is ontstoken? Dat lees je in dit artikel!

Artikel opslaan

Wat zijn tranende ogen?

Tranende ogen ontstaan wanneer er te veel traanvocht wordt aangemaakt of als het vocht niet goed kan worden afgevoerd. Hierdoor kun je pijn ervaren en wazig gaan zien. Vaak ontstaat een tranende oog doordat je oog geïrriteerd is, waardoor je traanklieren extra vocht gaan aanmaken. Op deze manier zorgt je lichaam er namelijk voor dat je ogen worden schoongehouden.

Zijn tranende ogen gevaarlijk?

Meestal heb je maar even last van tranende ogen. De oorzaak is vaak duidelijk. Het kan komen door inspanning, wind, stof of rook. Dit is niet ernstig. Als je ogen maar blijven tranen, is het verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts.

Wat zijn de oorzaken van tranende ogen?

Naast het hebben van een allergie, een ooginfectie, een oogontsteking of een verkoudheid, kunnen er meerdere oorzaken zijn voor het hebben van tranende ogen, zoals:

  • Het ontstaan van reflextranen door irritatie aan het oog.
  • Droge ogen.
  • Het niet goed afvoeren van traanvocht.
  • Een vernauwing of verstopping van de traanwegen.

Geïrriteerde ogen

Geïrriteerde ogen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een vuiltje dat vastzit in je oog of een ontsteking aan je ooglid. Wanneer je ooglid ontstoken is, gaan je talgkliertjes te veel of te weinig talg produceren, waardoor je oog droog, gevoelig en rood wordt. Je oog kan daarnaast ook nog geïrriteerd raken doordat je onderooglid naar binnen is gedraaid, waardoor de haartjes van je ooglid tegen je hoornvlies aankrassen.

Droge ogen

Droge ogen ontstaan wanneer de kwaliteit van je traanvocht onvoldoende is, waardoor je oog uitdroogt. Dit zet vervolgens je traanklieren aan tot productie van nog meer traanvocht. Deze tranen worden ook wel pseudo-tranen genoemd.

Producten bij droge ogen

Het niet goed afvoeren van traanvocht

Door te knipperen zorgen we ervoor dat tranen worden afgevoerd naar de traanpunten in je boven- en onderooglid aan de kant van je neus. Wanneer je te maken hebt met hangende onderoogleden of een verlamming van je gezichtsspieren kan het zijn dat je traanvocht niet goed wordt afgevoerd.

Vernauwing of verstopping van de traanwegen

Je traanwegen bestaan uit traanpunten, traankanaaltjes een traanzakje en je traanbuis. Deze oorzaak komt vooral bij kinderen voor, omdat zij nauwere traanwegen hebben dan volwassenen. Wanneer kinderen verkouden zijn, zwellen de slijmvliezen op waardoor hun traanwegen ook sneller verstopt raken.

Normaalgesproken verdwijnen de klachten vanzelf wanneer de verkoudheid overgaat. Heeft jouw kindje constant last van vieze en/of tranende ogen, maar is het niet verkouden? Neem dan contact op met je huisarts om de oorzaak te achterhalen.

Tranende ogen bij ouderen

Ouderen hebben vaak meer kans op tranende ogen. Dit kan komen omdat er niet voldoende traanvocht in het oog terecht komt. Oorzaken van onvoldoende traanvocht in het oog kunnen hangende oogleden of het naar binnen draaien van het onderste ooglid zijn. Wanneer je ouder wordt verslapt de spierpees van je ooglid, hierdoor kan je ooglid gaan hangen. 

Hoe kun je tranende ogen behandelen?

De behandeling van je tranende oog of ogen hangt af van wat de oorzaak is. Zo kun je bij geïrriteerde ogen de bron van de irritatie wegnemen. Soms kan dit heel simpel door met een vochtig lauwwarm watje iedere avond je oog schoon te maken. Zit er een vuiltje in je oog, dan moet deze worden verwijderd. Naast een vochtig lauwwarm watje kun je oogdruppels proberen. Weleda heeft een flacon en ampullen tegen tranende ogen.

Worden jouw tranende ogen veroorzaakt door een naar binnen gedraaid ooglid? Laat deze dan corrigeren door je arts. Last van hangende oogleden? Dan zou, in overleg met je huisarts, een ooglidcorrectie eventueel een optie kunnen zijn om van je traanogen af te komen.

Wanneer er sprake is van een verstopt traankanaaltje, kun je deze laten oprekken. Is je traanzakje of je traanbuis verstopt, dan kan er met behulp van een operatieve ingreep een verbinding worden gemaakt tussen je traanzakje en je neus. Overleg deze mogelijke opties altijd met je huisarts.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.