babyvoetjes met zand

Verkoudheid bij baby's

Is je baby voor het eerst verkouden? Of heeft hij of zij al voor de zesde keer een verkoudheid te pakken? Het is heel logisch als jij daar ongerust van wordt! Gelukkig is een verkoudheid bij baby’s bijna altijd onschuldig. Wij vertellen je hoe het komt dat je kleintje zo vaak verkouden is en wat jij kunt doen om de bijbehorende klachten te verminderen.

Wat is er aan de hand?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor ontstoken neusslijmvlies en kan er ook voor zorgen dat de keel gaat ontsteken. Hierdoor kan je kleintje last krijgen van een verstopte neus, niesbuien, hoestenkeelpijn en oorpijn. In sommige gevallen kan er zelfs koorts ontstaan. Weerstand tegen verkoudheid wordt pas opgebouwd nadat je het virus een keer hebt gehad.

Helaas kan een verkoudheid ontstaan door verschillende virussen. Je baby moet de weerstand tegen al die verschillende soorten virussen nog opbouwen. Daardoor zijn baby’s gemiddeld ook vaker verkouden dan volwassenen. Je kunt niet voorkomen dat je kindje verkouden wordt. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen, zoals het weghouden van je kindje bij verkouden mensen of goed je handen wassen wanneer je zelf verkouden bent.

Waar moet je op letten?

In tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen snel koorts krijgen wanneer ze een virusinfectie hebben opgelopen. Als je kindje koorts heeft, kun je het beste op een aantal dingen letten:

 • De temperatuur. Meet elke dag, een keer per dag de temperatuur met een thermometer (via de anus).
 • De reactie van je kindje. Zolang je kind voldoende drinkt en normaal reageert is er vaak geen reden tot bezorgdheid. Veel slapen is normaal bij hoge koorts.
 • Niet te warm aankleden of toedekken. Wanneer je koorts hebt moet je je warmte kwijt kunnen. Kleed daarom je kindje niet te warm als hij of zij gaat slapen.

Wat te doen tegen verkoudheid bij baby’s?

Helaas is er geen medicatie die werkt bij verkoudheidsvirussen. Verkoudheid moet vanzelf weer over gaan. Gelukkig kun je wel iets doen om je kleintje te ontlasten. Zo is er neusspray voor baby’s, kun je een neuspeertje gebruiken of gaan stomen.

Neusspray voor baby’s

Neusspray of neusdruppels kunnen helpen tegen een verstopte neus. Neusspray verdunt het neusslijm waardoor het gemakkelijker uit de neus kan worden verwijderd. Ook zorgt neusspray ervoor dat eventuele korstjes in de neus gemakkelijker loslaten. Zo maak je de neus van je kleintje gemakkelijker schoon.

Let op dat je kiest voor een neusspray die speciaal is ontwikkeld voor baby’s! Twijfel je over het gebruik van een neusspray bij je kleintje? Vraag dan advies aan één van onze medewerkers in de winkel of bij je apotheek.

Geeft je baby veel weerstand bij het gebruiken van de neusspray? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van neusdruppels. Baby’s ervaren dit vaak als minder vervelend dan iets in hun neus gesprayd krijgen.

Neuspeertje

Merk je dat je baby kortademig is door de verkoudheid? Maak dan gebruik van een neuspeertje om de neus schoon te maken. Op deze manier krijg je de luchtweg van je kleintje vrij. Jonge ouders geven hier vaak de voorkeur aan, omdat hun kleintje dit minder vervelend lijkt te vinden dan een neusspray.

Stomen met baby’s

Je kunt ook proberen de luchtweg van je kleintje vrij te krijgen door te stomen. De meest veilige methode is door samen met je kindje in de badkamer te gaan zitten en de warme kraan open te draaien. Hierdoor ontstaat er stoom in de badkamer en kun je samen stomen. Houd tijdens het stomen je kleintje goed in de gaten en stop meteen wanneer je merkt dat je kindje benauwd wordt of zich niet prettig voelt. Zorg dat je na afloop van het stomen je kindje goed afdroogt, zodat de stoom niet koud wordt op het huidje. Een kwartier stomen per keer is al voldoende.

Hoofdeinde van het bedje verhogen

Heeft je kindje ‘s nachts last van hoesten en slijm in de keel? Dan kan het helpen om het hoofdeinde van het bed te verhogen door iets onder de poten aan het hoofdeinde te leggen. Een kussen onder het hoofdeinde van het matras heeft hetzelfde effect.

Bekijk hier ons assortiment met alle producten voor jouw verkouden baby >

Wanneer naar de huisarts?

Ondanks dat een verkoudheid in de meeste gevallen heel onschuldig is, moet je wel goed op de alarmsignalen blijven letten bij je kleintje. Neem bij de volgende signalen contact op met je huisarts:

 • Benauwdheid
 • Zwakte
 • Piepende ademhaling
 • Sufheid
 • Slecht drinken
 • Vlekjes of huidbloedinkjes
 • Pijn bij het verschonen
 • Koorts

Bel altijd de huisarts wanneer je baby jonger is dan drie maanden en naast de verkoudheid ook last krijgt van koorts. Vertoont je kindje andere symptomen en maakt dat je ongerust? Bel ook dan altijd met je huisarts voor overleg!

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Shop nu

€ 36,75
€ 5,05
€ 15,99

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.