katjes die in bloei staan

Hooikoorts

De zon schijnt gelukkig weer vaker en veel staat al in bloei. De natuur trekt zich nergens iets van aan. Gelukkig. Behalve die pollen dan. Veel Nederlanders krijgen nu last van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies? En belangrijker nog: wat te doen bij hooikoorts? Wij vertellen je alles wat je moet weten over hooikoorts en wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Hatsjoe! Shop hier zelfzorgmiddelen tegen hooikoorts

Artikel opslaan

Wat is hooikoorts? 

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Zodra je hiermee in aanraking komt, krijgt je afweersysteem een signaal dat stuifmeel je lichaam probeert binnen te dringen. Om stuifmeel buiten de deur te houden, produceert je lichaam een antistof: histamine. Als je hooikoorts hebt, maak je hier enorme hoeveelheden van aan. De grote hoeveelheid histamine die vrijkomt in je lichaam geeft vervolgens vervelende klachten, zoals niesbuien en jeukende ogen. Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Daarna gaan de klachten vanzelf weer over. Van alle Nederlanders heeft 10% tot 20% last van hooikoorts. In de afgelopen jaren is het aantal mensen met hooikoorts sterk toegenomen. 

Wanneer zijn welke pollen actief? 

Heb je hooikoorts en ga je erop uit? Check dan eerst onze pollenradar en weet waar én wanneer de meeste pollen in de lucht hangen. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni.

Zo kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door

€ 6.39
geneesmiddel, tablet
€ 9.99
geneesmiddel, druppels
€ 12.99
geneesmiddel, tablet
€ 10.49
geneesmiddel, lotion
€ 2.99
geneesmiddel, druppels
€ 14.49
geneesmiddel, tablet
€ 8.99
geneesmiddel, lotion
€ 11.95
geneesmiddel, druppels
€ 4.29
geneesmiddel, tablet
€ 12.49
geneesmiddel, tablet
Promotie: Promotie voorwaarden: A. Vogel alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. geneesmiddelen. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 11.99
medisch hulpmiddel, druppels
€ 9.99
geneesmiddel, tablet
€ 4.99
geneesmiddel, spray

Wat zijn de symptomen van hooikoorts? 

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij hooikoorts:

Andere klachten die kunnen ontstaan door hooikoorts zijn:

 • longklachten, zoals een piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid 
 • slaapproblemen
 • hoofdpijn of een vol gevoel in het hoofd
 • concentratieproblemen 

Hooikoorts en vermoeidheid

Een veelgehoorde klacht van mensen die last hebben van hooikoorts is vermoeidheid. Dit kan meerdere redenen hebben: 

 1. Je immuunsysteem draait op volle toeren. Je lijf is de hele dag in gevecht met een onzichtbare vijand. Dat is hartstikke vermoeiend. 
 2. Je slaapt slecht. Niesbuien en eindeloos gesnotter kunnen ervoor zorgen dat je ‘s nachts uren wakker ligt. 
 3. Je gebruikt hooikoorts-tabletten. Een vervelende bijwerking van het gebruik van hooikoorts-tabletten is vermoeidheid. Tip: neem hooikoorts-tabletten ‘s avonds voor het slapen gaan in. 

Hooikoorts en keelpijn

Keelpijn is een veelgehoorde klachten van mensen met hooikoorts. Als je hier last van hebt, raken je slijmvliezen geïrriteerd door het inademen van pollen. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals droge en branderige luchtwegen. Het is een natuurlijk mechanisme van je lichaam om je lichaam schoon te maken en het overtollige slijm af te voeren.  

Hooikoorts en hoesten

Wanneer je last hebt van hoestbuien, denk je misschien al snel aan een griepje of verkoudheid. Maar hoesten is ook een veelgehoorde klacht bij mensen met hooikoorts. Bij hooikoorts worden je slijmvliezen geprikkeld door de pollen in de lucht. Dit heeft tot gevolg dat er meer slijm wordt aangemaakt en je moet hoesten. Je keel kan droog en branderig aanvoelen en ook kriebelhoest (droge hoest) kan optreden.

Hooikoorts en benauwdheid

Hooikoorts en allergische astma maken deel uit van dezelfde aandoening. Vandaar dat veel mensen vaak last hebben van beide aandoeningen. 80% procent van de mensen met allergische astma hebben ook hooikoorts. De kans op het oplopen van nieuwe allergieën (huisstofmijtallergie bijvoorbeeld) is voor deze groep groter als je ook last hebt van hooikoorts. Allergische astma en hooikoorts kunnen leiden tot klachten aan de onderste luchtwegen. Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid.  

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wil je thuis testen of je corona hebt? Bestel dan een van onze gebruiksvriendelijke corona zelftesten. Meer weten over de soorten sneltesten die je thuis kunt doen en hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan ons artikel over corona zelftesten.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Hooikoorts valt helaas niet te genezen. Eén troost: na verloop van jaren worden de klachten meestal minder. Helpen bovenstaande tips niet of onvoldoende? Geen zorgen. Bij Etos vind je een ruim assortiment aan anti-allergiemiddelen om hooikoortsklachten te verlichten.

Hooikoorts-tabletten

Hooikoorts-tabletten bevatten een stofje dat de werking van histamine remt. Hooikoorts-tabletten werken meestal al binnen een uur en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende hooikoortsklachten. De werking houdt ongeveer een dag aan. Eén tablet per dag is dus voldoende om je klachten te verlichten.

Ons assortiment aan hooikoorts-tabletten

€ 9.99
geneesmiddel, tablet
€ 2.29
geneesmiddel, tablet
€ 14.49
geneesmiddel, tablet
€ 12.99
geneesmiddel, tablet
€ 4.29
geneesmiddel, tablet

Neusspray

Last van niesbuien, een verstopte neus of eindeloos gesnotter? Een neusspray kan deze klachten verlichten. Er zijn verschillende soorten hooikoorts neussprays verkrijgbaar: 

 • Neusspray met antihistamine remt de werking van histamine en geeft snel verlichting bij plotseling opkomende klachten. 
 • Neusspray met natriumcromoglicaat voorkomt dat histamine vrijkomt. De werkzame stof werkt pas nadat je de neusspray een aantal dagen hebt gebruikt. Neusspray met natriumcromoglicaat helpt dus niet bij plotseling opkomende klachten. 
 • Neusspray met microgel vormt een dun laagje op het neusslijmvlies en voorkomt zo dat stuifmeel je neusslijmvliezen kan bereiken, zodat er geen prikkeling kan ontstaan. 
 • Neusspray met corticosteroïden werkt ontstekingsremmend en is enkel op recept verkrijgbaar. 

Ons assortiment aan neussprays bij hooikoorts

€ 4.99
geneesmiddel, spray
€ 15.95
geneesmiddel, spray
Promotie: Promotie voorwaarden: A. Vogel alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. geneesmiddelen. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 11.99
medisch hulpmiddel, spray
€ 8.99
geneesmiddel, lotion
€ 15.99
medisch hulpmiddel, lotion
€ 17.99
medisch hulpmiddel, lotion
€ 10.49
geneesmiddel, lotion

Oogdruppels

Oogdruppels bieden verlichting bij jeukende en tranende ogen. Er zijn twee soorten hooikoorts oogdruppels verkrijgbaar: 

 • Oogdruppels met antihistamine remmen de werking van histamine en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende klachten. 
 • Oogdruppels met natriumcromoglicaat voorkomen dat histamine vrijkomt. De werkzame stof werkt pas nadat je de oogdruppels een aantal dagen hebt gebruikt. Oogdruppels met natriumcromoglicaat helpen dus niet bij plotseling opkomende klachten. 

Ons assortiment aan oogdruppels bij hooikoorts

€ 2.99
geneesmiddel, druppels
€ 9.99
geneesmiddel, druppels
€ 11.95
geneesmiddel, druppels
Promotie: Promotie voorwaarden: A. Vogel alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. geneesmiddelen. Deze actie wordt verrekend als 25% kassakorting.
€ 11.99
medisch hulpmiddel, druppels

Bekijk alle zelfzorgmiddelen bij hooikoorts  

Hooikoorts en medical taping

Medical taping is een relatief nieuwe behandelmethode waarbij speciaal tape (medical of kinesiotape) wordt aangebracht op de borst en de rug. Dit zou de doorbloeding verbeteren en het zenuwstelsel prikkelen. Let op: er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van tape en het verminderen van hooikoortsklachten. Overweeg je medical taping? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut. 

Hooikoorts en immunotherapie

Een andere behandelmethode is immunotherapie. Het doel van immunotherapie is om je lichaam geleidelijk te laten wennen aan stuifmeel om zo de klachten te verminderen. De totale behandeling duurt ongeveer drie jaar. Sommige mensen merken na een paar maanden al verbetering, anderen pas na één tot drie jaar. Let op: immunotherapie werkt niet altijd en is bovendien niet geschikt voor iedereen. Overweeg je immunotherapie? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een deskundige. 

Wat kun je doen als je kind hooikoorts heeft? 

Heeft je kind last van hooikoorts? Dat kan erg vervelend zijn en soms zelfs schoolprestaties beïnvloeden. Om de klachten bij je kind te verminderen, kun je bovengenoemde hooikoorts-tabletten, -neusspray of -oogdruppels gebruiken. Helpt dit niet voldoende? Of worden de hooikoortsklachten steeds heviger, waarbij je kind bijvoorbeeld last krijgt van de longen, oren en vermoeidheid? Maak dan een afspraak met de huisarts om de mogelijkheden te bespreken. Misschien kan in dat geval immunotherapie helpen.

Tips bij hooikoorts 

Als je hooikoorts hebt, kunnen bepaalde activiteiten (vooral buiten) veel klachten geven. Dit kun je doen om je klachten zoveel mogelijk te beperken: 

 • Bekijk onze pollenradar vóórdat je erop uitgaat. Zo weet je waar en wanneer de stuifmeelconcentratie het hoogst is. 
 • Ga (als het kan) ‘s ochtends op pad. Dan hangt er namelijk nog niet zoveel stuifmeel in de lucht. Nóg beter is de deur uit gaan na een regenbui. Een regenbui spoelt de lucht letterlijk schoon. Regenjas aan en gaan, dus! 
 • Houd tijdens het hooikoortsseizoen ramen en deuren overdag gesloten. Luchten kun je het beste ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg doen. Liever geen risico nemen? Plaats dan een speciale pollenhor voor je ramen en deuren. Een pollenhor laat lucht door, maar houdt stuifmeel buiten de deur. Zo bescherm je je ogen tegen stuifmeel.  
 • Wrijf niet in je ogen als je jeuk hebt aan je ogen. Zo maak je het alleen nog maar erger. 
 • Was regelmatig je handen. Zo voorkom je dat stuifmeel via je handen in je neus of ogen terechtkomt. 
 • Breng vaseline aan rond je mond, neus en ogen. Dit zorgt ervoor je slijmvliezen minder snel geprikkeld raken door stuifmeel. 
 • Houd je slaapkamer zoveel mogelijk stuifmeelvrij. Borstel of was je haren voordat je naar bed gaat. Zo voorkom je dat stuifmeel op je hoofdkussen terechtkomt. Regelmatig stofzuigen helpt ook bij het zoveel mogelijk stuifmeelvrij houden van je slaapkamer. 
 • Hang tijdens het hooikoortsseizoen je was niet buiten. Stuifmeel kan zich namelijk in je wasgoed nestelen. Als je je was binnen droogt, voorkom je dus dat je stuifmeel naar binnen haalt. 
 • Maai niet zelf het gras. Laat iemand anders het gras maaien en werk niet in de tuin als je een graspollenallergie hebt. 
 • Was regelmatig je haren en kleding. Stuifmeel gaat namelijk vooral in je haren en kleren zitten. 
 • Houd je huisdieren schoon. Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Het is daarom goed je huisdieren regelmatig te wassen of borstelen. 
 • Vermijd bossen en graslandschappen. Hier komen namelijk veel pollen voor. Ga dus niet wandelen, picknicken of kamperen in het bos of een graslandschap. Wil je er toch even tussenuit? Ga dan richting de kust of de bergen. Daar is de concentratie pollen lager. 

Is hooikoorts besmettelijk?

Geen zorgen: hooikoorts is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van een ander krijgen of aan een ander overdragen. 

Kun je op latere leeftijd hooikoorts krijgen?

Ja, dat kan. De meeste mensen krijgen tussen hun tiende en dertigste levensjaar last van hooikoorts, maar hooikoorts kan zich ook op latere leeftijd nog openbaren. De gevoeligheid voor een bepaalde allergie is vaak al eerder aanwezig in je lichaam, maar kan op latere leeftijd de kop opsteken nadat je slijmvliezen jaar op jaar in contact zijn gekomen met pollen. Je slijmvliezen zijn gedurende deze jaren steeds gevoeliger geworden voor pollen en op een bepaald moment ontstaat de allergische reactie. Hooikoorts op latere leeftijd komt regelmatig voor. 

Heb ik hooikoorts of ben ik verkouden? 

Hooikoorts kun je gemakkelijk verwarren met een verkoudheid. Hoe weet je of je last hebt van hooikoorts of dat je simpelweg een verkoudheid te pakken hebt? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

  

Verkoudheid 

Hooikoorts 

Hoe snel ontstaan je klachten? 

Binnen enkele uren 

Binnen enkele minuten 

Hoelang duren je klachten? 

Zeven tot tien dagen 

Enkele weken 

Hoe ziet je snot eruit? 

Dik 

Waterig 

Heb je last van tranende ogen? 

Nee 

Meestal wel 

Heb je last van een jeukende neus en/of een jeukend gehemelte? 

Nee 

Ja 

Heb je last van hoestbuien? 

Meestal wel 

Enkel kriebelhoest 

Bron: www.gezondheidsnet.nl.

Hooikoorts en zwangerschap

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Of geef je borstvoeding? Dan mag je niet zomaar alle hooikoortsmedicatie gebruiken. Hooikoorts-tabletten met cetirizine of loratadine mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Cetirizine en loratadine worden namelijk uitgescheiden in de moedermelk. Neusspray en oogdruppels met natriumcromoglicaat kun je wel veilig gebruiken tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Twijfel je of je bepaalde hooikoortsmedicatie mag gebruiken tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Wil je snel producten om je hooikoortssymptomen te verlichten, maar liever de deur niet uit? In onze webshop vind je, naast uitgebreide informatie over hooikoorts en allergieën, ook ons gehele assortiment aan zelfzorgmiddelen om hooikoortsklachten te verlichten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.