paardenbloem tijdens hooikoorts seizoen

Hooikoorts

Hatsjoe! Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Zodra de eerste knoppen aan de bomen verschijnen, begint de ellende. Maar wat is hooikoorts precies? En belangrijker nog: wat helpt tegen hooikoorts? Wij vertellen je alles wat je moet weten over hooikoorts en wat je kunt doen om je klachten te verlichten. Zo kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Zodra je hiermee in aanraking komt, krijgt je afweersysteem een signaal dat stuifmeel je lichaam proberen binnen te dringen. Om stuifmeel buiten de deur te houden, produceert je lichaam een antistof: histamine. Als je hooikoorts hebt, maak je hier een enorme hoeveelheden van aan. De grote hoeveelheid histamine die vrijkomt in je lichaam geeft vervolgens vervelende klachten, zoals niesbuien en jeukende ogen.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Daarna gaan de klachten vanzelf weer over. Het hooikoortsseizoen begint gewoonlijk in februari en eindigt in september. In februari staan de eerste bomen in bloei en in september staat gras nog flink in bloei. Het hooikoortsseizoen piekt in mei en juni. Een zachte winter kan ervoor zorgen dat het hooikoortsseizoen eerder begint.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Door hooikoorts kun je je behoorlijk ziek voelen. De meest voorkomende klachten bij hooikoorts zijn:

 • Loopneus, verstopte neus, jeuk in de neus en/of niesbuien
 • Jeukende en/of tranende ogen
 • Droge keel en/of kriebelhoest
 • Koortsig gevoel
 • Vermoeidheid
 • Benauwdheid

Heb ik hooikoorts of ben ik verkouden?

Hooikoorts kun je makkelijk verwarren met een verkoudheid. Hoe weet je of je last hebt van hooikoorts of dat je simpelweg een verkoudheid te pakken hebt? Wij zetten het voor je op een rijtje.

  Verkoudheid Hooikoorts
Hoe snel ontstaan je klachten? Binnen enkele uren Binnen enkele minuten
Hoe lang duren je klachten? Zeven tot tien dagen Enkele weken
Hoe ziet je snot eruit? Dik Waterig
Heb je last van tranende ogen? Nee Meestal wel
Heb je last van een jeukende neus en/of een jeukend gehemelte? Nee Ja
Heb je last van hoestbuien? Meestal wel Enkel kriebelhoest

Bron: www.gezondheidsnet.nl

Kun je op latere leeftijd hooikoorts krijgen?

Ja, dat kan. De meeste mensen krijgen tussen hun tiende en dertigste levensjaar last van hooikoorts, maar hooikoorts kan zich ook op latere leeftijd nog openbaren.

Tips bij hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, kunnen bepaalde activiteiten (vooral buiten) veel klachten geven. Je kunt natuurlijk niet het hele hooikoortsseizoen binnen blijven met ramen en deuren gesloten. Wat kun je doen om je klachten zoveel mogelijk te beperken?

 1. Bekijk het hooikoortsweerbericht of de hooikoortsverwachting vóórdat je erop uitgaat. Zo weet je waar en wanneer de stuifmeelconcentratie het hoogst is. Ga (als het kan) ‘s ochtends op pad. Dan hangt er nog niet zoveel stuifmeel in de lucht. Nóg beter is de deur uit gaan na een regenbui. Een regenbui spoelt de lucht letterlijk schoon.
 2. Houd tijdens het hooikoortsseizoen ramen en deuren overdag gesloten. Luchten kun je het beste ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg doen. Liever geen risico nemen? Plaats dan een pollenhor voor je ramen en deuren. Een pollenhor laat lucht door, maar houdt stuifmeel buiten de deur.
 3. Draag een zonnebril als je naar buiten gaat. Zo bescherm je je ogen tegen stuifmeel.
 4. Wrijf niet in je ogen als je jeuk hebt aan je ogen. Zo maak je het alleen nog maar erger.
 5. Was regelmatig je handen om te voorkomen dat stuifmeel via je handen in je neus of ogen terechtkomt.
 6. Breng vaseline aan rond je mond, neus en ogen. Dit zorgt ervoor je slijmvliezen minder snel geprikkeld raken door stuifmeel.
 7. Houd je slaapkamer zoveel mogelijk stuifmeelvrij om te voorkomen dat gesnotter en niesbuien je ‘s nachts wakker houden. Borstel of was je haren voordat je naar bed gaat. Zo voorkom je dat stuifmeel op je hoofdkussen terechtkomt. Regelmatig stofzuigen helpt ook bij het zoveel mogelijk stuifmeelvrij houden van je slaapkamer.
 8. Hang tijdens het hooikoortsseizoen je was niet buiten. Stuifmeel kan zich namelijk in je wasgoed nestelen. Als je je was binnen droogt, voorkom je dus dat je stuifmeel naar binnen haalt.

Hooikoorts medicijnen

Als bovenstaande tips niet of onvoldoende helpen, bestaan er een aantal geneesmiddelen die je klachten kunnen verlichten:

 • Hooikoortstabletten
 • Neusspray
 • Oogdruppels 

Let op: alle middelen die hieronder gemarkeerd zijn met een sterretje zijn geneesmiddelen. Gebruik deze middelen alleen als je goed geïnformeerd bent. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Heb je vragen over een middel? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Hooikoortstabletten

Hooikoortstabletten bevatten een stofje dat de werking van histamine remt. Voorbeelden van zulke stofjes zijn cetirizine en loratadine. Hooikoortstabletten werken meestal al binnen een uur en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende hooikoortsklachten. De werking houdt ongeveer een dag aan. Eén tablet per dag is dus voldoende om je klachten te verlichten. Probeer bijvoorbeeld de Etos Hooikoortstabletten met cetirizine* of de Etos Hooikoortstabletten met loratadine*. Gebruik niet meer dan de aanbevolen dagelijkse dosering en lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Bekijk hier ons assortiment aan hooikoortstabletten >

Neusspray

Neusspray kan helpen bij niesbuien, een loopneus, een verstopte neus en jeuk aan de neus als gevolg van hooikoorts. Er zijn verschillende soorten hooikoorts neussprays:

 • Neusspray met antihistamine, bijvoorbeeld Prevalin Neusspray Bij Hooikoorts*, remt de werking van histamine en geeft snel verlichting bij plotseling opkomende klachten.
 • Neusspray met natriumcromoglicaat, bijvoorbeeld de Etos Allergie Neusspray*, voorkomt dat histamine vrijkomt. De werkzame stof werkt pas nadat je de neusspray een aantal dagen hebt gebruikt. Neusspray met natriumcromoglicaat helpt dus niet bij plotseling opkomende klachten.
 • Neusspray met microgel, bijvoorbeeld Prevalin Direct Neusspray, vormt een dun laagje op het neusslijmvlies en voorkomt zo dat stuifmeel je neusslijmvliezen kan bereiken, zodat er geen prikkeling kan ontstaan.
 • Neusspray met corticosteroïden werkt ontstekingsremmend en is enkel met recept verkrijgbaar. Heb je erg last van niesbuien of blijf je maar snotteren? Raadpleeg dan je huisarts voor advies.

Oogdruppels

Oogdruppels bieden verlichting bij jeukende en tranende ogen als gevolg van hooikoorts. Er zijn twee soorten hooikoorts oogdruppels:

 • Oogdruppels met antihistamine remmen de werking van histamine en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende klachten.
 • Oogdruppels met natriumcromoglicaat, bijvoorbeeld de Etos Allergie Oogdruppels*, voorkomen dat histamine vrijkomt. De werkzame stof werkt pas nadat je de oogdruppels een aantal dagen hebt gebruikt. Oogdruppels met natriumcromoglicaat helpen dus niet bij plotseling opkomende klachten.

Hooikoorts en zwangerschap

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden? Of geef je borstvoeding? Dan mag je niet zomaar alle hooikoortsmedicatie gebruiken. Hooikoortstabletten met cetirizine of loratadine mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Cetirizine en loratadine worden namelijk uitgescheiden in de moedermelk. Neusspray en oogdruppels met natriumcromoglicaat kun je wel veilig gebruiken tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Twijfel je of je bepaalde hooikoortsmedicatie mag gebruiken tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Hooikoorts bij kinderen en baby’s

Hooikoortstabletten met cetirizine zijn geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Voor kinderen tussen zes en twaalf jaar is een halve dosering voldoende. Dit middel is niet geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Hooikoortstabletten met loratadine zijn geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Bij kinderen tussen twee en twaalf jaar is de dosering afhankelijk van het lichaamsgewicht. Dit middel is niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Heb je erg veel last van hooikoorts? Raadpleeg dan je huisarts. Bekijk ook ons gehele assortiment aan allergie- en hooikoortshulpmiddelen. Wil je meer informatie? Kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Ha ha ha hatsjoe!

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Met deze producten kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door.

Geneesmiddel, druppels
€ 9,99
Geneesmiddel, tablet
€ 10,19
€ 0,89
Geneesmiddel, spray
€ 4,99
Medisch hulpmiddel, lotion
€ 14,95
Geneesmiddel, tablet
€ 3,99
Geneesmiddel, tablet
€ 12,99
Totaalbedrag: € 0,00
Bekijk winkelmandje