Hooikoortsklachten: wat te doen bij hooikoorts?

Etos
Laatste update 26 mei 2023
De zon schijnt gelukkig weer regelmatiger en veel staat al in bloei. De natuur trekt zich nergens iets van aan. Gelukkig. Behalve die pollen dan. Veel Nederlanders krijgen nu last van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies? En belangrijker nog: wat te doen bij hooikoorts? Wij vertellen je alles wat je moet weten over hooikoorts en wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Zodra je hiermee in aanraking komt, krijgt je afweersysteem een signaal dat stuifmeel je lichaam probeert binnen te dringen. Om stuifmeel buiten de deur te houden, produceert je lichaam een antistof: histamine. Als je hooikoorts hebt, maak je hier enorme hoeveelheden van aan. De grote hoeveelheid histamine die vrijkomt in je lichaam geeft vervolgens vervelende klachten, zoals niesbuien en jeukende ogen.
Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Daarna gaan de klachten vanzelf weer over. Van alle Nederlanders heeft 10% tot 20% last van hooikoorts. In de afgelopen jaren is het aantal mensen met hooikoorts sterk toegenomen.
Is hooikoorts besmettelijk?
Wanneer zijn welke pollen actief?
De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni.
Heb je hooikoorts en ga je erop uit? Check dan eerst onze pollenradar hieronder en weet waar én wanneer de meeste pollen in de lucht hangen.
Bron: www.pollennieuws.nl
Zo kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door
Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij hooikoorts:
- een loopneus, verstopte neus, jeuk in de neus of niesbuien
- jeukende, rode, branderige, gezwollen of tranende ogen
- een droge keel of kriebelhoest
- keelpijn
- koorts
- vermoeidheid
- benauwdheid of een piepende ademhaling
- een rode huid rondom de neus
Andere klachten die kunnen ontstaan door hooikoorts zijn:
- longklachten, zoals een piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid
- slaapproblemen
- hoofdpijn of een vol gevoel in het hoofd
- concentratieproblemen
Hooikoorts en vermoeidheid
Een veelgehoorde klacht van mensen die last hebben van hooikoorts is vermoeidheid. Dit kan meerdere redenen hebben:
- Je immuunsysteem draait op volle toeren. Je lijf is de hele dag in gevecht met een onzichtbare vijand. Dat is hartstikke vermoeiend.
- Je slaapt slecht. Niesbuien en eindeloos gesnotter kunnen ervoor zorgen dat je ‘s nachts uren wakker ligt.
- Je gebruikt hooikoorts-tabletten. Een vervelende bijwerking van het gebruik van hooikoorts-tabletten is vermoeidheid. Tip: neem hooikoorts-tabletten ‘s avonds voor het slapen gaan in.
Hooikoorts en keelpijn
Keelpijn is een veelgehoorde klachten van mensen met hooikoorts. Als je hier last van hebt, raken je slijmvliezen geïrriteerd door het inademen van pollen. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals droge en branderige luchtwegen. Het is een natuurlijk mechanisme van je lichaam om je lichaam schoon te maken en het overtollige slijm af te voeren.
Hooikoorts en hoesten
Wanneer je last hebt van hoestbuien, denk je misschien al snel aan een griepje of verkoudheid. Maar hoesten is ook een veelgehoorde klacht bij mensen met hooikoorts. Bij hooikoorts worden je slijmvliezen geprikkeld door de pollen in de lucht. Dit heeft tot gevolg dat er meer slijm wordt aangemaakt en je moet hoesten. Je keel kan droog en branderig aanvoelen en ook kriebelhoest (droge hoest) kan optreden.
Hooikoorts en benauwdheid
Hooikoorts en allergische astma maken deel uit van dezelfde aandoening. Vandaar dat veel mensen vaak last hebben van beide aandoeningen. 80% procent van de mensen met allergische astma hebben ook hooikoorts. De kans op het oplopen van nieuwe allergieën (huisstofmijtallergie bijvoorbeeld) is voor deze groep groter als je ook last hebt van hooikoorts. Allergische astma en hooikoorts kunnen leiden tot klachten aan de onderste luchtwegen. Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid.
Wat te doen tegen hooikoorts?
Hooikoorts valt helaas niet te genezen. Eén troost: na verloop van jaren worden de klachten meestal minder. Wat kan je er precies tegen doen? In deze video vind je tips. Of lees onze tips onder de video!
Helpen onze tips niet of onvoldoende? Geen zorgen. Bij Etos vind je een ruim assortiment aan anti-allergiemiddelen om hooikoortsklachten te verlichten.
Onze tips tegen hooikoorts op een rij
Dit kan je doen om je hooikoortsklachten zoveel mogelijk te beperken:
Bekijk onze pollenradar voordat je erop uitgaat
Zo weet je waar en wanneer de stuifmeelconcentratie het hoogst is.
Ga (als het kan) ‘s ochtends op pad
Dan hangt er namelijk nog niet zoveel stuifmeel in de lucht. Nóg beter is de deur uit gaan na een regenbui. Een regenbui spoelt de lucht letterlijk schoon. Regenjas aan en gaan, dus!
Houd tijdens het hooikoortsseizoen ramen en deuren overdag gesloten
Luchten kan je het beste ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg doen. Liever geen risico nemen? Plaats dan een speciale pollenhor voor je ramen en deuren. Een pollenhor laat lucht door, maar houdt stuifmeel buiten de deur. Zo bescherm je je ogen tegen stuifmeel.
Vermijd bossen en graslandschappen
Hier komen namelijk veel pollen voor. Ga dus niet wandelen, picknicken of kamperen in het bos of een graslandschap. Wil je er toch even tussenuit? Ga dan richting de kust of de bergen. Daar is de concentratie pollen lager.
Wrijf niet in je ogen als je jeuk hebt aan je ogen.
Zo maak je het alleen maar erger.
Was regelmatig je handen
Zo voorkom je dat stuifmeel via je handen in je neus of ogen terechtkomt.
Breng vaseline aan rond je mond, neus en ogen
Dit zorgt ervoor je slijmvliezen minder snel geprikkeld raken door stuifmeel.
Hang tijdens het hooikoortsseizoen je was niet buiten
Stuifmeel kan zich namelijk in je wasgoed nestelen. Als je je was binnen droogt, voorkom je dus dat je stuifmeel naar binnen haalt.
Houd je slaapkamer zoveel mogelijk stuifmeelvrij
Borstel of was je haren voordat je naar bed gaat. Zo voorkom je dat stuifmeel op je hoofdkussen terechtkomt. Regelmatig stofzuigen helpt ook bij het zoveel mogelijk stuifmeelvrij houden van je slaapkamer.
Houd je huisdieren schoon
Honden en katten zijn vanwege hun vacht lopende verzamelaars van stuifmeel. Het is daarom goed je huisdieren regelmatig te wassen of borstelen.
Maai niet zelf het gras
Laat iemand anders het gras maaien en werk niet in de tuin als je een graspollenallergie hebt.
Was regelmatig je haren en kleding
Stuifmeel gaat namelijk vooral in je haren en kleren zitten.
Welke producten kan je gebruiken tegen hooikoorts?
Tegen hooikoortssymptomen bestaan gelukkig een hoop zelfzorgmiddelen. Deze koop je eenvoudig in een Etos-winkel of online om je klachten te verminderen. Hooikoortsproducten zijn onder te verdelen in:
- hooikoortstabletten
- neussprays tegen hooikoorts
- oogdruppels tegen hooikoorts
Hieronder vertellen we je er meer over.
Hooikoortstabletten
Hooikoortstabletten bevatten een stofje dat de werking van histamine remt. Hooikoortstabletten werken meestal al binnen een uur en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende hooikoortsklachten. De werking houdt ongeveer een dag aan. Eén tablet per dag is dus voldoende om je klachten te verlichten.
Neusspray tegen hooikoorts
Last van niesbuien, een verstopte neus of eindeloos gesnotter? Een neusspray kan deze klachten verlichten. Er zijn verschillende soorten hooikoortsneussprays verkrijgbaar:
- Neusspray met antihistamine remt de werking van histamine en geeft snel verlichting bij plotseling opkomende klachten.
- Neusspray met natriumcromoglicaat voorkomt dat histamine vrijkomt. De werkzame stof werkt pas nadat je de neusspray een aantal dagen hebt gebruikt. Neusspray met natriumcromoglicaat helpt dus niet bij plotseling opkomende klachten.
- Neusspray met microgel vormt een dun laagje op het neusslijmvlies en voorkomt zo dat stuifmeel je neusslijmvliezen kan bereiken, zodat er geen prikkeling kan ontstaan.
- Neusspray met corticosteroïden werkt ontstekingsremmend en is enkel op recept verkrijgbaar.
Oogdruppels tegen hooikoorts
Oogdruppels bieden verlichting bij jeukende en tranende ogen. Er zijn 2 soorten hooikoorts oogdruppels verkrijgbaar:
- Oogdruppels met antihistamine remmen de werking van histamine en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende klachten.
- Oogdruppels met natriumcromoglicaat voorkomen dat histamine vrijkomt. De werkzame stof werkt pas nadat je de oogdruppels een aantal dagen hebt gebruikt. Oogdruppels met natriumcromoglicaat helpen dus niet bij plotseling opkomende klachten.