katjes die in bloei staan

Hooikoorts

De zon schijnt gelukkig weer vaker en veel staat al in bloei. De natuur trekt zich nergens iets van aan. Gelukkig. Behalve die pollen dan. Veel Nederlanders krijgen nu last van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies? En belangrijker nog: wat te doen bij hooikoorts? Wij vertellen je alles wat je moet weten over hooikoorts en wat je kunt doen om je klachten te verlichten.

Hatsjoe! Shop hier zelfzorgmiddelen tegen hooikoorts

Artikel opslaan

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Zodra je hiermee in aanraking komt, krijgt je afweersysteem een signaal dat stuifmeel je lichaam probeert binnen te dringen. Om stuifmeel buiten de deur te houden, produceert je lichaam een antistof: histamine. Als je hooikoorts hebt, maak je hier enorme hoeveelheden van aan. De grote hoeveelheid histamine die vrijkomt in je lichaam geeft vervolgens vervelende klachten, zoals niesbuien en jeukende ogen. Hooikoortsklachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Daarna gaan de klachten vanzelf weer over. Van alle Nederlanders heeft 10% tot 20% last van hooikoorts. In de afgelopen jaren is het aantal mensen met hooikoorts sterk toegenomen. 

Wanneer zijn welke pollen actief?

De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september. In deze periode heb je dan ook de meeste kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni.

Heb je hooikoorts en ga je erop uit? Check dan eerst onze pollenradar en weet waar én wanneer de meeste pollen in de lucht hangen.

Pollenradar - Etos

Bron: www.pollennieuws.nl

Zo kom jij zorgeloos het hooikoortsseizoen door

€ 6.39
geneesmiddel, tablet
€ 10.99
geneesmiddel, druppels
€ 12.99
geneesmiddel, tablet
€ 10.99
geneesmiddel, spray
€ 5.49
geneesmiddel, druppels
€ 14.49
geneesmiddel, tablet
€ 9.49
geneesmiddel, spray
€ 11.95
geneesmiddel, druppels
€ 4.29
geneesmiddel, tablet
€ 12.89
geneesmiddel, tablet
Bijna uitverkocht
€ 11.99
medisch hulpmiddel, druppels
Spaar 11 punten
€ 10.79
geneesmiddel, tablet
€ 5.99
geneesmiddel, spray

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij hooikoorts:

Andere klachten die kunnen ontstaan door hooikoorts zijn:

  • longklachten, zoals een piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid 
  • slaapproblemen
  • hoofdpijn of een vol gevoel in het hoofd
  • concentratieproblemen 

Hooikoorts en vermoeidheid

Een veelgehoorde klacht van mensen die last hebben van hooikoorts is vermoeidheid. Dit kan meerdere redenen hebben: 

  1. Je immuunsysteem draait op volle toeren. Je lijf is de hele dag in gevecht met een onzichtbare vijand. Dat is hartstikke vermoeiend. 
  2. Je slaapt slecht. Niesbuien en eindeloos gesnotter kunnen ervoor zorgen dat je ‘s nachts uren wakker ligt. 
  3. Je gebruikt hooikoorts-tabletten. Een vervelende bijwerking van het gebruik van hooikoorts-tabletten is vermoeidheid. Tip: neem hooikoorts-tabletten ‘s avonds voor het slapen gaan in. 

Hooikoorts en keelpijn

Keelpijn is een veelgehoorde klachten van mensen met hooikoorts. Als je hier last van hebt, raken je slijmvliezen geïrriteerd door het inademen van pollen. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals droge en branderige luchtwegen. Het is een natuurlijk mechanisme van je lichaam om je lichaam schoon te maken en het overtollige slijm af te voeren.  

Hooikoorts en hoesten

Wanneer je last hebt van hoestbuien, denk je misschien al snel aan een griepje of verkoudheid. Maar hoesten is ook een veelgehoorde klacht bij mensen met hooikoorts. Bij hooikoorts worden je slijmvliezen geprikkeld door de pollen in de lucht. Dit heeft tot gevolg dat er meer slijm wordt aangemaakt en je moet hoesten. Je keel kan droog en branderig aanvoelen en ook kriebelhoest (droge hoest) kan optreden.

Hooikoorts en benauwdheid

Hooikoorts en allergische astma maken deel uit van dezelfde aandoening. Vandaar dat veel mensen vaak last hebben van beide aandoeningen. 80% procent van de mensen met allergische astma hebben ook hooikoorts. De kans op het oplopen van nieuwe allergieën (huisstofmijtallergie bijvoorbeeld) is voor deze groep groter als je ook last hebt van hooikoorts. Allergische astma en hooikoorts kunnen leiden tot klachten aan de onderste luchtwegen. Door ontstekingen vernauwen de vertakkingen van de longen, dit kan leiden tot benauwdheid.  

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wil je thuis testen of je corona hebt? Bestel dan een van onze gebruiksvriendelijke corona zelftesten. Meer weten over de soorten sneltesten die je thuis kunt doen en hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan ons artikel over corona zelftesten.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Hooikoorts valt helaas niet te genezen. Eén troost: na verloop van jaren worden de klachten meestal minder. Wat kan je er precies tegen doen? In deze video vind je tips. Of lees onze tips onder de video! Helpen onze tips niet of onvoldoende? Geen zorgen. Bij Etos vind je een ruim assortiment aan anti-allergiemiddelen om hooikoortsklachten te verlichten.

Video: tips tegen hooikoorts

Hooikoorts-tabletten

Hooikoorts-tabletten bevatten een stofje dat de werking van histamine remt. Hooikoorts-tabletten werken meestal al binnen een uur en bieden snel verlichting bij plotseling opkomende hooikoortsklachten. De werking houdt ongeveer een dag aan. Eén tablet per dag is dus voldoende om je klachten te verlichten.

Ons assortiment aan hooikoorts-tabletten

€ 12.89
geneesmiddel, tablet
€ 2.29
geneesmiddel, tablet
€ 14.49
geneesmiddel, tablet
€ 9.49
geneesmiddel, tablet
€ 13.99
geneesmiddel, tablet
€ 4.29
geneesmiddel, tablet
€ 10.79
geneesmiddel, tablet
€ 12.99
geneesmiddel, tablet
€ 11.45
geneesmiddel, tablet
€ 7.95
geneesmiddel, tablet
€ 10.79
geneesmiddel, tablet