citrusvruchten

Griep

Geveld door de griep? Dan ben je zeker niet de enige. Elk jaar krijgt ongeveer één op de tien mensen griep. Griep openbaart zich vaak van het ene op het andere moment en begint meestal met hoge koorts. Wil je weten wat je moet doen als je griep hebt? En (belangrijker nog) hoe je griep kunt voorkomen? Lees dan verder!

Artikel opslaan

Wat is griep?

Griep (of influenza) is een ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Dit virus infecteert het slijmvlies in je luchtwegen. Griep is voor de meeste mensen niet gevaarlijk en gaat vaak vanzelf weer over. In de wintermaanden komt er vaak een griepgolf op.

Wil je graag testen of je besmet bent met het griepvirus? Met onze Fluore Covid en Influenza combinatietest kan je in 1 keer testen op 4 verschillende virussen! Je weet dan binnen 15 minuten of je griep, corona of het RS-virus hebt.

Wat is de incubatietijd van griep?

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste symptomen) van griep is ongeveer 1 tot 2 dagen. 

Wat zijn de symptomen van griep?

De verschijnselen van griep zijn:

Waarom krijg je spierpijn van griep?

Het griepvirus infecteert alleen je luchtwegen. Het lijkt daarom niet zo logisch dat griep spierpijn veroorzaakt. Toch is dit wel het geval. Spierpijn heb je, net als koorts en hoofdpijn, te danken aan je eigen afweersysteem. Bij griep sturen witte bloedcellen signaalstoffen door je lichaam, zodat de andere witte bloedcellen in je lichaam worden gewaarschuwd voor de indringer. Deze signaalstoffen kunnen zich ophopen in spiercellen, waar zij pijnreceptoren activeren. Hierdoor wordt de spierpijn in bijvoorbeeld je armen, benen en rug veroorzaakt.

Wat te doen tegen griep?

Als je griep hebt, dan is het belangrijk om:

 • Rust te nemen. Als je griep hebt, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Hoe meer je rust, hoe beter je lijf het griepvirus kan bestrijden.
 • Voldoende te drinken. Als je hoge koorts hebt, zweet je veel. Hierdoor verlies je veel vocht. Drink daarom 1,5 tot 2 liter water per dag om je vochtgehalte op peil te houden. Je kunt het beste water of thee drinken. Denk je dat je koorts hebt? Controleer dan je lichaamstemperatuur met een thermometer.
 • Jezelf warm te houden. Door je warm aan te kleden en onder dekens weg te kruipen, blijf je lekker warm. Je lichaam heeft dan meer energie over om de griep te bestrijden.
 • Goed uit te zieken. Het kan maar liefst drie weken duren voordat je er weer helemaal bovenop bent als je griep hebt gehad. Daarom is het belangrijk om goed uit te zieken en niet te snel weer aan de slag te gaan. Anders is de kans groot dat je binnen korte tijd wéér griep krijgt.

Paracetamol kan helpen tegen hoofd- en spierpijn en kan de koorts verlagen. Paracetamol zorgt er overigens niet voor dat de griep sneller overgaat. Het heeft geen nut om antibiotica te gebruiken, omdat griep niet door bacteriën, maar door een virus wordt veroorzaakt. Ontwikkel je naast griep ook een voorhoofdsholteontsteking? Lees dan meer in ons adviesartikel over een voorhoofdsholteontsteking.

Producten die ondersteuning bieden bij griep

Hoelang duurt griep?

Dat wisselt per persoon. In de meeste gevallen duurt griep een week. Koorts gaat meestal binnen drie tot vijf dagen over. Daarna duurt het vaak nog enkele weken voordat je volledig hersteld bent. Gaat de koorts niet binnen enkele dagen over? Raadpleeg dan je huisarts.

Kun je in één winterseizoen meerdere keren griep krijgen?

Als je in een bepaald winterseizoen griep hebt gehad, krijg je in datzelfde seizoen waarschijnlijk geen griep meer of slechts in een milde vorm. In een nieuw winterseizoen kun je wel weer griep krijgen. Griepvirussen veranderen namelijk voortdurend. Hierdoor werken antistoffen die je tijdens een griep in een eerder seizoen hebt opgebouwd minder goed tegen griepvirussen van het nieuwe seizoen.

Mag je sporten als je griep hebt?

Als je griep hebt, kun je beter rust nemen. Je lijf heeft namelijk veel energie nodig om weer beter te worden. Heb je koorts? Dan is sporten niet alleen onverstandig, maar ook gevaarlijk. Dat je een griepje eruit zou kunnen zweten door flink te gaan sporten, is overigens klinkklare onzin. Als je griep en/of koorts hebt gehad, is het belangrijk om goed uit te zieken en niet te snel weer te gaan sporten. Na een griepje is je weerstand namelijk flink aangetast. Geef jezelf voldoende tijd om uit te zieken om te voorkomen dat je binnen de kortste keren weer ziek op bed ligt.

Kun je griep voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je besmet raakt of anderen besmet met het griepvirus:

 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na één keer gebruiken weg.
 • Houd een zakdoekje voor je neus en mond als je moet niezen of hoesten. Geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies dan in je elleboog, niet in je handen.
 • Raak je neus en mond zo min mogelijk aan.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep. Droog je handen af met papier en gooi dit na gebruik weg.
 • Ventileer alle kamers door elke dag je ramen tenminste tien minuten open te zetten.
 • Houd je weerstand op peil. Weten hoe je dat doet? Lees dan ons artikel over weerstand waarin we je tips geven!

Is griep besmettelijk?

Griep is enorm besmettelijk. Als je griep hebt, kun je vóórdat je je ziek begint te voelen al anderen besmetten. Daarna blijf je nog vijf dagen besmettelijk. Het griepvirus zit in druppels slijm, speeksel en snot. Je kunt het griepvirus dus verspreiden door te praten, hoesten of niezen. Ook via je handen of voorwerpen (bijvoorbeeld een deurknop) kun je het virus aan anderen overdragen.

Heb je griep of verkoudheid?

Twijfel je of je verkouden bent of griep hebt? Het belangrijkste verschil tussen griep en verkoudheid, is dat je bij griep koorts hebt. Ook voel je je bij griep vaak een stuk beroerder dan bij een verkoudheid. Ben je flink aan het snotteren, maar heb je geen koorts? Dan ben je waarschijnlijk verkouden en heb je geen griep. Lees hier meer over verkoudheid.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Grieperig? Meestal is het niet nodig om je huisarts te raadplegen. Neem in de volgende gevallen wél contact op met je huisarts:

 • Je hebt langer dan drie dagen (meer dan) 40 graden koorts.
 • Je krijgt last van benauwdheid.
 • Je hebt last van veel slijm bij het hoesten.
 • Je wordt suf.
 • Je drinkt of plast weinig.
 • Je hebt diabetes of een hart-, vaat-, long- of nierziekte.
 • Je hebt een lage weerstand door een ziekte, een medische behandeling of gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Je bent 60 jaar of ouder.
 • Je hebt griep gehad en krijgt na een paar dagen weer koorts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.