handen met kop thee

Verkoudheid

Hatsjoe! Verkoudheid te pakken? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Wil je weten wat je moet doen als je verkouden bent? En hoe je een verkoudheid kunt voorkomen? Lees dan snel verder.

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Het is de meest voorkomende infectieziekte onder mensen. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n twee tot drie keer per jaar last van een verkoudheid en kinderen zelfs zes keer per jaar! Een verkoudheid kan vervelende klachten geven. Het is dan ook belangrijk om deze klachten niet te verwaarlozen. Zo houd je in de gaten dat een verkoudheid zich niet ontwikkelt tot bijvoorbeeld een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis. Bovendien wil niemand onnodig lang rondlopen met een snotneus, toch?

Heeft je kleintje een verkoudheid te pakken? Lees hier wat je moet doen als je baby verkouden is. 

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Je kunt je behoorlijk belabberd voelen door een verkoudheid. Hieronder vind je de symptomen op een rij:

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Er zijn honderden verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor lukt het ons niet om immuniteit op te bouwen tegen verkoudheid. Je kunt de virussen oplopen in drukke en slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in de trein, op kantoor of op school. Door de slechte ventilatie adem je besmette lucht in. Ook kun je een virus oplopen doordat je bijvoorbeeld iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Handen wassen dus!

Hier vind je ons assortiment aan handzeep >

Is verkoudheid besmettelijk?

Jazeker! Verkoudheidsvirussen zijn heel besmettelijk. Mensen die verkouden zijn kunnen anderen besmetten door te praten, hoesten, proesten en snotteren. Probeer dus een beetje uit de buurt te blijven van verkouden mensen om te voorkomen dat je straks zelf aan het snotteren bent!

Kun je verkouden worden door de airco?

Wanneer de airco goed staat ingesteld en gereinigd is, kun je er niet ziek van worden. Check dus wel of de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 60% is en maak de filter van de airco regelmatig schoon. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels vrij spel krijgen.

Hoe lang duurt verkoudheid?

Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Wees er wel op voorbereid dat het hoesten, niezen en snotteren nog enkele weken langer aan kan houden. Geef je lichaam dus even de tijd om te herstellen.

Mag je sporten als je verkouden bent?

Ja, het kan geen kwaad om te sporten als je verkouden bent. Het is wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Doe het wat rustiger aan als je merkt dat je lijf het zwaar heeft.

Wat zegt de kleur van je snot?

Gezond snot is helder en kleurloos. Geel snot wijst meestal op een verkoudheid. Groen snot kan duiden op een bacteriële- of schimmelinfectie. Rood of bruin snot wijst op bloed. Let op: dit is geen reden om meteen groot alarm te slaan. Rood of bruin snot kan wijzen op een ontsteking van je neusbijholtes of op een wondje in je neus. Heb je langer dan een week last van geel, groen, rood of bruin snot? Of worden je klachten erger? Raadpleeg dan je huisarts.

Tips bij een verkoudheid

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, niet door bacteriën. Antibiotica innemen heeft dus geen zin. Geduld is de beste remedie. Gelukkig zijn er wel wat handige tips om de vervelende klachten van een verkoudheid te verlichten:

  • Trek je kruidenkast maar open en maak een kop gemberthee met honing. Super simpel en ook nog eens lekker!
  • Gebruik een neusspray met xylometazoline. Hierna kun je beter door je neus ademen en weer ruiken.
  • Stay hydrated. Drink veel water om je lymfeklieren te ondersteunen in de strijd tegen het virus.
  • Vermijd rook. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt het herstel. Meeroken is trouwens net zo slecht als zelf roken.
  • Ga stomen. Stomen werkt, letterlijk, verademend! Let wel op dat het water niet warmer is dan 60°C én laat vanwege de veiligheid nooit kinderen met een verkoudheid stomen.
  • Gebruik een vette of vochtinbrengende crème (bijvoorbeeld vaseline) als je last hebt van een schrale neus door al het snuiten. 
Bekijk hier ons assortiment aan supplementen die je weerstand ondersteunen >

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Het is vrij moeilijk om een verkoudheid volledig te voorkomen, tenzij je jezelf in je eentje binnen opsluit. Aangezien een kluizenaarsleven voor de meesten van ons niet is weggelegd, hebben we een aantal andere tips voor je om de kans op een verkoudheid te verkleinen:

  • Live healthy! Ga naar buiten en beweeg, eet gezond en slaap genoeg. Dit verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen. Wil je je weerstand ondersteunen? Neem dan dagelijkse een vitaminepil met vitamine A en vitamine C in.
  • Een frisse wind door je huis doet wonderen. Zet minimaal tien minuten per dag een raam open om je huis goed te ventileren en maak je huis regelmatig schoon.
  • Wassen, wassen, wassen. Door je handen met zeep te wassen, verklein je de kans op besmetting enorm. Probeer ook je handen zoveel mogelijk uit je gezicht te houden om verspreiding van het verkoudheidsvirus te voorkomen.

Shop nu je neusspray

lotion
€ 2,99
Promotie: Promotie voorwaarden: Vicks inhaler en Coldrex neusspray alle varianten. Geneesmiddel; lees vóór het kopen de aanwijzingen op de verpakking.
Van € 6,99 voor € 5,94
spray
€ 5,09
spray
€ 6,99
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos neusspray zeezout. Medisch hulpmiddel; lees vóór gebruik de gebruiksaanwijzing.
spray
Van € 2,79 voor € 2,51
Medisch hulpmiddel, lotion
€ 14,95
Geneesmiddel, spray
€ 5,89
Geneesmiddel, spray
€ 5,59

Verkoudheid of griep?

De klachten die gepaard gaan met griep lijken voor een groot deel op de klachten van verkoudheid. Twijfel je of je griep hebt? Lees hier meer over de symptomen van griep.

Verkoudheid of hooikoorts?

Ook de symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een verkoudheid. Twijfel je of je verkouden bent of last hebt van hooikoorts? Lees dan ons artikel over hooikoorts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor een normale verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Ervaar je na een aantal weken nog steeds veel klachten? Of merk je dat je er andere klachten bij krijgt, zoals hoge koorts, benauwdheid of sufheid? Aarzel dan niet om even contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje