handen met kop thee

Verkoudheid

Hatsjoe! Verkoudheid te pakken? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Wil je weten wat helpt tegen verkoudheid, hoe je zo snel mogelijk van een verstopte neus afkomt en hoe je een verkoudheid überhaupt kunt voorkomen? Lees dan snel verder.

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Het is de meest voorkomende infectieziekte onder mensen. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n twee tot drie keer per jaar last van een verkoudheid en kinderen zelfs zes keer per jaar! Een verkoudheid kan vervelende klachten geven. Het is dan ook belangrijk om deze klachten niet te verwaarlozen. Zo voorkom je dat een simpele verkoudheid omslaat in bijvoorbeeld een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis. Bovendien wil niemand toch onnodig lang rondlopen met een verstopte neus of snotneus? 

Heeft je kleintje een verkoudheid te pakken? Lees hier wat je moet doen als je baby verkouden is. 

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Je kunt je behoorlijk belabberd voelen door een verkoudheid. Hieronder vind je de symptomen op een rij:

Verkoudheid en slechthorendheid

Bij verkoudheid komt het vaak voor dat je ook minder goed hoort. Eén of vaak zelfs twee oren zitten dan verstopt. Om precies te zijn, zitten je oren zelf niet verstopt. Je middenoor – de ruimte direct achter je trommelvlies – is door middel van een dun kanaal, de buis van Eustachius, verbonden met je keelholte. Bij een verkoudheid zwellen de lymfeknopen bij dit kanaal op, waardoor het kanaal als het ware dicht wordt gedrukt. Je kunt hierdoor het gevoel hebben dat je hele hoofd 'verstopt' zit.

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Er zijn honderden verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor lukt het ons niet om immuniteit op te bouwen tegen verkoudheid. Je kunt de virussen oplopen in drukke en slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in de trein, op kantoor of op school. Door de slechte ventilatie adem je besmette lucht in. Ook kun je een virus oplopen doordat je bijvoorbeeld iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Handen wassen dus!

Hier vind je ons assortiment aan handzeep >

Is verkoudheid besmettelijk?

Jazeker! Verkoudheidsvirussen zijn heel besmettelijk. Vanaf het moment dat iemand aan het hoesten, proesten en snotteren is, kun je worden besmet. Probeer dus een beetje uit de buurt te blijven van verkouden mensen om te voorkomen dat je straks zelf aan het snotteren bent! Bovendien kan een verkoudheid via voorwerpen worden verspreid. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast.

Kun je verkouden worden door de airco?

Wanneer de airco goed is ingesteld en regelmatig wordt gereinigd, kun je er in principe niet ziek van worden. Check dus of de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 60% is en maak de filter van de airco regelmatig schoon. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels de vrije loop krijgen. 

Hoe lang duurt verkoudheid?

Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Wees er wel op voorbereid dat het hoesten, niezen en snotteren nog enkele weken langer kan aanhouden. Geef je lichaam dus even de tijd om te herstellen. 

Mag je sporten als je verkouden bent?

Ja, het kan geen kwaad om te sporten als je verkouden bent. Het is wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Doe het wat rustiger aan als je merkt dat je lijf het zwaar heeft.

Wat zegt de kleur van je snot?

Gezond snot is helder en kleurloos. Geel snot wijst meestal op een verkoudheid. Groen snot kan duiden op een bacteriële- of schimmelinfectie. Rood of bruin snot wijst op bloed. Let op: dit is geen reden om meteen groot alarm te slaan. Rood of bruin snot kan wijzen op een ontsteking van je neusbijholtes of op een wondje in je neus. Heb je langer dan een week last van geel, groen, rood of bruin snot? Of worden je klachten erger? Raadpleeg dan je huisarts.

Wat te doen tegen verkoudheid?

Een verkoudheid gaat in veel gevallen vanzelf weer over. Geduld is dan ook de beste remedie. Tot je verkoudheid helemaal over is, kunnen onderstaande tips je klachten verlichten: 

  1. Drink voldoende. Elke dag heeft je lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig. 
  2. Ga stomen. Door te stomen verdun je het slijm in je neus. Hierdoor kan het slijm gemakkelijker je neus verlaten.
  3. Leg voordat je gaat slapen een halve ui op je nachtkastje. Als je een ui opensnijdt, ontstaat er een gas dat – zodra het in aanraking komt met vocht – een bijtend zuur veroorzaakt. Dit is ook de reden dat een uitje snipperen zoveel emoties teweegbrengt. Het gas zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht in je voorhoofdsholtes oplost en je ‘s ochtends vrijer kunt ademen.
  4. Leg een extra kussen onder je hoofdkussen als je gaat slapen. Hierdoor neemt de druk op he hoofd af en kun je vrijer ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan namelijk weer nekklachten geven. Zorg ervoor dat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) één rechte lijn vormen.
  5. Stop met roken en vermijd meeroken. 

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Het is vrij moeilijk om een verkoudheid volledig te voorkomen, tenzij je jezelf in je eentje binnen opsluit. Aangezien een kluizenaarsleven voor de meesten van ons niet is weggelegd, hebben we een aantal andere tips voor je om de kans op een verkoudheid te verkleinen:

  • Live healthy! Ga naar buiten en beweeg, eet gezond en slaap voldoende. Dit draagt bij aan een goede weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen.
  • Een frisse wind door je huis doet wonderen. Zet daarom minimaal tien minuten per dag een raam open om je huis goed te ventileren en maak je huis regelmatig schoon.
  • Wassen, wassen, wassen. Door je handen met zeep te wassen, verklein je de kans op besmetting enorm.

Shop nu je neusspray

€ 6.99
€ 5.09
spray
€ 2.89
spray
€ 15.69
medisch hulpmiddel, lotion
€ 5.99
geneesmiddel, spray
€ 5.99
geneesmiddel, spray

Verkoudheid of griep?

De klachten die gepaard gaan met griep lijken voor een groot deel op de klachten van verkoudheid. Twijfel je of je griep hebt? Lees hier meer over de symptomen van griep.

Verkoudheid of hooikoorts?

Ook de symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een verkoudheid. Twijfel je of je verkouden bent of last hebt van hooikoorts? Lees dan ons artikel over hooikoorts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor een normale verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Ervaar je na een aantal weken nog steeds veel klachten? Of merk je dat je er andere klachten bij krijgt, zoals koorts, benauwdheid of sufheid? Aarzel dan niet om even contact op te nemen met je huisarts.

In samenwerking met

W. van Donselaar, arts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.