mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Verkoudheid: wat te doen tegen verkoudheid?

Hatsjoe! Verkoudheid te pakken? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Wil je weten wat helpt tegen verkoudheid, hoe je zo snel mogelijk van een verstopte neus afkomt en hoe je een verkoudheid überhaupt kunt voorkomen? Lees dan snel verder.

undefined

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Het is de meest voorkomende infectieziekte onder mensen. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n 2 tot 3 keer per jaar last van een verkoudheid en kinderen zelfs 6 keer per jaar! Een verkoudheid kan vervelende klachten geven. Het is dan ook belangrijk om deze verkoudheidsklachten niet te verwaarlozen. Zo voorkom je dat een simpele verkoudheid omslaat in bijvoorbeeld een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis. Bovendien wil niemand toch onnodig lang rondlopen met een verstopte neus of snotneus?

Heeft je kleintje een verkoudheid te pakken? Lees hier wat je moet doen als je baby verkouden is.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Een verkoudheid herken je aan de volgende symptomen:

Oren dicht bij verkoudheid

Bij verkoudheid komt het vaak voor dat je oren dicht zitten. Vaak zijn 1 of zelfs 2 oren dan verstopt. Om precies te zijn zitten je oren zelf niet verstopt. Je middenoor - de ruimte direct achter je trommelvlies - is door middel van een dun kanaal, de buis van Eustachius, verbonden met je keelholte. Bij een verkoudheid zwellen de lymfeknopen bij dit kanaal op, waardoor het kanaal als het ware dicht wordt gedrukt. Je kunt hierdoor het gevoel hebben dat je hele hoofd 'verstopt' zit en daardoor voelt het bij een verkoudheid dus ook alsof je oren dicht zitten.

undefined

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Er zijn honderden verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor lukt het ons niet om immuniteit op te bouwen tegen verkoudheid. Je kunt de virussen oplopen in drukke en slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in de trein, op kantoor of op school. Door de slechte ventilatie adem je besmette lucht in. Ook kun je een virus oplopen doordat je bijvoorbeeld iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Handen wassen dus!

Kun je verkouden worden door de airco?

Wanneer de airco goed is ingesteld en regelmatig wordt gereinigd, kun je er in principe niet ziek van worden. Check dus of de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 60% is en maak de filter van de airco regelmatig schoon. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels de vrije loop krijgen.

Shop nu je neusspray

Is verkoudheid besmettelijk?

Jazeker! Verkoudheidsvirussen zijn heel besmettelijk. Vanaf het moment dat iemand aan het hoesten, proesten en snotteren is, kun je worden besmet. Probeer dus een beetje uit de buurt te blijven van verkouden mensen om te voorkomen dat je straks zelf verkoudheidsklachten hebt! Bovendien kan een verkoudheid via voorwerpen worden verspreid. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast.

Hoe lang duurt verkoudheid?

Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt gemiddeld 7 tot 10 dagen. Wees er wel op voorbereid dat het hoesten, niezen en snotteren nog enkele weken langer kan aanhouden. Geef je lichaam dus even de tijd om te herstellen.

Wat is neusverkoudheid?

Je kunt ook alleen een neusverkoudheid hebben. Dan is alleen het slijmvlies van je neus en soms ook je bijholten ontstoken. Als je een neusverkoudheid hebt dan komt er vaak waterig vocht uit je neus. In een later stadium kan je snot geel of groen worden en kun je last krijgen van een verstopte neus.

Neusverkoudheid: wat zegt de kleur van je snot?

Gezond snot is helder en kleurloos. Geel snot wijst meestal op een verkoudheid. Groen snot kan duiden op een bacteriële- of schimmelinfectie. Rood of bruin snot wijst op bloed. Let op: dit is geen reden om meteen groot alarm te slaan. Rood of bruin snot kan wijzen op een ontsteking van je neusbijholtes of op een wondje in je neus. Heb je langer dan een week last van geel, groen, rood of bruin snot? Of worden je klachten erger? Raadpleeg dan je huisarts.

Je bent verkouden: wat te doen tegen verkoudheid?

Een verkoudheid gaat in veel gevallen vanzelf weer over. Geduld is dan ook de beste remedie. Tot je verkoudheid helemaal over is, kunnen onderstaande tips je klachten verlichten:

Drink voldoende

Elke dag heeft je lichaam 1,5 tot 2 liter vocht nodig.

Ga stomen

Door te stomen verdun je het slijm in je neus. Hierdoor kan het slijm gemakkelijker je neus verlaten.

Leg voordat je gaat slapen een halve ui op je nachtkastje

Als je een ui opensnijdt, ontstaat er een gas dat - zodra het in aanraking komt met vocht - een bijtend zuur veroorzaakt. Dit is ook de reden dat een uitje snipperen zoveel emoties teweegbrengt. Het gas zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht in je voorhoofdsholtes oplost en je 's ochtends vrijer kunt ademen.

Leg een extra kussen onder je hoofdkussen als je gaat slapen

Hierdoor neemt de druk op he hoofd af en kun je vrijer ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan namelijk weer nekklachten geven. Zorg ervoor dat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) één rechte lijn vormen.

Stop met roken

Door roken raken je luchtwegen chronisch ontstoken en hierdoor maak je meer slijm aan. Stop bij voorkeur met roken en vermijd meeroken.

Verkoudheid voorkomen: wat helpt tegen een verkoudheid?

Er is niet een specifiek iets dat helpt tegen een verkoudheid. Je kunt het beste een verkoudheid proberen te voorkomen, maar dat is ook vrij moeilijk, tenzij je jezelf in je eentje binnen opsluit. Aangezien een kluizenaarsleven voor de meesten van ons niet is weggelegd, hebben we een aantal andere tips voor je om de kans op een verkoudheid te verkleinen:

  • Live healthy! Ga naar buiten en beweeg, eet gezond en slaap voldoende. Dit draagt bij aan een goede weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen.
  • Een frisse wind door je huis doet wonderen. Zet daarom minimaal tien minuten per dag een raam open om je huis goed te ventileren en maak je huis regelmatig schoon.
  • Wassen, wassen, wassen. Door je handen met zeep te wassen, verklein je de kans op besmetting enorm.

Shop handzeep

Verkoudheid of griep?

De klachten die gepaard gaan met griep lijken voor een groot deel op de klachten van verkoudheid. Twijfel je of je griep hebt? Lees hier meer over de symptomen van griep.

Verkoudheid of hooikoorts?

Ook de symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een verkoudheid. Twijfel je of je verkouden bent of last hebt van hooikoorts? Lees dan ons artikel over hooikoorts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor een normale verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Ervaar je na een aantal weken nog steeds veel klachten? Of merk je dat je er andere klachten bij krijgt, zoals koorts, benauwdheid of sufheid? Aarzel dan niet om even contact op te nemen met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.