Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

handen met kop thee

Verkoudheid

Hatsjoe! Verkoudheid te pakken? Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Wil je weten wat helpt tegen verkoudheid, hoe je zo snel mogelijk van een verstopte neus afkomt en hoe je een verkoudheid überhaupt kunt voorkomen? Lees dan snel verder.

Wat is een verkoudheid?

Bij een verkoudheid is het slijmvlies in je neus, keel en bijholten ontstoken. Het is de meest voorkomende infectieziekte onder mensen. Volwassenen hebben gemiddeld zo’n twee tot drie keer per jaar last van een verkoudheid en kinderen zelfs zes keer per jaar! Een verkoudheid kan vervelende klachten geven. Het is dan ook belangrijk om deze klachten niet te verwaarlozen. Zo voorkom je dat een simpele verkoudheid omslaat in bijvoorbeeld een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis. Bovendien wil niemand toch onnodig lang rondlopen met een verstopte neus of snotneus? 

Heeft je kleintje een verkoudheid te pakken? Lees hier wat je moet doen als je baby verkouden is. 

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.
Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Je kunt je behoorlijk belabberd voelen door een verkoudheid. Hieronder vind je de symptomen op een rij:

Verkoudheid en slechthorendheid

Bij verkoudheid komt het vaak voor dat je ook minder goed hoort. Eén of vaak zelfs twee oren zitten dan verstopt. Om precies te zijn, zitten je oren zelf niet verstopt. Je middenoor – de ruimte direct achter je trommelvlies – is door middel van een dun kanaal, de buis van Eustachius, verbonden met je keelholte. Bij een verkoudheid zwellen de lymfeknopen bij dit kanaal op, waardoor het kanaal als het ware dicht wordt gedrukt. Je kunt hierdoor het gevoel hebben dat je hele hoofd 'verstopt' zit.
 

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Er zijn honderden verschillende soorten virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor lukt het ons niet om immuniteit op te bouwen tegen verkoudheid. Je kunt de virussen oplopen in drukke en slecht geventileerde ruimtes, bijvoorbeeld in de trein, op kantoor of op school. Door de slechte ventilatie adem je besmette lucht in. Ook kun je een virus oplopen doordat je bijvoorbeeld iemand een hand geeft die net zijn neus heeft gesnoten of in zijn hand heeft gehoest. Handen wassen dus!

Hier vind je ons assortiment aan handzeep >

Is verkoudheid besmettelijk?

Jazeker! Verkoudheidsvirussen zijn heel besmettelijk. Vanaf het moment dat iemand aan het hoesten, proesten en snotteren is, kun je worden besmet. Probeer dus een beetje uit de buurt te blijven van verkouden mensen om te voorkomen dat je straks zelf aan het snotteren bent! Bovendien kan een verkoudheid via voorwerpen worden verspreid. Zorg er dus voor dat je regelmatig je handen wast.

Kun je verkouden worden door de airco?

Wanneer de airco goed is ingesteld en regelmatig wordt gereinigd, kun je er in principe niet ziek van worden. Check dus of de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45% en 60% is en maak de filter van de airco regelmatig schoon. Zo voorkom je dat bacteriën en schimmels de vrije loop krijgen. 

Hoe lang duurt verkoudheid?

Een verkoudheid gaat vanzelf over en duurt gemiddeld zeven tot tien dagen. Wees er wel op voorbereid dat het hoesten, niezen en snotteren nog enkele weken langer kan aanhouden. Geef je lichaam dus even de tijd om te herstellen. 

Mag je sporten als je verkouden bent?

Ja, het kan geen kwaad om te sporten als je verkouden bent. Het is wel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Doe het wat rustiger aan als je merkt dat je lijf het zwaar heeft.

Wat zegt de kleur van je snot?

Gezond snot is helder en kleurloos. Geel snot wijst meestal op een verkoudheid. Groen snot kan duiden op een bacteriële- of schimmelinfectie. Rood of bruin snot wijst op bloed. Let op: dit is geen reden om meteen groot alarm te slaan. Rood of bruin snot kan wijzen op een ontsteking van je neusbijholtes of op een wondje in je neus. Heb je langer dan een week last van geel, groen, rood of bruin snot? Of worden je klachten erger? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Het is vrij moeilijk om een verkoudheid volledig te voorkomen, tenzij je jezelf in je eentje binnen opsluit. Aangezien een kluizenaarsleven voor de meesten van ons niet is weggelegd, hebben we een aantal andere tips voor je om de kans op een verkoudheid te verkleinen:

 • Live healthy! Ga naar buiten en beweeg, eet gezond en slaap voldoende. Dit verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen.
 • Een frisse wind door je huis doet wonderen. Zet daarom minimaal tien minuten per dag een raam open om je huis goed te ventileren en maak je huis regelmatig schoon.
 • Wassen, wassen, wassen. Door je handen met zeep te wassen, verklein je de kans op besmetting enorm.
Bekijk hier ons assortiment aan supplementen die je weerstand ondersteunen >

Tips bij verkoudheid en tegen een verstopte neus

Je lichaam moet zelf vechten tegen het virus. Geduld is dan ook de beste remedie. Gelukkig zijn er wel wat handige tips om de vervelende klachten van een verkoudheid, zoals een verstopte neus, te verlichten.

Tip 1: maak het slijm in je neus dunner

 • Genoeg drinken is een must! Vocht verdunt het slijm in je neus, waardoor het sneller wegtrekt. Daarnaast ondersteun je door voldoende te drinken je lymfeklieren in de strijd tegen het virus in je lichaam.
 • Ga stomen! Ook met stomen verdun je het slijm in je neus. Hierdoor kan slijm gemakkelijker je neus verlaten.
 • Leg een ui op je nachtkastje. Als je een ui opensnijdt, ontstaat er een gas dat – zodra het in aanraking komt met vocht – een bijtend zuur veroorzaakt. Dit is ook de reden dat een uitje snipperen zoveel emoties teweegbrengt. Het gas zorgt er voor dat het opgehoopte vocht in je voorhoofdsholtes oplost en je ‘s ochtends vrijer kunt ademen.

Tip 2: probeer een ademhalingsoefening

Weleens gehoord van Buteyko? Dit is een bepaalde ademhalingsoefening om je neus open te krijgen. Binnen vijf stappen zou je verschil moeten merken:

 1. Ga rechtop zitten en adem zo goed mogelijk door je neus. Je mond blijft dicht.
 2. Adem uit en knijp vervolgens je neus dicht.
 3. Probeer je mond en neus zolang mogelijk dicht te houden.
 4. Schud tegelijkertijd je hoofd, alsof je ‘ja’ knikt. Dit mag je best stevig doen, tenzij dat pijn doet aan je nek. Houd je het écht niet meer vol? Dan mag je weer ademen.
 5. Adem door je neus in, niet door je mond. Houd je ademhaling onder controle, oftewel: houd je ademhaling klein en blijf rustig ademhalen.

Merk je een (klein) verschil? Je kunt het effect vergroten door de oefening meerdere malen per dag te herhalen.

Tip 3: pak overtollig slijm aan met neusspray

Spoelen, sprayen of druppelen met zout kan neusklachten verminderen. Zout voert vuil en bacteriën in je neus af, herstelt de vochtigheidsgraad en vermindert ontstekingen van het slijmvlies.

Ook kan een neusspray met xylometazoline een verlichtend effect geven, waardoor je beter door je neus kunt ademen en beter kunt ruiken. Let op: neusspray met xylometazoline mag je niet langer dan zeven dagen gebruiken.

Tip 4: verander je slaaphouding

Verkoudheid en zeker een verstopte neus zijn funest voor je nachtrust. Zodra je in bed ligt, voel je de druk van het slijm in je hoofd toenemen. Om die druk te verminderen, kun je met je bovenlichaam iets hoger liggen ten opzichte van je onderlichaam. Hierdoor valt de druk gedeeltelijk weg en is het makkelijker om te ademen. Let op dat niet alleen je hoofd hoger ligt: dit kan namelijk weer nekklachten geven. Zorg er voor dat je bovenlichaam (rug, schouders, nek en hoofd) één rechte lijn vormen. Gebruik hiervoor een groot kussen of meerdere (kleine) kussens.

Tip 5: verwen jezelf met gemberthee met honing

Trek je kruidenkast maar open en maak een kop gemberthee met honing. Super simpel en ook nog eens lekker! Gember bevat allerlei anti-oxidanten, vitamines, mineralen en essentiële oliën, die onder andere je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Honing werkt verzachtend voor je keel.

Tip 6: vermijd rook

Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt het herstel. Laat sigaretten daarom even links liggen en vermijd rook van anderen. Meeroken is namelijk net zo slecht als zelf roken!

Shop nu je neusspray

€ 6,99
spray
€ 5,09
spray
€ 2,89
Promotie:
Medisch hulpmiddel, lotion
Van € 15,69 voor € 13,34
Geneesmiddel, spray
€ 5,99
Geneesmiddel, spray
€ 5,99

Wat als niets helpt?

Soms probeer je van alles, maar lijken je klachten maar niet minder te worden. Misschien worden je klachten dan niet veroorzaakt door een verkoudheid. In dat geval is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken.

Langdurig verstopte neus

 • Wordt de verstopping veroorzaakt door een neuspoliep? Dan moet deze verwijderd worden.
 • Ben je ergens allergisch of overgevoelig voor? Vermijd dan de stof waar je allergisch voor bent.
 • Bevind je je vaak in een slecht geventileerde ruimte, bijvoorbeeld thuis of op je werk? Zet vaker een raam open.
 • Maak je (te) veel gebruik van neusspray en neusdruppels? Of gebruik je medicijnen die als bijwerking neusklachten met zich meebrengen? Wees dan kritisch op je medicijngebruik en schakel eventueel de hulp van je apotheker in.

Langdurige slechthorendheid

In een enkel geval ontstaat er door de drukopbouw in je hoofd een scheurtje in je trommelvlies. Dit geneest vanzelf, maar daar kan best wat tijd overheen gaan. In de tussentijd is het – zeker voor kinderen! – verstandig om niet met het hoofd onder water te zwemmen, aangezien dat duizeligheid kan veroorzaken. Douchen is geen probleem, maar probeer te voorkomen dat er zeep in je oor komt.

In veel gevallen is het lastig om zelf de precieze oorzaak te achterhalen. Schakel dan de hulp van je huisarts of een andere specialist in.

Verkoudheid of griep?

De klachten die gepaard gaan met griep lijken voor een groot deel op de klachten van verkoudheid. Twijfel je of je griep hebt? Lees hier meer over de symptomen van griep.

Verkoudheid of hooikoorts?

Ook de symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een verkoudheid. Twijfel je of je verkouden bent of last hebt van hooikoorts? Lees dan ons artikel over hooikoorts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Voor een normale verkoudheid hoef je niet naar de huisarts. Ervaar je na een aantal weken nog steeds veel klachten? Of merk je dat je er andere klachten bij krijgt, zoals hoge koorts, benauwdheid of sufheid? Aarzel dan niet om even contact op te nemen met je huisarts.

In samenwerking met

W. van Donselaar, arts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.