Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
baby gezicht

Koortslip bij baby's voorkomen

Heeft je baby last koorts en blaasjes op of rondom zijn of haar mond? Dan zou het kunnen dat je baby te maken heeft met een koortslip. Een koortslip bij baby’s is veel gevaarlijker dan bij volwassenen. Het is dus heel belangrijk om snel actie te ondernemen wanneer je vermoedt dat je baby een koortslip heeft! Wil je meer weten over de symptomen en de behandeling? Lees dan verder.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een infectie van de huid of de slijmvliezen, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Bijna de helft van de mensen is besmet met dit virus, maar slechts een klein deel van deze groep krijgt daadwerkelijk een koortslip. Een koortslip ontstaat meestal wanneer je weerstand slechter is. Wil je meer weten over een koortslip bij volwassenen? Lees dan ons artikel over koortslip.

Hoe wordt een baby besmet met het herpes simplex virus?

Het herpes simplex virus is zeer besmettelijk. Bovendien is het afweermechanisme van baby's, zeker in de eerste vier maanden, nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor zijn baby’s extra vatbaar voor het virus. Je hoeft niet eens een koortslip te hebben om het virus over te dragen op een baby. Besmet speeksel kan al voldoende zijn om het virus over te dragen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het delen van een drinkbeker of door het geven van een zoen. Een baby kan het virus ook oplopen tijdens de geboorte, wanneer de moeder herpes genitalis heeft.

Wat zijn de symptomen van een koortslip bij een baby?

Gedurende de eerste uitbraak, ook wel primaire herpes genoemd, kunnen de volgende symptomen bij een baby optreden:

 • Blaasjes op of rondom de mond
 • Pijn in de mond
 • Koorts
 • Slecht drinken
 • Sufheid
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Zere keel

De symptomen kunnen zich zeer mild voordoen, waardoor je het als ouder niet eens opmerkt. Je baby wordt dan binnen zeven tot tien dagen helemaal beter, maar draagt het virus dan wel zijn of haar hele leven mee. Bij sommige mensen treedt het virus nooit meer op. Bij anderen komt het virus periodiek naar boven, dit wordt ook wel secundaire herpes genoemd. Je baby of kind heeft dan meestal geen last meer van koorts, pijn of gezwollen lymfeklieren. Je baby kan wel last hebben van blaasjes op of rondom de mond.

Is een koortslip gevaarlijk bij een baby?

Ja, een koortslip kan bij pasgeboren baby’s erg gevaarlijk en zelfs fataal zijn. Dus vermoed je dat je baby een koortslip heeft en is hij of zijn jonger dan drie maanden? Neem dan direct contact op met je huisarts. Met name bij jonge baby’s kan het herpes virus zich snel verspreiden naar de hersenen en andere organen. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals een hersenvliesontsteking.

Kan het virus ook voorkomen in het oog?

Ja, het herpes simplex virus kan zich ook verspreiden naar de ogen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je de open blaasjes rond de mond van je baby aanraakt en vervolgens met je handen in de buurt van de ogen van je baby komt. Je baby kan dit natuurlijk ook per ongeluk zelf doen. De infectie die dan ontstaat, kenmerkt zich door zweertjes rondom de ogen. Deze ooginfectie kan, net als een koortslip, ernstige gevolgen hebben. Het kan blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid veroorzaken. Vermoed je dat jouw baby een ooginfectie heeft door het herpes simplex virus? Neem dan direct contact op met je huisarts. Je huisarts kan dan bijvoorbeeld antivirale medicijnen voorschrijven om te voorkomen dat de infectie littekens op het hoornvlies veroorzaakt.

Wat is de beste behandeling van een koortslip bij een baby?

Als je baby jonger dan drie maanden is, bel dan de dokter voordat je zelf medicijnen toe gaat dienen. Is je baby ouder dan drie maanden? Dan kun je ijs op het zweertje aanbrengen om de pijn te verminderen. Ook kun je je baby een milde pijnstiller, zoals paracetamol geven, uiteraard in een aangepaste dosis. Twijfel je aan de juiste hoeveelheid? Vraag dan advies aan je huisarts of apotheker. Uiteindelijk gaat de koortslip na een tot twee weken vanzelf weer weg. 

Bekijk ons assortiment aan pijnstillers voor baby's en kinderen >

Hoe kun je verdere besmetting voorkomen?

Voorkom verdere besmetting van andere lichaamsdelen van de baby door zijn of haar handjes regelmatig en grondig te wassen. Ook kun je tijdens het slapen wanten om zijn of haar handjes doen, zodat je baby niet aan de blaasjes kan pulken.

Hoe kan ik een koortslip bij een baby voorkomen?

Als je zelf een koortslip hebt of er één aan voelt komen, behandel de koortslip dan in een zo vroeg mogelijk stadium met een anti-koortslipcrème. Ook is het belangrijk om zoenen of knuffelen van met baby te vermijden. Verder moet je je handen grondig wassen voordat je je baby gaat verzorgen of voeden. Bovendien is het verstandig om dingen die je baby in zijn of haar mond steekt, zoals flessen en spenen, goed te wassen. Wil je echt zeker zijn dat je je baby niet besmet met het virus? Dan kun je ter preventie van besmetting een mondkapje dragen tijdens het geven van borstvoeding of verzorgende taken.

Bekijk ons assortiment aan hulpmiddelen tegen een koortslip voor volwassenen >

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met je huisarts als:

 • Je kind jonger is dan drie maanden en een koortslip heeft.
 • Je kind een ooginfectie heeft en jonger is dan drie maanden.
 • Je baby wil niet wilt eten of drinken.
 • Je kind veel pijn heeft. 
 • Je kind weinig plas.
 • Je kind steeds zieker of suffer wordt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.