mondkapjes

Mondkapjes

Per 1 december 2020 geldt in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht. Maar hoe moet je een mondkapje precies dragen? Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken? En ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt? Etos geeft antwoord op veelgestelde vragen over mondkapjes.

Shop hier mondkapjes!

Wanneer ben je verplicht om een mondkapje te dragen?

Vanaf 1 december 2020 geldt in Nederland een mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte, waaronder ook onze winkels. Meer weten over deze mondkapjesplicht of het nemen van de juiste maatregelen? Raadpleeg dan het RIVM.

Moet je in de Etos-winkels een mondkapje dragen?

Wij volgen steeds de richtlijnen van de overheid. Vanaf 1 december geldt daarom in onze winkels een mondkapjesplicht. Wij attenderen klanten daarop bij binnenkomst in onze winkels. Vraag je jezelf nu af 'hoe draag je een mondkapje?' Lees dan verder in dit artikel en bekijk ons filmpje. Hierin vertellen we je namelijk precies hoe je een mondkapje op de juiste manier draagt. 

Waar kun je een niet-medisch mondkapje kopen?

Niet-medische mondkapjes zijn verkrijgbaar bij Etos, zowel online als in de winkel. Deze mondkapjes zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Let op: om ervoor te zorgen dat er voor iedereen mondkapjes beschikbaar zijn, geldt dat je niet meer dan drie verpakkingen kunt bestellen.

Waar kun je een wasbaar mondkapje kopen?

Ook katoenen, wasbare mondkapjes kun je bij Etos kopen. Deze mondkapjes kun je vaker gebruiken, mits je deze na één keer dragen wast. 

Bekijk hier ons assortiment aan mondkapjes >

Welke mondkapjes zijn goed?

Mondkapjes die bij Etos worden verkocht houden de meeste virusdeeltjes tegen. Het gaat dan om deeltjes ter grootte van drie micron (drieduizendste millimeter). Dat blijkt uit een test van RTL Nieuws uitgevoerd door deskundigen. Daarmee doen de mondkapjes van Etos niet onder voor chirurgische maskers die in de zorg gebruikt worden. 

Medische en niet-medische mondkapjes: wat is het verschil? 

Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Hierbij gaat het om niet-medische mondkapjes. Maar wat houdt dit precies in en wat is het verschil met een medisch mondkapje?

Een niet-medisch mondkapje beschermt niet jou, maar de mensen om je heen. Het mondmasker moet hiervoor wel zorgvuldig gebruikt en gedragen worden. Hierbij geldt dat een niet-medisch mondkapje altijd een aanvulling is op andere hygiënemaatregelen, zoals het regelmatig wassen van je handen, het niezen in je elleboog en het 1.5 meter afstand van elkaar houden. Niet-medische mondkapjes zijn te verkrijgen in de vorm van wegwerpmaskers of wasbare mondkapjes. Deze zijn beide verkrijgbaar bij Etos, de supermarkt of de apotheek. 

Een medisch mondkapje beschermt de drager tegen invloeden van buitenaf. Deze mondkapjes zijn bedoeld voor gebruik in de gezondheidszorg. Binnen medische mondkapjes wordt onderscheid gemaakt tussen chirurgische mondmaskers en een ademhalingsbeschermingsmasker, ook wel FFP1, FFP2 of FFP3 genoemd. Deze medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen en Nederlandse normen voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij Etos verkopen we momenteel geen medische mondmaskers. 

Hoe moet je een mondkapje dragen?

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier opdoet, draagt, afdoet en weggooit. Over de vraag hoe je een mondkapje op de juiste manier draagt, onstaat nog wel eens onenigheid. Daarom hebben we hieronder een handig stappenplan gemaakt, zo weet jij voortaan precies hoe jij je mondkapje op de juiste manier draagt:

  1. Stap 1: reinig je handen met water en handzeep of desinfecterende handgel voordat je het mondkapje opdoet. 
  2. Stap 2: gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Zorg ervoor dat het mondkapje je mond én je neus bedekt en zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht. 
  3. Stap 3: raak het mondkapje niet aan tijdens het dragen. Doe je dit wel, reinig dan je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.
  4. Stap 4: vervang het mondkapje door een nieuw exemplaar zodra het vochtig is. Gebruik mondkapjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik niet opnieuw. 
  5. Stap 5: doe het masker af door middel van de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje niet aan. Gooi het masker onmiddellijk weg in een gesloten afvalbak. Reinig daarna je handen met water en zeep of desinfecterende handgel. 

Heb jij bovenstaand stappenplan gelezen, maar zou je graag nog wat extra uitleg willen over hoe je een mondkapje draagt? In het filmpje hieronder leggen we je precies uit hoe je dit op de juiste manier doet: 

Bekijk hier ons assortiment aan handgel >


Wat is de buitenkant van een mondkapje?

Misschien vraag je je af: wat is nu eigenlijk de binnen- en de buitenkant van een mondkapje? Geen zorgen, je bent niet de enige die zich dat afvraagt! Voor wegwerp mondkapjes met een witte en blauwe zijde geldt: de witte zijde is de binnenkant, de blauwe zijde is de buitenkant. 

Ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt?

Met een niet-medisch mondkapje bescherm je niet jezelf, maar de mensen om je heen. Een niet-medisch mondkapje filtert namelijk alleen uitgeademde lucht, niet de lucht die je zelf inademt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen, zoals vaak en grondig je handen wassen.

Bekijk hier ons assortiment aan handzeep >

Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken?

Wegwerp-mondkapjes kun je maar één keer gebruiken. Je kunt deze mondkapjes ongeveer drie uur dragen. Daarna moet je ze weggooien. Mondkapjes mogen bij het restafval. Naast wegwerp-mondkapjes bestaan er herbruikbare mondkapjes. Deze mondkapjes kun je wassen in de wasmachine op tenminste 60 graden. Gebruik geen wasverzachter.

Bescherm jezelf en anderen tegen het coronavirus

€ 2.99
€ 1.49
€ 2.99
€ 2.65
gel
€ 3.15
gel
€ 2.49
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 1.99
€ 2.45

Hoe moet je een herbruikbaar mondkapje bewaren?

Bewaar een schoon, herbruikbaar mondkapje zo steriel mogelijk in een schoon, afgesloten zakje of bakje. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Wegwerp-mondkapjes kun je niet bewaren.

Ontstaan er tekorten in de zorg als iedereen mondkapjes gaat dragen?

Nee, niet-medische mondkapjes worden namelijk niet gebruikt in de zorg.

Moeten mensen met een contactberoep een mondkapje dragen?

Nee, voor mensen met een contactberoep, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures, is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor hun klanten. Maar ook hier geldt: het mag natuurlijk wel. Mensen met een contactberoep die een mondkapje willen dragen, dienen een niet-medisch mondkapje te dragen.

Hoe kun je zelf een mondkapje maken?

Maak je liever zelf een mondkapje, dan dat je er eentje koopt? Lees dan ons artikel over mondkapjes maken. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe jij je eigen mondkapje(s) maakt. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Heb je klachten, zoals verkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts? Blijf dan thuis en ziek goed uit. Heeft je partner, kind of huisgenoot klachten? Dan blijft iedereen thuis totdat iedereen tenminste 24 uur klachtenvrij is. Neem voor meer informatie telefonisch contact op met je huisarts. Bovenstaande informatie is gebaseerd op de voorlichting van de Rijksoverheid. Voor de meest betrouwbare en recente informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Sinds april kan je nu ook thuis preventief een corona zelftest afnemen. Handig om meer zekerheid te krijgen! Maar let wel op: deze test is geen vervanger van de GGD coronatesten. Wil jij weten hoe je corona zelftest afneemt en wat het precies inhoudt? Lees dan ook ons artikel over corona zelftesten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over mondkapjes? Zou je bijvoorbeeld nog wat extra uitleg willen rondom de vraag 'hoe draag je een mondkapje'? Of twijfel je of je beter voor een wasbaar of wegwerp exemplaar kunt kiezen? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.