mondkapjes

Mondkapjes

Per 1 juni 2020 is het verplicht om een mondkapje te dragen als je gaat reizen met het openbaar vervoer. Maar hoe moet je een mondkapje precies dragen? Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken? En ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt? Etos geeft antwoord op veelgestelde vragen over mondkapjes.

Shop hier mondkapjes!

Wanneer ben je verplicht om een mondkapje te dragen?

Omdat het in het openbaar vervoer moeilijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, is het per 1 juni 2020 verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen als je gaat reizen met het openbaar vervoer. Dit geldt niet alleen voor reizigers, maar ook voor medewerkers in het openbaar vervoer.

In alle andere gevallen is het dragen van een niet-medisch mondkapje niet verplicht. Je hoeft dus geen mondkapje te dragen als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen, als je een blokje omgaat of als je naar de kapper gaat. Maar het mag natuurlijk wel.

Waar kun je een niet-medisch mondkapje kopen?

Niet-medische mondkapjes zijn verkrijgbaar bij Etos, zowel online als in de winkel. Deze mondkapjes zijn geschikt voor eenmalig gebruik. Let op: om ervoor te zorgen dat er voor iedereen mondkapjes beschikbaar zijn, geldt dat je niet meer dan drie verpakkingen kunt bestellen.

Bekijk hier ons assortiment aan mondkapjes >

Welke mondkapjes zijn goed?

Mondkapjes die bij Etos worden verkocht houden de meeste virusdeeltjes tegen. Het gaat dan om deeltjes ter grootte van drie micron (drieduizendste millimeter). Dat blijkt uit een test van RTL Nieuws uitgevoerd door deskundigen. Daarmee doen de mondkapjes van Etos niet onder voor chirurgische maskers die in de zorg gebruikt worden. 

Hoe moet je een mondkapje dragen?

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier opdoet, draagt, afdoet en weggooit. Hieronder lees je hoe dat doet:

  1. Stap 1: reinig je handen met water en handzeep of desinfecterende handgel voordat je het mondkapje opdoet. 
  2. Stap 2: gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Zorg ervoor dat het mondkapje je mond én je neus bedekt en zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht. 
  3. Stap 3: raak het mondkapje niet aan tijdens het dragen. Doe je dit wel, reinig dan je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.
  4. Stap 4: vervang het mondkapje door een nieuw exemplaar zodra het vochtig is. Gebruik mondkapjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik niet opnieuw. 
  5. Stap 5: doe het masker af door middel van de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje niet aan. Gooi het masker onmiddellijk weg in een gesloten afvalbak. Reinig daarna je handen met water en zeep of desinfecterende handgel. 
Bekijk hier ons assortiment aan handgel >

 

Wat is de buitenkant van een mondkapje?

Misschien vraag je je af: wat is nu eigenlijk de binnen- en de buitenkant van een mondkapje? Geen zorgen, je bent niet de enige die zich dat afvraagt! Voor wegwerp mondkapjes met een witte en blauwe zijde geldt: de witte zijde is de binnenkant, de blauwe zijde is de buitenkant. 

Ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt?

Met een niet-medisch mondkapje bescherm je niet jezelf, maar de mensen om je heen. Een niet-medisch mondkapje filtert namelijk alleen uitgeademde lucht, niet de lucht die je zelf inademt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen, zoals vaak en grondig je handen wassen.

Bekijk hier ons assortiment aan handzeep >

Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken?

Wegwerp-mondkapjes kun je maar één keer gebruiken. Je kunt deze mondkapjes ongeveer drie uur dragen. Daarna moet je ze weggooien. Mondkapjes mogen bij het restafval. Naast wegwerp-mondkapjes bestaan er herbruikbare mondkapjes. Deze mondkapjes kun je wassen in de wasmachine op tenminste 60 graden. Gebruik geen wasverzachter.

Bescherm jezelf en anderen tegen het coronavirus

€ 6,99
€ 3,49
€ 6,99
€ 34,99
gel
€ 2,65
€ 2,95
€ 2,49
€ 1,99

Hoe moet je een herbruikbaar mondkapje bewaren?

Bewaar een schoon, herbruikbaar mondkapje zo steriel mogelijk in een schoon, afgesloten zakje of bakje. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Wegwerp-mondkapjes kun je niet bewaren.

Ontstaan er tekorten in de zorg als iedereen mondkapjes gaat dragen?

Nee, niet-medische mondkapjes worden namelijk niet gebruikt in de zorg.

Moeten mensen met een contactberoep een mondkapje dragen?

Nee, voor mensen met een contactberoep, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures, is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor hun klanten. Maar ook hier geldt: het mag natuurlijk wel. Mensen met een contactberoep die een mondkapje willen dragen, dienen een niet-medisch mondkapje te dragen.

Hoe kun je zelf een mondkapje maken?

Maak je liever zelf een mondkapje, dan dat je er eentje koopt? Lees dan ons artikel over mondkapjes maken. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe jij je eigen mondkapje(s) maakt. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Heb je klachten, zoals verkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts? Blijf dan thuis en ziek goed uit. Heeft je partner, kind of huisgenoot klachten? Dan blijft iedereen thuis totdat iedereen tenminste 24 uur klachtenvrij is.

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de voorlichting van de Rijksoverheid. Voor de meest betrouwbare en recente informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.