
Ziek
Etos
Laatste update 05 juni 2023
Heb je pijn bij het slikken, voelt je keel gezwollen en doet het zeer om te praten? Dat klinkt als keelpijn. Wij vertellen je wat keelpijn precies is en hoe je zo snel mogelijk van die vervelende klachten af komt!
Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: keelpijn. De klieren in je keel zijn dan flink rood en opgezwollen. Keelpijn kan gepaard gaan met verkoudheid, griep, kriebelhoest of vastzittende hoest. Gelukkig kan keelpijn bijna nooit kwaad en vaak gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Ondanks dat keelpijn geen kwaad kan, is het wel heel onprettig of zelfs pijnlijk.
Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM
Wil je (eerst) graag thuis testen of je corona hebt? Bestel dan een gebruiksvriendelijke corona zelftest. Meer weten? Lees hier ons artikel over corona zelftesten.
Je kunt keelpijn herkennen aan de volgende symptomen:
Keelpijn is het stadium voor keelontsteking. Het slijmvlies en de amandelen zijn bij keelpijn ontstoken. Vaak doet keelontsteking meer pijn, gaat het gepaard met koorts en zijn de amandelen rood, gezwollen en kun je witte puntjes zien. Denk je dat je wel eens last zou kunnen hebben van een keelontsteking? Lees dan ons artikel over keelontsteking.
Als je langer dan twee weken last hebt van keelpijn en de keelpijn wordt niet veroorzaakt door een infectie, dan kun je spreken van langdurige keelpijn. Langdurige keelpijn wordt ook wel chronische keelpijn genoemd. Je kunt last krijgen van langdurige keelpijn door onder andere:
Je hebt een dikke keel en het is rood, wat kun je doen tegen keelpijn? Antibiotica hebben over het algemeen geen zin bij keelpijn. Gelukkig zijn er wel een heleboel andere tips om je keelpijn te verzachten:
Het maakt niet uit of je nu ijskoud water drinkt of een kop warme thee, maar keep on drinking water! Water helpt om de bacteriën weg te spoelen en uitdroging van de keel te voorkomen.
Wanneer je keelpijn hebt, raden we je sterk aan om op dropjes en zuurtjes te zuigen. Zo blijft je keel vochtig.
Probeer je stem zo min mogelijk te belasten en slaap acht tot tien uur per dag. Zo geef je je lichaam de kans om te herstellen.
Heb je koorts? Dan kun je eventueel paracetamol slikken. Paracetamol kan de pijn verminderen en de koorts verlagen. Het zorgt er overigens niet voor dat de koorts sneller over gaat.
Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak van keelpijn. Af en toe wil een bacterie nog wel eens de boosdoener zijn, en in zeldzame gevallen kan een soa of het Pfeiffervirus keelpijn veroorzaken. Wanneer je keelpijn niet te verklaren is door een virus of bacterie, is het belangrijk om kritisch naar je leefgewoontes te kijken. Roken, droge lucht, vaak je keel schrapen en hard schreeuwen kunnen ook leiden tot keelpijn.
Wanneer keelpijn wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, is het zeker besmettelijk. Uitkijken dus! Als je hoest of praat kunnen er druppeltjes speeksel in de lucht komen. Andere mensen kunnen deze besmette lucht inademen, waardoor ook zij last kunnen krijgen van hun keel. Probeer dus zo veel mogelijk in je elleboog te hoesten.
Heb je keelpijn bij het slikken aan één kant? Dat is heel goed mogelijk! Keelpijn aan één kant kan komen door aften, een abces of een infectie. Het kan ook zijn dat een ontsteking van een lymfeklier ervoor zorgt dat je keelpijn krijgt aan één kant.
Ook baby's en kinderen kunnen last hebben van keelpijn. Voor kleine kinderen is het soms lastig om zelf aan te geven waar ze last van hebben. Je kunt keelpijn bij een baby of kind herkennen aan koorts, huilen, onrustig slapen en weinig drinken. Net als bij volwassenen is keelpijn meestal niet ernstig en gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Vaak gaat keelpijn bij baby's en kinderen samen met ontstoken amandelen. Merk je dat je kind vier keer per jaar of vaker last heeft van ontstoken amandelen? Bespreek dan met je huisarts of het verstandig is om de amandelen te laten verwijderen.
In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf over. In sommige gevallen is het verstandig om je huisarts te bellen:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.