honing

Keelpijn

Heb je pijn bij het slikken, voelt je keel gezwollen en doet het zeer om te praten? Dat klinkt als keelpijn. Wij vertellen je wat keelpijn precies is en hoe je zo snel mogelijk van die vervelende klachten af komt!

Wat is keelpijn?

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: keelpijn. De klieren in je keel zijn dan flink rood en opgezwollen. Keelpijn kan gepaard gaan met verkoudheidgriep, kriebelhoest of vastzittende hoest. Gelukkig kan keelpijn bijna nooit kwaad en vaak gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Ondanks dat keelpijn geen kwaad kan, is het wel heel onprettig of zelfs pijnlijk. 

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.

Bekijk hier ons assortiment aan zelfzorgmiddelen bij verkoudheid >

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Je kunt keelpijn herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn bij het slikken
 • Gevoelige en opgezette klieren in de hals
 • Een rode keel met soms witte plekken en dik slijm
 • Koorts

Denk je dat je wel eens last zou kunnen hebben van een keelontsteking? Lees dan ons artikel over keelontsteking.

Wat is de oorzaak van keelpijn?

Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak van keelpijn. Af en toe wil een bacterie nog wel eens de boosdoener zijn, en in zeldzame gevallen kan een soa of het Pfeiffervirus keelpijn veroorzaken. Wanneer je keelpijn niet te verklaren is door een virus of bacterie, is het belangrijk om kritisch naar je leefgewoontes te kijken. Roken, droge lucht, vaak je keel schrapen en hard schreeuwen kunnen ook leiden tot keelpijn.

€ 5.25
geneesmiddel, smelttablet
€ 5.75
geneesmiddel, smelttablet
€ 8.49
€ 4.79
geneesmiddel, bruistablet

Is keelpijn besmettelijk?

Wanneer keelpijn wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, is het zeker besmettelijk. Uitkijken dus! Als je hoest of praat kunnen er druppeltjes speeksel in de lucht komen. Andere mensen kunnen deze besmette lucht inademen, waardoor ook zij last kunnen krijgen van hun keel. Dus: wil je mensen te vriend houden? Arm voor je mond als je hoest en niet praten met consumptie!

Keelpijn bij baby’s en kinderen

Ook baby’s en kinderen kunnen last hebben van keelpijn. Voor kleine kinderen is het soms lastig om zelf aan te geven waar ze last van hebben. Je kunt keelpijn bij een baby of kind herkennen aan koorts, huilen, onrustig slapen en weinig drinken. Net als bij volwassenen is keelpijn meestal niet ernstig en gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Vaak gaat keelpijn bij baby’s en kinderen samen met ontstoken amandelen. Merk je dat je kind vier keer per jaar of vaker last heeft van ontstoken amandelen? Bespreek dan met je huisarts of het verstandig is om de amandelen te laten verwijderen.

Wat helpt tegen keelpijn?

Antibiotica hebben over het algemeen geen zin bij keelpijn. Gelukkig zijn er wel een heleboel andere tips om je keelpijn te verzachten:

 • Het maakt niet uit of je nu ijskoud water drinkt of een kop warme thee, maar keep on drinking water! Water helpt om de bacteriën weg te spoelen en uitdroging van de keel te voorkomen.
 • Wanneer je keelpijn hebt, raden we je sterk aan om op dropjes en zuurtjes te zuigen. Zo blijft je keel vochtig. 
 • Neem je rust. Probeer je stem zo min mogelijk te belasten en slaap acht tot tien uur per dag. Zo geef je je lichaam de kans om te herstellen.
 • Heb je koorts? Dan kun je eventueel paracetamol slikken. Paracetamol kan de pijn verminderen en de koorts verlagen. Het zorgt er overigens niet voor dat de koorts sneller over gaat. 
Bekijk hier ons assortiment aan keeltabletten >

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf over. In sommige gevallen is het verstandig om je huisarts te bellen: 

 • Als de keelpijn langer dan tien dagen aanhoudt 
 • Als je koorts hebt die langer dan drie dagen aanhoudt
 • Als je steeds zieker wordt
 • Als je last krijgt van benauwdheid
 • Als je niet meer kunt drinken of slikken
 • Als je gaat kwijlen
 • Als je klachten aan één kant van je hoofd hebt (zoals oorpijn)
 • Als je een piepende of gierende ademhaling hebt
 • Als je je mond niet goed meer open kunt doen
 • Als je een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.