Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 11.49
geneesmiddel, spray

Keelpijn? Zo kom je er van af

Heb je pijn bij het slikken, voelt je keel gezwollen en doet het zeer om te praten? Dat klinkt als keelpijn. Wij vertellen je wat keelpijn precies is en hoe je zo snel mogelijk van die vervelende klachten af komt!

Honing op een stok

Wat is keelpijn?

Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken: keelpijn. De klieren in je keel zijn dan flink rood en opgezwollen. Keelpijn kan gepaard gaan met verkoudheid, griep, kriebelhoest of vastzittende hoest. Gelukkig kan keelpijn bijna nooit kwaad en vaak gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Ondanks dat keelpijn geen kwaad kan, is het wel heel onprettig of zelfs pijnlijk.

Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM

Wil je (eerst) graag thuis testen of je corona hebt? Bestel dan een gebruiksvriendelijke corona zelftest. Meer weten? Lees hier ons artikel over corona zelftesten.

Wat zijn de symptomen van keelpijn?

Je kunt keelpijn herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn bij het slikken: keelpijn bij het slikken komt door geïrriteerde slijmvliezen.
 • Gevoelige en opgezette klieren in de hals: je kunt dit soms aan de buitenkant van je nek zien.
 • Een rode keel met soms witte plekken en dik slijm: je kunt dit ook zien in de spiegel als je je mond heel ver open doet.

Keelpijn is het stadium voor keelontsteking. Het slijmvlies en de amandelen zijn bij keelpijn ontstoken. Vaak doet keelontsteking meer pijn, gaat het gepaard met koorts en zijn de amandelen rood, gezwollen en kun je witte puntjes zien. Denk je dat je wel eens last zou kunnen hebben van een keelontsteking? Lees dan ons artikel over keelontsteking.

Langdurige keelpijn

Als je langer dan twee weken last hebt van keelpijn en de keelpijn wordt niet veroorzaakt door een infectie, dan kun je spreken van langdurige keelpijn. Langdurige keelpijn wordt ook wel chronische keelpijn genoemd. Je kunt last krijgen van langdurige keelpijn door onder andere:

 • het (langdurig) inademen van droge lucht eof rook
 • verkeerd stemgebruik
 • de ziekte van pfeiffer
 • heel vaak je keel schrapen

Wat helpt tegen keelpijn?

Je hebt een dikke keel en het is rood, wat kun je doen tegen keelpijn? Antibiotica hebben over het algemeen geen zin bij keelpijn. Gelukkig zijn er wel een heleboel andere tips om je keelpijn te verzachten:

Drink voldoende

Het maakt niet uit of je nu ijskoud water drinkt of een kop warme thee, maar keep on drinking water! Water helpt om de bacteriën weg te spoelen en uitdroging van de keel te voorkomen.

Zuig op een snoepje

Wanneer je keelpijn hebt, raden we je sterk aan om op dropjes en zuurtjes te zuigen. Zo blijft je keel vochtig.

Neem je rust

Probeer je stem zo min mogelijk te belasten en slaap acht tot tien uur per dag. Zo geef je je lichaam de kans om te herstellen.

Neem zo nodig een koortremmend middel

Heb je koorts? Dan kun je eventueel paracetamol slikken. Paracetamol kan de pijn verminderen en de koorts verlagen. Het zorgt er overigens niet voor dat de koorts sneller over gaat.

Wat is de oorzaak van keelpijn?

Meestal is een verkoudheidsvirus de oorzaak van keelpijn. Af en toe wil een bacterie nog wel eens de boosdoener zijn, en in zeldzame gevallen kan een soa of het Pfeiffervirus keelpijn veroorzaken. Wanneer je keelpijn niet te verklaren is door een virus of bacterie, is het belangrijk om kritisch naar je leefgewoontes te kijken. Roken, droge lucht, vaak je keel schrapen en hard schreeuwen kunnen ook leiden tot keelpijn.

Is keelpijn besmettelijk?

Wanneer keelpijn wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, is het zeker besmettelijk. Uitkijken dus! Als je hoest of praat kunnen er druppeltjes speeksel in de lucht komen. Andere mensen kunnen deze besmette lucht inademen, waardoor ook zij last kunnen krijgen van hun keel. Probeer dus zo veel mogelijk in je elleboog te hoesten.

Keelpijn aan één kant van je keel

Heb je keelpijn bij het slikken aan één kant? Dat is heel goed mogelijk! Keelpijn aan één kant kan komen door aften, een abces of een infectie. Het kan ook zijn dat een ontsteking van een lymfeklier ervoor zorgt dat je keelpijn krijgt aan één kant.

Keelpijn bij baby's en kinderen

Ook baby's en kinderen kunnen last hebben van keelpijn. Voor kleine kinderen is het soms lastig om zelf aan te geven waar ze last van hebben. Je kunt keelpijn bij een baby of kind herkennen aan koorts, huilen, onrustig slapen en weinig drinken. Net als bij volwassenen is keelpijn meestal niet ernstig en gaat het binnen tien dagen vanzelf weer over. Vaak gaat keelpijn bij baby's en kinderen samen met ontstoken amandelen. Merk je dat je kind vier keer per jaar of vaker last heeft van ontstoken amandelen? Bespreek dan met je huisarts of het verstandig is om de amandelen te laten verwijderen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen gaat keelpijn vanzelf over. In sommige gevallen is het verstandig om je huisarts te bellen:

 • als de keelpijn langer dan tien dagen aanhoudt
 • als je koorts hebt die langer dan drie dagen aanhoudt
 • als je steeds zieker wordt
 • als je last krijgt van benauwdheid
 • als je niet meer kunt drinken of slikken
 • als je gaat kwijlen
 • als je klachten aan één kant van je hoofd hebt (zoals oorpijn)
 • als je een piepende of gierende ademhaling hebt
 • als je je mond niet goed meer open kunt doen
 • als je een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.