mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment

Weerstand verhogen? 7 tips voor een hoge weerstand

Ben jij zo'n pechvogel die elk jaar een griepje te pakken heeft? Geen paniek. Wij geven je 7 gouden tips om je weerstand te verhogen.

Een stapel citroenen voor een hogere weerstand

Wat is je weerstand?

Eigenlijk is je weerstand niets meer dan een functie van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ongewenste indringers van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën en virussen die vervelende kwaaltjes, zoals  verkoudheid, keelpijn,  kriebelhoest en vastzittende hoest, kunnen veroorzaken. Je immuunsysteem heeft het hier best druk mee. Wist je dat je lichaam namelijk zeven keer per dag wordt aangevallen door virussen? Moet je nagaan hoe vaak het immuunsysteem zijn werk wél goed doet!

Wat kun je doen om je weerstand te verhogen? Wij hebben 7 tips

Wil jij je weerstand verbeteren of ben je benieuwd hoe je een goede weerstand opbouwt? Wij hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet om je weerstand te verhogen:

  •  1. Eet voldoende vezels. De meeste mensen eten dagelijks te weinig vezels. Het Voedingscentrum adviseert om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Deze zitten vooral in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Vezels zijn belangrijk voor het verhogen van je weerstand, omdat ze een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen zijn. De microbiotica vechten tegen bacteriën die zich in je lichaam willen nestelen. Wil jij je weerstand verbeteren? Zorg dan dat je genoeg vezels binnen krijgt! 
  •  2. Zorg dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt via zonlicht en voeding.  Dit is natuurlijk in de zomer een stuk makkelijker dan in de winter. Wil jij je weerstand ondersteunen door middel van extra vitamine D? De zonnebank is helaas niet de oplossing. Wat dan wel? Ga elke dag even naar buiten en zorg dat je voldoende vette vis en eieren eet. Weten welke voedingsmiddelen nog meer rijk zijn aan vitamine D? Lees dan ons artikel over vitamine D.
  •  3. Drink voldoende. En dan hebben we het natuurlijk niet over alcohol. Als je veel vezels eet, is het belangrijk om daarbij voldoende te drinken. Anders kun je last krijgen van obstipatie. Drink daarom elke dag 1,5 à 2 liter water. Bovendien werkt je afweersysteem beter als je genoeg drinkt. Wie had ooit gedacht dat je weerstand verbeteren zo makkelijk was? 
  •  4. Sport met mate.  Ja, je leest het goed. Te zware lichamelijke inspanning is namelijk niet goed voor je. Als je overmatig sport, verbruikt je lichaam te veel energie, waardoor er niets meer overblijft om je weerstand op peil te houden. Je hoeft nu niet gelijk je sportschoolabonnement op te zeggen, maar sport met mate. Zo voorkom je dat je je goede voornemens weer moet laten vieren om je weerstand te verbeteren. Een fit en gezond lichaam helpt natuurlijk wel bij een goede weerstand, zorg dus dat je die balans weet te vinden. Heb jij juist moeite om te sporten? Pak dan bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk of neem de trap in plaats van de lift. Weten hoe je elke dag op een makkelijke manier meer kan bewegen? Lees dan ons artikel met tips om meer te bewegen. Vind je het lastig om de draad weer op te pakken? In dit artikel geven we je tips om (weer) te beginnen met sporten. Bij Etos hebben we ook handige sportartikelen waardoor je gemakkelijk thuis kunt sporten
  •  5. Neem voldoende rust.  In het moderne leven rennen we vaak van afspraak naar afspraak. Ook gaan we vaak nét iets te laat naar bed, terwijl de wekker weer vroeg gaat in de ochtend. Voor een goede weerstand is voldoende rust belangrijk. Probeer daarom je agenda daarom eens wat minder vol te krabbelen met afspraken. En zeg die lunchdate een keer af, als je voelt dat je behoefte hebt aan tijd voor jezelf.
  •  6. Was regelmatig je handen.  Veel virussen en bacteriën worden via contact met de handen overgedragen. Zo zit je bijvoorbeeld vaak ongemerkt aan je neus, mond of ogen. Op deze manier kun je jezelf besmetten. Het is daarom erg belangrijk om vaak je handen te wassen met handzeep. Je hoeft natuurlijk niet meteen door te slaan. Het is namelijk ook niet goed voor de verhoging van je weerstand om helemaal geen contact met micro-organismen te hebben. Zit je veel binnen? Gooi dan af en toe een raam open voor frisse lucht, zodat virusdeeltjes niet rond blijven hangen en je slijmvliezen niet uitdrogen. Dit vergroot namelijk de kans op een infectie.
  •  7. Kleed je goed aan.  Je immuunsysteem kan afzwakken door (extreme) afkoeling, waardoor je gevoeliger bent voor virussen. Zorg er daarom voor dat je niet te veel afkoelt als je buiten bent. Draag op koude dagen handschoenen, een muts, een sjaal en dikke sokken. Draag ook schoenen die bestand zijn tegen de kou. Bedenk ‘s ochtends wat je planning is en kleed je daarop. Zit je lekker warm in je auto of moet je misschien wel op een (vertraagde) trein of bus wachten? Werk je buiten of zit je de hele dag op een fijn verwarmd kantoor? Houd hier rekening mee en kleed je goed aan om je weerstand te verhogen.

Waarom is er zoveel aandacht voor de weerstand in de herfst en winter?

Vooral in de herfst- en wintermaanden wordt erop gehamerd dat je goed moet letten op je weerstand. In de herfst en winter heb je namelijk meer kans om een virus, zoals een verkoudheid of griep, op te lopen. Dit heeft te maken met de volgende factoren.

  •  De kou.  Hierdoor kunnen virussen langer overleven.
  •  De combinatie van droge lucht en kou.  Deze combinatie kan een ongunstig effect hebben op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen.
  •  Weinig afstand.  Tijdens de wintermaanden verblijven mensen dichter op elkaar, waardoor virussen en bacteriën sneller worden overgedragen.

Wat zijn de symptomen van een lage weerstand?

Voel je je de laatste tijd niet zo lekker en vraag je je af of dit komt door een (te) lage weerstand? De volgende symptomen kunnen hier op wijzen.

  • Je bent vatbaarder voor infecties.
  • Je bent grieperig.
  • Je bent vaak verkouden.
  • Je bent langdurig vermoeid.
  • Je geneest traag van infecties of griep en het duurt vaak lang voordat je weer de oude bent.

Wat zijn de oorzaken van een lage weerstand?

Koude wintermaanden kunnen een negatief effect hebben op je weerstand. Andere oorzaken van een verlaagde weerstand kunnen zijn:

Heeft iedereen een andere weerstand?

Ja, er zijn mensen met een hoge weerstand en mensen met een lage weerstand. Deze groepen mensen hebben een verminderde weerstand en lopen dus meer risico om ziek te worden.

  •  Baby's en kinderen.  Hun immuunsysteem is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het lichaam zich nog niet optimaal kan verweren tegen ziekteverwekkers.
  •  Ouderen.  Het immuunsysteem van ouderen functioneert niet altijd meer optimaal.
  •  Zwangere vrouwen. Door zwangerschap kan een verzwakte weerstand ontstaan.
  •  Mensen bij wie het immuunsysteem niet goed functioneert.  Bijvoorbeeld door een aandoening, een ziekte, medicijngebruik of een medische behandeling, zoals bestralingen of een chemokuur.

Let op: ook als je een goede weerstand hebt, kun je besmet raken met een virus, zoals het griep- of coronavirus.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.