vrouw die herfstbladeren in de lucht gooit

Weerstand verhogen

De temperatuur daalt, de bladeren vallen van de bomen en je regenjas mag weer uit de kast: de herfst staat weer voor de deur. De herfst gaat vaak gepaard met vervelende kwaaltjes, zoals verkoudheid en griep. Vraag je je af of je je weerstand kunt verhogen, zodat je minder vatbaar bent voor ziekteverwekkers? Ja, dat kan! Wij geven je vijf gouden tips voor een hoge weerstand.

Wat is je weerstand?

Eigenlijk is je weerstand niets meer dan een functie van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ongewenste indringers van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën en virussen. Je immuunsysteem heeft het hier best druk mee. Wist je dat je lichaam namelijk zeven keer per dag wordt aangevallen door virussen? Moet je nagaan hoe vaak het immuunsysteem zijn werk wél goed doet!

Bekijk hier ons assortiment aan supplementen die je weerstand ondersteunen >

Wat zijn de oorzaken van een verlaagde weerstand?

Het is erg makkelijk om de koudere maanden de schuld te geven van een verlaagde weerstand. Deels is dit ook wel terecht. Door kou kunnen ziekteverwekkers namelijk langer overleven. Verder hebben droge lucht en kou een negatief effect op het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor kunnen bacteriën en virussen zich makkelijker in de luchtwegen nestelen. Toch zijn er genoeg andere oorzaken van een verlaagde weerstand aan te wijzen, waar je wél zelf invloed op hebt, zoals:

  • Stress
  • Het gebruik van geneesmiddelen
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Roken
  • Ongezonde voeding
  • Slaapgebrek

Tip 1: eet voldoende vezels

De meeste mensen eten dagelijks te weinig vezels. Het Voedingscentrum adviseert om dertig tot veertig gram vezels per dag te eten. Deze zitten vooral in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Vezels zijn belangrijk voor het verhogen van je weerstand, omdat ze een essentiële voedingsbron voor de microbiotica in je darmen zijn. De microbiotica vechten tegen bacteriën die zich in je lichaam willen nestelen. 

Tip 2: zorg dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt

Dit is natuurlijk in de zomer een stuk makkelijker dan in de winter. De zonnebank is helaas niet de oplossing. Wat dan wel? Zorg dat je voldoende vette vis en eieren eet. Die voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D. Als je hier niet van houdt, dan is het raadzaam om vitamine D supplementen te slikken. 

Bekijk hier ons assortiment aan vitamine D supplementen >

Tip 3: drink voldoende

En dan hebben we het natuurlijk niet over alcohol. Als je veel vezels eet, is het belangrijk om daarbij voldoende te drinken. Anders kun je last krijgen van obstipatie. Drink daarom elke dag 1,5 à 2 liter water. Bovendien werkt je afweersysteem beter als je genoeg drinkt.

Tip 4: sport met mate

Ja, je leest het goed. Te zware lichamelijke inspanning is namelijk niet goed voor je. Als je overmatig sport, verbruikt je lichaam te veel energie, waardoor er niets meer overblijft om je weerstand op peil te houden. Je hoeft nu niet gelijk je sportschoolabonnement op te zeggen, maar sport met mate. Denk ook aan je dagelijkse beweging. Pak bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk of neem de trap in plaats van de lift. Weten hoe je elke dag op een makkelijke manier meer kan bewegen? Lees dan ons artikel met tips om meer te bewegen. Vind je het lastig om de draad weer op te pakken? In dit artikel geven we je tips om (weer) te beginnen met sporten

Tip 5: wees hygiënisch

Veel virussen en bacteriën worden via contact met de handen overgedragen. Zo zit je bijvoorbeeld vaak ongemerkt aan je neus, mond of ogen. Op deze manier kun je jezelf besmetten. Het is daarom erg belangrijk om vaak je handen te wassen. Je hoeft natuurlijk niet meteen door te slaan. Het is namelijk ook niet goed voor de verhoging van je weerstand om helemaal geen contact met micro-organismen te hebben.

Met behulp van deze tips kun jij je weerstand opbouwen voor de koudere maanden. Komen deze tips toch te laat? En denk je dat je de griep te pakken hebt? Lees hier alles over griep en wat je er tegen kunt doen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.