handje van een baby

Koorts bij baby's

Heeft je baby koorts? Geen paniek. Koorts bij baby’s is meestal onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over. Wij vertellen je wat je moet doen als je baby koorts heeft en wanneer je de huisarts moet waarschuwen.

Wat is koorts?

De normale lichaamstemperatuur van een baby schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Je baby heeft koorts als zijn of haar lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Koorts betekent meestal dat het afweersysteem een ziekteverwekker aan het bestrijden is. Je kleintje kan ook koorts krijgen na een inenting. Dat is normaal en is dus niets om je zorgen over te maken.

Heeft je baby koorts en maak je je zorgen? Twijfel dan niet en raadpleeg je huisarts. 

Lichaamstemperatuur meten

Bij een baby kun je goed aan het voorhoofd, de nek en de voetjes voelen of je kleintje het (te) warm heeft. Twijfel je of je baby koorts heeft? Meet dan zijn of haar lichaamstemperatuur met een thermometer. Dit kun je het beste rectaal doen. De anus is namelijk de meest betrouwbare meetplek. Tip: smeer een klein beetje vaseline op het uiteinde van de thermometer om het meten iets minder onaangenaam te maken. Je hoeft niet elk uur te meten: ‘s ochtends en ‘s avonds is voldoende.

Let op: oorthermometers zijn niet geschikt voor baby’s jonger dan drie maanden. Bovendien geeft dit een minder betrouwbare uitslag.

Bekijk hier ons assortiment aan thermometers >

Is koorts bij baby’s gevaarlijk?

Nee, meestal is koorts bij baby’s niet gevaarlijk, maar je moet het wel goed in de gaten houden. Is je baby jonger dan drie maanden en heeft hij of zij koorts? Waarschuw dan direct je huisarts.

Wat te doen bij koorts?

Heeft je baby koorts? Geen paniek. Koorts is meestal onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over. Dit moet je doen als je kleintje koorts heeft:

Geef je baby extra drinken.

Door de hoge lichaamstemperatuur, verliest je baby meer vocht. Daarom is het belangrijk om je kleintje wat meer drinken te geven om uitdroging te voorkomen.

Houd je baby koel.

Kleed je kleintje niet te dik aan en leg hem of haar onder een dun lakentje. Zo kan het lijf van je baby de warmte goed kwijt.

Wat te doen bij een koortsstuip?

Snel oplopende koorts kan een koortsstuip uitlokken. Dan ontstaat er even kortsluiting in de hersenen. Een koortsstuip lijkt op een epileptische aanval, maar dat is het niet. Als je baby een koortsstuip heeft, dan maakt hij of zij schokkende bewegingen en kan je kindje even buiten bewustzijn raken. Een koortsstuip ziet er er heel akelig uit, maar is bijna altijd ongevaarlijk en gaat vanzelf weer over. Bij een koortsstuip is het belangrijk om rustig te blijven. Leg je baby op zijn of haar buik of zij met het hoofdje omlaag en zorg voor frisse lucht. Waarschuw bij een koortsstuip altijd je huisarts.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Is je baby jonger dan drie maanden en heeft hij of zij koorts? Waarschuw dan direct je huisarts. Raadpleeg ook in de volgende gevallen je huisarts:

 • Als de lichaamstemperatuur van je baby oploopt tot 40 graden
 • Als de koorts razendsnel oploopt
 • Als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt
 • Als je kleintje koorts heeft en ontroostbaar is
 • Als je baby koorts heeft en suf, lusteloos of niet goed wakker te krijgen is
 • Als je kleintje in rap tempo steeds zieker wordt
 • Als de huidskleur van je baby verandert
 • Als je kleintje rode vlekjes krijgt
 • Als je baby moet overgeven en/of diarree heeft
 • Als je kleintje opnieuw koorts krijgt na een aantal koortsvrije dagen
 • Als je baby een koortsstuip krijgt
 • Als je kleintje benauwd is
 • Als je kleintje buiten bewustzijn raakt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.