vrouw met sproeten

Koortslip

Heb je last van jeukende of brandende blaasjes op of rond je lippen? Dan is het waarschijnlijk zover: je hebt een koortslip. Zeker in de winter steekt een koortslip vaak de kop op. Wil je weten hoe zo’n ellendige koortslip ontstaat en hoe je er het snelste vanaf komt? Wij vertellen het je!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een vorm van koortsuitslag die ook wel herpes labialis wordt genoemd. De blaasjes op of rond je lippen worden veroorzaakt door het herpesvirus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Het vervelende aan een koortslip is dat je er niet meer vanaf kunt komen als je eenmaal besmet bent met het virus. Hierdoor kun je telkens weer een koortslip krijgen. Geen pretje!

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Omdat het virus zich in de zenuw nestelt, voel je een koortslip vaak al in een vroeg stadium opkomen. Het verloop van een koortslip is als volgt:

  • Een koortslip begint met een jeukerig of branderig gevoel rondom je lippen.
  • Na één of twee dagen ontstaat er een rood plekje met vochtblaasjes op of rond je lip. Ook de blaasjes die zijn ontstaan jeuken, tintelen of branden.
  • Na enkele dagen drogen de blaasjes uit en komt er een korstje op je lip.
  • De koortslip geneest vanzelf binnen één tot twee weken en laat geen litteken achter.

Hoe ontstaat een koortslip?

De oorzaak van een koortslip is het besmettelijke herpes simplex virus. Je kunt het virus bijvoorbeeld krijgen via de handen, door te kussen of door uit hetzelfde glas te drinken als iemand met een koortslip. Vaak worden mensen al op jonge leeftijd besmet met het virus. Sommigen worden er behoorlijk ziek van en anderen merken er helemaal niks van. Het virus draag je je leven lang met je mee, maar meestal is het niet actief. Wanneer het virus wel actief wordt, krijg je een koortslip. Dit kan komen door:

Hoe kun je een koortslip behandelen?

In principe gaat een koortslip vanzelf over. Heb je veel last van je koortslip? Dan kun je verschillende producten gebruiken. Wanneer je een koortslip op voelt komen, kun je een verzachtende koortslipcrème met aciclovir gebruiken. Heb je al blaasjes? Gebruik dan een gel met zinksulfaat om de blaasjes uit te drogen en een koortslip pleister om verspreiding te voorkomen. Is de koortslip na twee weken nog niet weg? Neen dan contact op met je huisarts.

Bekijk hier ons assortiment aan hulpmiddelen tegen een koortslip >

Is een koortslip besmettelijk?

Vooral het vocht in het blaasje van de koortslip is erg besmettelijk. Hiermee kun je niet alleen anderen besmetten, maar ook jezelf. Het virus kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar je ogen, wangen en neus. Ook is er een seksueel overdraagbare vorm van het virus (herpes genitalis). Via de handen, mond en seksueel contact kun je anderen besmetten of besmet worden met het virus.

Hoe kun je een koortslip voorkomen?

Met stip op één staat: een goede weerstand. Slaap voldoende, rook niet, beweeg en eet gezond. Daarnaast is het belangrijk om je lippen vet te houden en te beschermen tegen de zon. Verder is het belangrijk om op je hygiëne te letten. Was je handen met zeep en gebruik schoon servies en bestek. Zeker wanneer je een baby hebt is het belangrijk om besmetting te voorkomen. Een koortslip bij baby’s kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

Bekijk hier ons assortiment aan lipverzorging >

Waar kun je nog meer koortsuitslag krijgen?

Bij sommige mensen uit de koortsuitslag zich niet op de lip, maar op een andere plek in het gezicht. Je kunt bijvoorbeeld blaasjes krijgen op je neus of kin. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de koortslip. En ook deze blaasjes gaan vanzelf weer weg.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.