vrouw met rood haar en focus op lippen

Koortslip

Heb je last van jeukende of brandende blaasjes op of rond je lippen? Dan is het waarschijnlijk zover: je hebt een koortslip. Zeker in de winter steekt een koortslip vaak de kop op. Wil je weten hoe zo’n ellendige koortslip ontstaat en hoe je er het snelste vanaf komt? Wij vertellen het je!

Artikel opslaan

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een vorm van koortsuitslag die ook wel herpes labialis wordt genoemd. De blaasjes op of rond je lippen worden veroorzaakt door het herpesvirus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Het vervelende aan een koortslip is dat je er niet meer vanaf kunt komen als je eenmaal besmet bent met het virus. Hierdoor kun je telkens weer een koortslip krijgen. Geen pretje!

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Omdat het virus zich in de zenuw nestelt, voel je een koortslip vaak al in een vroeg stadium opkomen. Het verloop van een koortslip is als volgt:

  • Een koortslip begint met een jeukerig of branderig gevoel rondom je lippen.
  • Na één of twee dagen ontstaat er een rood plekje met vochtblaasjes op of rond je lip. Ook de blaasjes die zijn ontstaan jeuken, tintelen of branden.
  • Na enkele dagen drogen de blaasjes uit en komt er een korstje op je lip.
  • De koortslip geneest vanzelf binnen één tot twee weken en laat geen litteken achter.

Hoe ontstaat een koortslip?

De oorzaak van een koortslip is het besmettelijke herpes simplex virus. Je kunt het virus bijvoorbeeld krijgen via de handen, door te kussen of door uit hetzelfde glas te drinken als iemand met een koortslip. Vaak worden mensen al op jonge leeftijd besmet met het virus. Sommigen worden er behoorlijk ziek van en anderen merken er helemaal niks van. Het virus draag je je leven lang met je mee, maar meestal is het niet actief. Wanneer het virus wel actief wordt, krijg je een koortslip. Dit kan komen door:

Hoe kun je een koortslip behandelen?

In principe gaat een koortslip vanzelf over. Heb je veel last van je koortslip? Wil je voorkomen dat je koortslip erger wordt? Of dat je anderen besmet? Lees dan snel de onderstaande tips.

Tip 1: gebruik een koortslipcrème met aciclovir als je een koortslip op voelt komen. Begin dus al met smeren als je jeuk en irritatie voelt, nog voordat er roodheid of blaasjes aanwezig zijn. Tip: tea tree-olie verdund met een neutrale olie kan in dit stadium ook helpen.

Tip 2: gebruik dan een gel met zinksulfaat om blaasjes uit te drogen en een koortslip pleister om verspreiding te voorkomen.

Tip 3: pas op met het vocht dat uit de blaasjes komt. Dep het zo snel mogelijk weg, want het is besmettelijk.

Tip 4: was altijd je handen als je aan je lippen hebt gezeten om besmetting van jezelf of anderen te voorkomen.

Tip 5: kijk uit voor je ogen. Je kunt met een koortslip ook je ogen besmetten. Een herpesinfectie aan het oog is heel pijnlijk en kan het hoornvlies blijvend beschadigen. Was dus goed je handen voordat je bijvoorbeeld je contactlenzen in of uit doet. En probeer zo weinig mogelijk in je ogen te wrijven.

Tip 6: probeer niet de hele tijd met je tong langs de zere plekken te likken. Dan houd je de plekken nat, terwijl ze juist moeten indrogen om te verdwijnen.

Tip 7: vermijd kussen en knuffelen. Vooral voor een baby kan een koortslip heel gevaarlijk zijn. Kus dus niemand zolang je uitslag op je lip hebt.

Tip 8: vermijd orale seks totdat de koortslip volledig genezen is. Je loopt namelijk het risico om iemand genitale herpes te bezorgen.

Is de koortslip na twee weken nog niet weg? Neem dan contact op met je huisarts.

Shop nu onze favoriete producten

Bekijk hier ons assortiment aan hulpmiddelen bij een koortslip >

Is een koortslip besmettelijk?

Vooral het vocht in het blaasje van de koortslip is erg besmettelijk. Hiermee kun je niet alleen anderen besmetten, maar ook jezelf. Het virus kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar je ogen, wangen en neus. Ook is er een seksueel overdraagbare vorm van het virus (herpes genitalis). Via de handen, mond en seksueel contact kun je anderen besmetten of besmet worden met het virus.

Wat is een koortslip met bijkomende huidinfectie?

Bij de koortslip kan er een tweede infectie van de huid ontstaan. Behalve de heldere blaasjes en de korstjes van de koortslip zijn er dan één of meer van de volgende verschijnselen aanwezig: roodheid, zwelling, puistjes en puskopjes. Zo’n bijkomende infectie van de huid is niet heel ernstig. De puistjes kunnen groter worden, de lippen kunnen rood, dik en warm worden. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Neem contact op met je huisarts als de bijkomende infectie na drie dagen behandelen niet vermindert.

Wat is een koortslip met oogontsteking?

De koortslip kan zich ook verspreiden naar de ogen en/of de oogleden. Een koortslip met oogontsteking begint vaak met een brandend, prikkelend gevoel in of rondom de ogen. Vervolgens worden je ogen rood en kun je waziger gaan zien. Ook kunnen er blaasjes ontstaan rondom de ogen en kan je oog veel vocht gaan produceren. Een ontsteking van de ogen met het koortslipvirus kan ernstig verlopen. Het hoornvlies kan beschadigen en er kan een vertroebeling van het zicht ontstaan. Neem daarom direct contact op met je huisarts als je denkt dat je een koortslipinfectie aan je ogen hebt.

Hoe kun je een koortslip voorkomen?

Met stip op één staat: een goede weerstand. Slaap voldoende, rook niet, beweeg en eet gezond. Daarnaast is het belangrijk om je lippen vet te houden en te beschermen tegen de zon. Verder is het belangrijk om op je hygiëne te letten. Was je handen met zeep en gebruik schoon servies en bestek. Zeker wanneer je een baby hebt is het belangrijk om besmetting te voorkomen. Een koortslip bij baby’s kan namelijk erg gevaarlijk zijn.

Bekijk hier ons assortiment aan lipverzorging >

Waar kun je nog meer koortsuitslag krijgen?

Bij sommige mensen uit de koortsuitslag zich niet op de lip, maar op een andere plek in het gezicht. Je kunt bijvoorbeeld blaasjes krijgen op je neus of kin. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de koortslip. En ook deze blaasjes gaan vanzelf weer weg.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.