Seksualiteit
Koortslip: wat is het en hoe voorkom je besmetting?
Etos
Laatste update 03 januari 2025
Heb je last van jeukende of branderige blaasjes op of rond je lippen? Dat kan wijzen op een koortslip. Zeker in de winter steekt een koortslip vaak de kop op. Wil je weten hoe zo’n ellendige koortslip ontstaat en wat kan je doen? Wij vertellen het je!
Wat is een koortslip?
Een koortslip is een vorm van koortsuitslag die ook wel herpes labialis wordt genoemd. De blaasjes op of rond je lippen worden veroorzaakt door het herpesvirus. Ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Het vervelende is dat als je eenmaal besmet bent met het virus en een koortslip krijgt, je telkens weer een kan koortslip krijgen. Geen pretje!
Hoe ontstaat een koortslip?
De oorzaak van een koortslip is het besmettelijke herpes simplex virus. Je kunt het virus bijvoorbeeld krijgen door te kussen of door uit hetzelfde glas te drinken als iemand met een koortslip. Vaak worden mensen al op jonge leeftijd besmet met het virus. Sommigen worden er behoorlijk ziek van en anderen merken er helemaal niks van. Het virus draag je je leven lang met je mee, maar meestal is het niet actief. Wanneer het virus wel actief wordt, krijg je een koortslip. Dit kan komen door:
- Een verminderde weerstand
- Stress of vermoeidheid
- menstruatie of zwangerschap
- koorts
- Zonlicht
- Medicijnen die je afweer verminderen (zoals een chemotherapie)
Wat zijn de symptomen van een koortslip?
Omdat het virus zich in de zenuw nestelt, voel je een koortslip vaak al in een vroeg stadium opkomen. Het verloop van een koortslip is meestal als volgt:
- Een koortslip begint met een jeukerig of branderig gevoel rondom je lippen.
- Na één of twee dagen ontstaat er een rood plekje met vochtblaasjes op of rond je lip. Ook de blaasjes die zijn ontstaan jeuken, tintelen of branden.
- Na enkele dagen drogen de blaasjes uit en komt er een korstje op je lip.
- De koortslip geneest vanzelf binnen één tot twee weken en laat geen litteken achter.
Hoe kan je een koortslip behandelen?
In principe gaat een koortslip vanzelf over. Heb je veel last van je koortslip? Wil je voorkomen dat je koortslip erger wordt? Of dat je anderen besmet? Lees dan snel de onderstaande tips.
- Tip 1: Bij het eerste tintelende gevoel kan je een crème met aciclovir gebruiken. Volg altijd de instructies uit de bijsluiter op en raadpleeg een arts bij twijfel.
- Tip 2: Pas op met het vocht dat uit de blaasjes komt. Dep het zo snel mogelijk weg, want het is besmettelijk..
- Tip 3: Was altijd je handen als je aan je lippen hebt gezeten, om besmetting van jezelf of anderen te voorkomen.
- Tip 4: Kijk uit voor je ogen. Je kan met een koortslip ook je ogen besmetten. Een herpesinfectie aan het oog is heel pijnlijk en kan het hoornvlies blijvend beschadigen. Was dus goed je handen voordat je bijvoorbeeld je contactlenzen in of uit doet. En probeer zo weinig mogelijk in je ogen te wrijven.
- Tip 5: Probeer niet de hele tijd met je tong langs de zere plekken te likken. Dan houd je de plekken nat, terwijl ze juist moeten indrogen om te verdwijnen.
- Tip 6: Vermijd kussen en knuffelen. Vooral voor een baby kan een koortslip heel gevaarlijk zijn. Kus dus niemand zolang je uitslag op je lip hebt.
- Tip 7: Vermijd orale seks totdat de koortslip volledig genezen is. Je loopt namelijk het risico om iemand genitale herpes te bezorgen.
Is de koortslip na twee weken nog niet verdwenen? Neem dan contact op met je huisarts.
Shop nu onze favoriete producten
Is een koortslip besmettelijk?
Vooral het vocht in het blaasje van de koortslip is erg besmettelijk. Hiermee kan je niet alleen anderen besmetten, maar ook jezelf. Het virus kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar je ogen, wangen en neus. Ook is er een seksueel overdraagbare vorm van het virus (herpes genitalis). Via de handen, mond en seksueel contact kan je anderen besmetten of besmet worden met het virus.
Waar kun je nog meer koortsuitslag krijgen?
Bij sommige mensen uit de koortsuitslag zich niet op de lip, maar op een andere plek in het gezicht. Je kunt bijvoorbeeld blaasjes krijgen op je neus of kin. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van de koortslip. En ook deze blaasjes vaak gaan vanzelf weer weg.
Hoe kan je een koortslip voorkomen?
Met stip op één staat: een goede weerstand. Slaap voldoende, rook niet, beweeg en eet gezond. Daarnaast is het belangrijk om je lippen vet te houden en te beschermen tegen de zon. Verder is het belangrijk om op je hygiëne te letten. Was je handen met zeep en gebruik schoon servies en bestek.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Disclaimer:Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je vragen over onze producten? Dan kan je terecht bij onze medewerkers in jouw dichtstbijzijnde Etos-winkel. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
KOAG/KAG: 4296-0125-2654