Babyvoeding
Drinkbekers voor je kleintje: alles wat je moet weten
Etos
Laatste update 05 november 2024
Het kiezen van de juiste drinkbeker voor je kleintje klinkt misschien als een eenvoudige taak, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Want hoe kies je nu eigenlijk de juiste drinkbeker uit? Van soorten drinkbekers voor verschillende leeftijden, naar verschillende materialen én alles over drinkbekers en veiligheid. In dit artikel vind je antwoord op al je vragen over drinkbekers, waardoor jij precies weet welke drinkbeker de beste keuze is voor jouw kindje. Van het eerste slokje tot het zelfstandig drinken! Lees gauw verder.
Vanaf welke leeftijd gebruik je een drinkbeker?
Vanaf ongeveer 6 maanden kan je baby overschakelen van de drinkfles naar de drinkbeker. Op deze leeftijd kan de tong en de kaak van je baby meer bewegingen maken, wat nodig is voor het drinken uit een beker. Rond de 8 en 9 maanden kan je baby zelf de drinkbeker proberen vast te houden en zelfstandig proberen te drinken! Natuurlijk is het altijd goed om te onthouden dat elke baby anders is en de één dit sneller oppakt dan de ander. Geef je baby vooral de tijd om op ontdekkingstocht te gaan met de drinkbeker, want zo leren ze vanzelf hoe het moet!
Let op: bij sommige drinkbekers wordt een minimum leeftijdsgrens aangegeven. Lees dus altijd goed de verpakking en de bijbehorende instructies van de drinkbeker.
Verschillende soorten drinkbekers
Er zijn verschillende soorten drinkbekers, zodat je altijd de juiste drinkbeker uitkiest die past bij de leeftijd én vaardigheden van je kleintje.
1. Drinkbeker met tuitje
- Geschikt voor de eerste stap naar zelfstandig drinken.
- Helpt bij de overgang van fles naar beker.
- Vaak voorzien van een lekvrij deksel.
- Geschikt vanaf ongeveer 6 maanden.
2. Oefenbeker (met neusuitsparing)
- Bevordert de coördinatie tussen hand en mond.
- De neusuitsparing zorgt ervoor dat je kind kan drinken zonder het hoofd te kantelen.
- Ideaal om kinderen te leren drinken uit een open beker.
- Geschikt vanaf ongeveer 6 maanden.
3. Lekvrije drinkbeker
- Handig voor onderweg of als je kind veel beweegt.
- Vaak gebruikt als schoolbeker of afsluitbare drinkbeker voor in de tas.
- Geschikt vanaf ongeveer 6 maanden. Let op: er bestaan verschillende varianten voor verschillende leeftijden.
4. Open beker
- Bevordert zelfstandig drinken en bereidt je baby voor op normale drinkgewoontes.
- Perfect om te oefenen voor thuis en aan tafel.
- Geschikt vanaf ongeveer 6 maanden.
5. Beker met fruit infuser
- Maakt drinken leuk en gezond door vers fruit toe te voegen.
- Ideaal om kinderen meer water te laten drinken.
- Vanaf ongeveer 6 maanden. Let op: er bestaan verschillende varianten voor verschillende leeftijden.
6. 360 graden beker (sippy cup)
- Je kleintje kan van de hele rand (rondom) drinken zonder te morsen.
- Stimuleert gecontroleerd drinken, zoals bij een open beker.
- Geschikt vanaf ongeveer 9 maanden.
7. Drinkbeker met rietje
- Ideaal voor peuters en kleuters die graag via een rietje drinken.
- Stimuleert de ontwikkeling van mondspieren.
- Vaak voorzien van een lekvrij design, zoals een tupperware drinkbeker met rietje.
- Geschikt vanaf ongeveer 12 maanden.
Shop alle drinkbekers
Waarom is het kiezen van de juiste drinkbeker belangrijk?
Het kiezen van de juiste drinkbeker voor je kindje is een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Een drinkbeker die past bij de levensfase van je kleintje helpt niet alleen bij het soepel overstappen van voeding aan de fles naar zelfstandig drinken, maar bevordert ook nog eens de motoriek én de mondontwikkeling. Heel belangrijk dus zo’n drinkfles! Daarnaast is het ook goed om te letten op het materiaal en het design van de beker. Een goed ontworpen drinkbeker kan knoeien of verstikkingsgevaar namelijk voorkomen. Hierover vertellen we later meer. Door zorgvuldig de juiste beker te kiezen, zorg je ervoor dat je kindje comfortabel en veilig leert drinken!
Tips voor het leren drinken uit een drinkbeker
Het leren drinken uit een drinkbeker kan een uitdaging zijn voor je kleintje. Met wat geduld en de juiste aanpak wordt het een leuke leerervaring én zal hij of zij snel gewend raken aan deze nieuwe manier van drinken! Hier zijn wat tips om je baby zo goed mogelijk op weg te helpen met het drinken uit de drinkbeker.
- 1. Begin rustig met een tuitbeker. Start met een drinkbeker met tuitje en oefen dit 2 keer per dag. Zodra je merkt dat dit goed gaat, kan je overstappen naar een open drinkbeker. Probeer verschillende modellen uit om te zien welke het beste werkt voor je kindje.
- 2. Ondersteun je baby waar nodig. Hou de beker tijdens de eerste keren oefenen eerst zelf vast, omdat je kleintje nog niet de kracht en coördinatie heeft om dit alleen te doen. Oefenen samen met jouw hulp zorgt ervoor dat je baby het drinken sneller onder de knie krijgt.
- 3. Zorg voor een goede houding. Laat je kindje zo recht mogelijk zitten tijdens het drinken. Dit voorkomt dat het zich verslikt en zorgt ervoor dat het drinken beter verloopt.
- 4. Geef je kindje een slabbetje. Zo kan je goed oefenen zonder dat zijn of haar kleertjes er weer helemaal onder zitten. Scheelt weer wat wassen!
- 5. Begin met kleine hoeveelheden.Vul de beker in het begin slechts met een klein laagje water. Dit helpt je kindje om voorzichtig te leren drinken zonder te veel te morsen of zich te verslikken.
- 6. Probeer dikkere vloeistoffen. Als je kindje moeite heeft met dunne vloeistoffen zoals water of fruitsap, dan kan je beginnen met soep of yoghurt. Zo maak je het een stuk makkelijker voor je baby. Zodra dit goed gaat, kan je langzaam overschakelen naar dunnere drankjes.
- 7. Maak het oefenen leuk en voorkom stress doordat alles vies wordt. Knoeit je baby veel? Als je kleintje veel knoeit, kan je het oefenen proberen in de badkuip. Dit maakt het minder rommelig en geeft je baby de kans om vrij te oefenen zonder druk.
- 8. Oefening baart kunst! Heb geduld en blijf oefenen: leren drinken kost tijd . Laat je niet ontmoedigen als het in het begin wat moeilijk gaat. Met wat geduld zal je vanzelf vooruitgang zien!
Met deze tips kan je je kindje op een veilige én ontspannen manier helpen om zelfstandig te leren drinken uit verschillende drinkbekers!
Soorten materialen van drinkbekers met de voor- en nadelen
Wanneer je op zoek bent naar de perfecte drinkbeker voor je baby, is het naast het model van de drinkbeker ook belangrijk om te letten op het materiaal. Elke materiaalsoort heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen, zeker als het gaat om de veiligheid en het gebruiksgemak.
Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen voor baby drinkbekers, inclusief de voor- en nadelen.
Stalen drinkbekers of RVS drinkbekers
- Voordelen: een stalen of RVS kinderbeker is erg duurzaam, BPA-vrij, en houdt dranken langer op de juiste temperatuur. Dit maakt een roestvrijstalen drinkbeker veilige én milieuvriendelijke optie.
- Nadelen: stalen of RVS drinkbekers zijn vaak wat zwaarder, waardoor het moeilijker kan zijn om uit te drinken als je baby nog aan het oefenen is. Daarnaast zijn roestvrijstalen drinkbekers prijziger dan plastic drinkbekers.
Plastic drinkbekers of kunststof drinkbekers
- Voordelen: plastic of kunststof drinkbekers zijn licht, betaalbaar, en ontworpen voor de kleine handjes van baby’s. Ze zijn vaak lekvrij en verkrijgbaar in vrolijke kleuren en printjes, wat ze extra leuk maken voor je kleintje!
- Nadelen: na verloop van tijd kunnen plastic of kunststof drinkbekers krassen krijgen en zo geurtjes en bacteriën vasthouden. Daarnaast kan je ook microplastics binnenkrijgen.
Tip: zorg er altijd voor dat de drinkbeker BPA-vrij is. BPA is een chemische stof die verwerkt wordt in veel plastic producten. Deze stof kan met de microplastics in het lichaam terecht komen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kleintje. Vermijden dus!
Glazen drinkbeker
- Voordelen: glazen bekers zijn volledig vrij van schadelijke stoffen en blijven geur- en smaakvrij. Dit kan fijn zijn voor baby's die gevoelig zijn voor verschillende materialen.
- Nadelen: ondanks dat de meeste glazen drinkbekers voorzien zijn van erg sterk glas, kunnen deze bekers breken (tenzij ze voorzien zijn van een siliconen beschermhoes).
Koper of metalen drinkbeker
- Voordelen: een drinkbeker van koper of metaal heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen én ziet er modern en stijlvol uit.
- Nadelen: koper of metaal kan roesten.
Verder zijn er ook aluminium en metalen drinkbekers voor kinderen beschikbaar.
Drinkbekers en veiligheid: waar moet je op letten?
Bij het kiezen van de juiste drinkbeker voor je baby is veiligheid natuurlijk de hoogste prioriteit. Kies voor bekers die speciaal zijn ontworpen voor baby's en voldoen aan de veiligheidsnormen. Dit is vooral belangrijk als je drinkbekers bestelt die worden geproduceerd buiten Europa. Het is daarnaast ook belangrijk om te letten op materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen zoals BPA en andere chemicaliën, zodat je kindje veilig kan drinken. Hieronder noemen we een aantal stoffen die je beter kan vermijden.
- BPA (Bisfenol A): deze chemische stof wordt vaak aangetroffen in bepaalde kunststoffen en kan hormonale verstoringen veroorzaken en kan een nadelige invloed hebben op het immuunsysteem. Kies altijd voor BPA-vrije bekers.
- BPS (Bisfenol S): een veelgebruikte vervanger voor BPA, die ook gezondheidsrisico's met zich meebrengt en vaak in dezelfde soorten producten voorkomt.
- Ftalaten: deze stoffen worden vaak gebruikt om kunststoffen flexibeler te maken. Ze kunnen net als BPA en BPS hormonale verstoringen veroorzaken en invloed hebben op het immuunsysteem. Daarom zijn deze stoffen niet veilig voor babyproducten.
- PFAS: deze chemicaliën, ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, zijn water- en vetafstotend. Ze zijn verbonden aan verschillende gezondheidsproblemen en moeten worden vermeden in babyproducten
- Formaldehyde: deze stof kan in sommige kunststoffen en lijmen voorkomen en staat bekend om zijn irriterende eigenschappen. Het is belangrijk om deze te vermijden.
Let verder ook op het ontwerp van de beker: een goede drinkbeker moet stevig zijn, met een lekvrij deksel om knoeien te voorkomen en verstikkingsgevaar te minimaliseren. Controleer daarnaast of de bekers gemakkelijk te reinigen zijn, aangezien hygiëne natuurlijk ook erg belangrijk is voor de gezondheid van je kleintje. Vermijd het liefst bekers met kleine onderdelen die los kunnen komen, en kies bij voorkeur voor stevige, duurzame materialen zoals RVS drinkbekers.
Hoe kan je een drinkbeker het beste schoonmaken?
Naast de bovengenoemde punten is er nog een ander belangrijk punt over de veiligheid van drinkbekers, namelijk: schoonmaken! Regelmatig reinigen helpt namelijk om bacteriën en schimmels te voorkomen, waardoor je kleintje veilig kan genieten van zijn of haar drankjes. Wij hebben wat stappen voor je op een rijtje gezet, zodat jij gemakkelijk en snel de drinkbeker grondig schoon kan maken.
- Stap 1. Demonteren. Begin met het uit elkaar halen van de drinkbeker. Verwijder de deksel, eventuele rietjes en andere onderdelen. Dit zorgt ervoor dat je elk deel grondig kan reinigen.
- Stap 2. Spoelen. Spoel alle onderdelen af met warm water om restjes van dranken te verwijderen. Dit maakt het schoonmaakproces effectiever.
- Stap 3. Reinigen. Gebruik een mild afwasmiddel en een zachte spons of doek om alle onderdelen te reinigen. Zorg ervoor dat je ook de binnenkant van de beker en de rand van de deksel goed schoonmaakt.
- Stap 4. Moeilijk bereikbare plekken. Voor rietjes en andere moeilijk bereikbare plekken kan je een speciale flessenborstel gebruiken.
- Stap 5. Afspoelen. Spoel alle onderdelen grondig af met warm water om zeepresten te verwijderen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke stoffen van de zeep achterblijven.
- Stap 6. Steriliseren (optioneel). Je kan ervoor kiezen om de drinkbekers af en toe steriliseren door deze in een sterilisator te plaatsen of door ze in een kookpan te leggen met kokend water. (Let op: plastic bekers kan je uitkoken, maar zorg dat deze blijven drijven, anders kunnen ze smelten.) Dit is vooral handig als je 100% zeker wil zijn dat alle bacteriën dood zijn.
- Stap 7: Laten drogen. Laat alle onderdelen goed drogen voordat je ze weer in elkaar zet. Dit voorkomt de groei van schimmels en bacteriën.
Is de drinkbeker geschikt voor de vaatwasser? Dan kan je daar natuurlijk gebruik van maken. Zorg wel dat je extra goed oplet dat de randjes en andere moeilijk bereikbare plekken goed zijn schoongemaakt.
Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat de drinkbeker van je baby altijd schoon en veilig is voor gebruik!
Wist je dat je baby tussen de 4 en 6 maanden ook al kleine beetjes vast voedsel mag eten? Je leest er alles over in ons artikel over de eerste hapjes van je baby.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.