Vertraging op bezorgen van bestellingen.Lees meer

vrouw met donker haar kijkt in de verte

Gerstekorrels

Wat zijn toch die witte bultjes in je gezicht die je niet kunt uitknijpen? Dat zouden wel eens gerstekorrels kunnen zijn! Hoe ontstaat een gerstekorrel eigenlijk? En, misschien nog wel belangrijker, kun je ze voorkomen?

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel (ofwel milia) is een verstopping van de talg- of zweetklieren. Deze verstopping uit zich vaak in een klein wit bultje vlak onder de huid, maar kan soms ook kleurloos zijn. Deze bultjes zijn onschuldig en kunnen op elke leeftijd voorkomen: van baby tot bejaarde.

Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Daarbij gaat het namelijk vaak om ontstekingen. Dit is bij een gerstekorrel niet het geval is. Je kunt gerstekorrels daarom ook niet uitknijpen, omdat ze dieper in je huid liggen dan puistjes of mee-eters.

Hoe ontstaat een gerstekorrel?

Een gerstekorrel ontstaat wanneer een talg- of zweetklier verstopt raakt met keratine. Waarom de keratine niet goed kan worden afgevoerd is onduidelijk. Het heeft waarschijnlijk niets met je huidverzorgingsproducten, voeding of leeftijd te maken. Een droge of beschadigde huid kan wel bijdragen aan het ontstaan van gerstekorrels. Hydrateer je huid daarom elke dag door dagcrème met SPF te gebruiken.

Waar komen gerstekorrels voor?

Gerstekorrels kunnen overal voorkomen, maar zitten vaak op je gezicht. Vooral rondom de ogen en op het ooglid komen gerstekorrels voor.

Gerstekorrels bij baby’s

Ook bij baby’s komen gerstekorrels voor. Ruim de helft van alle baby’s heeft weleens een gerstekorrel. Deze ontstaan wanneer de talgkliertjes in de huid van een pasgeborene onrijp zijn en nog niet helemaal goed werken. Dit zorgt ervoor dat het voor de huid lastiger is om de keratine af te voeren. Heeft jouw baby veel gerstekorrels? Deze kun je beter niet verwijderen, omdat ze na verloop van tijd spontaan weer verdwijnen.

Hoe kun je een gerstekorrel verwijderen

Gerstekorrels zijn volkomen onschuldig en kunnen uit zichzelf weer verdwijnen. Merk je dat ze langdurig blijven zitten en wil je er graag vanaf? Ga dan langs een huidtherapeut of een schoonheidsspecialiste die tijdens de gezichtsbehandeling je gerstekorrels kan verwijderen.

Ga bij voorkeur niet zelf aan de slag met een naaldje. Wanneer je niet steriel te werk gaat, bestaat er een kans op infecties. Als je de de huid beschadigt, heb je daarnaast ook nog kans op een litteken. Kies daarom altijd voor een professionele behandelaar die de gerstekorrel kan verwijderen zonder je huid te beschadigen.

Bekijk hier onze favoriete producten

gel
€ 2,29
scrub
€ 9,45
€ 10,49
scrub
€ 5,99

Kun je gerstekorrels ook voorkomen?

Ondanks dat de exacte oorzaak voor het ontstaan van gerstekorrels onduidelijk is, kun je het volgende doen om gerstekorrels te voorkomen:

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.