vrouw met donker haar kijkt in de verte

Gerstekorrels

Wat zijn toch die witte bultjes in je gezicht die je niet kunt uitknijpen? Dat zouden wel eens gerstekorrels kunnen zijn! Hoe ontstaat een gerstekorrel eigenlijk? En is het verstandig om zelf een gerstekorrel verwijderen of kun je dat beter aan een professional overlaten? Lees hier alles over gerstekorrels.

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel (ofwel milia) is een verstopping van de talg- of zweetklieren. Deze verstopping uit zich vaak in een klein wit bultje vlak onder de huid, maar kan soms ook kleurloos zijn. Deze bultjes zijn onschuldig en kunnen op elke leeftijd voorkomen: van baby tot bejaarde. Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Daarbij gaat het namelijk vaak om ontstekingen. Dit is bij een gerstekorrel niet het geval is. Je kunt gerstekorrels daarom ook niet uitknijpen, omdat ze dieper in je huid liggen dan puistjes of mee-eters.

Hoe ontstaat een gerstekorrel?

Een gerstekorrel ontstaat wanneer een talg- of zweetklier verstopt raakt met keratine. Waarom de keratine niet goed kan worden afgevoerd is onduidelijk. Het heeft waarschijnlijk niets met je huidverzorgingsproducten, voeding of leeftijd te maken. Een droge of beschadigde huid kan wel bijdragen aan het ontstaan van gerstekorrels. Hydrateer je huid daarom elke dag door dagcrème met SPF te gebruiken.

Waar komen gerstekorrels voor?

Gerstekorrels kunnen overal voorkomen, maar zitten vaak op je gezicht. Vooral rondom de ogen en op het ooglid komen gerstekorrels voor. 

Gerstelkorrels rondom de ogen en op de oogleden

Gerstekorrels komen vaak voor rond de ogen en op de oogleden. Een gerstekorrel op het ooglid noemen we ook wel een hagelkorreltje (chalazion). Een hagelkorreltje ontstaat als een talgkliertje aan de binnenkant van het ooglid verstopt raakt. Hierdoor ontstaat langzaam een hard knobbeltje op het ooglid. Dit knobbeltje doet geen pijn. Als het hagelkorreltje gaat ontsteken, kan het wel pijn doen. Bovendien kan het knobbeltje in de weg zitten of op je oog drukken, waardoor je moeilijker kunt zien. 

Een hagelkorrel gaat vaak vanzelf binnen zo'n zes maanden weg. Gaat de korrel niet weg of heb je er last van? Ga dan naar je huisarts. 

Gerstekorrels bij baby’s

Ook bij baby’s komen gerstekorrels voor. Ruim de helft van alle baby’s heeft weleens een gerstekorrel. Deze ontstaan wanneer de talgkliertjes in de huid van een pasgeborene onrijp zijn en nog niet helemaal goed werken. Dit zorgt ervoor dat het voor de huid lastiger is om de keratine af te voeren. Heeft jouw baby veel gerstekorrels? Deze kun je beter niet verwijderen, omdat ze na verloop van tijd spontaan weer verdwijnen.

Hoe kun je een gerstekorrel verwijderen?

Gerstekorrels zijn volkomen onschuldig en kunnen uit zichzelf weer verdwijnen. Gaat de gerstekorrel niet vanzelf weg en wil je de gerstekorrel verwijderen? Ga dan langs een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut die de gerstekorrel voor je kan verwijderen. Hij of zij verwijdert de gerstekorrel dan voorzichtig met een steriele naald. Ga bij voorkeur niet zelf aan de slag met een naaldje. Als je niet steriel te werk gaat, dan kan er een infectie ontstaan. Bovendien bestaat de kans dat je je huid beschadigt en zo een litteken veroorzaakt. Wij adviseren daarom altijd om een gerstekorrel door een professional te laten verwijderen. Zeker als je een gerstekorrel rond je ogen of op je ooglid hebt, is het zeer onverstandig om zelf de gerstekorrel te verwijderen. 

Bekijk hier onze favoriete producten

gel
€ 2,29
Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea dames en heren gezichtsverzorging en -reiniging alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
scrub
€ 9,45
Promotie: Promotie voorwaarden: Nivea dames en heren gezichtsverzorging en -reiniging alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 10,49
scrub
€ 5,99

Kun je gerstekorrels ook voorkomen?

Ondanks dat de exacte oorzaak voor het ontstaan van gerstekorrels onduidelijk is, kun je het volgende doen om gerstekorrels te voorkomen:

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.