Gerstekorrels: wat zijn dat eigenlijk?

Wat zijn toch die witte bultjes op je huid die je niet kunt uitknijpen? Dat zouden wel eens gerstekorrels kunnen zijn! Maar hoe kom je eraan, en nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Wij vertellen je hoe een gerstekorrel ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels, ook wel bekend als milia, zijn kleine witte of gele bultjes op de huid. Een gerstekorrel ontstaat wanneer een porie verstopt raakt met keratine. Gerstekorrels komen voor bij zowel baby’s als volwassenen.

Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of een puistje. Zo is een gerstekorrel niet ontstoken of pijnlijk en kan het geen kwaad. Een ander verschil is dat je gerstekorrels niet kunt uitknijpen omdat ze dieper onder je huid liggen dan mee-eters of puistjes.

Waar komen gerstekorrels voor?

Gerstekorrels ontstaan vaak in je gezicht, met name rondom:

 • Je ogen
 • Je ooglid
 • Je neus
 • Je wangen

Je kunt een enkele gerstekorrel op je huid hebben, of een groepje gerstekorrels bij elkaar. Wanneer je een gerstekorrel op je ooglid hebt, kan het wat irritatie veroorzaken.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Een gerstekorrel ontstaat wanneer een talg- of zweetkliertje verstopt raakt met keratine. Dit is een lichaamseigen eiwit dat onder meer voorkomt in je huidcellen, nagels en haren. Bij baby’s en volwassenen worden gerstekorrels veroorzaakt door verschillende factoren.

Gerstekorrels bij baby’s

Ruim de helft van alle baby’s krijgt gerstekorrels. Dit heet ook wel primaire milia. Gerstekorrels bij baby’s ontstaan wanneer de talgkliertjes in de huid van een pasgeborene onrijp zijn en nog niet helemaal goed werken. Hierdoor is het lastiger voor de huid om keratine af te voeren. Heeft jouw baby veel gerstekorrels? Deze kun je beter niet verwijderen, omdat ze na verloop van tijd spontaan weer verdwijnen.

Gerstekorrels bij volwassenen

Wanneer gerstekorrels voorkomen bij volwassenen, spreek je over secundaire milia. Deze variant ontstaat wanneer keratine niet goed afgevoerd wordt door de huid. Dit type gerstekorrels komt vaker voor bij mensen met een donkere huid, omdat deze iets dikker is. Daarnaast worden gerstekorrels vaak veroorzaakt door een droge of beschadigde huid. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn:

 • Zonschade
 • Lichte schaaf- of brandwonden
 • Langdurig gebruik van een crème of zalf met corticosteroïden
 • Behandelingen die huidvernieuwing stimuleren, zoals microdermabrasie of een peeling
 • Blaarvorming, bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening of allergische reactie

Zorg ervoor dat je je huid altijd goed verzorgt met een product dat een SPF-factor bevat, zoals NIVEA SUN Face Hydraterende Gezichtszonnecrème. Zo houd je je huid gehydrateerd en voorkom je zonschade.

Hoe kun je gerstekorrels verwijderen?

Gerstekorrels zijn volkomen onschuldig en kunnen uit zichzelf weer verdwijnen. Merk je dat ze langdurig blijven zitten en wil je er graag vanaf? Ga dan langs bij je huisarts voor advies. Deze kan voorstellen dat je ze laat verwijderen door een huidtherapeut of door een schoonheidsspecialiste tijdens een gezichtsbehandeling. Er zijn verschillende behandelingen die gerstekorrels verwijderen:

 • Schoonheidsbehandeling
 • Chemische peeling
 • Laserbehandeling
 • Cryotherapie

Ga bij voorkeur niet zelf aan de slag met een naaldje. Als je de huid beschadigt, heb je kans op een litteken. Kies daarom altijd voor een professionele behandelaar die de gerstekorrel kan verwijderen zonder je huid te beschadigen.

Kun je gerstekorrels ook voorkomen?

Gerstekorrels kunnen dus uit zichzelf weer verdwijnen of je kunt ze laten verwijderen. Maar hoe voorkom je het ontstaan van nieuwe gerstekorrels?

Benieuwd naar de beste huidverzorgingsproducten tegen een droge huid? Bekijk ons online assortiment of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers.