Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen

Uitgelicht product

Bijna uitverkocht
Mijn Etos 10%korting Promotie: Promotie voorwaarden: 10% korting op eigen merk producten i.c.m. Mijn Etos kaart. M.u.v. geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties (behalve Mijn Miles korting) en sale.
van € 1.99 voor € 1.79

Eerste hulp bij mee-eters

Het is elke avond vaste prik: na het verwijderen van je make-up éven checken of er al nieuwe zwarte of witte puntjes zijn opgedoken op je neus! Maar hoe ontstaan die mee-eters eigenlijk, en nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten! 

undefined

Wat zijn mee-eters

Mee-eters, oftewel comedonen, zijn gedeeltelijke of volledige verstoppingen van je poriën. Je kent poriën als die kleine gaatjes in je huid! Het zijn eigenlijk de uitgangen van je zweetklieren en van de talgklieren die bij je haarzakjes horen. Wanneer je poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen, vormt zich een zwart of wit puntje tussen de 1 en 3  millimeter in omvang. Dit noemen we een mee-eter. Mee-eters ontstaan meestal in je T-zone, oftewel op je voorhoofd, neus en kin. Ze komen veel voor bij pubers, maar ook onder volwassenen. Er zijn twee soorten mee-eters: blackheads en whiteheads.

Blackheads

Blackheads, oftewel open comedonen, zijn zwarte mee-eters. Je herkent ze als zwarte puntjes. Deze mee-eters hebben een grotere opening aan het uiteinde van je porie, die gevuld is met een propje van talg en oude huidcellen. Wanneer de talg in deze ophoping oxideert, oftewel reageert met zuurstof in de lucht, krijgt de blackhead zijn kenmerkende zwarte kleur.

Whiteheads

Whiteheads, oftewel gesloten comedonen, zijn witte mee-eters. Ze zien eruit als witte puntjes of bultjes die lijken op gerstekorrels. Deze mee-eters hebben een nauwere opening aan het uiteinde van je porie. Hierdoor kan de verstopping van talg minder reageren met de lucht, waardoor het niet zwart verkleurt. Gesloten comedonen blijven daarom duidelijk zichtbaar als witte ophopingen.

Wat is het verschil tussen mee-eters en puistjes

Mee-eters zijn verstoppingen van je poriën, zonder dat er sprake is van een ontsteking. Zo’n verstopping vormt een ideale voedingsbodem voor bepaalde bacteriën die puistjes veroorzaken, zoals Propionibacterium acnes. Wanneer de hoeveelheid bacteriën groeit en het haarzakje ontstoken raakt, ontwikkelt de mee-eter zich tot een puistje. Een mee-eter kan dus een voorloper zijn van een puistje, maar puistjes kunnen ook ontstaan zonder dat er mee-eters aan voorafgaan.

Hoe ontstaan mee-eters?

Mee-eters ontstaan als een teveel aan talg, vermengd met dode huidcellen, een ophoping of verstopping in je porie veroorzaakt. Talg is eigenlijk bedoeld om je huid en haarzakje soepel te houden. Deze vette substantie beschermt je huid en haar tegen uitdroging, bacteriën en schimmels. Behoorlijk handig dus! Maar als te veel talg zich ophoopt, kunnen dus mee-eters ontstaan. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 • hormonen
 • voeding
 • make-up
 • bepaalde huidverzorgingsproducten
 • medische aandoeningen en medicatie

Mee-eters en hormonen

Mee-eters komen veel voor onder pubers en dat heeft alles te maken met hormonen. Sommige hormonen zorgen voor grotere, actievere talgklieren, waardoor er een teveel aan talg wordt aangemaakt. Dit veroorzaakt niet alleen mee-eters, maar kan ook leiden tot een toename van de bacterie die  acne veroorzaakt in je poriën. Het opkomen van mee-eters in de puberteit valt dan ook vaak samen met het ontstaan van jeugdpuistjes. Ook hormonale veranderingen voor en tijdens je  menstruatie kunnen meespelen bij het ontstaan van mee-eters. Wil je meer informatie over acne en hormonen? Lees dan ons artikel over hormonale acne.

Mee-eters en voeding

Ook het eten en drinken van zuivelproducten kan een rol spelen bij hormonale veranderingen. Zo bevat zuivel van nature het mannelijk hormoon androgeen, wat invloed kan hebben op je talgproductie. Daarnaast zorgt het eten van suiker voor de aanmaak van het hormoon insuline, wat weer de productie van groeihormonen en androgenen stimuleert. Al deze hormonen verhogen de talgproductie en ontstekingswaarden in je bloed. Het gevolg: meer kans op mee-eters en puistjes.

Mee-eters en make-up

Als je mee-eters hebt, kun je de behoefte voelen om ze te camoufleren met een laagje make-up. Maar pas op: juist het gebruik van te vette make-up kan je poriën afsluiten en mee-eters veroorzaken! Dat schiet niet op natuurlijk. Wil je toch make-up  dragen? Zoek dan naar make-up die niet-comedogeen is, dat wil zeggen dat het ingrediënten bevat die je poriën niet verstoppen.

Make-up die je poriën niet verstopt

Mee-eters en huidverzorgingsproducten

Om mee-eters tegen te gaan is het belangrijk om je huid goed te reinigen, zeker als je make-up gebruikt. Zo houd je je poriën vrij en schoon! Nu is het erg verleidelijk om je huid flink schoon te schrobben, maar let op: te agressieve reinigers met een ontvettende werking kunnen je talgklieren juist stimuleren! Merk jij dat je huid droog en trekkerig aanvoelt na het verwijderen van je make-up? Dan kan het zijn dat je reiniger te sterk is voor jouw huidtype. Kies voor een product dat geschikt is voor de gevoelige huid of ga voor een reinigingsproduct dat gemaakt is voor een huid die veel talg produceert. Bekijk hier onze gezichtsverzorging speciaal voor de onzuivere huid.

Daarnaast is het belangrijk om geen vette crèmes of vaseline te gebruiken die je poriën kunnen afsluiten. Zorg ervoor dat je dagelijkse huidverzorging snel intrekt en geen vettig laagje achterlaat op je huid.

De beste reinigingsproducten voor een gevoelige huid

Benieuwd welke verzorgingsroutine nou het beste werkt voor een huid met onzuiverheden, zoals mee-eters? Bekijk dan deze video, waarin je stap voor stap de optimale routine ziet.

Mee-eters vanwege medische aandoeningen en medicatie

Bepaalde medische aandoeningen kunnen mee-eters veroorzaken. Zo kunnen mee-eters onder meer voorkomen bij:

 • acne
 • polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
 • het syndroom van Favre-Racouchot, waarbij je huid verandert door jarenlange blootstelling aan zonlicht
 • medicatie die je hormoonhuishouding beïnvloedt of de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert

Denk jij dat je mee-eters hebt vanwege een medische aandoening of vanwege medicatiegebruik? Raadpleeg dan je huisarts voor advies.

Hoe kan je mee-eters verwijderen

Hoe verwijder je mee-eters nu het beste? Allereerst is het belangrijk dat je diepliggende mee-eters niet uitdrukt met je nagels. Hiermee kun je de huid beschadigen, waardoor je een wondje kunt krijgen dat vatbaar is voor ontsteking. Ook kunnen vuil en bacteriën onder je nagels weer nieuwe ontstekingen veroorzaken. Hoe kun je mee-eters dan wel verwijderen?

 1. Gebruik neusstrips om mee-eters te verwijderen.
 2. Exfolieer je huid tegen mee-eters.
 3. Verwijder mee-eters met een comedonenlepel of mee-eter-verwijderaar.
 4. Smeer tandpasta op je mee-eters.
 5. Laat mee-eters professioneel verwijderen door een schoonheidsspecialist.

1. Gebruik neusstrips om mee-eters te verwijderen

Om je mee-eters te verwijderen, kun je speciale mee-eterstrips gebruiken. Maak de strips nat en plak ze op je gereinigde huid. Na 10 minuten trek je de strip los en komen flink wat mee-eters mee! De meeste mensen hebben mee-eters op hun neus, waarvoor je neusstrips kunt gebruiken. Hiermee verwijder je gemakkelijk grote mee-eters. Gebruik neusstrips niet al te vaak, je kunt je huid er namelijk ook mee beschadigen. Heb je een erg gevoelige huid met een neiging tot rosacea? Wees dan extra voorzichtig met neusstrips. Het verschilt per persoon of neusstrips helpen tegen mee-eters, maar als je ze voorzichtig gebruikt zijn ze het proberen waard. Tip: kies voor neusstrips die ook houtskool bevatten: daarmee verwijder je vuil, vet én mee-eters.

2. Exfolieer je huid tegen mee-eters

Om verstopte poriën weer vrij te maken en mee-eters te verwijderen kun je je huid exfoliëren. Dit betekent dat je dode huidcellen verwijdert met producten die een mild zuur bevatten. Deze zuren weken mee-eters los, lossen vet en talg op en verwijderen dode huidcellen. Exfoliërende zuren die je hiervoor kunt gebruiken, zijn bijvoorbeeld:

3. Verwijder mee-eters met een comedonenlepel of mee-eter-verwijderaar

Je kunt mee-eters ook verwijderen met behulp van een comedonenlepel, ook wel een mee-eter-verwijderaar genoemd. Dit is een metalen staafje met een lusje op het einde dat eruitziet als een klein lepeltje. Zorg dat je altijd voorzichtig te werk gaat met een mee-eter-verwijderaar. Ander kan je je huid beschadigen. Hoe verwijder je mee-eters met een comedonenlepel?

 • Ontsmet je comedonenlepel goed voor je deze gebruikt, het liefst met wat alcohol op een watje of wattenstaafje.
 • Ontsmet ook je mee-eters zelf. Hiermee voorkom je dat je bacteriën op en rond de mee-eter verder je poriën induwt.
 • Plaats dan het lusje over de mee-eter en oefen voorzichtig druk uit. Let goed op dat je de huid niet beschadigt of wondjes veroorzaakt.
 • Haal de vrijgekomen mee-eter weg met een schoon watje en reinig je huid met een exfoliërend product.

Ben je bang dat je je huid toch te snel beschadigt met een comedonenlepel? Ga dan eens lang een schoonheidsspecialist. Die is ervaren in het verwijderen van mee-eters met een comedonenlepel.

4. Smeer tandpasta op je mee-eters

De meningen verschillen over tandpasta en mee-eters. Werkt dit nu wel of niet goed? Helaas is hier geen eenduidig antwoord op: het verschilt per persoon. Door tandpasta op je mee-eters te smeren kunnen ze sneller ‘rijp’ zijn om verwijderd te worden. Tandpasta droogt je mee-eters namelijk uit. Nadeel: tandpasta kan je huid ook irriteren, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Of tandpasta de huid irriteert of juist effectief werkt om mee-eters te verwijderen, verschilt per persoon. Je kunt dit dus eens proberen, maar wees er wat voorzichtig mee.

5. Laat mee-eters professioneel verwijderen door een schoonheidsspecialist

Om het echt goed aan te pakken, kan je eens langs een schoonheidsspecialist gaan om je mee-eters te laten verwijderen. Op die manier weet je zeker dat het goed en professioneel gebeurt, zonder je huid te beschadigen. Dit is vooral aan te raden voor mensen met een gevoelige huid.

Exfoliant en peelings tegen mee-eters

Hoe kan je mee-eters voorkomen?

Naast het behandelen van de mee-eters die je hebt, wil je nieuwe mee-eters natuurlijk het liefst voorkomen! Je kunt de kans op mee-eters verminderen door aanpassingen te maken in je levensstijl en je dagelijkse routine. Voorkom mee-eters zoveel mogelijk met deze tips:

 • Eet gezond en gevarieerd en let op je suikerinname. Dit is goed voor je algehele gezondheid en komt ook je huid ten goede!
 • Verwijder elke avond je make-up voor je gaat slapen en reinig dagelijks je huid. Met een gereinigde huid ga je de verstoppingen van je poriën zoveel mogelijk tegen.
 • Exfolieer je huid minstens 1 keer per week. Door dit wekelijks bij te houden verwijder je telkens de dode huidcellen en krijgen mee-eters minder kans.
 • Zorg dat je huid gehydrateerd blijft. Gebruik hiervoor goede verzorgingsproducten. Is je huid te droog, produceer je juist extra talg. Dit wil je dus voorkomen door je huid goed gehydrateerd te houden.
 • Vermijd vette crèmes, vaseline en huidoliën die je poriën kunnen verstoppen. Om mee-eters tegen te gaan wil je die verstoppen juist voorkomen.
 • Gebruik huidverzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype. Veel mensen gebruiken te agressieve huidverzorging. Wil je weten welke huidverzorging goed past bij jouw huid? Doe dan onze gratis Huidanalyse.
 • Gebruik 1 keer per week een masker speciaal tegen mee-eters. Hierin zitten vaak ingrediënten als houtskool en klei, waarmee overtollige talg en olie in balans worden gebracht. Hier vind je al onze gezichtsmaskers.

Helaas kun je mee-eters niet altijd voorkomen. Je hebt er bijvoorbeeld weinig invloed op wanneer ze worden veroorzaakt door veranderingen in je hormonen, een onderliggende medische aandoening of het gebruik van medicatie. Bespreek in dat geval met je huisarts wat je mogelijkheden zijn.

Ben je op zoek naar de juiste verzorgingsproducten voor mee-eters? Ontdek alle producten in ons online assortiment aan gezichtsverzorging.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Welke verzorging past het beste bij jouw huid?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel huidadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Doe de huidanalyse

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.