
Huidproblemen
Etos
Laatste update 10 juli 2025
Het is elke avond vaste prik: na het verwijderen van je make-up éven checken of er al nieuwe zwarte of witte puntjes zijn opgedoken op je neus! Maar hoe ontstaan die mee-eters eigenlijk, en nog belangrijker: wat kan je ertegen doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten!
Mee-eters, oftewel comedonen, zijn gedeeltelijke of volledige verstoppingen van je poriën. Je kent poriën als die kleine gaatjes in je huid! Het zijn eigenlijk de uitgangen van je zweetklieren en van de talgklieren die bij je haarzakjes horen. Wanneer je poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen, vormt zich een zwart of wit puntje tussen de 1 en 3 millimeter in omvang. Dit noemen we een mee-eter. Mee-eters ontstaan meestal in je T-zone, oftewel op je voorhoofd, neus en kin. Ze komen veel voor bij pubers, maar ook onder volwassenen. Er zijn 2 soorten mee-eters: blackheads en whiteheads.
Blackheads, oftewel open comedonen, zijn zwarte mee-eters. Je herkent ze als zwarte puntjes. Deze mee-eters hebben een grotere opening aan het uiteinde van je porie, die gevuld is met een propje van talg en oude huidcellen. Wanneer de talg in deze ophoping oxideert, oftewel reageert met zuurstof in de lucht, krijgt de blackhead zijn kenmerkende zwarte kleur.
Whiteheads, oftewel gesloten comedonen, zijn witte mee-eters. Ze zien eruit als witte puntjes of bultjes die lijken op gerstekorrels. Deze mee-eters hebben een nauwere opening aan het uiteinde van je porie. Hierdoor kan de verstopping van talg minder reageren met de lucht, waardoor het niet zwart verkleurt. Gesloten comedonen blijven daarom duidelijk zichtbaar als witte ophopingen..
Mee-eters zijn verstoppingen van je poriën, zonder dat er sprake is van een ontsteking. Zo’n verstopping vormt een ideale voedingsbodem voor bepaalde bacteriën die puistjes veroorzaken. Wanneer de hoeveelheid bacteriën groeit en het haarzakje ontstoken raakt, ontwikkelt de mee-eter zich tot een puistje. Een mee-eter kan dus een voorloper zijn van een puistje, maar puistjes kunnen ook ontstaan zonder dat er mee-eters aan voorafgaan.
Mee-eters ontstaan als een teveel aan talg, vermengd met dode huidcellen, een ophoping of verstopping in je porie veroorzaakt. Talg is eigenlijk bedoeld om je huid en haarzakje soepel te houden. Deze vette substantie beschermt je huid en haar tegen uitdroging, bacteriën en schimmels. Behoorlijk handig dus! Maar als te veel talg zich ophoopt, kunnen dus mee-eters ontstaan. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:
Mee-eters komen veel voor onder pubers en dat heeft alles te maken met hormonen. Sommige hormonen zorgen voor grotere, actievere talgklieren, waardoor er een teveel aan talg wordt aangemaakt. Dit veroorzaakt niet alleen mee-eters, maar kan ook leiden tot een toename van de bacterie die puistjesveroorzaakt. Het opkomen van mee-eters in de puberteit valt dan ook vaak samen met het ontstaan van jeugdpuistjes. Ook hormonale veranderingen voor en tijdens je menstruatie kunnen meespelen bij het ontstaan van mee-eters. .
Als je mee-eters hebt, kun je de behoefte voelen om ze te camoufleren met een laagje make-up. Maar pas op: juist het gebruik van te vette make-up kan je poriën afsluiten en mee-eters veroorzaken! Dat schiet niet op natuurlijk. Wil je toch make-up dragen? Zoek dan naar make-up die niet-comedogeen is, dat wil zeggen dat het ingrediënten bevat die je poriën niet verstoppen.
Om mee-eters tegen te gaan is het belangrijk om je huid goed te reinigen, zeker als je make-up gebruikt. Zo houd je je poriën vrij en schoon! Nu is het erg verleidelijk om je huid flink schoon te schrobben, maar let op: te agressieve reinigers met een ontvettende werking kunnen je talgklieren juist stimuleren! Merk jij dat je huid droog en trekkerig aanvoelt na het verwijderen van je make-up? Dan kan het zijn dat je reiniger te sterk is voor jouw huidtype. Kies voor een product dat geschikt is voor de gevoelige huid of ga voor een reinigingsproduct dat gemaakt is voor een huid die veel talg produceert. Bekijk hier onze gezichtsverzorging speciaal voor de onzuivere huid.
Daarnaast is het belangrijk om geen vette crèmes of vaseline te gebruiken die je poriën kunnen afsluiten. Zorg ervoor dat je dagelijkse huidverzorging snel intrekt en geen vettig laagje achterlaat op je huid.
Hoe verwijder je mee-eters nu het beste? Allereerst is het belangrijk dat je diepliggende mee-eters niet uitdrukt met je nagels. Hiermee kan je de huid beschadigen, waardoor je een wondje kan krijgen dat vatbaar is voor ontsteking. Ook kunnen vuil en bacteriën onder je nagels weer nieuwe ontstekingen veroorzaken. Hoe kan je mee-eters dan wel verwijderen?
Om je mee-eters te verwijderen, kan je speciale mee-eterstrips gebruiken. Maak de strips nat en plak ze op je gereinigde huid. Na 10 minuten trek je de strip los en komen flink wat mee-eters mee! De meeste mensen hebben mee-eters op hun neus, waarvoor je neusstrips kan gebruiken. Hiermee verwijder je gemakkelijk grote mee-eters. Gebruik neusstrips niet al te vaak, je kan je huid er namelijk ook mee beschadigen. Heb je een erg gevoelige huid? Wees dan extra voorzichtig met neusstrips. Het verschilt per persoon of neusstrips helpen tegen mee-eters, maar als je ze voorzichtig gebruikt zijn ze het proberen waard. Tip: kies voor neusstrips die ook houtskool bevatten: daarmee verwijder je vuil, vet én mee-eters.
Om verstopte poriën weer vrij te maken kan je je huid exfoliëren. Dit betekent dat je dode huidcellen verwijdert met producten die een mild zuur bevatten. Deze zuren lossen vet en talg op en verwijderen dode huidcellen. Exfoliërende zuren die je hiervoor kan gebruiken, zijn bijvoorbeeld:
Je kan mee-eters ook verwijderen met behulp van een comedonenlepel, ook wel een mee-eter-verwijderaar genoemd. Dit is een metalen staafje met een lusje op het einde dat eruitziet als een klein lepeltje. Zorg dat je altijd voorzichtig te werk gaat met een mee-eter-verwijderaar. Anders kan je je huid beschadigen. Hoe verwijder je mee-eters met een comedonenlepel?
Ben je bang dat je je huid toch te snel beschadigt met een comedonenlepel? Ga dan eens lang een schoonheidsspecialist. Die is ervaren in het verwijderen van mee-eters met een comedonenlepel.
Om het echt goed aan te pakken, kan je eens langs een schoonheidsspecialist gaan om je mee-eters te laten verwijderen. Op die manier weet je zeker dat het goed en professioneel gebeurt, zonder je huid te beschadigen. Dit is vooral aan te raden voor mensen met een gevoelige huid.
Naast het behandelen van de mee-eters die je hebt, wil je nieuwe mee-eters natuurlijk het liefst voorkomen! Je kan de kans op mee-eters verminderen door aanpassingen te maken in je levensstijl en je dagelijkse routine. Voorkom mee-eters zoveel mogelijk met deze tips:
Helaas kan je mee-eters niet altijd voorkomen. Je hebt er bijvoorbeeld weinig invloed op wanneer ze worden veroorzaakt door veranderingen in je hormonen, een onderliggende medische aandoening of het gebruik van medicatie. Bespreek in dat geval met je huisarts wat je mogelijkheden zijn.
Ben je op zoek naar de juiste verzorgingsproducten voor mee-eters? Ontdek alle producten in ons online assortiment aan gezichtsverzorging.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Disclaimer:
Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.