vrouw met blonde haren in het donker en kijkt weg

Mee-eters

Het is elke avond vaste prik: na het verwijderen van je make-up éven checken of er al nieuwe zwarte of witte puntjes zijn opgedoken op je neus! Maar hoe ontstaan die mee-eters eigenlijk, en nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Wat zijn mee-eters? 

Mee-eters, oftewel comedonen, zijn gedeeltelijke of volledige verstoppingen van je poriën. Je kent poriën als die kleine gaatjes in je huid! Het zijn eigenlijk de uitgangen van je zweetklieren en van de talgklieren die bij je haarzakjes horen. Wanneer je poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen, vormt zich een zwart of wit puntje tussen de één en drie millimeter in omvang. Dit noemen we een mee-eter. Mee-eters ontstaan meestal in je T-zone, oftewel op je voorhoofd, neus en kin. Ze komen veel voor bij pubers, maar ook onder volwassenen. Er zijn twee soorten mee-eters: blackheads en whiteheads. 

Blackheads

Blackheads, oftewel open comedonen, zijn het meest herkenbaar aan hun zwarte puntjes. Deze mee-eters hebben een grotere opening aan het uiteinde van je porie, die gevuld is met een propje van talg en oude huidcellen. Wanneer de talg in deze ophoping oxideert, oftewel reageert met zuurstof in de lucht, krijgt de blackhead zijn kenmerkende zwarte kleur. 

Whiteheads

Whiteheads, oftewel gesloten comedonen, zien eruit als witte puntjes of bultjes die lijken op gerstekorrels. Deze mee-eters hebben een nauwere opening aan het uiteinde van je porie. Hierdoor kan de verstopping van talg minder reageren met de lucht, waardoor het niet zwart verkleurt. Gesloten comedonen blijven daarom duidelijk zichtbaar als witte ophopingen. 

Hoe ontstaan mee-eters?

Talg is eigenlijk bedoeld om je huid en haarzakje soepel te houden. Deze vette substantie beschermt je huid en haar tegen uitdroging, bacteriën en schimmels. Behoorlijk handig dus! Maar een teveel aan talg, vermengd met dode huidcellen, veroorzaakt een ophoping of verstopping in je porie. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn: 

 • Hormonen 
 • Voeding 
 • Make-up 
 • Bepaalde huidverzorgingsproducten 
 • Medische aandoeningen en medicatie 

Mee-eters en hormonen 

Mee-eters komen veel voor onder pubers en dat heeft alles te maken met hormonen. Sommige hormonen zorgen voor grotere, actievere talgklieren, waardoor er een teveel aan talg wordt aangemaakt. Dit veroorzaakt niet alleen mee-eters, maar kan ook leiden tot een toename van de bacterie die acne veroorzaakt in je poriën. Het opkomen van mee-eters in de puberteit valt dan ook vaak samen met het ontstaan van jeugdpuistjes. Ook hormonale veranderingen voor en tijdens je menstruatie kunnen meespelen bij het ontstaan van mee-eters. 

Mee-eters en voeding 

Ook het eten en drinken van zuivelproducten kan een rol spelen bij hormonale veranderingen. Zo bevat zuivel van nature het mannelijk hormoon androgeen, wat invloed kan hebben op je talgproductie. Daarnaast zorgt het eten van suiker voor de aanmaak van het hormoon insuline, wat weer de productie van groeihormonen en androgenen stimuleert. Al deze hormonen verhogen de talgproductie en ontstekingswaarden in je bloed. Het gevolg: meer kans op mee-eters en puistjes.

Mee-eters en make-up

Als je mee-eters hebt, kun je de behoefte voelen om ze te camoufleren met een laagje make-up. Maar pas op: juist het gebruik van te vette make-up kan je poriën afsluiten en mee-eters veroorzaken! Dat schiet niet op natuurlijk. Wil je toch make-up dragen? Zoek dan naar make-up die niet-comedogeen is, dat wil zeggen dat het ingrediënten bevat die je poriën niet verstoppen. Kies bijvoorbeeld voor: 

Daarnaast is het belangrijk om je make-up te verwijderenm voordat je naar bed gaat. Ga voor een reinigingsproduct dat gemaakt is voor een huid die veel talg produceert. Garnier Anti-Mee-Eter Reinigingsgel is hier perfect geschikt voor! 

Mee-eters en huidverzorgingsproducten

Het is belangrijk om je huid goed te reinigen. Zo houd je je poriën vrij en schoon! Nu is het erg verleidelijk om je huid flink schoon te schrobben, maar let op: te agressieve reinigers met een ontvettende werking kunnen je talgklieren juist stimuleren! Merk jij dat je huid droog en trekkerig aanvoelt na het verwijderen van je make-up? Dan kan het zijn dat je reiniger te sterk is voor jouw huidtype. Kies voor een product dat geschikt is voor de gevoelige huid, zoals Etos Hypoallergeen Cleansing Tonic.  

Daarnaast is het belangrijk om geen vette crèmes of vaseline te gebruiken die je poriën kunnen afsluiten. Zorg ervoor dat je dagelijkse huidverzorging snel intrekt en geen vettig laagje achterlaat op je huid, zoals Biodermal Vette & Gemengde Huid Crème.  

Mee-eters vanwege medische aandoeningen en medicatie 

Bepaalde medische aandoeningen kunnen mee-eters veroorzaken. Zo kunnen mee-eters onder meer voorkomen bij: 

 • Acne 
 • Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) 
 • Het syndroom van Favre-Racouchot 
 • Medicatie die je hormoonhuishouding beïnvloedt of de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert 
 • Denk jij dat je mee-eters hebt vanwege een medische aandoening of vanwege medicatiegebruik? Raadpleeg dan je huisarts voor advies. 

Wat is het verschil tussen mee-eters en puistjes? 

Mee-eters zijn verstoppingen van je poriën, zonder dat er sprake is van een ontsteking. Zo’n verstopping vormt een ideale voedingsbodem voor bepaalde bacteriën die puistjes veroorzaken, zoals Propionibacterium acnes. Wanneer de hoeveelheid bacteriën groeit en het haarzakje ontstoken raakt, ontwikkelt de mee-eter zich tot een puistje. Een mee-eter kan dus een voorloper zijn van een puistje, maar puistjes kunnen ook ontstaan zonder dat er mee-eters aan voorafgaan. 

Hoe kun je mee-eters het beste verwijderen?

Mee-eters zijn alles behalve fijn, daarom wil je er ook zo snel mogelijk vanaf! Maar hoe verwijder je mee-eters het beste? Het is belangrijk dat je diepliggende mee-eters niet uitdrukt met je nagels. Hiermee zou je de huid kunnen beschadigen, waardoor je een wondje kunt krijgen dat vatbaar is voor ontsteking. Ook kunnen vuil en bacteriën onder je nagels weer nieuwe ontstekingen veroorzaken. Hoe kun je mee-eters dan wel het beste verwijderen? Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: 

 • Met bepaalde neusstrips kun je gemakkelijk grote mee-eters verwijderen. Pas op dat je dit niet te vaak doet, zo beschadig je je huid namelijk ook. 
 • Exfoliëren van je huid. 
 • Met een comedonenlepel
 • Het klinkt gek, maar door tandpasta op je mee-eters te smeren zullen ze sneller ‘rijp’ zijn om verwijderd te worden. 
 • Je kan er ook voor kiezen om eens langs een schoonheidsspecialist te gaan om je mee-eters te laten verwijderen. 

Wil je nog meer advies en tips voor het verwijderen van mee-eters of heb je andere vragen over huidverzorging? Doe dan eens de Etos Skin Scan, of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor meer advies. Wat je vraag ook is, we helpen je verder!   

 • Neusstrips 

Om je mee-eters te verwijderen, kun je speciale mee-eter strips gebruiken. Maak de strips nat en plak ze op je gereinigde huid. Na tien minuten trek je de strip los en komen flink wat mee-eters mee! De meeste mensen hebben mee-eters op hun neus, waarvoor speciale neusstrips geschikt zijn. Zo bevatten de Bioré Diep Reinigende Poriënstrips ook houtskool, waarmee vuil, vet en mee-eters verwijderd worden. Heb je ook mee-eters op je voorhoofd of kin? De NIVEA Zuiverende Clear-Up Strips zijn geschikt voor voorhoofd, neus en kin. Extra fijn: deze strips zijn verrijkt met fruitzuur en reinigen de huid diep! 

Exfoliëren van je huid

Om verstopte poriën weer vrij te maken, kun je je huid exfoliëren. Dit betekent dat je dode huidcellen verwijdert met producten die een mild zuur bevatten. Deze zuren weken mee-eters los, lossen vet en talg op en verwijderen dode huidcellen. Exfoliërende zuren die je hiervoor kunt gebruiken, zijn bijvoorbeeld: 

Je kunt mee-eters ook verwijderen met behulp van de Etos Comedonenlepel. Dit is een een metalen staafje met een lusje op het einde dat eruit ziet als een klein lepeltje. Ontsmet je comedonenlepel goed voor je deze gebruikt. Plaats dan het lusje over de mee-eter en oefen voorzichtig druk uit. Let goed op dat je de huid niet beschadigt of wondjes veroorzaakt. Haal de vrijgekomen mee-eter weg met een schoon watje en reinig je huid met een exfoliërend product zoals Clearasil Ultra Rapid Action Lotion

Vind jij het lastig om je mee-eters zelf te verwijderen? Dan zou je ook een gezichtsbehandeling kunnen laten doen bij een schoonheidsspecialiste. Deze weet mee-eters op een professionele manier te verwijderen,. 

Hoe kan ik mee-eters voorkomen? 

Naast het behandelen van de mee-eters die je hebt, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je het ontstaan van nieuwe mee-eters kunt voorkomen! Je kunt de kans op mee-eters verminderen door aanpassingen te maken in je levensstijl en je dagelijkse routine: 

 • Eet gezond en gevarieerd en let op je suikerinname 
 • Verwijder elke avond je make-up voor je gaat slapen en reinig dagelijks je huid 
 • Exfolieer minstens eenmaal per week je huid 
 • Gebruik huidverzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype 
 • Vermijd vette crèmes, vaseline en huidoliën die je poriën kunnen verstoppen 
 • Helaas kun je mee-eters niet altijd voorkomen. Je hebt er bijvoorbeeld weinig invloed op wanneer ze worden veroorzaakt door veranderingen in je hormonen, een onderliggende medische aandoening of het gebruik van medicatie. Bespreek in dat geval met je huisarts wat je mogelijkheden zijn. 

Heb je meer vragen over mee-eters of ben je benieuwd naar de producten die je hiervoor kunt gebruiken? Bekijk dan ons online assortiment of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers! 

Lees meer over acne, de behandeling van acne, en gerstekorrels

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.