vrouw met hand op gezicht

Puistjes

Iedereen kent het gevoel wel: een drukkend rood plekje op je gezicht dat zich langzaamaan tot een pijnlijk wit bultje vormt. Oh nee, een puistje! Wat nu? Het liefst willen we ze zo snel mogelijk uitknijpen. Maar dat kun je beter niet doen! Wij vertellen je hoe puistjes ontstaan, wat je tegen puistjes kunt doen en nog belangrijker: hoe je puisten kan voorkomen.

Wat zijn puistjes?

Een puist of een pukkel is een kleine ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een ontstoken talgklier. Een puist is herkenbaar aan zijn rode kleur en zijn witte puntje met pus. Er zijn onderhuidse puisten en er zijn bovenhuidse puisten, ze zitten met name op het gezicht, de rug en en de schouders. Puistjes komen vooral in de puberteit en de zwangerschap voor.

 

Hoe ontstaan puistjes?

Een puistje wordt veroorzaakt door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen zoals de puberteit. Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd. Binnen deze mee-eter kunnen bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen waardoor de talgklier ontsteekt en er een puist ontstaat.

 

Puistjes in de puberteit

Tijdens je puberteit gaan je hormonen alle kanten op. Dit kan invloed op je huid hebben. Zo worden je talgklieren groter en gaan ze meer talg aanmaken waardoor er makkelijk puistjes kunnen ontstaan. Veel mensen hebben tijdens hun puberteit ook last van acne, oftewel jeugdpuistjes. Dit is vaak een tijdelijke huidaandoening waarbij de huid rood en geïrriteerd is en onder de puisten en mee-eters zit. Heb je erg last van jeugdpuistjes? Neem dan eens een kijkje tussen onze huidverzorgingsproducten of onze gezichtsverzorging.

 

Puistjes tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kun je last hebben van puistjes en/of acne, omdat je huid meer talg aanmaakt dan gewoonlijk door de hormonale veranderingen tijdens deze periode. Sommige vrouwen hebben zelfs meer last van puistjes tijdens hun zwangerschap dan tijdens hun puberteit. Gelukkig is dit probleem maar tijdelijk en gaan de puistjes vaak na een paar maanden weer weg. Last van andere zwangerschapskwaaltjes? Je vindt alles hiervoor in ons assortiment voor de zwangere vrouw.

 

Mannen en scheren

Mannen hebben een grovere huidstructuur met meer talgklieren. Hierdoor maken zij meer talg aan en hebben ze vaker puisten. Vooral als mannen ook een gevoelige en vette huid hebben, kunnen talgklieren sneller gaan ontsteken en ontstaan er puistjes. Het scheren van het gezicht kan daarnaast de aanmaak van talg vergroten. Als je scheert bewegen je namelijk de haren in je huid en activeer je de talgklieren waardoor er sneller puistjes ontstaan. Een goede gezichtsverzorging voor heren is belangrijk, omdat dit de huid gezond houdt en puistjes voorkomt.

 

Hoe kom je van puistjes af?

Als je eenmaal zo’n joekel van een pukkel op je hoofd hebt, wil je er het liefst zo snel mogelijk van af. Maar moet je nu je puisten uitknijpen of juist niet? Wij vertellen wat je beter wel en niet kan doen om van je puisten af te komen.

 

Puistjes verwijderen

Ondanks dat je waarschijnlijk zo snel mogelijk van je puist af wilt, kun je deze beter niet uitknijpen. Als je dit te hard doet, kun je namelijk last krijgen van littekens. Bovendien kan een puist uitknijpen er juist voor zorgen dat er een nieuwe puist ontstaat, omdat er bijvoorbeeld vuil van onder je nagels in je wondje komt en er een nieuwe ontsteking ontstaat.

 

Puistjes en de anticonceptiepil

Voor vrouwen kan de anticonceptiepil een goede oplossing voor puisten zijn. De pil zorgt er namelijk voor dat hormonen meer onder controle worden gehouden waardoor er minder talg wordt aangemaakt. Voor mannen is de inname van de pil niet mogelijk.

 

Puistjes behandelen

Heb je echt heel erg last van puistjes of acne? Maak dan een afspraak met je huisarts of een dermatoloog om de oorzaak van je puisten te onderzoeken en een passende behandeling te vinden.

 

Hoe camoufleer je een puistje het beste?

Als je eenmaal een puist hebt, wil je er zo onopvallend mogelijk mee rondlopen. Het beste kun je je puist in de openlucht laten helen, want er iets opsmeren kan er voor zorgen dat de poriën weer verstopt en ontstoken raken. Mocht je toch je puist willen camoufleren hebben we de volgende tips voor je.

 

Van primer tot foundation

Een rode puist camoufleer je eerst met een groene primer. Groen? Ja, groen neutraliseert de rode kleur van een puist. Gebruik bijvoorbeeld de Etos Anti Redness Stick. Nadat je de primer hebt toegepast gebruik je een concealer die bij jouw huidskleur past. Je kunt hierna ook nog een foundation gebruiken. Let er wel op dat dit maar een dunne laag is en dat je een ademende foundation gebruikt die je poriën niet verstopt. Zowel de primer, de concealer als foundation moet je voorzichtig aanbrengen om je puist zo min mogelijk te irriteren. Daarnaast helpt het regelmatig schoonmaken van je make-up kwast puistjes te voorkomen. Kijk voor meer beautytips eens naar de meest gestelde beautyvragen.

 

Bekijk ons foundation assortiment >

Hoe voorkom je puistjes?

De beste manier om puistjes te bestrijden is door ze te voorkomen. Om dit te bereiken begin je bij de basis: het lichaam. Hoe gezonder het lichaam en hoe gezonder de huid, hoe minder puistjes de kans krijgen om zich te gaan ontwikkelen. We hebben de volgende tips om puistjes te voorkomen voor je op een rijtje gezet:

  1. Gezichtsreiniging

  2. Hydraterende huidverzorging

  3. Drink voldoende water

  4. Gezonde voeding

  5. Slaap voldoende

 

1. Gezichtsreiniging

Het is erg belangrijk dat je je huid goed reinigt in de ochtend en in de avond, zodat je poriën schoon blijven en er geen ontstekingen ontstaan waardoor er puisten komen. Daarbij is het ook belangrijk dat je je make-up goed verwijdert. Gebruik onze gezichtsreinigingsproducten voor een gezonde en schone huid.

 

2. Hydraterende huidverzorging

Een hydraterende crème kan de huid verzorgen en kan puistjes voorkomen. Als de huid goed gevoed is hoeft de huid zelf minder talg aan te maken om bepaalde voedingsstoffen te compenseren en is de kans op puistjes kleiner. Let er wel op dat je altijd milde verzorgingsproducten zonder alcohol, zeep of parfum gebruikt. Als je je huid door het gebruik van agressieve verzorgingsproducten uitdroogt, moet je huid weer extra talg aanmaken en kunnen je poriën verstopt raken en ben je weer terug bij af. Bekijk ons assortiment voor een voedende gezichtscrème voor een normale huid of een hydraterende gezichtscrème voor een droge en gevoelige huid.

 

3. Drink voldoende water

Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel twee liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën en hoe minder kans op puisten.

 

4. Gezonde voeding

Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet zodat je huid via je voeding genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je huid te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, moet de huid dit met de aanmaak van talg compenseren en kunnen er mee-eters en puistjes ontstaan. Soms wordt er een verband tussen varkensvlees en puisten of chocolade en puisten gezocht. Het zou kunnen dat sommige mensen in een bepaalde mate allergisch zijn voor deze producten, maar er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze producten puistjes veroorzaken. Je zou bepaalde producten in mindere mate kunnen eten, maar het voornaamste is om gezond en gevarieerd te eten, zodat jouw lichaam en jouw huid genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn om gezond te blijven. Haal jij niet voldoende voedingsstoffen uit je voeding? Vul dit dan aan met voedingssupplementen

 

5. Slaap voldoende

Tot slot speelt een goede nachtrust ook een rol in het voorkomen van puistjes. Naast het feit dat slapen goed is voor een goede gemoedstoestand en het goed functioneren van het lichaam, is slapen ook goed voor de huid. Je huid herstelt zich namelijk vooral in de nacht. Heb jij moeite met slapen? Bekijk deze producten die je nachtrust bevorderen.

Wil je meer tips of advies over puisten, puisten verwijderen of het voorkomen van puisten? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Heb je erg fysiek en/of psychologisch last van puistjes, raadpleeg dan je huisarts of maak een afspraak bij een dermatoloog.

Lees ook over acne, de behandeling van acne en acne littekens.

Een puistje, wat nu?

Heb je een puistje? Geen paniek. Bij Etos ben je aan het juiste adres. Etos heeft een ruim assortiment aan producten die helpen bij puistjes.

gel
€ 9,99
creme
€ 18,89
Promotie: Promotie voorwaarden: Skin Active en Garnier Bio alle varianten, combineren mogelijk.
gel
€ 7,75
€ 0,99
zalf
€ 2,29
creme
€ 4,99
€ 3,59
€ 3,99
Promotie:
Van € 1,79 voor € 1,34
€ 2,99
scrub
€ 9,99
Bekijk winkelmandje