Mooi voor je lichaam

Ontdek ons assortiment

Uitgelicht product

niet-promo badge
€ 18.50
lotion
Spaar 7 Air Miles

Puistjes? Dit helpt écht tegen puistjes

Iedereen kent het gevoel wel: een drukkend rood plekje op je gezicht dat zich langzaamaan tot een pijnlijk wit bultje vormt. Help, een puistje! Wat nu? Het liefst willen we ze zo snel mogelijk uitknijpen. Maar dat kun je beter niet doen! Wij vertellen je hoe puistjes ontstaan, wat je tegen puistjes kunt doen en nog belangrijker: hoe je puisten kan voorkomen.

undefined

Wat zijn puisten?

Een puist of een pukkel is een kleine ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een ontstoken talgklier. Een puist is herkenbaar aan zijn rode kleur en zijn witte puntje met pus. We maken onderscheid tussen onder- en bovenhuidse puisten. Puistjes komen met name voor in het gezicht, op de rug en op de schouders. Vooral tijdens de puberteit en tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van puistjes. Benieuwd hoe je puistjes kunt voorkomen of wat je tegen puisjes kunt doen? Lees dan verder in dit artikel! 

Wat is een onderhuidse puist?

Een bovenhuidse puist is gemakkelijk te herkennen: die heeft een wit kopje. Bij een onderhuidse puist zie je geen wit puntje, maar alleen een bultje waar de ontsteking zit. Onderhuidse puistjes gaan vanzelf weer weg. Knijp onderhuidse puisten niet uit, want dan beschadig je de gezonde huid die eromheen zit. Doet de onderhuidse puist veel pijn of blijft deze maar terugkomen? Maak dan een afspraak bij een schoonheidsspecialist.

Wat zijn de symptomen van puistjes?

De volgende verschijnselen zijn kenmerkend voor acne:

  • mee-eters (zwarte puntjes);
  • rode bultjes;
  • rode blaasjes met gele puntjes;
  • cysten (vochtblaasjes).

Heb je ernstige symptomen? Dan heb je misschien een heftige variant van acne. Raadpleeg in dat geval je huisarts of een dermatoloog.

Soms kunnen puistjes ook wijzen op de huidaandoening keratosis pilaris. Weten wat dat is? Dat lees je in ons artikel over keratosis pilaris.

Hoe ontstaan puistjes?

Een puistje wordt veroorzaakt door een te hoge talgproductie tijdens bijvoorbeeld hormonale veranderingen zoals de puberteit. Als er te veel talg wordt geproduceerd, raakt een talgklier verstopt waardoor een mee-eter met een zwart of wit puntje wordt gevormd. In deze mee-eter kunnen bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen waardoor de talgklier ontsteekt en er een puist ontstaat.

Puistjes in de puberteit (jeugdpuistjes)

Tijdens je puberteit gaan je hormonen alle kanten op. Dit kan invloed op je huid hebben. Zo worden je talgklieren groter en gaan ze meer talg aanmaken waardoor er makkelijk puistjes kunnen ontstaan. Veel mensen hebben tijdens hun puberteit ook last van acne, oftewel jeugdpuistjes. Dit is vaak een tijdelijke huidaandoening waarbij de huid rood en geïrriteerd is en onder de puisten en mee-eters zit. Heb je erg last van jeugdpuistjes en ben je op zoek naar een goed product dat helpt tegen puistjes? Neem dan eens een kijkje tussen onze speciale acne-verzorgingsproducten. Daar vind je producten die speciaal zijn ontwikkeld om jeugdpuistjes mee te behandelen.

Puistjes tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kun je last hebben van puistjes eof acne, omdat je huid meer talg aanmaakt dan gewoonlijk door de hormonale veranderingen tijdens deze periode. We spreken dan ook wel van hormonale acne. Sommige vrouwen hebben zelfs meer last van puistjes tijdens hun zwangerschap dan tijdens hun puberteit. Benieuwd wat je tegen deze puistjes kunt doen? Geen zorgen. Deze puistjes zijn gelukkig meestal maar tijdelijk, waardoor ze vaak na een paar maanden weer weggaan. Blijven de puistjes aanhouden? Neem dan contact op met een schoonheidsspecialiste. Last van andere zwangerschapskwaaltjes? Je vindt alles hiervoor in ons assortiment voor de zwangere vrouw.

Hoe kun je een puist het beste verwijderen?

Als je eenmaal zo’n joekel van een pukkel op je hoofd hebt, wil je er het liefst zo snel mogelijk van af. Maar moet je nu je puisten uitknijpen of juist niet? En zijn er andere tips die helpen tegen puistjes? Wij vertellen wat je beter wel en niet kan doen om van je puisten af te komen.

Puistjes en de anticonceptiepil

Wat je zou kunnen doen tegen puistjes is overstappen op de anticonceptiepil. De pil zorgt er namelijk voor dat hormonen meer onder controle worden gehouden waardoor er minder talg wordt aangemaakt. Let op: de pil heeft wel bijwerkingen. Overleg met je huisarts of dit een goede oplossing voor jou kan zijn.

Moet je puistjes wel of niet uitknijpen?

De vraag waar we allemaal antwoord op willen: is het wel of niet slim om puistjes uit te knijpen? Ondanks dat je waarschijnlijk zo snel mogelijk van je puist af wilt, kun je deze beter niet uitknijpen. Als je dit te hard doet, kun je namelijk last krijgen van littekens. Bovendien kan een puist uitknijpen er juist voor zorgen dat er een nieuwe puist ontstaat, omdat er bijvoorbeeld vuil van onder je nagels in je wondje komt en er een nieuwe ontsteking ontstaat.

Puisten verwijderen met een gel of crème tegen puistjes

Naast dat een goede gezichtsverzorging belangrijk is, kun je een crème tegen puistjes gebruiken. Denk hierbij aan crèmes en gels met benzoylperoxide. Dit actieve ingrediënt doodt de bacteriën die puisten veroorzaken. Ook remt het de aanmaak van overtollig talg. Daarnaast maakt benzoylperoxide je verstopte poriën vrij en zorgt het dat de roodheid en zwelling van je puistjes afneemt. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld deze gel tegen puistjes met benzoylperoxide. Een gel of crème tegen puistjes breng meestal alleen aan op de puistjes zelf. Sommige producten breng je ook aan op je gezonde huid, dit geldt bijvoorbeeld voor sommige producten met salicylzuur . Dit kun je het beste doen nadat je je huid gereinigd hebt, voor het slapengaan. 's Ochtends kun je het product er dan voorzichtig met water weer afwassen. De gebruiksaanwijzing kan wel per product verschillen. Lees deze dus altijd even door voordat je een nieuwe gel of crème tegen puistjes gebruikt.

Puisten behandelen of laten weghalen/verwijderen

Een schoonheidsspecialist kan je helpen met het veilig uitknijpen van puistjes. Heb je heel erg last van puisten of acne en ben je al een tijdje op zoek naar iets dat écht helpt tegen puistjes? Maak dan een afspraak met je huisarts of een dermatoloog om de oorzaak van je puisten te onderzoeken en een passende behandeling te vinden. Daarnaast kunnen zij je advies geven over wat je het beste tegen puistjes kunt doen.

De beste huidverzorgingsroutine tegen puistjes

In onderstaande video legt Jeanet je uit, hoe je het beste je huid kunt verzorgen als je last van puistjes hebt.

Hoe kun je een puistje camoufleren?

Als je eenmaal een puist hebt, wil je er zo onopvallend mogelijk mee rondlopen. Het beste kun je je puist in de open lucht laten helen, want er iets opsmeren kan er voor zorgen dat de poriën weer verstopt en ontstoken raken. Mocht je toch je puist willen camoufleren, hebben we de volgende tips voor je.

Van primer tot foundation

Een rode puist camoufleer je eerst met een groene primer. Groen? Ja, groen neutraliseert de rode kleur van een puist. Gebruik bijvoorbeeld de Etos Anti Redness Primer. Nadat je de primer hebt toegepast, gebruik je een concealer die bij jouw huidskleur past. Je kunt hierna ook nog een foundation gebruiken. Let er wel op dat dit maar een dunne laag is en dat je een ademende foundation gebruikt die je poriën niet verstopt. Breng zowel de primer alsde concealer en foundation voorzichtig aan om je puist zo min mogelijk te irriteren. Daarnaast helpt het regelmatig schoonmaken van je make-up kwast puistjes te voorkomen. Ook kan het helpen om minerale make-up te gebruiken. Dit legt namelijk een beschermend laagje op je huid, waardoor het je huid niet verstopt.

 

Wat helpt tegen puistjes?

De beste manier om puistjes te bestrijden is door ze te voorkomen. Om dit te bereiken begin je bij de basis: het lichaam. Hoe gezonder het lichaam en hoe gezonder de huid, hoe minder puistjes de kans krijgen om zich te gaan ontwikkelen. We hebben de volgende tips om puistjes te voorkomen voor je op een rijtje gezet:

1. Gezichtsreiniging

Een van de belangrijkste dingen die helpen tegen puistjes is een schoon gezicht. Het is daarom erg belangrijk dat je je huid goed reinigt in de ochtend en in de avond, zodat je poriën schoon blijven en er geen ontstekingen ontstaan waardoor er puisten komen. Daarbij is het ook belangrijk dat je je make-up goed verwijdert. Gebruik onze gezichtsreinigingsproducten voor een gezonde en schone huid. Daarnaast is het aan te raden om 1 keer per week een gezichtsmasker met modder of klei op te doen om je huid diep te reinigen.

2. Hydraterende huidverzorging

Wat daarnaast ook goed helpt tegen puistjes is een gehydrateerde huid. Een hydraterende crème kan de huid verzorgen en daarmee puistjes voorkomen. Als de huid goed gevoed is, hoeft deze zelf minder talg aan te maken om bepaalde voedingsstoffen te compenseren en is de kans op puistjes kleiner. Let er wel op dat je altijd milde verzorgingsproducten zonder alcohol, zeep of parfum gebruikt. Als je je huid door het gebruik van agressieve verzorgingsproducten uitdroogt, moet je huid weer extra talg aanmaken en kunnen je poriën verstopt raken en ben je weer terug bij af. Bekijk ons complete assortiment voor een voedende gezichtscrème of bekijk onze gezichtsverzorging speciaal voor de onzuivere huid. Wil je meer lezen over het goed hydrateren van je huid, lees dan ook eens onze artikelen over een droge en gevoelige huid.

3. Drink voldoende water

Het lichaam heeft voldoende water nodig, wel 2 liter, om afvalstoffen af te voeren. In de huid zitten ook veel afvalstoffen zoals talg. Als je genoeg water drinkt worden deze afvalstoffen van de huid ook afgevoerd en blijven je poriën mooi schoon. Hoe schoner je poriën, hoe minder kans je hebt op puisten.

4. Gezonde voeding

Het is belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet, zodat je huid via je voeding genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je huid te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, moet de huid dit met de aanmaak van talg compenseren en kunnen er mee-eters en puistjes ontstaan. Soms wordt er een verband tussen varkensvlees en puisten of chocolade en puisten gezocht. Het zou kunnen dat sommige mensen in een bepaalde mate allergisch zijn voor deze producten, maar er is nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze producten puistjes veroorzaken. Je zou bepaalde producten in mindere mate kunnen eten, maar het voornaamste is om gezond en gevarieerd te eten, zodat jouw lichaam en jouw huid genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen die nodig zijn om gezond te blijven. Haal jij niet voldoende voedingsstoffen uit je voeding? Vul dit dan aan met voedingssupplementen.

5. Slaap voldoende

Tot slot speelt een goede nachtrust ook een rol in het voorkomen van puistjes. Naast het feit dat slapen goed is voor een goede gemoedstoestand en het goed functioneren van het lichaam, is slapen ook goed voor de huid. Je huid herstelt zich namelijk vooral in de nacht. Heb jij moeite met slapen? Bekijk deze producten voor een goede nachtrust.

Wat zegt de plek van je puistjes over je gezondheid?

We snappen als geen ander dat je zo snel mogelijk van je puistjes af wilt. Maar wist je dat de plek van je puistjes jou ook iets kan vertellen over je gezondheid? Wanneer je puistjes terug blijven keren op dezelfde plek, kan het zijn dat je lichaam je iets probeert te vertellen over onderliggende gezondheidsproblemen. Wij vertellen je wat je puistjes je proberen te vertellen en wat je ertegen kunt doen!

Puistjes op je kin

Heb je last van puisten op je kin? Dit zou kunnen komen door schommelingen in je hormoonhuishouding. Gebruik je de anticonceptiepil? Overleg in dat geval met je huisarts of de overstap naar andere anticonceptie kan helpen om de puistjes op je kin te verminderen. Er kunnen ook puistjes ontstaan op je kin als je je gezicht veel aanraakt met (vieze) handen. Probeer daarom zo min mogelijk op je handen te leunen met je gezicht en was je handen regelmatig.

Puistjes op je neus

Je neus is vaak de eerste plek waar je puistjes op komen zetten. Wat is hiervan nu precies de oorzaak? Puistjes op je neus duiden meestal op een slecht dieet, een slechte bloedsomloop of darmproblemen, zoals obstipatie of een opgeblazen gevoel. Als je last hebt van puistjes op je neus, probeer dan gezonder en minder zout te eten. Verwijder daarnaast iedere avond je make-up (ook van je neus!) voordat je gaat slapen.

Puistjes op je voorhoofd

Puistjes op je voorhoofd kunnen verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn stress, een slecht dieet, een onregelmatige nachtrust, verkeerde haarproducten of spijsverteringsproblemen. Bij puistjes op je voorhoofd raden we je aan om veel water te drinken en voldoende te slapen. Let ook eens goed op wat je eet op een dag. Ben je een bepaald product meer gaan eten sinds de puistjes op je voorhoofd zijn ontstaan? Dan zou dit zomaar eens de reden van je puistjes kunnen zijn! Zorg daarnaast dat je gezond eet en probeer toegevoegde suikers te vermijden.

Puistjes op je wangen

Het klinkt misschien gek, maar puisten op je wangen worden meestal veroorzaakt door een vieze mobiele telefoon, kussensloop of make-up kwast. Zorg dan ook dat je deze spullen regelmatig schoonmaakt of vervangt. Wist je bijvoorbeeld dat je je kussensloop eigenlijk iedere twee dagen zou moeten verversen? Bij puistjes op je wangen is het belangrijk om je huid goed te reinigen.

Puistjes tussen en rondom je wenkbrauwen

Zitten je puistjes vooral in de buurt van je wenkbrauwen? De onderliggende oorzaak hiervan is vaak een slecht eetpatroon. Probeer de volgende dingen te vermijden als je last hebt van puistjes tussen en rondom je wenkbrauwen:

  • het drinken van alcohol en melk;
  • roken;
  • eten in de late uurtjes.

Wat je juist wel moet doen? Eet veel groenten en fruit en drink voldoende water.

Puistjes op je billen

Heb je last van puistjes op je billen? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je bent allergisch voor het parfum in je wasmiddel of wasverzachter.
  • Je bent allergisch voor een bepaalde bodylotion of bodycream.
  • Een lactose-intolerantie zou ook voor puistjes op je rug en billen kunnen zorgen.
  • Je draagt veel synthetische (onder)broeken of rokken.
  • Je draagt vaak panty’s.

Voor veel van deze oorzaken geldt: je billen willen meer ademen! Sta dus wat vaker op uit je stoel en doe zo snel mogelijk die panty uit wanneer je thuiskomt. Ook kan het helpen vaker katoenen (onder)broeken te dragen. Heb je echt veel last van puistjes op je billen? Probeer je billen dan twee à drie keer per week te scrubben met een zachte scrub. Zo houd je de haarzakjes op je billen goed schoon.

Heb je fysiek of psychologisch erg last van puistjes, raadpleeg dan je huisarts of maak een afspraak bij een dermatoloog.

Wil je meer informatie, lees dan ook eens over acne, de behandeling van acne, acne-littekens en over wat shea butter kan doen tegen puistjes.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Welke verzorging past het beste bij jouw huid?

Doe gratis onze online analyse voor snel, persoonlijk en professioneel huidadvies én ontvang 10% korting op jouw persoonlijke routine!

Doe de Huidanalyse

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.