Huidproblemen
Acne: wat is het en hoe verzorg je je huid?
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Hoewel we acne ook wel jeugdpuistjes noemen, komt het voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Hartstikke normaal dus! Heb jij acne? Hier lees je wat het is, hoe het veroorzaakt wordt en hoe je je huid het beste kan verzorgen.
Wat is acne?
Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in je huid. Deze ontsteking veroorzaakt een pukkel of puistje. Je hebt talgklieren over je gehele huidoppervlak, behalve aan de binnenkant van je handen en onder je voeten. Om die reden kan acne bijna over je gehele lichaam voorkomen, met name op je gezicht, in je hals en op je rug.
Wie kunnen acne krijgen?
Hoewel we bij acne vaak denken aan de puberteit en jeugdpuistjes, kan het voorkomen op elke leeftijd. Zo bestaat er:
- babyacne
- puberacne
- volwassenenacne
Waar op het lichaam komt acne voor?
Acne kan over je gehele lichaam voorkomen, maar is vaak vooral zichtbaar:
- op je gezicht (hierbij kan de acne het hele gezicht bedekken, of vooral de kin, kaaklijn, wangen of voorhoofd)
- in je hals en decolleté
- op je borst
- op je rug
- op je billen
Hoe ontstaat acne?
Acne wordt veroorzaakt door een overproductie aan talg. De grotere hoeveelheden talg verstoppen de poriën, waardoor dode huidcellen niet goed afgevoerd kunnen worden. Het gevolg: een mee-eter die zich kan ontwikkelen tot een papel en uiteindelijk een pustel, oftewel een puistje. Bij het ontstaan van acne spelen meerdere factoren mee, namelijk:
- 1. je hormonen
- 2. bacteriën die op de huid leven
- 3. het gebruik van make-up
- 4. druk op de huid door kleding
- 5. huidverzorgingsproducten die niet passen bij jouw huidtype
1. Acne en hormonen
Het is natuurlijk niet voor niets dat acne vaak begint in de puberteit. Op dat moment begint je lichaam namelijk het mannelijk hormoon androgeen aan te maken. Androgenen stimuleren de groei van je talgklieren en de productie van talg. Om deze reden hebben jongens vaker last van acne dan meisjes, en kunnen hun symptomen erger zijn. Andere factoren die meespelen bij het ontstaan van hormonale acne zijn:
- erfelijkheid
- Hormoonschommelingen veroorzaakt door zwangerschap, menstruatie of de overgang
- medische aandoeningen die hormonale schommelingen veroorzaken, zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
- medicatie die je hormoonhuishouding beïnvloedt, waaronder de anticonceptiepil
- stress
- voedingsmiddelen die androgenen kunnen bevatten, zoals zuivel
Wil je meer weten over acne en hormonen? En hoe je dit kunt behandelen? Lees dan ons artikel over hormonale acne.
2. Acne en bacteriën
Bacteriën die op je huid leven voeden zich met talg. Als je overtollig talg hebt, kunnen deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen in een verstopte porie en zo een ontsteking veroorzaken. De bacterie Propionibacterium acnes produceert bijvoorbeeld stoffen die je cellen irriteren en ontstekingen veroorzaken. Zodra je huid beschadigd is, kan ook de bacterie Staphylococcus aureus je poriën binnendringen. Deze bacterie komt net zoals Propionibacterium acnes van nature voor op je huid en kan puistjes en abcessen veroorzaken.
3. Acne en make-up
Wanneer je acne hebt, is het beter om niet te veel make-up te dragen zodat je poriën kunnen ademen en ontstekingen goed kunnen herstellen. Maar wist je ook dat het gebruik van make-up acne kan veroorzaken? Te vette make-up kan je poriën afsluiten waardoor mee-eters ontstaan! Deze kunnen gaan ontsteken, met acne tot gevolg. Wil je toch make-up dragen? Vermijd dan oliehoudende producten en zoek naar make-up die niet-comedogeen is, dat wil zeggen dat de make-up ingrediënten bevat die je poriën niet verstoppen. Daarnaast is het belangrijk om je make-up voor je naar bed gaat te verwijderen. Zo kan je je huid bijvoorbeeld reinigen met micellair water voor de gevoelige huid. Zo houd je je poriën vrij en schoon!
4. Acne en strakke kleding
Heb je wel eens papels en puistjes gehad op plekken waar je ondergoed, kleding of werkuitrusting erg strak zat en schuurde? Deze vorm van acne wordt ook wel acne mechanica genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door een combinatie van wrijving en zweten, waardoor je huid geïrriteerd raakt en meer talg produceert. Denk jij dat je acne mechanica hebt? Vermijd dan te strakke kleding en ondergoed van ruwe of synthetische materialen en draag vooral ademende stoffen. Ook kan je eens proberen een wasmiddel te gebruiken met minder of geen parfum. Wanneer je er veel last van hebt, is het verstandig om je huisarts om advies te vragen.
5. Acne en huidverzorgingsproducten
Is jouw huid acnegevoelig? Dan kun je last hebben van overmatige talgproductie, wat kan leiden tot een vette huid. Daarom is het belangrijk om huidverzorgingsproducten op oliebasis en vette crèmes links te laten liggen. Deze kunnen je poriën namelijk afsluiten, wat acne kan veroorzaken of verergeren. Kies liever voor verzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype en snel intrekken, zoals de Effaclar-lijn van La Roche-Posay of de Normaderm-lijn van Vichy. Deze productlijnen zijn speciaal ontwikkeld voor de vette huid met neiging tot acne.
Het helpt ook om zeephoudende reinigingsproducten te vermijden. Deze kunnen namelijk de natuurlijke pH-balans van je huid verstoren en je huid uitdrogen. En dat maakt je huid weer vatbaarder voor ontstekingen. Een reinigingsproduct zoals de schuimende reinigingsgel van CeraVe helpt om je natuurlijke huidbarrière intact te houden door de huid te reinigen, hydrateren en overtollig talg te verwijderen.
Verzorgingsproducten bij acne
Welke soorten acne zijn er?
Er bestaan verschillende soorten acne. Wij zetten hieronder de meest voorkomende vormen voor je op een rij:
- acne vulgaris
- acne mechanica
- acne tarda
- acne conglobata
- acne fulminans
- acne inversa
Acne vulgaris is de bekendste en meest voorkomende vorm van acne, die vaak begint rond de puberteit. In het Latijn betekent ‘vulgaris’ dan ook letterlijk ‘gewoon’. De symptomen kunnen mild zijn, maar deze vorm komt ook voor in ernstiger mate. Je herkent acne vulgaris aan open en gesloten comedonen (mee-eters), papels, en pustels. Heb jij een ernstige vorm van acne vulgaris? Neem dan contact op met je huisarts.
Video: openhartig over acne
Welke behandelingen zijn er tegen acne? 6 opties
Naast je huid zelf goed verzorgen, zijn er verschillende behandelmogelijkheden tegen acne. Maar welke kan je het beste kiezen? Er zijn zoveel middeltjes en behandelingen tegen acne dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Welke behandelingen werken nou echt en waar kan je die laten doen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over behandelingen tegen actieve acne.
In de eerste plaats is het belangrijk dat je je huid laat zien aan je huisarts, een dermatoloog of een huidtherapeut. Deze kan bepalen of je acne hebt, een andere huidaandoening, of milde huidproblemen die geen behandeling vereisen. Heb je de bevestiging dat je acne hebt? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Welke het beste past bij jou, wordt mede bepaald door hoe hardnekkig of ernstig je acne is. Mogelijke acnebehandelingen zijn:
- gezichtsbehandeling
- exfoliëren
- medische peeling
- roaccutane, ook wel bekend als isotretinoïne
- antibiotica
- anticonceptiepil
Lees hieronder meer over deze behandelmogelijkheden.
1. Gezichtsbehandeling
Tijdens een gezichtsbehandeling wordt je huid diep gereinigd, wat de kans verkleint dat je poriën verstopt raken. Een schoonheidsspecialist kan ook mee-eters verwijderen en daarmee voorkomen dat die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes. Ook fijn: zo’n gezichtsbehandeling wordt afgesloten met een verzorgend masker dat jouw huid een boost geeft!
2. Exfoliëren
Je kan je huid een handje helpen met speciale huidverzorgingsproducten, zoals een exfoliant. Dit is een zuur dat het bovenste laagje dode huidcellen losweekt en doordringt tot diep in de poriën. Dit kan verstoppingen van je talgklieren en daardoor het ontstaan van nieuwe puistjes verminderen. Voorbeelden van exfolianten zijn:
- benzoylperoxide
- salicylzuur
- glycolzuur
3. Medische peeling
Een medische peeling werkt dieper in je huidlaag door dan een exfoliant, en mag daarom alleen worden uitgevoerd door een dermatoloog of huidtherapeut. Zo kan een medische peeling zuren zoals trichloorazijnzuur (TCA), en hogere sterktes van glycolzuur of salicylzuur bevatten. Zo’n behandeling kan je huid best even prikkelen en je gezicht kan in de dagen erna vervellen. Daar staat tegenover dat een peeling je huidstructuur kan verbeteren en egaliseren. Bovendien kan het ook acne-littekens verminderen.
4. Roaccutane
Bij ernstige vormen van acne kan je huisarts ook een kuur van het middel Roaccutane voorschrijven. Dit zijn tabletten die de werkzame stof isotretinoïne bevatten. Dit geneesmiddel:
- vermindert de talgproductie
- remt ontstekingen
- stimuleert de groei van nieuwe huidcellen
Er zijn flink wat bijwerkingen bij het gebruik van Roaccutane. Zo is dit middel niet geschikt voor zwangere vrouwen en kan het onder meer leiden tot droge slijmvliezen, gewrichtspijn en een uitgedroogde, tere huid. Ook kan je acne verergeren tijdens de eerste weken dat je het middel gebruikt. Een huisarts schrijft Roaccutane dus alleen voor bij zeer ernstige gevallen van acne.
5. Antibiotica tegen acne
Als je milde tot ernstige acne hebt, kan je huisarts ook een antibioticakuur voorschrijven. Je kan bijvoorbeeld een antibiotische crème of gel op je huid smeren. Deze doodt de bacteriën die op je huid leven en voorkomt de ontwikkeling van de Propionibacterium acnes-bacterie, die de ontstekingen van je puistjes veroorzaakt. Voor een krachtiger effect kun je ook antibioticatabletten of -capsules tegen acne voorgeschreven krijgen. Deze bestrijden bacteriën en ontstekingen van binnenuit. Als je denkt dat jij hier baat bij kan hebben, is het verstandig om langs je huisarts te gaan voor advies.
6. Anticonceptiepil tegen acne
In sommige gevallen kunnen vrouwen ook de anticonceptiepil gebruiken tegen acne. De overmatige productie van talg wordt namelijk veroorzaakt door het mannelijk hormoon androgeen. In de pil kunnen vrouwelijke hormonen zitten die de talgproductie weer doen afnemen. Hiervoor moet jouw anticonceptiepil wel specifieke anti-androgeenhormonen bevatten, wat dus niet bij elke pil het geval is. Ook is het gebruik van de pil niet zonder bijwerkingen. Als jij de anticonceptiepil tegen acne wilt gaan slikken, is het belangrijk dat je dit goed overlegt met je huisarts.
Wat is de beste huidverzorgingsroutine voor de acne-gevoelige huid?
Welke behandeling voor jou werkt is een kwestie van uitzoeken. Hoe dan ook is het verstandig om de huid met neiging tot acne dagelijks goed te verzorgen. Dat kan met het volgende stappenplan:
Stap 1: Je huid reinigen. Je kan je huid het beste 2 keer per dag reinigen met een reinigingsmelk of lotion, bij voorkeur speciaal voor de onzuivere huid. Dit doe je het liefst een keer 's ochtends ('s nachts gaat je huid namelijk de afvalstoffen die je overdag opvangt uitscheiden) en een keer 's avonds (om de vervuiling van de dag weg te wassen). Tip: probeer eens een product met tea tree-olie om de acne-gevoelige huid te zuiveren.
Stap 2: Je huid verzorgen. Gebruik een speciale dagcrème voor de onzuivere huid, dan zorg je dat je poriën niet verstopt raken met onnodige ingrediënten. Dagcrème voor de onzuivere huid voorkomt ook dat je huid onnodig gaat glimmen, maar juist straalt. In ons assortiment vind je verschillende dagcrèmes speciaal voor de onzuivere huid, van merken als Louis Widmer en Biodermal, maar ook van Dermacare-merken La Roche-Posay, Vichy, Eucerin en CeraVe.
Stap 3: Aanvullende verzorging. Naast het reinigen en verzorgen van je gezicht kun je nog aanvullende producten gebruiken die je huid beschermen tegen vervuiling. Vichy heeft hier bijvoorbeeld een matterende mist voor uit de Normaderm-lijn. Daarnaast zijn er ook producten die je kan gebruiken als je een puistje of onzuiverheid voelt opkomen, zoals SOS-sticks of aanstiplotion.
Video: dit is de beste huidroutine voor acne
Huidproducten voor de acne-gevoelige huid
Welke huidverzorgingsproducten kan je het beste gebruiken?
Bij het uitkiezen van huidverzorgingsproducten die je huid verzorgen en helpen behandelen, is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, zodat je je huid niet verder irriteert of uitdroogt. Huidverzorgingsproducten die je kan gebruiken bij acne zijn:
- huidcrèmes geschikt voor jouw huidtype
- exfoliërende producten met benzoylperoxide
- huidverzorgingsproducten met salicylzuur
- huidverzorgingsproducten met niacinamide
Huidcrèmes geschikt voor jouw huidtype
Als je vaak puistjes of mee-eters hebt, is het belangrijk om huidverzorgingsproducten uit te kiezen die passen bij jouw huidtype. Ga voor dag- en nachtcrèmes die geschikt zijn voor een gevoelige, geïrriteerde huid. Ook kunnen producten met tea tree-olie helpen om de acne-gevoelige huid te reinigen.
Exfoliërende producten met benzoylperoxide
Benzoylperoxide is een exfoliant die ook wel bekendstaat als Benzac. Deze exfoliant doodt de bacterie Propionibacterium acnes en helpt daarmee het vormen van nieuwe puistjes voorkomen. Bij Etos kun je Benzac Gel online bestellen. Benzoylperoxide kan je huid uitdrogen of licht irriteren. We raden je daarom aan het te combineren met een goede hydraterende huidverzorging.
Huidverzorgingsproducten met salicylzuur
Salicylzuur is een exfoliant die dode huidcellen losweekt zonder je huid te beschadigen. Daarnaast heeft salicylzuur een ontstekingsremmende werking en gaat het de verstopping van je talgklieren tegen. Lees hier meer over het ingrediënt salicylzuur en hoe je dit in je huidverzorgingsroutine kan gebruiken.
Huidverzorgingsproducten met niacinamide
Niacinamide, oftewel vitamine B3, heeft een licht exfoliërende en ontstekingsremmende werking. Extra fijn voor de acnegevoelige huid dus! In ons assortiment vind je een hoop verzorgingsproducten die dit ingrediënt bevatten. Ontdek hier meer over niacinamide.
Wordt een acne-behandeling vergoed door je zorgverzekering?
Als je een aanvullende verzekering hebt, wordt een acnebehandeling meestal vergoed door je zorgverzekeraar. Met name behandelingen die worden uitgevoerd door een dermatoloog worden vaak vergoed. Wil je het zeker weten? Check dan altijd eerst met je zorgverzekeraar welke praktijken bij hen aangesloten zijn en welke behandelingen worden vergoed door jouw polis. Let er wel op dat je altijd eerst een doorverwijzing van je huisarts nodig hebt voordat een zorgverzekeraar een behandeling kan vergoeden. Raadpleeg dus eerst je huisarts voor je contact opneemt met een behandelaar.
We hopen dat we je hebben kunnen helpen met dit artikel over acne! Meer weten? Lees hier verder over het verschil tussen acne en rosacea of lees meer over hoe je acne-littekens kan verminderen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.