donkere vrouw met bril en hand voor haar gezicht

Het acne dossier

Hoewel we acne ook wel jeugdpuistjes noemen, komt het voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Hartstikke normaal dus! Heb jij acne? Hier lees je wat het is, hoe het veroorzaakt wordt en hoe je je huid het beste kunt verzorgen.

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in je huid. Deze ontsteking veroorzaakt een pukkel of puistje. Je hebt talgklieren over je gehele huidoppervlak, behalve aan de binnenkant van je handen en onder je voeten. Om die reden kan acne bijna over je gehele lichaam voorkomen, met name op je gezicht, in je hals en op je rug.

Wie kunnen acne krijgen?

Hoewel we bij acne vaak denken aan de puberteit en jeugdpuistjes, kan het voorkomen op elke leeftijd. Zo bestaat er:

 • Baby acne
 • Puber acne
 • Volwassenenacne

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een overproductie aan talg. De grotere hoeveelheden talg verstoppen de poriën, waardoor dode huidcellen niet goed afgevoerd kunnen worden. Het gevolg: een mee-eter die zich kan ontwikkelen tot een papel en uiteindelijk een pustel, oftewel een puistje. Bij het ontstaan van acne spelen meerdere factoren mee, namelijk:

 • Je hormonen
 • Bacteriën die op de huid leven
 • Het gebruik van make-up
 • Huidverzorgingsproducten die niet passen bij jouw huidtype
 • Druk op de huid door kleding

Acne en hormonen

Het is natuurlijk niet voor niets dat acne vaak begint in de puberteit. Op dat moment begint je lichaam namelijk het mannelijk hormoon androgeen aan te maken. Androgenen stimuleren de groei van je talgklieren en de productie van talg. Om deze reden hebben jongens vaker last van acne dan meisjes, en kunnen hun symptomen erger zijn. Andere factoren die meespelen bij het ontstaan van hormonale acne zijn:

 • Erfelijkheid
 • Hormoonschommelingen veroorzaakt door zwangerschap, menstruatie of de overgang
 • Medische aandoeningen die hormonale schommelingen veroorzaken, zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
 • Medicatie die je hormoonhuishouding beïnvloedt, waaronder de anticonceptiepil
 • Stress
 • Voedingsmiddelen die androgenen kunnen bevatten, zoals zuivel

Wil je meer weten over acne en hormonen? En hoe je dit kunt behandelen? Lees dan ons artikel over hormonale acne.

Acne en bacteriën

Bacteriën die op je huid leven voeden zich met talg. Als je overtollig talg hebt, kunnen deze bacteriën zich gaan vermenigvuldigen in een verstopte porie en zo een ontsteking veroorzaken. De bacterie Propionibacterium acnes produceert bijvoorbeeld stoffen die je cellen irriteren en ontstekingen veroorzaken. Zodra je huid beschadigd is, kan ook de bacterie Staphylococcus aureus je poriën binnendringen. Deze bacterie komt net zoals Propionibacterium acnes van nature voor op je huid en kan puistjes en abcessen veroorzaken.

Acne en make-up

Wanneer je acne hebt, is het beter om niet te veel make-up te dragen zodat je poriën kunnen ademen en ontstekingen goed kunnen herstellen. Maar wist je ook dat het gebruik van make-up acne kan veroorzaken? Te vette make-up kan je poriën afsluiten waardoor mee-eters ontstaan! Deze kunnen gaan ontsteken, met acne tot gevolg. Wil je toch make-up dragen? Vermijd dan oliehoudende producten en zoek naar make-up die niet-comedogeen is, dat wil zeggen dat de make-up ingrediënten bevat die je poriën niet verstoppen. Daarnaast is het belangrijk om je make-up voor je naar bed gaat te verwijderen. Zo kun je je huid bijvoorbeeld reinigen met Dr. Van der Hoog Hypoallergene Reinigingslotion. Zo houd je je poriën vrij en schoon!

Acne en huidverzorgingsproducten

Is jouw huid acnegevoelig? Dan kun je last hebben van overmatige talgproductie, wat kan leiden tot een vette huid. Daarom is het belangrijk om huidverzorgingsproducten op oliebasis en vette crèmes links te laten liggen. Deze kunnen je poriën namelijk afsluiten, wat acne kan veroorzaken of verergeren. Kies liever voor verzorgingsproducten die passen bij jouw huidtype en snel intrekken! Het helpt ook om zeephoudende reinigingsproducten te vermijden. Deze kunnen namelijk de natuurlijke pH-balans van je huid verstoren en je huid uitdrogen. En dat maakt je huid weer vatbaarder voor ontstekingen.

Bekijk hier onze favoriete acne verzorgingsproducten

Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal nu met gratis zonproduct alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 18.55
creme
€ 16.39
gel
€ 17.95
medisch hulpmiddel, gel
€ 9.99
gel

Acne en strakke kleding

Heb je wel eens papels en puistjes gehad op plekken waar je ondergoed, kleding of werkuitrusting erg strak zat en schuurde? Deze vorm van acne wordt ook wel acne mechanica genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door een combinatie van wrijving en zweten, waardoor je huid geïrriteerd raakt en meer talg produceert. Denk jij dat je acne mechanica hebt? Vermijd dan te strakke kleding en ondergoed van ruwe of synthetische materialen en draag vooral ademende stoffen. Wanneer je er veel last van hebt, is het verstandig om je huisarts om advies te vragen.

Welke soorten acne zijn er?

Naast acne mechanica zijn er ook andere soorten acne. Wij zetten hieronder de meest voorkomende vormen voor je op een rij:

 • Acne vulgaris
 • Acne mechanica
 • Acne tarda
 • Acne conglobata
 • Acne fulminans
 • Acne inversa

Acne vulgaris is de bekendste en meest voorkomende vorm van acne, die vaak begint rond de puberteit. In het Latijn betekent ‘vulgaris’ dan ook letterlijk ‘gewoon’. De symptomen kunnen mild zijn, maar deze vorm komt ook voor in ernstiger mate. Je herkent acne vulgaris aan open en gesloten comedonen (mee-eters), papels, en pustels. Heb jij een ernstige vorm van acne vulgaris? Neem dan contact op met je huisarts.

Welke huidverzorgingsproducten kun je het beste gebruiken?

Bij het uitkiezen van huidverzorgingsproducten die je huid verzorgen en helpen behandelen, is het belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, zodat je je huid niet verder irriteert of uitdroogt. Huidverzorgingsproducten die je kunt gebruiken bij acne zijn:

 • Huidcrèmes die geschikt zijn voor jouw huidtype
 • Exfoliërende producten met salicylzuur
 • Exfoliërende producten met benzoylperoxide
 • Huidverzorgingsproducten met niacinamide, oftewel vitamine B3

Huidcrèmes voor jouw huidtype

Als je vaak puistjes of mee-eters hebt, is het belangrijk om huidverzorgingsproducten uit te kiezen die passen bij jouw huidtype. Ga voor dag- en nachtcrèmes die geschikt zijn voor een gevoelige, geïrriteerde huid en geen parfum, kleurstoffen, parabenen of alcohol bevatten. Zo kun je je huid bijvoorbeeld verzorgen met Dermolin Herstellende Crème.

Huidverzorgingsproducten met salicylzuur

Salicylzuur is een exfoliant die dode huidcellen losweekt zonder je huid te beschadigen. Daarnaast heeft salicylzuur een ontstekingsremmende werking en gaat het de verstopping van je talgklieren tegen. Kies bijvoorbeeld voor Dr. Van der Hoog Clearskin Day & Night Control 24-Uurscrème of Clearasil Ultra Rapid Action Lotion.

Huidverzorgingsproducten met benzoylperoxide

Benzoylperoxide staat ook wel bekend als Benzac. Deze exfoliant doodt de bacterie Propionibacterium acnes en helpt daarmee het vormen van nieuwe puistjes voorkomen. Bij Etos kun je Benzac Gel online bestellen. Benzoylperoxide kan je huid uitdrogen of licht irriteren, dus combineer het met een goede hydraterende huidverzorging zoals L'Oréal Paris Age Perfect Hydraterende Dagcrème.

Huidverzorgingsproducten met niacinamide

Niacinamide, oftewel vitamine B3, heeft een licht exfoliërende en ontstekingsremmende werking. Extra fijn voor de acnegevoelige huid dus! Kies bijvoorbeeld voor Olaz Total Effects 7-In-1 Dagcrème SPF15 of Biodermal Anti-Age 25+ Dagcrème met niacinamide.

Ben jij op zoek naar advies over de beste huidverzorgingsproducten tegen acne? Bekijk ons online assortiment of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers.

Bekijk ook eens de acne producten van Gladskin. Lees hier verder over acné behandelingen en acné littekens.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.