jonge blonde vrouw

Acne-littekens

Acne kennen we ook wel als jeugdpuistjes, maar de gevolgen ervan kun je tot lang na je puberteit met je meedragen. Zo kun je aan ernstige of hardnekkige acne, op de plekken waar de ontstekingen zaten, littekens overhouden. Wij vertellen je wat je kunt doen om acne-littekens te behandelen en hoe je eventuele nieuwe littekens kunt voorkomen.

Hoe ontstaat een acne-litteken?

Een acne-litteken ontstaat wanneer de acne flink ontstoken is geraakt en de huid heeft beschadigd. Of je een litteken overhoudt aan de acne, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • De ernst van de ontsteking.
 • De plek van de ontsteking. Als het litteken op een beweeglijke plek zit, zoals op je schouder, kan je litteken uitrekken en beter zichtbaar worden.
 • Erfelijkheid. Hoe gevoelig jouw huid is voor littekenvorming kan erfelijk bepaald zijn.
Bekijk hier ons assortiment aan acne-verzorgingsproducten >

Hoe kun je acne-littekens verwijderen?

Je kunt de acne-littekens pas verwijderen op het moment dat je huid vrij van acne is. Check dit bij je huisarts of een specialist. Samen kunnen jullie dan kiezen voor de meest geschikte littekenbehandeling, zoals:

 • Littekenmassage
 • Peeling
 • Microdermabrasie
 • Mircorneedling
 • Laserbehandeling

Littekenmassage

Littekenmassage is eigenlijk een vorm van bindweefselmassage. Tijdens deze massage wordt de doorbloeding en elasticiteit van je huid verbeterd, waardoor het litteken soepeler kan worden.

Peeling

Tijdens een chemische peeling wordt een sterk exfoliërend zuur aangebracht op je huid. Hierdoor verdunt je bovenste huidlaag en wordt de groei van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Dit kan de structuur van je huid verzachten en verkleuringen verminderen. Een peeling is vooral geschikt voor oppervlakkige acne-littekens.

Microdermabrasie

Bij microdermabrasie wordt met een klein slijptolletje de bovenste laag dode huidcellen afgeslepen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je huid gladder kan worden. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste en moet een aantal keer worden herhaald voordat je effect ziet.

Microneedling

Tijdens een microneedling behandeling maken vibrerende, steriele naaldjes microscopisch kleine gaatjes in je huid. Dit zet je huid aan tot herstel en stimuleert de aanmaak van collageen, wat je huid steviger en elastischer maakt. Je huid kan de dagen erna wat geprikkeld en schilferig aanvoelen, dus het is belangrijk deze goed te verzorgen met een serum en te beschermen met een zonnebrandcrème. Microneedling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut en moet vaak een aantal maal herhaald worden voordat je de eerste resultaten kunt zien.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is het meest effectief tegen diepere acné littekens. Tijdens deze behandeling schaaft een laser de meest oppervlakkige huidlagen af, waardoor er ruimte is voor het ontstaan van nieuwe huid. Dit kan leiden tot minder diepe littekens en een verbeterde huidstructuur. Een laserbehandeling wordt vaak onder lichte verdoving uitgevoerd en heeft een langere hersteltijd van een aantal weken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen met een ontstekingsremmende werking. Je huisarts of dermatoloog kan besluiten om een litteken te injecteren met corticosteroïden om het litteken tot rust te brengen. Deze behandeling wordt vaak elke vier à zes weken herhaald tot het litteken vlakker en zachter is. Een nadeel van corticosteroïdeninjecties is dat de behandelde huid dunner en lichter van kleur wordt.

Meer weten over littekenbehandelingen? Overleg dan met je huisarts over de mogelijkheden.

Hoe kun je acne-littekens zelf behandelen?

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je acne-littekens wilt behandelen:

 • Maak gebruik van een dagcrème met SPF. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon, zal dit het herstelproces vertragen. Daarnaast zorgt de zon ook voor de aanmaak van pigment, waardoor je littekens zichtbaarder kunnen worden.
 • Kalmeer je beschadigde huid met oliën.
 • Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg vitamine A binnenkrijgt. Vitamine A ondersteunt namelijk voor het herstellend vermogen van de huid.
 • Kies voor een dagcrème of serum dat vitamine C bevat. Vitamine C is belangrijk voor de huid, doordat het helpt de normale huid in stand te houden.

Shop hier je littekencrème

Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal nu met gratis zonproduct alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 15.99
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Etos merk 2e zelfde product voor de halve prijs voor Etos extra leden. M.u.v. prijstopper, geneesmiddelen, cadeaukaarten, flesvoeding t/m 6 maanden en niet geldig i.c.m. andere acties en sale
promotie badge
€ 4.99
creme
€ 10.29
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Biodermal nu met gratis zonproduct alle varianten, combineren mogelijk. M.u.v. mini's.
€ 33.99
creme
€ 12.99
olie

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.