Alles over acné littekens

Acné kennen we ook wel als jeugdpuistjes, maar de gevolgen ervan kun je nog lang na je puberteit met je meedragen. Zo kun je aan ernstige of hardnekkige acné littekens overhouden op de plekken waar de ontstekingen zaten. Welke acné littekens bestaan er, en hoe kun je deze laten behandelen? Wij leggen het je uit!

Wanneer verandert een puistje in een litteken?

Een fikse ontsteking levert een beschadigde huid op, waarna je huid tijdens het herstellen een litteken kan vormen. Of jij een litteken overhoudt aan een puistje, hangt af van verschillende factoren:

 • De ernst van de ontsteking
 • De plek van de ontsteking. Op een beweeglijke plek zoals je schouders kan je litteken uitrekken en beter te zien worden
 • Erfelijkheid, zoals hoe gevoelig jouw huid is voor littekenvorming. De huid van de één reageert namelijk anders op acné dan de huid van de ander

Wat voor types littekens bestaan er?

Er zijn verschillende soorten littekens die je kunt overhouden aan acné:

 • IJspriemlitteken
 • Appelboorlitteken
 • Glooiend litteken
 • Atrofisch litteken
 • Hypertrofisch litteken
 • Keloïd litteken

IJspriemlitteken

Een ijspriem- of ice pick litteken is een smal en diep litteken dat eruit ziet alsof er een klein gaatje in je huid is geprikt met een ijspriem. IJspriemlittekens ontstaan vaak na ernstige acné en komen vooral voor op je wangen.

Appelboorlitteken

Een appelboor- of boxscar litteken dankt zijn naam aan het feit dat het lijkt alsof er een klein stukje uit je huid is geboord. Het kan eruit zien als een hoekig of rond litteken met een scherpe rand. Appelboorlittekens komen vooral voor op je wangen en slapen.

Glooiende littekens

Een glooiend litteken, of rolling scar, heeft minder duidelijke randen en geeft je huid een kleine glooiing of golving. Deze littekens zie je vooral terug op je wangen en slapen.

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken heeft vaak een witte kleur en kan rimpelen bij beweging van de huid. Dit type litteken ontstaat wanneer er tijdens het herstelproces van je huid te weinig bindweefsel wordt aangemaakt, waardoor er een dun en ingezonken litteken overblijft. IJspriemlittekens, appelboorlittekens en glooiende littekens zijn alledrie varianten van een atrofisch litteken. Daarom liggen ze wat dieper in de huid. Je kunt atrofische littekens overhouden op je gezicht, maar ook op de rest van je lichaam.

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is verheven en heeft vaak een rode kleur. Dit type litteken is het tegenovergestelde van een atrofisch litteken. Een hypertrofisch litteken ontstaat namelijk wanneer je huid tijdens de littekenvorming te veel bindweefsel aanmaakt. Hierdoor verdikt het litteken en komt het op de huid te liggen. Een hypertrofisch litteken heeft vaak een rode kleur en ontstaat met name op je borst, rug, en schouders.

Keloïd litteken

Een keloïd litteken is een stug, glanzend litteken dat vaak een rode kleur heeft. Hoewel het lijkt op een hypertrofisch litteken, kan een keloïd litteken zich verder uitbreiden dan de oorspronkelijke ontsteking en zelfs de vorm van een grote bult aannemen. Dit type litteken komt vaker voor bij mensen met een donkere huid. Een keloïd litteken kan ontstaan op elke plek van je lichaam waar je huid beschadigd is.

Kun je acné littekens verwijderen?

Belangrijk om te weten: voordat je littekens kunt laten behandelen, moet de acné volledig uitgedoofd zijn. Wacht daarom tot alle puistjes en ontstekingen zijn genezen voordat je de littekens aanpakt. Lees hier meer over de behandelingen van actieve acné.

Is jouw acné echt helemaal genezen? Overleg dan met je huisarts of een specialist over de mogelijkheden, en kies altijd voor een professionele behandelaar. Er bestaan verschillende littekenbehandelingen, zoals onder meer:

 • Littekenmassage
 • Peeling
 • Microdermabrasie
 • Microneedling
 • Laserbehandeling
 • Corticosteroïden

Littekenmassage

Een littekenmassage is eigenlijk een vorm van bindweefselmassage. Tijdens zo’n behandeling wordt de doorbloeding en elasticiteit van je huid verbeterd, waardoor een litteken soepeler kan worden. Masseer je huid bijvoorbeeld met Bio-Oil Huidolie met vitamine A en E.

Peeling

Tijdens een chemische peeling wordt een sterk exfoliërend zuur aangebracht op je huid. Hierdoor verdunt je bovenste huidlaag en wordt de groei van nieuwe huidcellen gestimuleerd. Dit kan de structuur van je huid verzachten en verkleuringen verminderen. Een peeling is vooral geschikt voor oppervlakkige acné littekens, zoals lichte vormen van appelboorlittekens.

Microdermabrasie

Bij microdermabrasie wordt met een klein slijptolletje de bovenste laag dode huidcellen afgeslepen. Dit stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor je huid gladder kan worden. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste en moet een aantal keren herhaald worden voordat je effect ziet.

Microneedling

Tijdens een microneedling behandeling maken vibrerende, steriele naaldjes microscopisch kleine gaatjes in je huid. Dit zet je huid aan tot herstel en stimuleert de aanmaak van collageen, wat je huid steviger en elastischer maakt. Je huid kan wat geprikkeld en schilferig aanvoelen in de dagen erna, dus het is belangrijk deze goed te verzorgen met een huidserum en te beschermen met een zonnebrandcrème. Microneedling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut en moet vaak een aantal maal herhaald worden voordat je de eerste resultaten kunt zien.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is het meest effectief tegen diepere acné littekens zoals ijspriemlittekens. Tijdens deze behandeling schaaft een laser de meest oppervlakkige huidlagen af, waardoor er ruimte is voor het ontstaan van nieuwe huid. Dit kan leiden tot minder diepe littekens en een verbeterde huidstructuur. Een laserbehandeling wordt vaak onder lichte verdoving uitgevoerd en heeft een langere hersteltijd van een aantal weken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen met een ontstekingsremmende werking. Je huisarts of dermatoloog kan besluiten om een verheven litteken, zoals een hypertrofisch of keloïd litteken, te injecteren met corticosteroïden om het litteken tot rust te brengen. Deze behandeling wordt vaak elke vier à zes weken herhaald tot het litteken vlakker en zachter is. Nadelen van corticosteroïdeninjecties kunnen zijn dat de behandelde huid dunner en lichter van kleur wordt. Heb jij verdikte littekens die je wilt laten behandelen? Overleg dan met je huisarts of dermatoloog wat de beste optie is voor jou.

Meer weten over littekenbehandelingen? Overleg dan met je huisarts over de mogelijkheden.

Ben jij op zoek naar informatie over speciale huidverzorgingsproducten tegen acné littekens? Bekijk hier al onze gezichtsverzorgingsproducten of kom langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel voor persoonlijk advies van één van onze medewerkers.

Lees hier verder over de oorzaken van acné en de behandelingen van actieve acné.