Schimmels in huis
Schimmels in huis zijn vervelend. Vaak ontstaan ze door een vochtprobleem. Zo ongeveer zes tot zestien procent van de huishoudens in Nederland heeft last van vochtproblemen. Negen procent van de woningen heeft zichtbare schimmels in huis. Wat betekenen die schimmels eigenlijk voor je gezondheid? Lees daar meer over in dit artikel!
Wat zijn schimmels?
Schimmels zijn kleine organismen en worden ook wel zwammen genoemd. Paddenstoelen en andere zwammen die je in het bos ziet, zijn dus ook schimmels. Ze zijn belangrijk voor het afbreken van plantaardig materiaal, maar niet fijn om in huis te hebben. Schimmels verspreiden zich door middel van sporen die in de lucht rondzweven. Om een echte schimmel te worden, hebben de sporen een goede ondergrond, de juiste temperatuur en vocht nodig.
Over het algemeen groeien schimmels het beste in vochtige en warme omstandigheden. Ze zien eruit als bruine of zwarte vlekken op de grond, de muren of het plafond. Ook kunnen ze een muffe lucht aan je huis geven.
Wat is het gezondheidseffect van schimmels in huis?
Blootstelling aan schimmels kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Vooral kleine kinderen, mensen met luchtwegproblemen en mensen met een zwak immuunsysteem zijn er gevoelig voor. Niet-allergische personen kunnen bij blootstelling aan schimmel ook een verhoogd risico lopen op luchtwegklachten, luchtweginfecties en het ontstaan of verergeren van astma.
Hoe voorkom je schimmels in huis?
Om gezondheidsklachten voor te zijn, is het dus van belang om schimmels in huis te voorkomen. Hoe doe je dat? Wij geven je tips:
- Zorg voor een goede luchtvochtigheid: de ideale luchtvochtigheid in een woning van 20 graden is 30 tot 70 procent. In de winter is de lucht iets droger, dus dan ligt de waarde vaak wat lager.
- Vermijd extra vocht in huis: droog bijvoorbeeld niet je wasgoed binnen, laat geen vloeistoffen lang met open deksel koken, zet het raam open tijdens of na het koken en maak waterreservoirs regelmatig leeg.
- Ventileer en lucht je huis voldoende: doe je raam zo nu en dan open of zet ramen tegen elkaar open, zodat er lucht van buiten door je huis waait. Die wind neemt het vocht mee naar buiten.
- Los waterproblemen op, zoals lekken, opstijgend grondvocht of koudebruggen.
- Zorg dat schimmels geen goede voedingsbodem hebben: bewaar het afval van groenten en fruit buiten, houd je huis schoon en vermijd tapijt in je badkamer.
- Zorg voor een goede temperatuur in huis: bij temperaturen lager dan vijftien graden, condenseert vocht sneller. En een vochtige ondergrond is een goede groeibodem voor schimmels.
Hoe verwijder je schimmels in huis?
Heb je schimmels in huis? Dan is het zaak om die te verwijderen. Zorg er in eerste instantie voor dat je de oorzaak van het vochtprobleem achterhaalt en aanpakt, anders komen de schimmels gewoon weer terug nadat je ze hebt verwijderd. Ook is het van belang dat een gezond persoon de schimmels verwijdert. Als je ademhalingsklachten hebt, allergisch bent voor schimmels of zwanger bent, is het beter het klusje aan iemand anders over te laten. Je kunt altijd je huisarts vragen of het in jouw situatie verstandig is om de schimmel zelf te verwijderen. Ook kun je een bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in het verwijderen van schimmels in huis.
Hoe pak je het verwijderen van schimmels in huis aan?
Ga je zelf aan de slag? Dan hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet:
- Bescherm je handen en je mond. Doe handschoentjes aan en bedek je mond met een kapje of sjaal, zodat je zo min mogelijk schimmels binnenkrijgt. Is het schimmelprobleem groot? Dan kun je het beste ook beschermende kleding aandoen die je daarna direct weg kunt gooien.
- Doe de ramen van de ruimte waarin de schimmels zich bevinden open tijdens het verwijderen, maar laat de deuren van de kamer dicht. Op die manier lucht de kamer, maar kunnen de schimmelsporen zich niet verder door het huis verspreiden.
- Bevindt de schimmel zich op een glad oppervlak? Dan zijn ze meestal gemakkelijk te verwijderen met een vochtig doekje of een spons en een sopje van allesreiniger. Gooi de doekjes en sponsjes na het schoonmaken gelijk weg. Lukt het niet met een doekje? Probeer het dan met een natte borstel. Het is van belang dat de borstel nat is, anders verergert het probleem alleen maar. Als je schimmelproblemen hardnekkig zijn, kun je het best na een paar dagen weer een schoonmaaksessie houden.
- Zit de schimmel op je gordijnen of op andere stoffen? Was deze dan zo heet mogelijke. Als dat niet werkt, dan zullen de stoffen moeten worden vervangen. Als je matras beschimmeld is, kun je deze het beste meteen weggooien.
- Schimmels op materialen zoals hout en gips zijn vrijwel niet te verwijderen. Het beste is om deze te vervangen. Los dan natuurlijk wel eerst de oorzaak van het vochtprobleem op, anders blijf je vervangen.
- Droge en schoongemaakte oppervlakken kun je het beste met verf, pleister of behangpapier bedekken. Daardoor komen de overgebleven schimmelsporen niet in de lucht terecht.
Let op! Gebruik geen bleekwater of chloor bij het verwijderen van schimmels. Als dit gemengd wordt met andere producten, kunnen er giftige chloordampen ontstaan. Omdat schimmelverwijderaars van de supermarkt en doe-het-zelfzaken vaak chloor bevatten, zijn deze ook af te raden.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan