
Ziek
Etos
Laatste update 05 juni 2023
Slijm in je keel kan leiden tot vastzittende hoest. Constant slijm ophoesten is vervelend, pijnlijk en vermoeiend - daarom wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Wij vertellen je hoe je het vastzittend slijm in je keel kan oplossen en de hoest kan verminderen.
Ben je verkouden? Dan kan het zijn dat je last hebt van een vervelende hoest die gepaard gaat met slijm. Hoesten met slijm wordt ook wel vastzittende hoest genoemd. Als je moet hoesten en er komt geen slijm vrij, dan noemen we dat geen vastzittende hoest, maar een droge kriebelhoest.
Een vastzittende hoest (ook wel slijmhoest) ontstaat door taai slijm dat diep in je luchtwegen zit en vaak te vast zit om op te kunnen hoesten.
Wanneer je luchtwegen ontstoken zijn, zoals bij een verkoudheid of door een infectie vanwege een verminderde weerstand, wil je lichaam vaak het vastzittende slijm in je keel ophoesten. Het hoesten is een natuurlijke manier van je lichaam om je luchtwegen weer schoon te krijgen.
Vermoed jij dat je klachten worden veroorzaakt door het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Neem telefonisch contact op met je huisarts of huisartsenpost als je steeds zieker wordt. Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM
Wil je thuis testen of je het coronavirus bij je draagt? Doe dan een corona zelftest.
Een vastzittende hoest ontstaat dus door taai vastzittend slijm in je keel, je longen of bijvoorbeeld tussen je keel en je neus. Om je longen te beschermen zijn je neus, keel en mond bedekt met een slijmvlies. Dit slijmvlies kan soms te veel slijm produceren, bijvoorbeeld door een ontsteking van de luchtwegen of een verkoudheid. Dit overtollig slijm kan dik, plakkerig of taai slijm zijn. Je lichaam wil het uit je lichaam verwijderen door te hoesten, maar het blijft vaak hardnekkig vastzitten. Daarom noemen we dit slijm 'vastzittend slijm'.
Het lastige aan taai slijm is dat het moeilijk is om op te hoesten en kwijt te raken.
Wanneer je last hebt van veel slijm in je keel, kan dit je goed in de weg zitten. Tijdens een vergadering probeer je je in te houden om niet continu te hoesten, je hebt het benauwd en 's nachts lig je wakker door hardnekkige hoestbuien. Gelukkig gaat vastzittende hoest vanzelf weer over.
Wil je zo snel mogelijk het slijm ophoesten? Hier zijn onze tips:
Stomen kan helpen bij het losmaken van slijm. Hierdoor kun je het slijm makkelijker ophoesten.
Gorgelen vermindert de zwelling van de slijmvliezen en maakt het gemakkelijker om het slijm af te voeren.
Pittig voedsel werkt namelijk als oplosmiddel voor slijm in je keel en neus.
Zuivel stimuleert de slijmvorming en maakt je slijm dikker, waardoor slijm ophoesten moeilijker wordt.
Dit is een goede oplossing wanneer je continu probeert het slijm op te hoesten, maar het voor je gevoel steeds op dezelfde plek blijft zitten. Bij Etos vind je een ruim aanbod aan hoestdrank. Wil je weten welke hoestdrank je het beste kunt kopen bij vastzittende hoest? Lees dan ons artikel over hoestdrank.
We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat de oorzaken zijn van slijmhoest en het ophoesten van slijm. Een vastzittende hoest en vastzittend slijm in je keel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken:
Bij slijmhoest komt er bij elke hoestbui slijm omhoog. Soms kan dit ophoesten van slijm hardnekkig zijn, waardoor het vast blijft zitten in je longen. Het is dan vaak niet makkelijk om slijm in je keel op te hoesten. Vastzittende hoest en slijm in je keel of longen gaan vaak samen met:
Als je veel last hebt van de bijeffecten van vastzittende hoest, volg dan de volgende tips om de hoest niet te verergeren en het ongemak te verzachten:
Heb je last van benauwdheid tijdens het slapen door vastzittend slijm in je keel? Probeer dan eens met een extra kussen te slapen, zodat je wat hoger ligt. Je kunt daardoor vaak gemakkelijker ademhalen. Verder kan het drinken van iets kouds ook tijdelijk helpen bij een pijnlijke keel.
Wanneer je last hebt van een vastzittende hoest, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Slijm ophoesten is namelijk vaak niet erg en gaat vanzelf weer over. Neem toch contact op met je huisarts in deze gevallen:
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.